• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 23 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

7 SVARBIAUSI KLAUSIMAI APIE EKOLOGIŠKUS PRODUKTUS

2018-08-11
Apžvalgos
Laikas: 4 min skaitymo
A A

Ekologiškas produktas naudingas Jums, gamtai ir gyvūnams. Mokslininkai teigia, kad ekologiški produktai turi daugiau vitamino C, mineralinių medžiagų (magnio, geležies) ir antioksidantų. Ekologiško maisto šalininkai sako, kad šie produktai yra saugesni, maistingesni ir dažniausiai skanesni nei įprasti. Į svarbiausius klausimus apie ekologiškus maisto produktus atsako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė ir Raminta Bogušienė, maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė.

Ekologiškas produktas – tai pagal ES ir nacionalinius ekologinę gamybą reglamentuojančius teisės aktus pagamintas produktas. Norint gauti ekologiško produkto patvirtinamąjį dokumentą, reikia atitikti reikalavimus nuo lauko iki galutinio vartotojo, ką įvertina nepriklausoma kontrolės įstaiga.

1. Ar užtikrintas Lietuvoje vartotojui ekologiškų produktų pasirinkimas?

 

Lietuvoje auginama ir perdirbama visa paletė ekologiškų produktų rūšių – pieno, mėsos, grūdų, uogų, vaistažolių produktai, taip pat įvairūs nealkoholiniai gėrimai – vaisių, uogų sultys, beržų sula.

„Pasirinkimą ekologiškų produktų turi ir specialių ar išskirtinių poreikių turintys pirkėjai. Galima rasti ekologiško maisto kūdikiams, kiaušinių miltelių, maisto papildų, virtinių su įdaru, koldūnų, riešutų, kultūrinių grybų, paruoštų sriubų, kanapių aliejaus ir kitų produktų”, – sako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Parduotuvėse yra įvairių rūšių produktų tiek atvežtų iš kitų ES šalių, tiek ir importuotų produktų. Iš trečiųjų šalių daugiausia importuojami švieži arba džiovinti vaisiai ir daržovės. Taip pat įvairūs lietuviški ekologiški produktai yra eksportuojami į ES šalis, Japoniją, Ameriką, Korėją ir kt.

  1. Ar ekologiškas produktas saugesnis aplinkai?

Mokslininkai teigia, kad ekologinė žemdirbystė yra draugiškesnė aplinkai: nenaudojant chemikalų, mažiau teršiama gamta, gaminama mažiau anglies dioksido, kuris sukelia pasaulinį atšilimą. Ekologinėje žemdirbystėje draudžiami naudoti sintetiniai herbicidai, vietoje jų vykdoma kultūrų rotacija, ravėjimas rankomis ar agrotechnikos panaudojimas piktžolių naikinimui,  kruopščiai parenkamos augalų veislės, prisitaikančios prie vietinių sąlygų.

„Mitas, kad gaminant ekologiškus maisto produktus įrangos plovimui būtina naudoti „ekologiškas“ valymo ir plovimo priemones. Tinka visos valymo, plovimo ir dezinfekavimo priemonės, kurios leidžiamos naudoti maisto pramonėje, išskyrus ekologiniuose gyvulininkystės ūkiuose, kuriems yra specialus priemonių sąrašas. Ekologiškų maisto produktų pakuotės turi atitikti privalomuosius maisto saugos ir kokybės reikalavimus, bet nėra reikalavimo, kad pakuotės būtų „ekologiškos“ ar „greitai suyrančios“, – sako R.Bogušienė.

  1. Ar ekologiškame produkte yra nitratų?

Pasak Ramintos Bogušienės, ekologinėje gamyboje nitratų yra tiek, kad nekenktų žmogui. Nitratų normos nustatomos tik reglamentuojamiems produktams: kūdikių maistui, špinatams, gūžinėms, šviežioms salotoms bei sėjamosioms gražgarstėms. Nitratų kiekį daržovėse galima sumažinti jas prieš vartojimą kruopščiai nuplaunant, verdant, mirkant, konservuojant, rauginant, naudojant druską, vitaminą C.

„Vartokite tas daržovių dalis, kuriose mažiausiai kaupiasi nitratai. Daugiau valgykite daržovių sezono metu, kai jos auga lauke, nes tokios daržovės kaupia mažiau nitratų nei auginamos šiltnamyje. Auginantiems daržoves rekomenduotina nepertręšti jų nei mineralinėmis, nei organinėmis trąšomis”, – perspėja Raminta Bogušienė, maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė.

  1. Ar ekologiškas produktas maistingesnis?

Ekologiško maisto šalininkai teigia, kad šie produktai yra saugesni, maistingesni ir dažniausiai skanesni nei įprasti. Mokslininkai ieško atsakymų dėl ekologiško maisto naudos sveikatai. Tyrimais patvirtinta, kad ekologiškas maistas turi vidutiniškai 27 % daugiau vitamino C, 21% daugiau geležies, 29 % daugiau magnio ir 14 % daugiau fosforo.

Mitybos specialistė Raminta Bogušienė pataria, kad jeigu norima gauti kuo daugiau vitaminų ir mėgautis geresniu daržovių ir vaisių skoniu, reikia juos valgyti šviežius, pirmenybę teikti ekologiškiems. Rekomenduojama rinktis sezonines gėrybes.

  1. Ar ekologiškas produktas skanesnis?

Ekologiški produktai auga natūraliomis sąlygomis, lėčiau, todėl daržovės suformuoja jai būdingą įprastą skonį ir kvapą. Taip pat ekologiškuose produktuose, teigiama, kad daugiau sausosios dalies, mažiau vandens.

Dėl skonio nesiginčijama – vieniems atrodo, kad ekologiški bananai skanesni nei įprastiniai, o ekologiškos grikių kruopos kvapnesnės ir skanesnės nei įprastinės.

  1. Kodėl ekologiškas produktas yra brangesnis?

Dažniausiai ekologiškas produktas yra brangesnis, nes jį gaminant privaloma laikytis papildomų reikalavimų.

„Pvz., jeigu gyvūnai šeriami ekologiškais pašarais – gyvūninės kilmės produkto kaina brangesnė, gyvūnų laikymo patalpos yra didesnės – atitinkamai didesni patalpų eksploatavimo kaštai ir kt. Augalininkystėje ekologinės gamybos ūkiai sėja ekologiškai užaugintą sėklą, kuri yra brangesnė, jeigu augalas auginamas ekologinės gamybos būdu, dažniausiai bus patirtas derliaus nuostolis ir kt. Jei perdirbamas ekologiškas produktas – jis turi būti atskirtas vietos arba laiko atžvilgiu, todėl atitinkamai jo savikaina išaugs”, – sako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

  1. Kaip užtikrinama ekologiškų produktų kokybė?

Pasak žemės ūkio viceministrės, ekologinės gamybos reglamentuose yra papildomi reikalavimai, kurių nėra įprastiniams produktams, pvz. gyvulininkystėje gyvūnai turi būti šeriami ekologiškais pašarais, pašarai negali būti GMO, gyvūnams reglamentuotas tam tikras privalomas laikymui plotas patalpose ir lauke ir t.t. Taip pat papildomi privalomi reikalavimai yra ekologinei augalininkystei, vynininkystei, bitininkystei, akvakultūrai, žaliavų perdirbimui ir t.t. Visa tai įtakoja, kad galutinis ekologiškas produktas bus kokybiškesnis, lyginant su neekologišku.

Daugiau apie ekologiškus produktus, jų ženklinimą, pasirinkimo galimybes, taip pat apie nacionalinės kokybės ir garantuotus tradicinius gaminius, saugomos kilmės vietos nuorodos bei saugomos geografinės nuorodos maisto produktus, jų vartojimą, naudą mūsų sveikatai, įtraukimą į kasdienį racioną sužinosite pirmojoje Lietuvoje nemokamoje kokybiško maisto šventėje (konferencija, mugė, degustacija) rugsėjo 21 d. 10 val. Vilniuje (Viešbutis „Panorama“, Sodų g.14). Daugiau apie šventę: http://sveikataipalankus.lt/maisto-svente-programa/

Daugiau informacijos: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė, 864517472, [email protected]

 

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių
Marijampolėje prasidėjo naujo dviračių tako įrengimo darbai
Nuo šiol dar viena Marijampolės gatvė šviesesnė ir saugesnė
Kazlų Rūdoje atidaryta respublikinio fotografijų konkurso „Drąsa rinktis pačiam“ paroda

Kultūra

Kazlų Rūdoje atidaryta respublikinio fotografijų konkurso „Drąsa rinktis pačiam“ paroda
Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Šakiuose nuaidėjo respublikinis vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių konkursinis festivalis „Jievaro tiltu 2025“
Lenkijos chorų pamokos: trijų Lietuvos vadovių „Erasmus+“ kelionė į chorinės kultūros širdį

Sportas

Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje
Finalo pakartojime – Žukausko trigubas dublis ir Vilkaviškyje pervažiuoti čempionai
„Vytis-VDU“ išsivežė dramatišką pergalę iš Palangos

Politika

Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės
Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė dalyvavo mokomajame vizite „Jaunimo darbas Portugalijoje“
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą

Įdomu

Kaip apsisaugoti nuo sukčių ir apsaugoti savo duomenis internete?
Kas čia paskutinis: 1 iš 4 pacientų gydytojo apžiūros laukia virš 3 mėnesių
Stiklo pavėsinės ir stogeliai – elegantiška apsauga nuo lietaus ir saulės
Pirmoji receptų knyga Lietuvoje išleista dar XX a. pradžioje

Verslas

V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija

Mokslas ir studijos

Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių
Jau šį penktadienį miesto laukia technologijų šventė READY4TECH
Marijampolėje – 7-oji Klimato savaitė
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją

Turizmas

Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus