Šventinis laikotarpis – tai metas, kai galime neskaičiuoti kalorijų ir pasilepinti mėgstamais patiekalais. Kad Jūsų šventėms nepristigtų saldumo, siūlome kelis puikius receptus, kurie tikrai patiks smaližiams.
Varškės pyragas su apelsinų žievelėmis
Ingredientai:
270 gr. kvietinių miltų
750 gr. varškės
4 kiaušiniai
420 ml. grietinėlės
5 gr. kepimo miltelių
30 gr. cukraus pudros
75 gr. sviesto
3 citrinos
3 apelsinai
200 gr. cukraus
60 ml. vandens
mėtų
Gaminimo eiga:
Sumaišome 1,5 stiklinės miltų su arbatiniu šaukšteliu kepimo miltelių, įdedame arbatinį šaukštelį citrinos žievelių ir cukraus pudros. Kubeliais supjaustome atšaldytą sviestą, sumaišome su miltais ir smulkiname, kol pasidarys trupiniai. Iš gautos masės sumaišome tešlą, suformuojame rutulį, kurį suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve 20–25 min.
Įkaitiname orkaitę iki 220 °C. Išvyniojame atšaldytą tešlą, dedame į kepimo formą, apipjaustome kraštus ir subadome šakute. Ant viršaus uždedame kepimo popieriaus, ant jo dedame pupeles arba ryžius. Dedame į orkaitę 10 min. Nuimame kepimo popierių su pupelėmis arba ryžiais ir kepame dar 5 min., po to atšaldome.
Varškę išplakame iki vientisos masės, įdedame žievelių ir toliau plakdami įmušame 2 kiaušinius (po vieną). Supilame likusius miltus ir toliau plakame. Įpilame 2/3 stiklinės grietinėlės ir gerai suplakame kremą.
Kremą uždedame ant iškepto pagrindo ir kepame orkaitėje 1,5 val. 150 °C temperatūroje. Atvėsiname ir dedame į šaldytuvą.
Nuo citrinų ir apelsinų nulupame žievelę, smulkiai supjaustome. Į puodą pripilame vandens, įdedame cukraus ir verdame ant silpnos ugnies, neleisdami užvirti. Įdedame žieveles ir maišydami verdame 10 min., supilame į kiaurasamtį, kad išbėgtų sirupas.
Suplakame likusią grietinėlę iki standžių putų ir pabaigoje įpilame truputį sirupo.
Dedame grietinėlę ant torto, puošiame cukruotomis žievelėmis ir mėtos lapeliais.
Šokoladinis–riešutinis suvožtinis
Ingredientai:
4 suvožtinių bandelės
300 gr. sausainių
75 gr. kartaus šokolado
50 gr. sviesto
120 gr. lazdyno riešutų
1 obuolys
1 persikas
50 gr. lydyto sūrio
300 ml. grietinėlės
25 gr. cukraus
Gaminimo eiga:
Susmulkiname biskvitinius sausainius ir riešutus. Ištirpiname sviestą, kartųjį šokoladą. Supilame visus ingredientus, sumaišome. Gautą masę padaliname į 4 dalis. Formuojame ir dedame į šaldytuvą 20–25 min.
Obuolį ir persiką supjaustome griežinėliais. Per pusę perpjauname bandeles. Apatinę bandelių pusę patepame saldžiu lydytu sūriu. Vėliau dedame obuolio ir persiko griežinėlius. Ant viršaus tepame šokolado–riešutų įdarą. Uždedame likusias bandelių dalis.
Atšaldome 35% grietinėlę. Greitai suplakame iki standžių putų. Plakadami įberiame truputį cukraus.
Pagamintus suvožtinius papuošiame plakta grietinėle.
Vaisių ir uogų putėsiai su plakta grietinėle
Ingredientai:
4 obuoliai
Mėlynės
2 kiaušiniai
Želatina
1 citrina
Mėtos
Gaminimo eiga:
Imame rugščius obuolius, išimame sėklas ir supjaustome. Sudedame į didelį puodą. Įdedame 4 stiklines mėlynių, įpilame 2/3 stiklinės vandens ir verdame ant silpnos ugnies 15 min.
Per sietelį sutriname vaisių ir uogų masę. Supilame želatiną, išplaktus baltymus išmaišome ir supilstome į formeles. Dedame atšaldyti iki sustingimo.
Išimame putėsius, papuošiame uogomis ir mėtų lapeliais. Desertą patiekiame kartu su plakta grietinėle.
Tortas „Stebuklas“
Ingredientai:
6 kiaušiniai
250 gr. cukraus
plaktos grietinėlės
cukraus pudros
100 gr. raudonųjų serbentų
100 gr. juodųjų serbentų
150 gr. braškių
150 gr. mėlynių
Gaminimo eiga:
Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių, išplakame baltymus su cukrumi, sukrečiame masę į konditerinį maišelį. Kepimo popieriumi išklotoje skardoje suformuojame apvalius lakštus ir kepame orkaitėje 2 valandas. Po to atšaldome.
Padaliname uogas į dvi nelygias dalis. Išplakame atšaldytą grietinėlę su cukraus pudra. Ant 2 iškeptų lakštų sudedame 1/3 dalį kremo, uždedame didžiąją dalį uogų. Uždedame 3 lakštą ir atšaldome.
Tortą puošiame likusiomis uogomis, grietinėle ir mėtų lapeliais.