• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 4 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kepsninių sezono atidarymui unikalus šašlyko receptas: tokio derinio dar neragavote

2024-04-10
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Šašlykai

Šašlykai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Prasidėjusi pavasariška šiluma skelbia apie nenumaldomai artėjantį lauko kepsninių sezoną. Jo metu ant grotelių ar iešmelių kepame įvairią mėsą, daržovės ar mėgstamą sūrį.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad norintys grilio sezoną pradėti sveikiau, turėtų rinktis patiekalus iš vištienos, kuriuose yra mažiau riebalų ir daugiau organizmui reikalingų baltymų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasidalins patarimais, kaip šią mėsą tinkamai paruošti kepimui ant grilio.

Vištiena naudinga savo baltymais ir mineralais

Vištiena – daugybę naudingųjų medžiagų turinti mėsa, kurią į savo mitybos racioną turėtų įtraukti norintys maitintis sveikiau. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, joje yra mažai riebalų, gausu baltymų ir kitų žmogaus organizmui būtinų vitaminų ir mineralų.

„Vištieną būtų galima laikyti gerai subalansuotu, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių šaltiniu. Ne paslaptis, jog vertingiausia ir liesiausia jos dalis – tai krūtinėlė, o nuo petelių, šlaunelių bei sparnelių rekomenduojama pašalinti riebią odelę. Nepaisant to, jog kai kurie šią vištienos dalį laiko tikru delikatesu, reikėtų atminti, kad oda – ne tik apsauginis, bet ir šalinimo organas: joje be gausaus cholesterolio bei sočiųjų riebalų kiekio kaupiasi ir kitos žmogui nepalankios medžiagos, pavyzdžiui, sunkieji metalai, pesticidai ir kt.“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Sveikos mitybos specialistė teigia, kad ne visais būdais paruošta vištiena yra naudinga žmogaus organizmui. Pasak jos, derėtų vengti valgyti keptus vištienos gabaliukus apvoliotus miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje.

„Jokiu būdu nevalgykite termiškai neapruoštos ar iki galo neiškepusios vištienos, nes taip didėja infekcijos rizika. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminant paukštieną garuose“, – dalijasi patarimais dr. E. Gavelienė.

Kepimui rekomenduoja rinktis dalį be kaulo

Vištienos kepimui ant grilio svarbu pasirinkti tinkamą jos dalį. Mėsa, kurioje yra likusių kaulų ar odelės, gali kepti ilgiau nei bekaulė vištienos krūtinėlė. Todėl reikėtų pasirinkti mėsą pagal tai, kiek laiko norite praleisti prie kepsninės. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip tinkamai paruošti šią mėsą kepsninių sezono atidarymo vakarėliui.

„Prieš kepdami mėsa nepamirškite jos išmarinuoti. Svarbu ją palikti savo mėgstamame marinate mažiausiai apie pusvalandį prieš kepimą, o jei pavyksta – tai padarykite netgi per naktį. Šis procesas leis skoniams visiškai įsigerti į mėsą ir ši turės išskirtinį skonį bei aromatą. Prieš dedant vištieną ant grotelių ar maunant ant iešmo, svarbu gerai ją nusisausinti popieriniu rankšluosčiu, nes taip kepimo metu ji geriau apskrus ir bus skanesnė“, – sako specialistė.

Mirkytos medienos drožlės suteiks dūmo skonio

Kepant vištieną taip pat reikėtų laikytis kelių svarbių taisyklių. Pirmoji iš jų – kepsninėje sukurti dviejų dalių ugnies zonas. Tai reiškia, kad jei kepsite mažesnį mėsos kiekį, jį reikėtų sudėlioti vienoje pusėje, kurioje ugnis degė intensyviausiai. Taip kaitra su mėsa sąveikaus geriau ir maistas tolygiai iškeps. O. Suchočeva dalijasi dar vienu patarimu, kuris kepamos vištienos skonį pavers dar įspūdingesniu.

„Norint suteikti mėsai tikro dūmo aromato, galima į kepsninę įdėti vandenyje mirkytų medienos pagaliukų ar medienos drožlių. Prieš šias priemones dedant į grilių, reikėtų jas išmirkyti vandenyje apie 30 minučių. Toks procesas garantuos, kad mediena, įdėta į karštą temperatūrą, neužsidegs, o tik skleis dūmus. Eksperimentuoti galite su įvairaus medžio drožlėmis ar pagaliukais – kiekviena iš jų suteiks skirtingą mėsos skonį ir aromatą.“

Ekspertė pastebi, kad vištienos įsigyti pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus ir papildomas nuolaidas: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

„Rimi“ kviečia grilio sezono atidarymo proga pasigaminti vištienos šašlykus su melionu.

RECEPTAS

Vištienos šašlykai su melionu

Patiekalui reikės: 

4 vištienos krūtinėlių;

2 šaukštų vištienos prieskonių mišinio;

4 šaukštų pasirinkto aliejaus;

Viso meliono;

6 šaukštų kečupo;

150 g šviežio baziliko.

Gaminimo eiga:

Vištieną supjaustykite šašlyko formos kubeliais ir sudėkite į dubenėlį. Užpilkite ant jų aliejaus ir vištienos prieskonių bei viską gerai įtrinkite į mėsą. Taip paruoštą vištieną įdėkite į šaldytuvą 3 valandoms, kad ji tinkamai išsimarinuotų.
Prieš kepimą paruoškite melioną. Jį perpjaukite ir pašalinkite žievelę bei sėklas. Vaisiaus minkštimą supjaustykite tokio pat dydžio kubeliais kaip supjaustėte mėsą.
Suverkite mėsą ir melionus ant iešmų ir kepkite virš žarijų, kol mėsą įpjovus, ji nebebus rausvo atspalvio.
Iškeptus šašlykus patiekite su ryžiais ir mėgstamu pomidorų padažu.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Už 12 mln. Ukrainos grivinų pagrobimą nuteisti penki vyrai
Mokolų kaime – baigti automobilių stovėjimo aikštelės tvarkymo darbai
Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Lenkijos pareigūnų informacija – atvykstantieji iš Lietuvos bus tikrinami 13-oje vietų

Kultūra

Marijampoliečiai gausiai rinkosi į dokumentinio filmo „Kernagis“ peržiūrą po atviru dangumi
Šakiuose jau vienuoliktą kartą surengta „Kaimynadienio“ šventinė santalka
Poezijos parke vyko šventė vaikystei „Pamatyk mane“
Marijampolę ir vėl užliejo menas – startavo MALONNY’12!

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Raudondvaryje ir sugrįžo į 2 vietą
„Sūduva B“ sezono pusiaukelę pasiekė iškovodama pergalę
Įvyko paskutinės I etapo seniūnijų žaidynių krepšinio varžybos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Politika

Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Kidulių dvare surengtas kasmėnesinis seniūnų susisirinkimas
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

Įdomu

4 patarimai, padėsiantys odai spindėti
Populiarėja kondicionierių teikiamas komfortas, kiek gali kainuoti?
Šilumos kupina Vaikų globos savaitė Marijampolėje: žvilgsnis į kiekvieną vaiką
Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

Verslas

Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją
Populiariausios buhalterinės paslaugos Vilniuje: ką siūlo šiuolaikinės įmonės?

Mokslas ir studijos

Kuo vaiko emocinei būklei gali būti svarbi privati mokykla?
Vilkaviškyje startavo Vaikų globos savaitė
Kaip išrinkti privatų darželį?
Finansiškai paskatinti gabūs Kalvarijos savivaldybės mokiniai ir jų mokytojai

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus