• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 27 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Kubietiškas sumuštinis

Kubietiškas sumuštinis

Kritulių šią vasarą tikrai nestinga, bet tai nereiškia, kad turime atisakyti gerų grilio ar barbekiu patiekalų. Tiek namie, tiek kieme lengvai paruošiamas maistas prastus orus pavers tik formalumu, įsitikinęs gera nuotaika ir skaniomis idėjomis instagrame žavintis Andrius Šimulynas (@andriushim). Puikus to įrodymas – „Iki“ ambasadoriaus receptas sočiam ir nebrangiam kubietiškam sumuštiniui su plėšyta kiauliena, kuris užkariavęs gurmanų širdis.

 

Ir socialinius tinklus užplūstančios nuotraukos iš grilio vakarėlių, ir vis nosį kutenantis šašlykų kvapas kiekviename rajone, ir pardavimų statistika rodo – maisto ruošimas kepsninėje lietuviams yra viena mėgstamiausių vasaros pramogų, sako Gintarė Kitovė.

 

„Nors šašlykai vis dar populiariausias pasirinkimas, tačiau lietuviai išties mėgsta kokybišką įvairovę ir jau seniai grilina ne tik juos – perka ir čirškina dešreles, šonkauliukus, vištienos blauzdeles ir sparnelius, vis labiau mėgsta žuvį, jūros gėrybes. Gyventojai aktyviai seka ir pasaulines madas – jau kelerius metus plėšyta kiauliena mėgaujasi augančiu populiarumu. Ją galima patiems pasiruošti namuose iš šviežios kiaulienos mentės – tereikės prieskonių ir kantrybės. Bet jau yra ir variantų, kurie sutaupys daug laiko – žmonės mielai perka ne tik jau marinuotus griliui paruoštus gaminius, bet ir plėšytą kiaulieną, kurią belieka pašildyti. Ji taps nuostabiu priedu į mėsainius, sumuštinius, suktinukus, netgi salotas“, – sako G. Kitovė.

 

Kaip grilio patiekalų paruošti keptuvėje ar orkaitėje?

 

Grilio patiekalų lietuviai neatsisako net ir orams apniukus – vasara yra metas, kai norisi kuo dažniau gaminti gamtoje. Tačiau ne kiekvienas turi grilį ar vietos jam pastatyti, o gal lietus paprasčiausiai įkyrėjo tiek, kad nesinori stovėti prie kepsninės.

 

Šefė Jolita Tamoševičienė pabrėžia: „Meilė ir džiaugsmas ruošiant maistą yra svarbesni už įrangą, ir tą grilio magiją iš dalies galima atkartoti ir namų virtuvėje. Kelios gudrybės padės net ir nekišant nosies į apniukusį lauką pasimėgauti gardžiais grilio patiekalais“.

 

Naudokite prieskonius kaip griliui. Naudokite įprastą marinatą, lyg maistą ruoštumėtės kepti grilyje. Pažįstami skoniai tik sustiprins kepsninėje ruošto maisto įspūdį. „Žarijos suteikia mėsai ar daržovėms šiek tiek dūminį aromatą – tad įdėkite į marinatą rūkytos paprikos, kuri įpūs panašaus charakterio bruožų. Grilio skonį galima sustiprinti ir į marinatą įdedant nedidelį kiekį kavos. Taip pat barbekiu padažas iškart privers užmiršti, jog esate ne lauke“, – pataria J. Tamoševičienė.

 

Pasirinkite tinkamą keptuvę. Jeigu gaminate ant viryklės, verta vietoj įprastos naudoti grilio keptuvę su grioveliais. Jie ne tik suteiks patiekalams būdingas kepimo žymes, bet ir leis nutekėti pertekliniams riebalams. „Iki“ kulinarijos šefė primena, kad prieš pradėdami kepti, turite įkaitinti keptuvę. Ji turi būti pakankamai karšta prieš dedant mėsą ar daržoves, kad sultys greitai „užsidarytų“ maisto viduje.

 

Orkaitėje pasirinkite tinkamą režimą. Jeigu yra grilio funkcija – rinkitės ją ir nustatykite atitinkamą, pakankamai aukštą temperatūrą pagal tai, ką kepate. Jeigu grilio funkcijos nėra, įjunkite oro cirkuliaciją ir aukštą temperatūrą. Esant aukštesnei temperatūrai, mėsa bus minkšta ir apskrudusi, o daržovės bus gerai iškepusios ir skanios, bet nepraras savo formos ir tekstūros. Tačiau, jei mėsos gabalėliai yra gana dideli, galite šiek tiek sumažinti temperatūrą ir nustatyti ilgesnį kepimo laiką. Svarbu maistą dėti tik į gerai įkaitusią orkaitę ir verta periodiškai patikrinti bei bent kartą per kepimo laiką jį apversti.

 

Naudokite groteles. Norint, kad maistas orkaitėje kuo labiau prilygtų ruoštam tradiciniame grilyje, jeigu įmanoma – dėkite jį ant grotelių. Tai leis orui cirkuliuoti aplink kepamą maistą, jis bus tolygiai iškeptas iš visų pusių. Tik po apačia pataria padėti skardą, į kurią nutekėtų riebalai – taip išvengsite netvarkos orkaitėje ir reikės mažiau plušti valant.

 

Venkite orkaitės darinėjimo. Atminkite, kad sėkmingas kepimas priklauso nuo pastovios, aukštos temperatūros. Todėl būkite atsargūs ir per dažnai neatidarykite orkaitės – tai gali greitai sumažinti kaitrą, reikalingą sėkmingam kepimui. Geriausia ją atidaryti tik kartą ar du, kai būsite pasiruošę maistą apversti. „Beje, mėsą geriau apverskite replėmis, o ne šakute. Tai padės išvengti sulčių ištekėjimo – mėsa išliks sultinga ir minkšta“, – atskleidžia mažą gudrybę.

 

Kubietiškas sumuštinis – JAV šlovinama klasika

 

Kiekvienas nuo vaikystės mokame sutepti sumuštinį, tačiau sumuštinis sumuštiniui nelygu. Kiekvienoje diskusijoje apie patį skaniausią, negali nebūti nepaminėtas kubietiškasis.

 

„Kubietiškas sumuštinis – tai kulinarinis šedevras, gimęs imigrantų iš Kubos bendruomenėse JAV, kuris sujungia tikrą Karibų jūros saulės šilumą su amerikietišku praktiškumu. Ingredientai visiškai paprasti, tad jį nėra sunku atkartoti namuose. Traški duonos pluta kontrastuoja su sultinga, minkšta mėsa, rūgštus agurkėlių akcentas puikiai išryškina kumpį, garstyčios suteikia pikantiškumo, o sūris viską sujungia į tikrą palaimą burnoje. Kiekvienas kąsnis atskleidžia tobulą tekstūrų ir skonių derinį – lyg būtų sukurtas aukščiausios klasės trenerio“, –  žada „Iki“ ambasadorius A. Šimulynas.

 

Majamio ir Tampos miestų gatvės kvepėjo šiais aromatingais sumuštiniais jau nuo XX amžiaus pradžios, o šiandien jie tapę tikru Floridos kulinarijos simboliu, kurį pamėgo visa Amerika ir jo legenda išplito į kitas šalis. Dalelę jos sukurkite patys, kviečia A. Šimulynas ir dalijasi receptu.

 

Reikės:

  • plėšytos kiaulienos,
  • minkštesnės bagetės ar fokačijos duonos,
  • garstyčių,
  • marinuotų agurkų,
  • virto kiaulienos kumpio,
  • sviesto,
  • gerai tirpstančio olandiško sūrio (pvz., Gouda, Edam).

Gaminame:

  1. Paruošiame kiaulieną – ištraukiame iš pakuotės, sudedame ant skardos su kepimo popieriumi ir kepame orkaitėje apie 25 minutes 180 C temperatūroje. Ištraukus išmaišome su pakuotėje pridėtu padažu ir kepame dar 5 minutes – paliekame šiltai. Arba – patys plėšytos kiaulienos pasiruošiame iš šviežios kiaulienos mentės.
  2. Perpjauname duonelę išilgai, apkepame ant sviesto keptuvėje.
  3. Ant abiejų pusių gausiai tepame garstyčių. Ant vienos pusės dedame išilgai pjaustytus agurkėlius ir sluoksnį kumpio. Ant kitos – kiaulienos sluoksnį ir kelis lapelius sūrio. Suglaudžiame abi puses ir išorę aptepame sviestu.
  4. Dedame į „panini“ sumuštinių keptuvę. Jeigu neturite – paprastą keptuvę įkaitiname iki vidutinės kaitros, dedame sumuštinį ir gerai spaudžiame iš viršaus su kita keptuve (idealu – įkaitinta orkaitėje) ir kepame iki kol apskrus ir sūris ištirps. Apvertus taip pat paspaudžiame ir apskrudiname kitą pusę.
  5. Pjauname sumuštinį įstrižai (būtina!) ir mėgaujamės.

 

Skanaus!

 

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Atnaujinta automobilių stovėjimo aikštelė Kokolos gatvėje
Kalvarijos savivaldybė skelbia informaciją apie keleivių vežimo vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo maršrutus, reisų tvarkaraščius
Marijampolėje prasidėjo Laikinosios nakvynės namų modernizacija

Kultūra

LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Šimtmetį švenčia pati gražiausia geležinkelio stotis Lietuvoje – Marijampolė kviečia į „Kitokią stotį“
Kapelos subūrė Baraginę: dainos, šokiai ir kaimyniška šiluma
Jautriai paminėta Europos dienos stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti bei Baltijos kelio diena

Sportas

„Sporto naktis“ sugrįžta: jau šeštąjį kartą kviečia sporto entuziastus priimti iššūkį
„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Šiauliuose
Dar vienas Utenoje žaidęs krepšininkas papildė „Perlas Go“
Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ KAFF-MAFF III lygos futbolo pirmenybėse susigrąžino lyderio pozicijas

Politika

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Marijampolės meras P. Isoda visiškai išteisintas „čekiukų“ byloje
Kviečiama deleguoti atstovus į Vilkaviškio rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybą
Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės

Įdomu

Kaip pranešti policijai apie neteisėtai laikomus ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis, jų dalis ar sprogmenis?
Visuomenės tyrimas: beveik pusė gyventojų atpažintų kartelinius susitarimus, trečdalis – praneštų
Išsausėjusi veido oda: kaip ja pasirūpinti?
Kuo skiriasi šilumos siurbliai oras–oras ir kondicionieriai?

Verslas

Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams
Lietuvis apie 8 mėnesių stažuotę Ispanijoje: gamybos simuliacija, „Google translate“, šaltis ir lietuviški saldainiai parduotuvėse
UAB „Gulbelė“ pradėjo naujos krautuvės statybas Kazlų Rūdoje

Mokslas ir studijos

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – jungiasi kolegos iš visos šalies
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – kova už pagarbą mokytojui
Pirmoko rinkiniai – Kazlų Rūdos savivaldybės pirmokams

Turizmas

Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus