• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kasdien stresuojate? Dietologė į savo mitybą siūlo įtraukti daugiau svogūnų, kurie sustiprins nervų sistemą

2023-11-03
Įdomu, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Svogūnai

Svogūnai / asociatyvi Freepik nuotr.

Dažniausiai svogūnus žmonės arba labai mėgsta, arba negali jų pakęsti. Jei priklausote pastarajai kategorijai, galbūt vertėtų pakeisti savo nuomonę.

Pasak mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svogūnas – ne tik pigi daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė lietuviškų patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas, kurį verta įtraukti į kasdienę mitybą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip svogūnus laikyti namuose, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios 34 proc. nuolaidos svogūnams, taikomos apsiperkant su „Rimi“ lojalumo kortele. Kulinarijos ekspertai kviečia pasigaminti gardžią kreminę svogūnų sriubą, kuri sušildys šį žvarbų rudenį.

Maistinių ir gydomųjų savybių lobis

Nors svogūnas dažnai priverčia mus verkti, kitais atžvilgiais ši daržovė yra tikras maistinis lobis ir svarbi gastronomijos dalis. Tai labai senas maisto produktas, tarp kurio sluoksnių slypi daugybė maistinių ir gydomųjų savybių.

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė lietuviškų patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas: „Svogūnuose yra kalio – mineralo, kuris padeda normaliai funkcionuoti raumenims ir nervų sistemai, taip pat vitaminų C, A, B ir E, gausu mineralų bei mikroelementų. Šioje daržovėje taip pat galime rasti lakiosios medžiagos, vadinamos alilu, kuri turi baktericidinių ir fungicidinių savybių. Įdomu tai, kad jame yra gliukochinino – medžiagos, mažinančios cukraus kiekį kraujyje, todėl svogūnas dar vadinamas „augaliniu insulinu.“

Tiesa, reikėtų turėti omenyje, jog maistine prasme svogūnų laiškai bei gumbas šiek tiek skiriasi. Laiškuose slypi daugiau antioksidantų, B grupės vitaminų bei folio rūgšties. Tačiau dėl natūraliai suvalgomo didesnio gumbų kiekio, jų nauda sveikatai tampa panaši. „Svogūnas yra labai universalus virtuvėje. Jį galima troškinti, karamelizuoti, skrudinti, kepti arba naudoti kaip padažų ir sriubų pagrindą o geriausias būdas pasinaudoti svogūno teikiama nauda – valgyti jį žalią. Taip jis stimuliuoja kepenų, kasos ir tulžies pūslės veiklą, nors termiškai apdorojant jo maistinės savybės labai nesumažėja“, – pasakoja dr. Edita Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, dėl savo maistinių savybių svogūnai bei jų laiškai turėtų atsidurti kasdieniame vaikų ir suaugusių mitybos racione. Tačiau kartais be reikalo išsigąstama, kad ši daržovė skleidžia stiprų aromatą. „Žmonėms, kurie vengia aitraus svogūno skonio ar negali valgyti žalio svogūno, rekomenduoju jį nuplikyti karštu vandeniu ir dėti į norimus patiekalus. Tokiu būdu apdorotas svogūnas praranda dalį savo aitriųjų medžiagų ir tampa švelnesnio skonio“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Pataria, kaip pjaustyti svogūnus be ašarų 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad parduotuvėse galima įsigyti įvairių rūšių svogūnų, kurie skiriasi ne tik savo išvaizda, bet ir skoninėmis savybėmis. Renkantis svogūnus ji siūlo atkreipti dėmesį į  daržovės kietumą, apžiūrėti, ar nėra puvimo žymių arba mechaninių pažeidimų. „Parsinešus į namus, svogūnus patariama laikyti tamsioje, sausoje vietoje, kambario temperatūroje. Verta žinoti, kad nepjaustytų svogūnų negalima laikyti šaldytuve, nes dėl jame esančios didesnės drėgmės, ši daržovė gali suminkštėti ar pradėti pelyti. Tačiau jei turite jau supjaustytų svogūnų likučių, įdėkite juos į uždaromą maišelį ir padėkite į šaldytuvą, taip išliks švieži maždaug savaitę“, – pataria specialistė.

Norintiems išvengti ašarojimo, komercijos operacijų vadovė rekomenduoja prieš pjaustant žalius svogūnus trumpai juos atvėsinti. „Prieš pjaustydami svogūną įdėkite jį į šaldytuvą maždaug 30 minučių. Šalta temperatūra gali sulėtinti dirginančių junginių išsiskyrimą. Be to, naudokite aštrų peilį: jis mažiau pažeidžia ląsteles, iš kurių išsiskiria gleivinę dirginantys junginiai“, – pasakoja O. Suchočeva.

Ekspertė pastebi, kad rinkdamiesi svogūnus bei kitus maisto produktus, pirkėjai paprastai atkreipia dėmesį ne tik į kokybę, bet ir kainą bei šių rodiklių santykį. Šią savaitę sutaupyti ir svogūnus įsigyti pigiau galima visose „Rimi“ parduotuvėse bei e. parduotuvėje www.rimi.lt: nuo spalio 31 d. iki lapkričio 6 d. jie kainuoja tik 0,39 Eur/kg.

Kulinarijos technologai kviečia pasigaminti gardžią kreminę svogūnų sriubą, kuri šį žvarbų rudenį padės sušildyti ne tik kūną, bet ir sielą.

RECEPTAS

Kreminė svogūnų sriuba

Sriubai reikės:  

3 didelių baltų svogūnų;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Druskos;

Šviežiai maltų juodųjų pipirų;

500 ml vištienos sultinio;

200 ml grietinėlės;

20 g sviesto;

Pakepintų kvietinės duonos kubelių ir šviežių petražolių papuošimui.

Gaminimo eiga:

Supjaustykite svogūnus juostelėmis.
Sudėkite į puodą su įkaitintu aliejumi.
Troškinkite ant silpnos ugnies apie 45 minutes.
Supilkite sultinį
Supilkite grietinėlę, virkite ant mažos ugnies, o išvirus – sutrinkite.
Įdėkite gabalėlį sviesto.
Sriubą patiekite karštą su duonos kubeliais.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Istorija, kurios negalime pamiršti
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
Vilkaviškiečio namuose rasta keli tūkstančiai pakelių kontrabandinių cigarečių

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas
Namų picerija: kaip išsikepti tobulą picą su minkštu padu

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus