• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 26 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Tinkama vaikų mityba – raktas į geresnius mokymosi rezultatus?

2022-09-12
Mokslas ir studijos, Sveikata
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Maistas

Maistas

Vasaros laikotarpiu pasikeitusius vaikų valgymo įpročius vėl grąžinti į rudenį grįžtančią rutiną tėvams gali tapti tikru išbandymu. Vis dėlto, moksliškai įrodyta, jog pilnavertė ir sveika mityba ne tik gerina mokinių psichinę ir socialinę savijautą, bet ir didina jų pasitikėjimą savo sugebėjimais, o tai turi įtakos geresniems mokymosi rezultatams. Kaip teisingai vaikus sugrąžinti į teisingą dienos režimą, kokius produktus rinktis, kad jų kasdienė mityba būtų subalansuota ir sveika?

Pradžia – pusryčiai

Pasak mitybos specialistės Eglės Mockuvienės, pradėti reikėtų nuo teisingo pavyzdžio: „Atitinkamus mitybos įpročius savo vaikams formuoja suaugusieji, pirmiausia, tėvai. Vaikai neturi patirties, kokį poveikį maistas turi jų organizmui, todėl mes, suaugusieji, turime užtikrinti, kad vaikas gautų kokybiško maisto. Norėdami, kad vaikai maitintųsi sveikai, taip maitintis turi ir patys tėvai“.

Specialistė pabrėžia, kad tėvai pirmiausia turėtų pasirūpinti vaikų pusryčiais: „Tyrimai rodo, kad daugiau nei penktadalis moksleivių prieš išeidami į mokyklą niekada nepavalgo pusryčių, o kasdien pusryčiauja šiek tiek mažiau nei 60 proc. moksleivių – tai išties opi problema. Iki pietų moksleivių smegenys dirba intensyviausiai – todėl joms reikia itin daug energijos. Nepapusryčiavę vaikai vangiau atlieka įvairias užduotis, jiems sunkiau susikaupti“, – neigiamas pasekmes vardija E. Mockuvienė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad vaikų pamėgti blyneliai ar makaronai yra greitas, bet ne pats tinkamiausias sprendimas pusryčių meniu, kaip ir tokie pieno produktai kaip saldūs sūreliai ar jogurtai: „Į vaikų pusryčių racioną būtina įtraukti ne tik baltymų ar angliavandenių, bet ir riebalų bei vitaminų. Todėl blynus galima gardinti riešutais, kuriuose gausu vitaminų bei naudingųjų riebalų, džiovintais vaisiais be pridėtinio cukraus, kaip visuomet, puikiai tinka vaisiai ir daržovės“, – pasakoja E. Mockuvienė.

Grąžinti valgymo tradicijas

Po vasaros atostogų svarbu į kasdienę rutiną vėl sugrąžinti šeimos valgymo tradicijas bei kažkuriuo metu skirti laiko pavalgyti visiems drauge prie stalo – ramiai, neskubant, pabendraujant, be pašalinių trukdžių.

„Tyrimai rodo, kad toks paprastas ritualas ne tik pagerina vaikų valgymo įpročius, bet ir jų mokymosi rezultatus bei gebėjimą atsiverti tėvams. O žvelgiant į mitybą, tokių susibūrimų metu vertėtų neužmiršti patiekalus reguliariai keisti, kad jie nenusibostų. Pavyzdžiui, makaronus galima keisti troškiniu, sriuba, salotomis su riešutais, sėklomis, žuvimi, paukštiena ar sūriu. Į dienos meniu neužmirškite įtraukti kiaušinio su avokadu, lęšių, gaminkite varškės keksiukus su sėklomis ir vaisiais, avinžirnių kotletukus, pagardintus daržovėmis bei jogurto padažu“, – savo patarimais dalijasi Eglė Mockuvienė.

Didžiausia problema – netinkamas užkandis

Statistikos duomenimis, apie trečdalis vaikų Lietuvoje užkandžiauja kasdien, o populiariausiais užkandžiais neretai vis dar išlieka bandelės, pieno produktai – jogurtas, sūreliai, taip pat pasirenkami saldumynai, bulvių traškučiai (Programos „Sveikatiada“ 2020 m. duomenys).

„Vaikai turi valgyti ne mažiau kaip 3 pagrindinius subalansuotus valgymus per dieną ir 2–3 užkandžius. Organizmui žalingų užkandžių problema iki šiol išlieka viena aktualiausių tarp mokyklą lankančių vaikų, todėl pasibaigus vasaros atostogoms ir sugrįžtant į mokyklas, būtent priešpiečiais ir užkandžiais tėvai pirmiausia turėtų padėti pasirūpinti savo vaikams“, – dėmesį į itin opią problemą atkreipia mitybos specialistė.

„Sveiki užkandžiai yra energijos šaltinis mokyklinukams, tai ypač aktualu mokslo metų pradžioje, kai itin sunku susikaupti po vasaros atostogų. Tam, kad mokykloje išalkęs vaikas nebėgtų pirkti saldumynų, reikia, jog kasdien jam po ranka atsirastų obuolys, riešutai, sūrio gabalėlis ar daržovės. Puikus būdas to pasiekti – suruošti jam priešpiečių dėžutę, pasirūpinant, kad maistas vaikams būtų ne tik naudingas, bet ir įdomus“, – akcentuoja E. Mockuvienė.

Specialistų teigimu, išmanių būdų, kaip saldumynus keisti kitais, alternatyviais, produktais – apstu: „Norint vaikams diegti sveikos mitybos vertybes, būtina į visą procesą įtraukti žaismingų ir išradingų sprendimų. Kalbėkitės, ieškokite bendro sutarimo, klauskite vaiko, ko jis norėtų, užkandžius ruoškite drauge bei keiskite racioną. Vieną dieną užkandžiui galima suruošti daržovių, kitą – vaisių, sveikų sumuštinių, riešutų ir džiovintų vaisių be pridėtinio cukraus. Pastaroji alternatyva ne tik sveika, bet ir skalsi – užtenka vos saujelės riešutų mišinio, kad vaikas gautų energijos bei reikalingų maistinių medžiagų“, – teigia riešutų ir džiovintų vaisių tiekėjos „Arimex“ Kokybės specialistė Vaida Prokopimienė, pasak kurios, tokiu būdu formuoti naudingus vaikų mitybos įpročius bus lengviau, o ir pats procesas visiems kels mažiau įtampos bei streso.

„Arimex“ specialistės teigimu, norint sudominti vaiką maistu, jį patiekti galima originaliai, pavyzdžiui, daržoves supjaustyti skirtingomis formomis, vaisius dėti ne pilnus, o pjaustyti, iš jų gaminti salotas, pagardintas, pavyzdžiui, medaus ar natūralaus jogurto padažu.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Su moderniu Marijampolės SDG biuru susipažino Sūduvos pramonės ir verslo asociacijos nariai
Marijampolėje pradėtas rengti naujas sporto ir fizinio aktyvumo plėtros strategijos planas
Renginio „Sūduvos kraitė 2025“ metu – eismo ribojimai
Į Marijampolę sugrįžta „Ekstremali naktis“

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Festivalio „Kultūros dienos“ finalas – „Cinema Paradiso“
Kazlų Rūdos savivaldybės gyventojus lankė ELVIS autobusiukas
Istorija, kurios negalime pamiršti

Sportas

Į Šakių ekipą grįžta LKL debiutavęs Januševičius
„Vytis-VDU“ pratęsė sutartis su keturiais krepšininkais
Iš Dariaus ir Girėno stadiono – su dar 1 tašku
Kučiauskas šakiškiams vadovaus aštuntą sezoną iš eilės

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Investicijų ir verslo skatinimo skyrius
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius

Įdomu

Savanorystė – tai jauno žmogaus kelionė, kurioje jis mokosi, atranda ir keičiasi
Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno

Verslas

Su moderniu Marijampolės SDG biuru susipažino Sūduvos pramonės ir verslo asociacijos nariai
Skelbiamas konkursas „Sukurta Marijampolėje 2025“
NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?

Mokslas ir studijos

Marijampolės mokyklos – tvarumo pavyzdys!
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus