• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 28 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vytintos ir rūkytos dešros skirtumai: dietologė atsakė, kurią skanauti galime dažniau

2024-04-14
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Rūkyti mėsos gaminiai

Mėsos gaminiai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Nors neįžvelgtume daug lietuvių ir ispanų mitybos panašumų, tačiau abi tautos nuo seno jaučia silpnybę rūkytiems ir vytintiems mėsos gaminiams. Ispanai itin didžiuojasi burnoje tirpstančiais gurmaniškais kumpiais, lietuviams tradiciškai svarbu namuose turėti nors kiek lašinių ar rūkytos dešros.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad rūkyta ar vytinta mėsa neturėtų būti kasdienis produktas: tokius gaminius reikėtų rinktis aukščiausios rūšies ir skanauti labai saikingai.

Viena iš geriausiai žinomų dešrų Ispanijoje

Šios dešros paprastai gaminamos iš smulkiai supjaustytos kiaulienos šoninės, pridedant druskos ir prieskonių – skirtinguose Ispanijos regionuose jie parenkami skirtingi. Ir jei lietuviai įprastai dešrą naudoja sumuštiniams, tai ši vytinta ispaniška dešra dažniausiai skanaujama tiesiog supjaustyta plonais griežinėliais. Tai populiarus užkandis, tradicinių ispaniškų tapų dalis, kai skanaujamos alyvuogės, sūris, jūros gėrybės, įvairios daržovės, rūkyta mėsa.

Pailgos plonos dešros (ispanai dažnai sako, kad ji turėtų būti pusantro piršto storio) paviršius dažniausiai būna padengtas balkšvos spalvos pelėsiu, kuris natūraliai susidaro brandinimo metu. Kartais dešros mėgėjams iškyla klausimas, ar šią vytintą dešrą galima valgyti su odele. Tai kiekvieno pasirinkimas, bet dažniausiai odelė yra natūrali, tad galima valgyti ir su ja.

Patartina skanauti saikingai

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vytinta ar rūkyta dešra neturėtų būti kasdienis pasirinkimas. „Rekomenduotina rūkytos ar vytintos mėsos gaminių norma gana griežta – tik 50 g ir net ne per dieną, o per savaitę, tad dešrų mėgėjai gali gerokai nustebti. Tačiau juk niekas nedraudžia pajusti skirtingų skonių subtilybes, jei valgoma saikingai. Tai reiškia, kad jei skanavote dešros kur kas daugiau, vėliau galima keletą savaičių jos nevartoti“, – pataria gydytoja dietologė.

Tačiau net ir vartojant ne itin gydytojų dietologų rekomenduotinus produktus ir iš jų gaminant namuose, galima patiekalo sudėtį pakeisti sveikatai palankesniais ingredientais – pavyzdžiui, daržovių ir prieskoninių žolelių gausa. Tada ir plonai pjaustyti vytintos dešros griežinėliai ant picos ar su kietagrūdžiais makaronais bei lazanija bus tik vienas iš gardžių priedų.

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad vytinti gaminiai yra šiek tiek palankesni sveikatai nei rūkyti, nes jie neapdorojami dūmais ir aukšta temperatūra, o lėtai džiovinami. Be to, pašalinus vandenį nebelieka terpės daugintis bakterijom, todėl vytintos dešros galiojimo laikas – ilgesnis. „Tačiau tiek vytintos, tiek rūkytos dešros neturėtų tapti kasdieniu maistu dar ir dėl didelės druskos koncentracijos“, – primena gydytoja dietologė.

Pirkėjai ieško įvairesnių skonių

Nors Lietuvoje ypač mėgstamos lokalių gamintojų paruoštos dešros, tačiau kasmet jų asortimentas plečiasi ir, pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, vis dažniau pirkėjų krepšeliuose atsiduria itališki ar ispaniški rūkyti bei vytinti mėsos gaminiai.

„Mūsų tinklo parduotuvėse yra daugybė rūkytų ir vytintų dešrų rūšių. Vienos populiariausių – vytintos ir šaltai rūkytos dešros. Pirkėjų patogumui prekiaujame ir griežinėliais pjaustytomis, užkandžiams paruoštomis dešromis, itališkais ar ispaniškais vytintos ar rūkytos mėsos rinkiniais – juos itin patogu pasiimti į pikniką ar turėti atsargoje ir pateikti netikėtiems svečiams kartu su sūrių ir alyvuogių lėkšte. Norintys apsipirkti pigiau, turėtų paieškoti privačia „Rimi“ etikete pažymėtų dešrų“, – pataria ekspertė.

Ji primena, kad pjaustytas dešras rekomenduojama laikyti sausoje ir vėsioje patalpoje, kurioje ne daugiau kaip 18 °C. Jei namuose nėra vėsios patalpos, dešrą geriausia laikyti šaldytuve. „Rūkytų ir vytintų gaminių galiojimo laikas ilgensis. Be to, maistui išleisti mažiau ir jo įsigyti ženkliai pigiau galima planuojant pirkinius iš anksto” – patikina O. Suchočeva.

Kviečiame pasigaminti tradicinį patiekalą iš Katalonijos regiono – „Escalivada“, kuriame įvairiaspalvės daržovės dera su pikantiška „Fuet“ dešra, o atėjus kepsnių sezonui daržoves galima kepti ant grotelių.

Keptos daržovės su „Fuet“ dešra

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

150 g „Fuet“ dešros;

250 g vyšninių pomidorų;

2 vnt. raudonųjų svogūnų;

3 vnt. cukinijų;

3 vnt. raudonųjų paprikų;

1 vnt. baklažano;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

žiupsnelio druskos.

Kaip gaminti: 

Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros. Cukinijas ir baklažaną supjaustykite lazdelėmis. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis. Iš paprikų pašalinkite šerdį ir sėklas, supjaustykite jas plonais griežinėliais. Raudonuosius svogūnus supjaustykite plonais žiedais.
Kepimo inde su aliejumi ir druska sumaišykite visas daržoves, išskyrus pomidoriukus. Įkaitintoje orkaitėje kepkite daržoves maždaug 40 minučių, kas penkiolika minučių jas pamaišydami. Likus dešimčiai minučių iki kepimo pabaigos, sudėkite gabalėliais supjaustytus vyšninius pomidorus. Supjaustykite dešrą griežinėliais ir pridėkite jų į daržoves.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Atnaujinta automobilių stovėjimo aikštelė Kokolos gatvėje
Kalvarijos savivaldybė skelbia informaciją apie keleivių vežimo vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo maršrutus, reisų tvarkaraščius
Marijampolėje prasidėjo Laikinosios nakvynės namų modernizacija

Kultūra

LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Šimtmetį švenčia pati gražiausia geležinkelio stotis Lietuvoje – Marijampolė kviečia į „Kitokią stotį“
Kapelos subūrė Baraginę: dainos, šokiai ir kaimyniška šiluma
Jautriai paminėta Europos dienos stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti bei Baltijos kelio diena

Sportas

„Sporto naktis“ sugrįžta: jau šeštąjį kartą kviečia sporto entuziastus priimti iššūkį
„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Šiauliuose
Dar vienas Utenoje žaidęs krepšininkas papildė „Perlas Go“
Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ KAFF-MAFF III lygos futbolo pirmenybėse susigrąžino lyderio pozicijas

Politika

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Marijampolės meras P. Isoda visiškai išteisintas „čekiukų“ byloje
Kviečiama deleguoti atstovus į Vilkaviškio rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybą
Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės

Įdomu

Kaip pranešti policijai apie neteisėtai laikomus ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis, jų dalis ar sprogmenis?
Visuomenės tyrimas: beveik pusė gyventojų atpažintų kartelinius susitarimus, trečdalis – praneštų
Išsausėjusi veido oda: kaip ja pasirūpinti?
Kuo skiriasi šilumos siurbliai oras–oras ir kondicionieriai?

Verslas

Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams
Lietuvis apie 8 mėnesių stažuotę Ispanijoje: gamybos simuliacija, „Google translate“, šaltis ir lietuviški saldainiai parduotuvėse
UAB „Gulbelė“ pradėjo naujos krautuvės statybas Kazlų Rūdoje

Mokslas ir studijos

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – jungiasi kolegos iš visos šalies
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – kova už pagarbą mokytojui
Pirmoko rinkiniai – Kazlų Rūdos savivaldybės pirmokams

Turizmas

Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus