• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 23 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Šventinio stalo puošmena – šaltiena: kulinarijos technologė pataria, kaip ją pigiau išsivirti patiems (receptas)

2022-12-06
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Šaltiena

Šaltiena / įvaizdinė nuotr.

Šaltiena – gardi šventinio stalo puošmena, kurios pirmasis receptas buvo aprašytas dar XIV a. Viduramžių receptų knygoje. 

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog šaltiena yra vienas senųjų lietuvių pamėgtų patiekalų, kurį dėl kolageno baltymų verta įtraukti į savo mitybą racioną bei skanauti per šventės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vis daugiau lietuvių šventėms perka jau pagamintą šaltieną. Tuo tarpu norintiems sutaupyti ir ją išsivirti namuose, kulinarijos technologė Lina Barčaitė duoda kelis patarimus, kad šaltiena būtų ne tik gardi, bet ir papuoštų šventinį stalą.

Tiek užkandžiui, tiek pagrindiniam patiekalui

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pagreitėjęs gyvenimo tempas ir itin darbingas prieššventinis laikotarpis daugumą žmonių verčia pasilengvinti pasiruošimą šventėms ir pirkti jau paruoštus gaminius. Tad pagaminta šaltiena, įvairūs mėsos vyniotiniai, įdarytos vištos ar žuvys yra itin perkami prieš Kalėdas.

„Specialūs įrenginiai pagreitina masinį šaltienos gamybos procesą, todėl jis mums trunka trumpiau nei virimas namuose. Tik dėl to spėjame užtikrinti reikiamą kiekį gaminio šventiniu periodu. Pirkėjams siūlome jau pamėgtas ir žinomas šaltienas su vištiena bei kiauliena, o didesnėse „Rimi“ parduotuvėse galima rasti ir gurmaniškų užpiltinių su jautiena ar virtu jautienos liežuviu“, – sako O. Suchočeva.

Šaltiena gali būti tiek puikus užkandis, tiek pagrindinis patiekalas: „Ją  galite valgyti su įvairiais tradiciniais ar gurmaniškais pagardais: garstyčiomis, krienais, raugintais agurkais arba kopūstais, majonezu, actu, marinuotais burokėliais ar virtomis bulvėmis.“

Šaltienos galiojimo laikas priklauso nuo jos recepto bei priedų. „Jei šaltienoje daug daržovių, jos vartojimo laikas bus trumpesnis – iki 4 dienų, laikant šaldytuve. Tuo tarpu riebi, tik iš mėsos gaminta šaltiena gali būti vartojama ir šaldytuve laikoma kiek ilgiau – iki 5 dienų“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Kolageno šaltinis

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, šaltiena yra vienas iš senųjų lietuvių pamėgtų patiekalų. Tačiau jos palankumas sveikatai priklauso nuo to, kaip yra gaminama ir kiek jos planuojama suvalgyti: „Paprastai šaltienos pagrindinis komponentas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu: uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ar ausys. Ilgai verdant jungiamasis audinys skyla ir susidaro medžiaga, kuri ir duoda želatinos efektą.“

Pasak gydytojos dietologės, jei verdant šaltieną yra nuimamas viršutinis riebalų sluoksnis –tokia šaltiena yra baltymais turtingas mėsos patiekalas, kuris gali paįvairinti mitybos racioną. „Šaltienoje yra gausu kolageninių medžiagų. Kolagenas padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina mūsų odos elastingumą ir stangrumą. Jis taip pat naudingas sąnariams bei sausgyslėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Tiesa, gydytoja įspėja, jog be žmogaus organizmui naudingų medžiagų, šaltiena taip pat turtinga sočiaisiais riebalais, kurie nėra sveikatai palankus komponentas, todėl šis patiekalas turėtų  būti valgomas saikingai ir retesnėmis progomis – kartą per mėnesį ar per šventes: „Šaltiena yra lėtai virškinamas maistas, todėl įvairūs pagardai: krienai, garstyčios ar padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją bei pagreitinti virškinimo procesą. Kiekvieno skonio reikalas, kokį pagardą prie šaltienos pasirinkti.“

Ilgas virimo procesas

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, jog šaltienos gaminimas namuose yra ilgas, tačiau nesudėtingas procesas: „Šaltienos gaminimui svarbu pasirinkti tinkamą mėsą, kad joje būtų odos, kremzlių, kaulų bei riebalų. Šiose dalyse yra daug kolageno baltymo, kuris, ilgo virimo metu, skyla ir virsta želatina. Išvirus mėsai svarbu ją tinkamai supjaustyti. Mėsos gabaliukai turėtų būti smulkūs, nes tik tuomet sultinys tarp jų pasiskirstys tolygiai.“

Norint, kad šaltiena būtų skaidri, L. Barčaitė rekomenduoja vandeniui užvirus jį nupilti, o mėsą nuplauti. Tuomet vėl užpilti vandeniu ir virti apie 3-4 valandas: „Įprastai šaltiena gardinama morkomis, svogūnais, lauro lapais, česnakais, petražolėmis, pipirais bei druska. Likus mažiau nei valandai iki virimo pabaigos, norimus priedus reiktų sudėti į puodą.“

Šventinę šaltieną kulinarijos technologė pataria papuošti pjaustytų morkų griežinėliais, konservuotais kukurūzais, petražolėmis ar krapais: „Visus norimus papuošimus išdėliokite inde ir užpilkite šaltienos nuoviru. Sustingusią šaltieną iš indo bus patogiau išimti šiek tiek pašildžius indą virš vandens ir apipjausčius jos šonus peiliu.“

Sutaupyti padės planavimas 

Pasak O. Suchočevos, artėjant Kalėdoms ir ieškant produktų šventiniam stalui žmonėms sutaupyti padeda dovanų ir maisto planavimas, pirkimas iš anksto nuolaidų metu, taip pat dovanų gaminimas namuose ar bendras sutarimas su artimaisiais dovanoti mažiau. „Svarbiausia yra tinkamai paskirstyti finansus ir nepirkti visų maisto produktų ar dovanų vienu metu. Pirkėjai gali ieškoti nuolaidų populiariausioms ilgo galiojimo maisto ar dovanų kategorijoms, pavyzdžiui, konservams, žaislams, kosmetikai ar knygoms, jau dabar, o prieš pat Kalėdas išlaidas skirti greitai gendančiam maistui“, – siūlo O. Suchočeva.

Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia pasigaminti šaltieną patiems ir ja papuošti šventinį stalą.

RECEPTAS

Namų gamybos šaltiena su vištienos ir kalakutienos mėsa 

Šaltienai reikės:

1 vištos;
2 didelių kalakuto sparnelių;
2 morkų (supjaustytų dideliais gabalais);
3 salierų stiebelių (supjaustytų dideliais gabalais);
2 didelių baltų svogūnų (supjaustytų ketvirčiais);
1 česnako galvos (perpjautų per pusę);
2 petražolių šaknų (perpjautų per pusę);
2 lauro lapų;
2 arbatinių šaukštelių nesmulkintų juodųjų pipirų;
4 arbatinių šaukštelių druskos (pagal skonį).

Gaminimo eiga:

Supjaustytą vištieną ir kalakutienos sparnelius sudėkite į didelį puodą ant vidutinio stiprumo ugnies. Įpilkite tiek šalto vandens, kad apsemtų mėsą ir užvirinkite.
Užvirusį vandenį nupilkite, o mėsą nuplaukite. Vėl pripilkite vandens ir virkite apie 3 valandas.
Suberkite daržoves, čiobrelius, lauro lapus, druską, pipirų žirnelius ir sumažinkite ugnį iki silpnos. Švelniai troškinkite dar apie valandą, iš dalies uždengę puodą, kol vištiena ir sparnelių mėsa nukris nuo kaulų.
Atsargiai iš puodo išimkite vištieną ir kalakutų sparnelius ant pjaustymo lentos. Kai atvės, išmeskite odą ir kaulus, o mėsą rankomis susmulkinkite į atskirą indą.
Į sultinį sudėkite 4 smulkintas česnako skilteles, sandariai uždenkite dangčiu ir palikite karštame sultinyje mirkti apie pusę valandos. Atsargiai perkoškite sultinį per smulkų sietelį į kitą puodą, kad pašalintumėte kietąsias daleles.
Susmulkintą mėsą padalykite į serviravimo indus arba nešiojamus vienkartinius indus su dangteliais, jei vežatės į vakarėlį, tada, naudodami samtelį, tolygiai užpilkite mėsą perkoštu sultiniu.
Leiskite šaltienai atvėsti, o tada laikykite šaldytuve per naktį.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Savivaldos gyvybė 2025“ – žmonėms, kurie kuria mūsų kraštą
Marijampolėje kilus gaisrui išgelbėtas žmogus
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Kultūra

„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“
Marijampolės savivaldybėje paminėti Rudens lygiadienis ir Baltų vienybės diena
Sūdava atšventė šimtmetį

Sportas

Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas
Namų picerija: kaip išsikepti tobulą picą su minkštu padu
Psichologė įspėja, kad vaikai praranda ryšį su gamta: kokią įtaką tai daro jų raidai ir sveikatai?

Verslas

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus