• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 18 liepos
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

2017 metais einame sveikatai palankesnės lietuvių mitybos link

2017-01-02
Gyvenimas
Laikas: 4 min skaitymo
A A

Visas maistas prekybos centruose ir kitose prekyvietėse saugus vartoti, kontroliuojamas atsakingų institucijų. Deja, su sveikatai nepalankios mitybos pasekmėmis ir jos sukeltomis ligomis susiduriame nuolat. Maisto technologai kuria maistą, kuris atitinka privalomuosius maisto saugos ir kokybės reikalavimus. Tačiau sveikatos specialistai dirba sau ir jų rekomendacijų, kad sveikatai palankus maistas turi atitikti pagrindinius penkis kriterijus: mažiau cukraus, druskos, riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų, reikia vengti transriebiųjų rūgščių, tarsi negirdima. Todėl 2017 metais tikimasi, kad rinkoje atsiras daugiau sveikatai palankesnių maisto produktų ir sveikatos specialistų rekomendacijos bus išgirstos.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įvardija mitybą kaip vieną iš lemiamų sveikatos veiksnių ir nuolat atnaujina sveikos mitybos rekomendacijas, viešina naujausius šios srities mokslinius tyrimus. Nors visuomenė tuo domisi, deja, pokyčiai nevyksta ir toliau vartojamas greitasis, riebus, daug cukraus ir druskos bei mažai skaidulinių medžiagų turintis maistas.

Pavyzdžiui, renkantis prekybos centruose sveikatai palankesnę duoną, kuri gali būti pažymėta simboliu „Rakto skylutė“ palankiai vertinamu Europos komisijos ir daug metų populiariu Skandinavijos šalyse duoną turi sudaryti:

  • ne mažiau kaip 30 proc., o ruginėje duonoje ne mažiau 35 proc. sausos produkto masės visagrūdžiai produktai,
  • cukrų bendras kiekis ne didesnis nei 5 g/100 gramų,
  • druskos iki 1 g/100 g, o ruginėje duonoje iki 1,2 g/100 gramų,
  • riebalų ne daugiau kaip 7 g/ 100 gramų,
  • skaidulinių medžiagų daugiau nei 5 g/100 gramų, o ruginėje daugiau nei 6 g/100 gramų. 

Sveikatos specialistai susirūpinę

Pasak LR sveikatos apsaugos ministerijos mitybos ir fizinio aktyvumo vadovo dr. Almanto Kranausko, su maistu ir mityba susijusių grėsmių yra daug. Tai natūralu, nes viskas, ką suvalgome, greit tampa mūsų kūnu. Beveik visi maisto produktai turi teigiamų ir neigiamų savybių, svarbu jų santykis produkte.

Su visomis maisto grėsmėmis kovoti vienu metu neįmanoma, todėl apsiribojama tik svarbiausiomis – produkto saugos užtikrinimu bei pagrindinių maisto medžiagų, turinčių didžiausią poveikį sveikatai (sočiųjų riebalų, transriebalų, angliavandenių, druskos ir skaidulinių medžiagų), kiekio valdymu.

a-kranauskas„Ilgamečiai Lietuvos gyventojų mitybos tyrimai rodo, kad žmonių mityba yra nesubalansuota, todėl turime aukščiausią mirtingumą ES nuo širdies infarkto, sergančių cukriniu diabetu skaičiaus augimą, aukštus mirštamumo nuo vėžio, nutukimo rodiklius. Visa tai akivaizdi netinkamos mitybos ir mažo fizinio aktyvumo pasekmė. Gyventojai mėgsta valgyti gausiai, riebiai, saldžiai, maiste trūksta skaidulinių medžiagų, vartojama labai mažai daržovių ir vaisių, viso grūdo duonos, žuvininkystės produktų“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas A. Kranauskas.

Mitybos ir fizinio aktyvumo vadovas priduria, kad produkto sauga vartotojui dažniausiai nematoma, todėl ja išimtinai rūpinasi valstybė ir maisto tvarkymo subjektai. Maisto medžiagų kiekis yra rašomas ant produktų pakuočių ir vartotojas gali pasirinkti tai, kas jam aktualu. Tačiau tokių vartotojų, kurie išmanytų kiekvieno etiketėje pateikto skaičiaus reikšmę (ar 2,3 g riebalų /100 g produkto yra daug ar mažai?), nedaug. Todėl likusiems, kurie neturi laiko analizuoti ir lyginti produktų etikečių, bet nori maitintis sveikiau, sukurtas specialus produktų ženklinimas „Rakto skylutės“ simboliu. Jis reiškia, kad produkte atsižvelgta į svarbiausias mitybines grėsmes ir toks produktas yra sveikatai palankesnis.

Maisto technologai „negirdi“ sveikatai palankaus maisto kriterijų

Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės Ramintos Bogušienės, paradoksalu, kad maisto technologai į maisto produktą gali dėti kiek nori cukraus, druskos, riebalų ir išimti visas vertingas maistines skaidulas. Ir visiškai nesvarbu, ar maisto produktas yra ekologiškas. Jokie teisės aktai nereglamentuoja, kad į maisto produktą reikia dėti kokybiškus riebalus, t. y. riboti sočiuosius riebalus, ar vengti transriebalų, kaip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija. Todėl maisto technologai paprastai deda pigiausius ir ilgiausią produkto galiojimą užtikrinančius riebalus, kurie mažiausiai oksiduojasi: rafinuotus arba hidrintus.

Sveikatos specialistai šaukia, kad gruzdinimas, skrudinimas nepalankus žmonių sveikatai. Minėtų procesų metu susidaro transriebiosios rūgštys. Tačiau maisto technologai stengiasi tik atitikti privalomuosius teisės aktus ir pagaminti sąlyginai vartoti saugų maisto produktą, bet nebūtinai palankų sveikatai. Nesirūpinama tuo, kad ilgainiui žmogus neišvengia sveikatos sutrikimų, susijusių su sveikatai nepalankių maisto produktų vartojimu.

raktas2014 m. LR sveikatos apsaugos ministerija šalyje pradėjo diegti nekomercinę sveikatai palankesnių produktų ženklinimo tarptautiniu rakto skylutės simboliu sistemą. Taip siekiama padėti vartotojams lengviau pasirinkti nustatytus kriterijus atitinkančius maisto produktus iš kitų panašių gaminių. Šio ženklinimo naudojimą palankiai vertina PSO ir Europos Komisija. Jis plačiai paplitęs Skandinavijos šalyse. Deja, Lietuvoje šis simbolis dar mažai žinomas ir maisto produktų, paženklintų rakto skylutės simboliu, mažoka. Paprastai jį galima pamatyti tik ant grūdinių kultūrų produktų, žuvies, mėsos, pieno produktų.

Socialinio tinklo FB “Sveikatai palanki mityba” ir sveikataipalankus.lt įkūrėjos R. Bogušienės įsitikinimu, būtina aktyviau šviesti visuomenę ir maisto gamintojus, pristatyti Europos Sąjungos sveikatai palankios mitybos politiką, nurodyti geruosius Skandinavijos šalių pavyzdžius, inicijuoti maisto pramonės, viešojo maitinimo bei vaikų maitinimo ugdymo įstaigose veiklos gerinimą, tiekti vartotojams didesnį sveikatai palankesnių maisto produktų, atitinkančių simboliu „Rakto skylutės“ ženklinimo kriterijus, pasirinkimą.

2017 m. nepelno siekianti organizacija VšĮ „Sveikatai palankus“ ir jos direktorė maisto technologė R. Bogušienė vykdys dar aktyvesnę visuomenės ir maisto pramonės švietimo veiklą apie subalansuotą ir sveikatai palankią mitybą, skatins maisto pramonę gaminti sveikatai palankesnius maisto produktus. Veikla vykdoma laikantis Pasaulio sveikatos organizacijos ir LR sveikatos apsaugos ministerijos nustatytos politikos, konsultuojantis su LR sveikatos apsaugos ministerijos specialistais, bendradarbiaujant su visuomenės sveikatos biurais, ugdymo įstaigomis, švietimo centrais, maisto gamintojais ir prekybininkais.

VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, tarptautinio projekto HealthEDU turinio koordinatorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

 

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijoje išlydėta 74-oji abiturientų laida
Geležinkelio stotis – ne tik kelionių pradžia, bet ir kūrybos stotelė
Brandos atestatai įteikti VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientams
Surengtas Menkupių kaimo žmonių susitikimas

Kultūra

Geležinkelio stotis – ne tik kelionių pradžia, bet ir kūrybos stotelė
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Ten, kur istorija susitinka su kūryba: surengtas tapybos plenero „Šimtmečio atspindžiai: stotis – mene“ atidarymas
Dvyliktajame Marijampolė Music Park festivalyje atsivers dar viena įspūdinga koncertinė erdvė

Sportas

„Perlą Go“ papildė „Omegos-Tauro-LSU“ marškinėlius vilkėjęs jaunuolis
Vilkaviškio buriuotojai dalyvavo buriavimo regatose
Antanavo vasaros sporto šventės 2×2 tinklinio turnyro nugalėtojai – „Daktarai“, 3×3 krepšinio čempionai „Niekam nereikalingi“, 6×6 futbolo turnyre triumfavo „Niekur nežaidę“
Vilkaviškio klubas pasikvietė Vokietijoje žaidusį puolėją ir atsisveikino su kapitonu

Politika

EK siūlo mažinti bendrųjų žemės ūkio ir žuvininkystės politikų finansavimą
Marijampolės regionas imasi aktyvių veiksmų investicijoms pritraukti: kuriamos naujos galimybės verslui
Kauno PPA rūmų atstovai lankėsi Šakių rajono savivaldybėje
Šakių rajone baigėsi rajonų vadovų susitikimų ciklas seniūnijose

Įdomu

Parduodant nešaunamusius ginklus internetinėje prekyvietėje būtina elgtis atsakingai
Laikas nustoti tikėti mitais – 3 klaidos, kurias dar dažnas daro su alyvuogių aliejumi
Kas gali sugadinti atostogas? Pavojai, slypintys vonios kambaryje
Baigiantiems mokyklą – ką privalu žinoti apie PSD?

Verslas

Lietuva – tarp greičiausiai inovacijose augančių ES šalių
Komandos formavimo renginiai: efektyvių komandų kūrimo strategijos
Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams

Mokslas ir studijos

Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijoje išlydėta 74-oji abiturientų laida
Brandos atestatai įteikti VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientams
Universitetas miesto centre: Marijampolėje kyla nauji MRU Sūduvos akademijos namai
Kazlų Rūdos savivaldybė apdovanojo geriausius abiturientus ir jų mokytojus

Turizmas

Miškininkai kviečia pažinti miškų paslaptis: daugiau nei 1000 rekreacinių objektų visoje Lietuvoje
Traukiniu – į kačių sostinę: bilietams į Marijampolę – speciali nuolaida
Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus