• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 7 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

5 orkaitės gudrybės, kurios užtikrins puikius kulinarinius rezultatus

2022-11-13
Įdomu, Technologijos
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Orkaitė

Orkaitė / asociatyvi nuotr.

Maisto gaminimas orkaitėje tinka įvairiems kulinariniams atradimams – nuo pyragų iki kepsnių kepimo. Tačiau kiekviena orkaitė veikia skirtingai, todėl siekiant gardžiausių rezultatų ją būtina tinkamai naudoti ir prižiūrėti. Ekspertas dalijasi patarimais ir gudrybėmis, kaip namų orkaitėje gaminti lyg profesionalui.

„Nors orkaitę namuose turi kone kiekvienas, ne visi žino, kaip tinkamai ją naudoti ir prižiūrėti. Neatsakingai naudojamoje orkaitėje gaminamas maistas laikui bėgant ima prastėti. O visa galybė funkcijų, kurios padeda pasiekti nepriekaištingus namuose ruošto maisto rezultatus – lieka nepanaudotos metų metus. Kelios paprastos taisyklės gali ženkliai pagerinti maisto kokybę ir palengvinti kasdienę maisto ruošą“, – sako „Samsung Electronics Baltics“ buitinės technikos ekspertas Vytautas Povilas Jurgaitis.

Išnagrinėkite orkaitės funkcijas

Būna, kad ilgą laiką savo virtuvėje naudodami elektrinę orkaitę, žmonės apie naudingas jos funkcijas taip ir nesužino. Visgi, galvodami, kad užtenka tik režimo „kaitinimas viršus-apačia“, praranda daug maisto paruošimo būdų.

Šiuolaikinėje orkaitėje būna bent 4–6 skirtingi režimai, o pažangesni modeliai gali turėti net 20. Labiausiai žinomi: šildymas, maisto produktų atitirpinimas, viršaus arba apačios kaitinimas.

Norint gaminti skaniausią maistą, būtina įsigilinti į orkaitės instrukciją, kurioje aprašytos visos šios funkcijos. Skirtingi patiekalai atsiskleidžia tik gaminami naudojant jiems pritaikytą orkaitės funkciją. Ekspertas išskiria keletą funkcijų, kurios padės gaminti skaniau ir sveikiau.

„Jeigu naudosite grilio režimą, patiekalai pasidengs traškia, apskrudusia pluta, o vidus išliks sultingas. Sveikos mitybos propaguotojams ypač pasitarnaus tokios mūsų siūlomos funkcijos kaip „Natural Steam“, kuri maistą apdoroja garuose, arba „Air Fry“, kuri patiekalui suteikia traškumo be jokių riebalų“, – sako V. P. Jurgaitis.

Visada įkaitinkite

Gamindami orkaitėje, visada vadovaukitės šia auksine taisykle – prieš įdedant maistą, įkaitinkite orkaitę iki reikiamos temperatūros. Gaminant įvairius patiekalus, maisto produktams reikia nuolatinės stabilios kaitros, kad keptų tolygiai. Iš anksto įkaitinę orkaitę išvengsite perkepusios arba dar nespėjusios gerai iškepti vakarienės.

„Orkaitės įkaitinimo laikas priklauso nuo naudojamo modelio, o kai kurie naujesni pasirinkimai turi ir greito įkaitinimo funkciją. Vidutiniškai įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių užtrunka maždaug 10–15 minučių. Šį laiko tarpą galima išnaudoti pasiruošimui arba paskutiniams recepto žingsniams įgyvendinti“, – priduria V. P. Jurgaitis.

Venkite durelių atidarinėjimo

Nors ruošiant maistą gali kilti pagunda reguliariai tikrinti patiekalą, stenkitės pakartotinai neatidaryti orkaitės durelių. Pravėrus dureles, bendra temperatūra ima kristi ir tai prailgina bendrą maisto kepimo trukmę. Tokiems patiekalams kaip pyragai, duona ir mėsa rekomenduojama pastovi kepimo temperatūra, tad tokie svyravimai gali sugadinti kepinį.

„Kiekvieną kartą atidarius orkaitę gaminimo metu, iš orkaitės išeina karštis, o temperatūra gali nukristi 25 ar daugiau laipsnių, priklausomai nuo to, kiek laiko durelės būna atidarytos. Patiekalo kepimo eigą geriau tikrinkite per orkaitės langelį. Dureles atidarykite tik tada, kai patiekalas baigia iškepti, o vaizdas per langelį primena finalinį rezultatą.

Tokioje situacijoje gali pagelbėti ir naujesnėms orkaitėms būdingos sistemos. Pavyzdžiui, naujojoje BESPOKE linijos orkaitėje „Food Probe“ funkcija leidžia pamatuoti tikslią kepamo patiekalo vidinę temperatūrą, neatidarius orkaitės durelių ir nesumažinus kaitros. Jeigu ruošiate kepsnį, jutiklis itin tiksliai fiksuoja ir praneša, kiek mėsa iškepusi“ , – pasakoja buitinės technikos ekspertas.

Neperpildykite orkaitės

Orkaitės perpildymas – greitas būdas sugadinti maisto gaminimo kokybę. Stenkitės aplink indus palikti bent keletą centimetrų iki sienelės, kad oras laisvai cirkuliuotų. Tai padės užtikrinti tolygų patiekalo iškepimą ir išvengti vienos dalies parkepimo.

„Jeigu ruošiate vakarienę dideliam kiekiui žmonių, perpildymas gali būti neišvengiamas. Tokiu atveju planuokite maisto gaminimą porcijomis iš anksto. Perpildžius orkaitę, maistas iškeps netolygiai – tas pats patiekalas gali būti ir neiškepęs, ir perkepęs tuo pačiu metu“, – sako V. P. Jutgsitis.

Ekspertas pastebi, kad šią problemą išsprendžia ne tik didesnės orkaitės, bet ir anksčiau minėtose orkaitėse veikianti „Dual Cook“ sistema, dėl kurios skirtinguose lygiuose galima pritaikyti skirtingus režimus bei temperatūras ir vienu metu pagaminti du nepriekaištingus patiekalus.

Kruopščiai ir reguliariai valykite

Po kiekvieno kepimo išvalykite ant orkaitės dugno nukritusį maistą ar nuvarvėjusius skysčius. Jeigu orkaitėje bus maisto likučių, ji gali perkaisti, o gaminant atsiras dūmų. Be to, maistas gali prisigerti neišvalytų maisto likučių skonio ir kvapo. Patirtis išties nemaloni – gali būti sugadinta tiek orkaitė, tiek vakarienė.

V. P. Jurgaitis siūlo išeitį ir nemėgstantiems tvarkytis: „Jeigu kiekvieną kartą valyti orkaitės kantrybės neturite, pasirinkite orkaitę, turinčią savaiminio išsivalymo funkciją – katalizinis sluoksnis orkaitėje sugeria ištekėjusius riebalus, todėl cheminės priemonės po kiekvieno kepimo nėra būtinos.“

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Alvito ežero paslaptys
Informacija daugiabučių namų gyventojams: kaip įsirengti ar atnaujinti automobilių stovėjimo aikštelę
Oficialiai Marijampolėje atidarytas Sūduvos žemo slenksčio kabinetas
Marijampolės savivaldybės administracijos darbuotojai dalyvavo kraujo donorystės akcijoje

Kultūra

„Cirkas“ po atviru dangumi: ypatinga dovana mokslo metų pradžiai
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
„Spindulio“ kino teatras kviečia kino po atviru dangumi sezoną uždaryti su Agnės Marcinkevičiūtės filmu „Mūza“
500 kg bulvių skusiančios Linos Ingos Stankaitytės klausimas: „Kas lieka, kai dingsta visi vaidmenys?“

Sportas

Su Malta Kaune išsiskirta lygiosiomis
Naujausia informacija apie Roko Jokubaičio traumą
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos „Sporto centro Taurė‘ 2025“ ketvirtą etapą laimėjo Mantas Martinaitis ir Laurynas Beliauskas
„Sporto naktis“ sugrįžta: jau šeštąjį kartą kviečia sporto entuziastus priimti iššūkį

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Finansų ir strateginio planavimo skyrius
Seniūnai aptarė svarbiausias aktualijas ir rudens darbus
Pradedamas investicijų skatinimo priemonių įgyvendinimas Šunskuose
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas

Įdomu

Apsipirkimai didelėmis pakuotėmis – ne tik gausioms šeimoms: kaip sutaupyti ir išleisti mažiau
Kodėl mus taip traukia siaubo filmai?
Savo seksualinį gyvenimą lietuviai vis dar vertina vidutiniškai
Kada būtina kviesti policiją, o kada pakanka užpildyti deklaraciją?

Verslas

Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams
Lietuvis apie 8 mėnesių stažuotę Ispanijoje: gamybos simuliacija, „Google translate“, šaltis ir lietuviški saldainiai parduotuvėse
UAB „Gulbelė“ pradėjo naujos krautuvės statybas Kazlų Rūdoje

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas
Studentams su negalia – finansinė parama
Marijampolės meno mokykla – erdvi, saugi ir įkvepianti kūryba
Naujų mokslo metų pradžia paminėta Vilkaviškio rajono mokyklose

Turizmas

Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus