Erika SIMNIŠKYTĖ
Katalikiškame pasaulyje Kalėdos yra viena iš svarbiausių metų švenčių, kuriai skiriama itin daug dėmesio. Viena iš tvirčiausių kalėdinių tradicijų yra šeimyninė vakarienė, kurios metu skanaujami įvairūs šiai šventei būdingi patiekalai. Žinoma, skirtingose šalyse jie yra nevienodi. Kiekviena šalis turi savitas kalėdinių patiekalų gaminimo tradicijas. Vis dėlto, patys populiariausi kalėdiniai patiekalai yra keptas kalakutas, žąsis ir antis.
Anglai ant kalėdinio stalo patiekia kalakutą su agrastų padažu ir tradicinį šios šalies desertą – romu apšlakstytą kalėdinį pudingą.
JAV kalėdiniams pietums taip pat patiekiamas kalakutas, tik su spanguolių padažu.
Verta paminėti, kad amerikiečiai dovanoja ir gauna, tikriausiai, daugiausia kalėdinių dovanų. Jos po egle dedamos visą savaitę, o Kalėdų naktį vaikai gauna dovanų dar ir nuo Kalėdų Senelio.
Prancūzijoje kalakutas kepamas baltajame vyne. Be to, prancūzų kalėdinis stalas neįsivaizduojamas be austrių, žąsų pašteto, sūrių ir šampano.
Danai kalakuto nevertina, bet su dideliu malonumu per Kalėdas valgo obuoliais farširuotą antį ar žąsį, ryžių pudingą bei saldžią ryžių košę su cinamonu ir razinomis.
Vokiečių kalėdinis stalas neįsivaizduojamas be indo su obuoliais, riešutais, razinomis ir marcipanais.
Kinijoje, kurioje gyvena gana daug krikščionių, Kalėdoms ruošiamas imperatoriškas patiekalas – įžymioji pekino antis.
Įdomiausia, kad per šventes Austrijoje, Vengrijoje ar Balkanų šalyse žąsis, antis, viščiukas ar kalakutas nėra patiekiami: manoma, kad valgyti paukščio kalėdinės vakarienės metu negalima, kitaip laimė išskris.
Stebina tai, kad Austrijoje Kalėdų eglutė puošiama ne žaisliukais, o šokoladukais ir guminukais. Vakarienės metu austrai valgo nacionalinį patiekalą – makaronų sriubą ir keptą karpį.
Belgai ant kalėdinio stalo patiekia veršienos dešrą su triufeliais, tradicinį tortą bei vyną.
Olandijoje per Kalėdas valgoma elniena, triušiena.
Liuksemburge – kraujinė dešra, obuoliai ir geriamas vietinis vynuogių vynas.
Italai per Kalėdas valgo žuvį, jūros gėrybes, tortilijas ir geria šampaną.
Ispanijoje ant šventinio stalo patiekiamas ant iešmo keptas paršelis ir vietinis vynas. Kalėdų stalas šioje šalyje neįsivaizduojamas be jūros gėrybių – krevečių, krabų, langustų ir kalėdinių saldumynų – chalvos, marcipanų bei anyžinių saldainių. Dauguma Madrido, Barselonos ir kitų Ispanijos miestų gatvių gruodžio 25 d. būna pilnos linksmai ir šventiškai nusiteikusių ispanų, dėvinčių tatutinius rūbus.
Portugalijoje per Kalėdas valgomas ypatingas patiekalas – baklava, pagaminta iš džiovintos, sūdytos menkės. Šis patiekalas neįsivaizduojamas be portugališko spirituoto vyno – portveino.
Lenkijoje gyvuoja labai gražus paprotys: prie kalėdinio stalo kviečiami net mažai pažįstami, vieniši žmonės, nes kalėdinį vakarą niekas neturi jaustis užmirštas.
Parengta pagal russiantraveller.ru