• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 16 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Išbandykite: Japonijos šefų gudrybė, kaip tobulai nuvalyti krevetes

2023-06-08
Įdomu, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Krevetės

Krevetės / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Krevetės yra vienas geidžiamiausių delikatesų. Keptos, troškintos, grilintos, virtos – jos visada pamalonina geru skoniu.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad šias jūros gėrybes vis daugiau lietuvių įtraukia į savo valgiaraščius ir mėgsta eksperimentuoti – noriai išbando ne tokius įprastus produktus ir ieško naujų jų gaminimo būdų. Tačiau kad eksperimentai virtuvėje ar prie grilio pasiteisintų, krevetes būtina tinkamai paruošti – dar prieš galvojant apie marinatą jas reikia teisingai nuvalyti.

„Lietuvos pirkėjai nuolat domisi naujovėmis – savo meniu jie plečia atsižvelgdami į naujus produktus, bandydami atkartoti svetur išbandytus skonius ar ieškodami įmantresnių receptų. Pastebime, kad jie vis dažniau ieško ir jūros gėrybių – midijų, skraidkalmarių, aštuonkojų ir, žinoma, krevečių. Norėdami pirkėjams pasiūlyti įvairesnių rūšių šviežios žuvies ir jūros gėrybių ant ledo, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą laimikį, kuris jau pirmosiomis pardavimų dienomis sulaukia dėmesio“, – sako V. Budrienė.

Birželio mėnesio laimikis – baltakojės blyškiosios krevetės. Pasak „Iki“ atstovės Vilmos Juodkazienės, jos pasižymi minkštesne, truputį saldumo turinčia mėsa, jos puikiai tinka tiek užkandžiams ir salotoms, tiek sotiems bei sveikiems pagrindiniams patiekalams.

Vienas pigus ir paprastas produktas užtikrins švarą

Ebi (krevetės) yra vienas populiariausių japonų virtuvės ingredientų. Skaičiuojama, kad vienas šalies gyventojas per metus suvalgo apie 1,5 kg šių gėrybių. Nenuostabu, kad japonai laikomi ir krevečių gaminimo ekspertais, tad iš jų verta pasimokyti gudrybių, kaip tinkamai jas paruošti.

„Jeigu ruošiatės gaminti patiekalą iš didesnių krevečių, reikėtų prieš tai pašalinti ties jų nugara esantį tamsų siūlelį – veną. Nors ji vadinama vena, tačiau iš tiesų tai yra virškinimo sistemos dalis. Nors termiškai apdorotoje krevetėje ji žmogui nėra pavojinga, kai kuriems ji atrodo nepatraukli, be to, joje gali būti smėlio ir žvyro“, – įspėja V. Juodkazienė.

Jei jūsų krevetės be kiautų, tiesiog įpjaukite išilgai nugarėlės ir išimkite veną. Ją nesunku pašalinti net ir nenuimant krevetės kiauto. Žirklėmis arba mažu aštriu peiliu perpjaukite kiautą išilgai krevečių nugarėlės nuo galvos iki uodegos, kad išryškėtų gysla, tada žirklėmis arba peiliu ją ištraukite.

Kitas žingsnis prieš imantis kepimo ar virimo – nuvalyti krevetes, kad jos būtų idealiai švarios. Itin paprasto metodo galima išmokti iš japonų: jie tam dažnai naudoja bulvių ar kukurūzų krakmolą ir druską.

„Kartais krevetės gali pasižymėti ne itin maloniu žuvies skoniu. Tai reiškia, kad ant jų galėjo likti bakterijų. Krakmolas puikiai pašalina tiek jas, tiek kitus plika akimi net nematomus nešvarumus. Paslaptis ta, kad smulkios krakmolo dalelės gali lengvai patekti į visus mažus tarpelius ant mėsos ir po kiautu“, – aiškina maisto žinovė.

Naudojantis šiuo metodu, visų pirma krevetes reikia nuplauti tekančiame vandenyje. Tuomet sudėjus į indą pabarstyti šaukšteliu druskos ir švelniai trinant rankomis gerai išmaišyti. Druska iš krevečių mėsos ims traukti drėgmę, tad kai ant rankų imsite justi gleivėtumą – tai bus ženklas, kad reikia dėti du šaukštus krakmolo ir pilti vandens. Japonai kartais vietoj vandens pila ir sakės arba baltojo vyno.

„Nustebsite pamatę, koks nešvarus bus pirmasis vanduo. Jį kelis kartus pakeisdami ir gerai nuplaukite krevetes. Kai vanduo bus visiškai skaidrus, jūros gėrybės bus švarios ir jau paruoštos kepti, virti ar troškinti“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Azijietiškas marinatas krevečių iešmeliams

Reikės:

Krevečių be kiautų

3 šaukštų sviesto

2 šaukštų sojos padažo

2 šaukštelių šviežiai spaustų laimo sulčių

1 šaukštelio tarkuoto imbiero

2 skiltelių susmulkinto česnako

1 ½ šaukšto cukraus

Smulkintų svogūnų laiškų

Gaminame: Sviestą, sojos padažą, laimo sultis, imbierą, česnaką ir cukrų supilkite į nedidelį puodą ir išplakite. Leiskite pavirti ant vidutinio stiprumo ugnies, retkarčiais pamaišydami. Tada nukelkite nuo ugnies, įmaišykite svogūnų laiškus ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Apliekite marinatu krevetes ir leiskite joms pastovėti šaldytuve bent valandą.

Iš marinato išimtas krevetes suverkite ant iešmelių. Jei naudojate medinius iešmelius, prieš tai 30 minučių pamirkykite juos vandenyje. Likusį marinatą supilkite į puodą, užvirinkite ir pavirkite 1 minutę.

Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros ir patepkite groteles aliejumi. Krevečių iešmelius dėkite ant grotelių ir iš visų pusių gražiai apskrudinkite. Neperkepkite, nes krevetės taps guminės. Kas kelias minutes krevetes apšlakstykite marinatu.

Patiekite jas apibarstę svogūnų laiškais ir šalia padėkite likusį marinatą indelyje, kad krevetes būtų galima pasiskaninti.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kazlų Rūdoje nuosekliai didėja mokinių ir darželinukų skaičius
Jau galima kreiptis dėl kompensacijų už šildymą
Ukrainiečiui – bėdos dėl netikro vairuotojo pažymėjimo
Skardupiuose avariją patyrė neblaivaus vairuotojo automobilis

Kultūra

Kudirkos Naumiestyje šurmuliavo Bulvės festivalis
Gavaltuvoje nuaidėjo spalvinga šventė „Lik sveika, vasarėle!“
Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų
Šakių kultūros centro galerijoje atidaryta Lolitos Rūgytės tapybos darbų paroda

Sportas

Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos penktajame etape triumfavo Jonas Gruzdys ir Martynas Klimavičius
„Sūduva B“ sužaidė lygiosiomis Alytuje
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurės tinklinio maratoną laimėjo „Blykstė“

Politika

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas
Vilkaviškyje viešėjo Nyderlandų Karalystės ambasadorius

Įdomu

Sugrįžimas į sportą po pertraukos: kodėl skauda raumenis?
Netikėti iššūkiai: 3 iš 4 vairuotojai kelyje sutinka paspirtukus – kaip išvengti nelaimių?
Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Administracijos ūkio skyrius

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdoje nuosekliai didėja mokinių ir darželinukų skaičius
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis
Į ugdymo įstaigas sugrįžusius moksleivius sutinka atnaujintos erdvės
Investicijos į ateitį: modernizuojamos Marijampolės švietimo įstaigų erdvės

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus