Birželio 8 d. Centre vyko baigiamasis Erasmus+ programos projekto „Pietų Europos virtuvė geresniam specialistų rengimui“ Nr. 2016-1-LT01-KA102-022814 renginys.
Šiais mokslo metais dvidešimt virėjo ir padavėjo specialybės mokinių iš mūsų Centro ir projekto partnerių mokyklų (Biržų technologijų ir verslo mokymo centro bei Vilkijos žemės ūkio mokyklos) dalyvavo stažuotėse Italijoje ir Maltoje.
Šiuo projektu buvo siekiama, kad mokiniai pažintų Pietų Europos šalių virtuvę; padavėjai, barmenai susipažintų su įvairių tautų klientais, su patiekalų patiekimu, susipažintų su turistų aptarnavimo ypatumais, tobulintų užsienio kalbos žinias ir įgūdžius. Taip pat buvo siekiama padėti mokiniams, kilusiems iš provincijos bei esantiems iš socialiai remtinų šeimų, įgyti tarptautinių ir tarpkultūrinių kompetencijų, vystyti bendravimo įgūdžius, mokyti dinamiškumo ir sugebėjimo patiems prisiimti atsakomybę už savo mokymosi rezultatus bei pasiekimus profesinėje srityje ir suteikti galimybę integruotis į ES ir Lietuvos darbo rinką.
Baigiamajame sklaidos renginyje dalyvavo svečiai iš Biržų technologijų ir verslo mokymo centro, įspūdžiais dalijosi ne tik šio, bet ir kitų Erasmus+ programos projektų dalyviai – virėjų ir padavėjų specialybės mokytojai ir mokiniai, dalyvavę stažuotėse Turkijoje, Islandijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Portugalijoje.
Centro bendruomenei buvo pristatyti galutiniai projekto „Pietų Europos virtuvė geresniam specialistų rengimui“ produktai. Mokinių pateiktų receptų pagrindu sukurta „Itališkų ir maltietiškų patiekalų receptų“ knygelė. Šią knygelę galite rasti čia. Taip pat mokyklos kavinė nuo šiol galės naudotis naujais meniu įdėklais.
Projektų dalyviai ne tik pasakojo apie savo patirtį stažuotėse, nuotaikingai pristatė įdomiausius momentus, bet dalijosi ir kulinarinėmis paslaptimis bei receptais. Renginio dalyviai turėjo galimybę paragauti itališkų, maltietiškų ir kitų šalių patiekalų. Užkandėlės, triušis maltietiškai, tiramisu buvo pagaminti pagal naująją receptų knygelę, mokiniai suplakė itališkus kokteilius, mokytojos iš stažuočių taip pat parsivežė naujų receptų ir pristatė ispanišką kavą Bon bon, vokiškus keksiukus, mokiniai išvirė turkiškos arbatos.
Tad šioje tarptautiškumo pamokoje projekto dalyviai pasakojo, ko išmoko, ką sužinojo, kaip praturtino savo profesines žinias užsienio stažuočių metu. Džiugu pastebėti, kad mokinių įgūdžiai, įgyti stažuotėse, jau padėjo jiems susirasti darbą ar darbe pademonstruoti naująsias žinias.
Lilija Zableckienė, Vystymo skyriaus vedėja
Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.