• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 31 spalio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

7 SVARBIAUSI KLAUSIMAI APIE EKOLOGIŠKUS PRODUKTUS

2018-08-11
Apžvalgos
Laikas: 4 min skaitymo
A A

Ekologiškas produktas naudingas Jums, gamtai ir gyvūnams. Mokslininkai teigia, kad ekologiški produktai turi daugiau vitamino C, mineralinių medžiagų (magnio, geležies) ir antioksidantų. Ekologiško maisto šalininkai sako, kad šie produktai yra saugesni, maistingesni ir dažniausiai skanesni nei įprasti. Į svarbiausius klausimus apie ekologiškus maisto produktus atsako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė ir Raminta Bogušienė, maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė.

Ekologiškas produktas – tai pagal ES ir nacionalinius ekologinę gamybą reglamentuojančius teisės aktus pagamintas produktas. Norint gauti ekologiško produkto patvirtinamąjį dokumentą, reikia atitikti reikalavimus nuo lauko iki galutinio vartotojo, ką įvertina nepriklausoma kontrolės įstaiga.

1. Ar užtikrintas Lietuvoje vartotojui ekologiškų produktų pasirinkimas?

 

Lietuvoje auginama ir perdirbama visa paletė ekologiškų produktų rūšių – pieno, mėsos, grūdų, uogų, vaistažolių produktai, taip pat įvairūs nealkoholiniai gėrimai – vaisių, uogų sultys, beržų sula.

„Pasirinkimą ekologiškų produktų turi ir specialių ar išskirtinių poreikių turintys pirkėjai. Galima rasti ekologiško maisto kūdikiams, kiaušinių miltelių, maisto papildų, virtinių su įdaru, koldūnų, riešutų, kultūrinių grybų, paruoštų sriubų, kanapių aliejaus ir kitų produktų”, – sako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Parduotuvėse yra įvairių rūšių produktų tiek atvežtų iš kitų ES šalių, tiek ir importuotų produktų. Iš trečiųjų šalių daugiausia importuojami švieži arba džiovinti vaisiai ir daržovės. Taip pat įvairūs lietuviški ekologiški produktai yra eksportuojami į ES šalis, Japoniją, Ameriką, Korėją ir kt.

  1. Ar ekologiškas produktas saugesnis aplinkai?

Mokslininkai teigia, kad ekologinė žemdirbystė yra draugiškesnė aplinkai: nenaudojant chemikalų, mažiau teršiama gamta, gaminama mažiau anglies dioksido, kuris sukelia pasaulinį atšilimą. Ekologinėje žemdirbystėje draudžiami naudoti sintetiniai herbicidai, vietoje jų vykdoma kultūrų rotacija, ravėjimas rankomis ar agrotechnikos panaudojimas piktžolių naikinimui,  kruopščiai parenkamos augalų veislės, prisitaikančios prie vietinių sąlygų.

„Mitas, kad gaminant ekologiškus maisto produktus įrangos plovimui būtina naudoti „ekologiškas“ valymo ir plovimo priemones. Tinka visos valymo, plovimo ir dezinfekavimo priemonės, kurios leidžiamos naudoti maisto pramonėje, išskyrus ekologiniuose gyvulininkystės ūkiuose, kuriems yra specialus priemonių sąrašas. Ekologiškų maisto produktų pakuotės turi atitikti privalomuosius maisto saugos ir kokybės reikalavimus, bet nėra reikalavimo, kad pakuotės būtų „ekologiškos“ ar „greitai suyrančios“, – sako R.Bogušienė.

  1. Ar ekologiškame produkte yra nitratų?

Pasak Ramintos Bogušienės, ekologinėje gamyboje nitratų yra tiek, kad nekenktų žmogui. Nitratų normos nustatomos tik reglamentuojamiems produktams: kūdikių maistui, špinatams, gūžinėms, šviežioms salotoms bei sėjamosioms gražgarstėms. Nitratų kiekį daržovėse galima sumažinti jas prieš vartojimą kruopščiai nuplaunant, verdant, mirkant, konservuojant, rauginant, naudojant druską, vitaminą C.

„Vartokite tas daržovių dalis, kuriose mažiausiai kaupiasi nitratai. Daugiau valgykite daržovių sezono metu, kai jos auga lauke, nes tokios daržovės kaupia mažiau nitratų nei auginamos šiltnamyje. Auginantiems daržoves rekomenduotina nepertręšti jų nei mineralinėmis, nei organinėmis trąšomis”, – perspėja Raminta Bogušienė, maisto technologė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė.

  1. Ar ekologiškas produktas maistingesnis?

Ekologiško maisto šalininkai teigia, kad šie produktai yra saugesni, maistingesni ir dažniausiai skanesni nei įprasti. Mokslininkai ieško atsakymų dėl ekologiško maisto naudos sveikatai. Tyrimais patvirtinta, kad ekologiškas maistas turi vidutiniškai 27 % daugiau vitamino C, 21% daugiau geležies, 29 % daugiau magnio ir 14 % daugiau fosforo.

Mitybos specialistė Raminta Bogušienė pataria, kad jeigu norima gauti kuo daugiau vitaminų ir mėgautis geresniu daržovių ir vaisių skoniu, reikia juos valgyti šviežius, pirmenybę teikti ekologiškiems. Rekomenduojama rinktis sezonines gėrybes.

  1. Ar ekologiškas produktas skanesnis?

Ekologiški produktai auga natūraliomis sąlygomis, lėčiau, todėl daržovės suformuoja jai būdingą įprastą skonį ir kvapą. Taip pat ekologiškuose produktuose, teigiama, kad daugiau sausosios dalies, mažiau vandens.

Dėl skonio nesiginčijama – vieniems atrodo, kad ekologiški bananai skanesni nei įprastiniai, o ekologiškos grikių kruopos kvapnesnės ir skanesnės nei įprastinės.

  1. Kodėl ekologiškas produktas yra brangesnis?

Dažniausiai ekologiškas produktas yra brangesnis, nes jį gaminant privaloma laikytis papildomų reikalavimų.

„Pvz., jeigu gyvūnai šeriami ekologiškais pašarais – gyvūninės kilmės produkto kaina brangesnė, gyvūnų laikymo patalpos yra didesnės – atitinkamai didesni patalpų eksploatavimo kaštai ir kt. Augalininkystėje ekologinės gamybos ūkiai sėja ekologiškai užaugintą sėklą, kuri yra brangesnė, jeigu augalas auginamas ekologinės gamybos būdu, dažniausiai bus patirtas derliaus nuostolis ir kt. Jei perdirbamas ekologiškas produktas – jis turi būti atskirtas vietos arba laiko atžvilgiu, todėl atitinkamai jo savikaina išaugs”, – sako žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

  1. Kaip užtikrinama ekologiškų produktų kokybė?

Pasak žemės ūkio viceministrės, ekologinės gamybos reglamentuose yra papildomi reikalavimai, kurių nėra įprastiniams produktams, pvz. gyvulininkystėje gyvūnai turi būti šeriami ekologiškais pašarais, pašarai negali būti GMO, gyvūnams reglamentuotas tam tikras privalomas laikymui plotas patalpose ir lauke ir t.t. Taip pat papildomi privalomi reikalavimai yra ekologinei augalininkystei, vynininkystei, bitininkystei, akvakultūrai, žaliavų perdirbimui ir t.t. Visa tai įtakoja, kad galutinis ekologiškas produktas bus kokybiškesnis, lyginant su neekologišku.

Daugiau apie ekologiškus produktus, jų ženklinimą, pasirinkimo galimybes, taip pat apie nacionalinės kokybės ir garantuotus tradicinius gaminius, saugomos kilmės vietos nuorodos bei saugomos geografinės nuorodos maisto produktus, jų vartojimą, naudą mūsų sveikatai, įtraukimą į kasdienį racioną sužinosite pirmojoje Lietuvoje nemokamoje kokybiško maisto šventėje (konferencija, mugė, degustacija) rugsėjo 21 d. 10 val. Vilniuje (Viešbutis „Panorama“, Sodų g.14). Daugiau apie šventę: http://sveikataipalankus.lt/maisto-svente-programa/

Daugiau informacijos: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė, 864517472, [email protected]

 

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kalvarijoje atgimė kultūros centras: atidarymo vakarą lydėjo meno ir bendrystės dvasia
„Karjeros GPS“ suvienijo jaunimą karjeros krypčių paieškose
Kauno gatvėje atnaujintos stovėjimo aikštelės
Marijampolės savivaldybės administracija surengė realaus veiksmo civilinės saugos pratybas

Kultūra

Kalvarijoje atgimė kultūros centras: atidarymo vakarą lydėjo meno ir bendrystės dvasia
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
„Zanavykų balsai“ subūrė Šakių krašto kolektyvus
Vaikų ir jaunimo grupė „Šmiki šmaki“ paminėjo savo veiklos 30-metį

Sportas

„Shodaniečių“ pergalės tarptautiniame „Waterpoort Cup 2025“ turnyre Olandijoje
Kazlų Rūdos sporto centro dziudo imtynininkai – Lietuvos vaikų, jaunučių ir jaunių čempionato prizininkai
„Sūduva“ palaužė mažumoje likusį „Kauno Žalgirį“
Dvigubo „atakiečių“ savaitgalio vaisiai – nusileista Gargždams, įveikta Vilniaus „Rytas-MRU“ ekipa

Politika

Marijampolės savivaldybė skiria didelį dėmesį užsienyje gyvenantiems ir į Marijampolę sugrįžtantiems kraštiečiams
Bendrystės galia: nuo Pasaulio iki Šakių – lietuvių susitikimai, įkvepiantys bendradarbiavimą ir kviečiantys namo
Marijampolėje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Jūratė Zailskienė
Šakiuose aptartos sumanių kaimų strategijos gairės

Įdomu

Tikrieji Helovino siaubai – tonos iššvaistytų moliūgų: kiek jų išmetame?
Išsausėjusios rankos rudenį: kaip jas prižiūrėti?
Vėlinių savaitgalio iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji
Gastroenterologai: kokias ligas jie gydo ir kada kreiptis pagalbos

Verslas

40 m² komercinės patalpos Vilniuje: ar tai gali būti pelningas verslo startas?
Biometrinis parašas – pasirašymas planšetėje su ZebraSign
Kalvarijoje surengtos tinklaveikos dirbtuvės
Su verslo bendruomene – apie tarptautinį finansavimą ir inovacijas

Mokslas ir studijos

„Karjeros GPS“ suvienijo jaunimą karjeros krypčių paieškose
Technologijų šventė Ready4Tech suvienijo jaunimą, mokslą ir inovacijas
Marijampolės mokiniai išbandė savo žinias pilietiškumo konkurse „Ir kas gi mus nugalės…“
Ateitis prasideda čia: Marijampolė pulsuoja technologijomis

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus