• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 27 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kasdien stresuojate? Dietologė į savo mitybą siūlo įtraukti daugiau svogūnų, kurie sustiprins nervų sistemą

2023-11-03
Įdomu, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Svogūnai

Svogūnai / asociatyvi Freepik nuotr.

Dažniausiai svogūnus žmonės arba labai mėgsta, arba negali jų pakęsti. Jei priklausote pastarajai kategorijai, galbūt vertėtų pakeisti savo nuomonę.

Pasak mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svogūnas – ne tik pigi daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė lietuviškų patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas, kurį verta įtraukti į kasdienę mitybą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip svogūnus laikyti namuose, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži, o šią savaitę tinklo parduotuvėse verta nepraleisti ir specialios 34 proc. nuolaidos svogūnams, taikomos apsiperkant su „Rimi“ lojalumo kortele. Kulinarijos ekspertai kviečia pasigaminti gardžią kreminę svogūnų sriubą, kuri sušildys šį žvarbų rudenį.

Maistinių ir gydomųjų savybių lobis

Nors svogūnas dažnai priverčia mus verkti, kitais atžvilgiais ši daržovė yra tikras maistinis lobis ir svarbi gastronomijos dalis. Tai labai senas maisto produktas, tarp kurio sluoksnių slypi daugybė maistinių ir gydomųjų savybių.

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė lietuviškų patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktas: „Svogūnuose yra kalio – mineralo, kuris padeda normaliai funkcionuoti raumenims ir nervų sistemai, taip pat vitaminų C, A, B ir E, gausu mineralų bei mikroelementų. Šioje daržovėje taip pat galime rasti lakiosios medžiagos, vadinamos alilu, kuri turi baktericidinių ir fungicidinių savybių. Įdomu tai, kad jame yra gliukochinino – medžiagos, mažinančios cukraus kiekį kraujyje, todėl svogūnas dar vadinamas „augaliniu insulinu.“

Tiesa, reikėtų turėti omenyje, jog maistine prasme svogūnų laiškai bei gumbas šiek tiek skiriasi. Laiškuose slypi daugiau antioksidantų, B grupės vitaminų bei folio rūgšties. Tačiau dėl natūraliai suvalgomo didesnio gumbų kiekio, jų nauda sveikatai tampa panaši. „Svogūnas yra labai universalus virtuvėje. Jį galima troškinti, karamelizuoti, skrudinti, kepti arba naudoti kaip padažų ir sriubų pagrindą o geriausias būdas pasinaudoti svogūno teikiama nauda – valgyti jį žalią. Taip jis stimuliuoja kepenų, kasos ir tulžies pūslės veiklą, nors termiškai apdorojant jo maistinės savybės labai nesumažėja“, – pasakoja dr. Edita Gavelienė.

Anot gydytojos dietologės, dėl savo maistinių savybių svogūnai bei jų laiškai turėtų atsidurti kasdieniame vaikų ir suaugusių mitybos racione. Tačiau kartais be reikalo išsigąstama, kad ši daržovė skleidžia stiprų aromatą. „Žmonėms, kurie vengia aitraus svogūno skonio ar negali valgyti žalio svogūno, rekomenduoju jį nuplikyti karštu vandeniu ir dėti į norimus patiekalus. Tokiu būdu apdorotas svogūnas praranda dalį savo aitriųjų medžiagų ir tampa švelnesnio skonio“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Pataria, kaip pjaustyti svogūnus be ašarų 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad parduotuvėse galima įsigyti įvairių rūšių svogūnų, kurie skiriasi ne tik savo išvaizda, bet ir skoninėmis savybėmis. Renkantis svogūnus ji siūlo atkreipti dėmesį į  daržovės kietumą, apžiūrėti, ar nėra puvimo žymių arba mechaninių pažeidimų. „Parsinešus į namus, svogūnus patariama laikyti tamsioje, sausoje vietoje, kambario temperatūroje. Verta žinoti, kad nepjaustytų svogūnų negalima laikyti šaldytuve, nes dėl jame esančios didesnės drėgmės, ši daržovė gali suminkštėti ar pradėti pelyti. Tačiau jei turite jau supjaustytų svogūnų likučių, įdėkite juos į uždaromą maišelį ir padėkite į šaldytuvą, taip išliks švieži maždaug savaitę“, – pataria specialistė.

Norintiems išvengti ašarojimo, komercijos operacijų vadovė rekomenduoja prieš pjaustant žalius svogūnus trumpai juos atvėsinti. „Prieš pjaustydami svogūną įdėkite jį į šaldytuvą maždaug 30 minučių. Šalta temperatūra gali sulėtinti dirginančių junginių išsiskyrimą. Be to, naudokite aštrų peilį: jis mažiau pažeidžia ląsteles, iš kurių išsiskiria gleivinę dirginantys junginiai“, – pasakoja O. Suchočeva.

Ekspertė pastebi, kad rinkdamiesi svogūnus bei kitus maisto produktus, pirkėjai paprastai atkreipia dėmesį ne tik į kokybę, bet ir kainą bei šių rodiklių santykį. Šią savaitę sutaupyti ir svogūnus įsigyti pigiau galima visose „Rimi“ parduotuvėse bei e. parduotuvėje www.rimi.lt: nuo spalio 31 d. iki lapkričio 6 d. jie kainuoja tik 0,39 Eur/kg.

Kulinarijos technologai kviečia pasigaminti gardžią kreminę svogūnų sriubą, kuri šį žvarbų rudenį padės sušildyti ne tik kūną, bet ir sielą.

RECEPTAS

Kreminė svogūnų sriuba

Sriubai reikės:  

3 didelių baltų svogūnų;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

Druskos;

Šviežiai maltų juodųjų pipirų;

500 ml vištienos sultinio;

200 ml grietinėlės;

20 g sviesto;

Pakepintų kvietinės duonos kubelių ir šviežių petražolių papuošimui.

Gaminimo eiga:

Supjaustykite svogūnus juostelėmis.
Sudėkite į puodą su įkaitintu aliejumi.
Troškinkite ant silpnos ugnies apie 45 minutes.
Supilkite sultinį
Supilkite grietinėlę, virkite ant mažos ugnies, o išvirus – sutrinkite.
Įdėkite gabalėlį sviesto.
Sriubą patiekite karštą su duonos kubeliais.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Mantinga“ plečiasi ir kviečia į komandą operatorius bei kitus gamybos darbuotojus
Marijampolėje specialiosios tarnybos skubėjo į teismo rūmus – gautas pranešimas apie sprogmenis
MRU Sūduvos akademijoje – mokymai, kaip elgtis užpuolimo atveju
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija

Kultūra

Šakių rajono savivaldybėje lankėsi viešnios iš Slovėnijos
Ansamblis „Lietuva“ kviečia prisiminti legendines dainas koncerte „Dainuojanti laisvė“
Marijampolėje sužibo penktoji šviečianti moliūgų alėja
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje
„Sūduva“ įveikė „Dainavą“
Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija
Marijampolėje viešės Socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės

Įdomu

Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje
Išankstinis planavimas – visapusiška nauda: ką apie emocijas laukiant kelionės sako mokslas?
Atskleidė, kuriuose vairavimo egzamino klausimuose daroma daugiausiai klaidų
Tarpukaryje Šiluvoje tikintieji eidavo aplink koplyčią keliais

Verslas

Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?

Mokslas ir studijos

Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“
Surengtas Vilkaviškio rajono švietimo įstaigų vadovų susirinkimas
Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus