• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 20 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Laukiantiems svečių: patarimai, kaip apskaičiuoti maisto kiekį, kad jo nereiktų išmesti

2022-10-31
Maitinimas
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Maisto gamyba

Maisto gamyba / įvaizdinė nuotr.

Artėjant laisvadieniams dažnas laukia svečių, o jų belaukiant suka galvą – kiek ir kokio maisto patiekti ant vaišių stalo.

Rūpestis, kad svečiai neliktų alkani, neretai baigiasi maisto pertekliumi ir svarstymu, ką su juo daryti svečiams išvykus. Labai svarbu žinoti, kaip apskaičiuoti patiekalų kiekį, kad visi būtų sotūs ir išvengtume maisto švaistymo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sujudimas, artėjant Vėlinėms jau yra jaučiamas, o pirkėjų krepšeliuose atsiduria ne tik kapų žvakės, gyvos gėlės, bet ir įvairiausi užkandžiai, šviežios daržovės, desertai, žuvis ar mėsos gaminiai.

„Pastebime, kad artėjant laisvadieniams pirkėjai renkasi mažiau kasdienius produktus – įvairias užtepėles, duoneles, sūrius, egzotiškus prieskonius ar pagardus, taip pat – sezoninius vaisius bei daržoves. Pirkinių krepšeliai pildomi ne tik tradiciniais klementinais, bet ir kaštainiais. Žinoma, itin paklausi tampa žuvies, o pastaruoju metu ir įvairiausių jūros gėrybių kategorija: žmonės ieško tiek tradicinės lašišos, tiek midijų. O mes, savo ruožtu, nepaliaujame rūpintis pirkėjų poreikiais ir imamės veiksmų, kad padėtume sutaupyti, todėl kiekvieną savaitę kruopščiai atrenkame labiausiai pirkėjų pamėgtas prekes ir pritaikome joms žemiausias kainas“, – teigia V. Budrienė.

Skatina apsipirkinėti atsakingai

Preliminariais duomenimis, vienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg, o vienas lietuvis – apie 60 kg vartojimui dar tinkamo maisto. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad norint išvaistyti kuo mažiau maisto bei sutaupyti – laukiant svečių pirmiausia reikėtų tinkamai apskaičiuoti maisto kiekius.

„Organizuojant šeimos vakarienę, pietus ar laukiant seniai matytų giminaičių, neretai persistengiame ruošdami vaišių stalą. Prigaminame per daug maisto, kuris galų gale atsiduria šiukšliadėžėje. Todėl laukiant svečių reikėtų atidžiai susiskaičiuoti maisto kiekius. Geriausias būdas tai padaryti – vadovautis pusės kilogramo taisykle. Vienam suaugusiam preliminariai paskaičiuoti pusę kilogramo maisto, vaikams – dvigubai mažiau“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi dar keliais naudingais patarimais, kurie pravers laukiantiems svečių.

Sumanus vaišių stalo planavimas

Susiplanuokite meniu. Kiekvienas maisto ruošimas svečiams turėtų prasidėti nuo meniu ir patiekalams reikalingų ingredientų planavimo. O geriausia – gaminti iš to, ką turite. Prieš vykdami į parduotuvę, peržiūrėkite šaldiklio, spintelių turinį ir pagal turimus produktus – planuokite patiekalus.

Negaminkite maisto iš anksto. Kruopščiai susiplanuoti pirkinius ir į parduotuvę vykti su sąrašu – veiksmingas būdas norint sutaupyti, nepasiduoti impulsyviems pirkiniams ir iš anksto apskaičiuoti maisto kiekį. Tačiau dar viena taisyklė, padedanti kovoti su maisto švaistymu  – neprisigaminti maisto iš anksto. Geriausia jį ruošti tą pačią dieną. Taip maistas bus skaniausias, šviežiausias, be to, bus paprasčiau reguliuoti jo kiekius. Žinoma, šiokį tokį pasiruošimą padaryti galima ir iš vakaro. Pavyzdžiui, užmarinuoti mėsą, išsivirti daržoves mišrainėms.

Skaičiuokite svorį. Jeigu pagrindiniam patiekalui gaminate žuvį ar mėsą – svarbu tinkamai apskaičiuoti porcijos dydžius. Pavyzdžiui, jeigu ruošiate jautieną ar kiaulieną, žmogui paskaičiuoti reikėtų apie 200 g. mėsos. Jeigu pagrindiniam patiekalui tieksite žuvį – galite ir šiek tiek daugiau – 250 g. Vadinasi, jeigu prie vakarienės stalo susės 6 valgytojai, jums reikės apie 1,2 kilogramo mėsos ir pusantro kilogramo žuvies.

Nepersistenkite su garnyrais. Garnyrai – svarbi kiekvieno patiekalo dalis, tačiau daugelis neapskaičiuoja jų kiekių. Jeigu gaminate šviežių daržovių salotas – planuokite, kad kiekvienas valgytojas suvalgys vidutiniškai po puodelį salotų. Lygiai ta pati situacija galioja ir mišrainėms. Jeigu planuoja patiekti keptų daržovių, bulvių, skaičiuokite, kad žmogui turėtų užtekti apie 120 g-130 g.

Nedidelis kiekis likučių – ne bėda. Net ir kruopščiai planuojant meniu, gali likti įvairiausių likučių. O juos panaudoti virtuvėje galite labai įvairiai – tiek mėsos, tiek daržovių likučiai puikiai tinka į troškinius arba gaminant sumuštinius, tortilijų suktinukus. Svarbiausia, maisto likučius iškarto sudėti į šaldytuvą ir nepalikti jų ant stalo. Be to, reikėtų pasirūpinti, kad jie būtų sandariai uždengti arba suvynioti į maistinę plėvelę.

 

 

 

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Liudvinave atnaujinta Kranto gatvės atkarpa
Marijampolėje – nemokama augintinių ženklinimo akcija

Kultūra

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje šeštadienį įvyko festivalis „Elektroninės GELMĖS“
Vilkaviškyje kviečiama drauge sukurti šventinį „Žiemos sodą“

Sportas

Karate kiokušin mokykla „Shodan“ – stipriausia moksleivių komanda 17-us metus iš eilės
Lietuvos vaikų olimpinių vilčių festivalyje – puikūs Šakių JKSC lengvaatlečių pasiekimai
Naujasis „Sūduvos“ prezidentas – Mantas Agentas
Dvigubas „atakiečių“ savaitgalis namų rungtynėse – be pergalių

Politika

Vilkaviškio rajonas startuoja su nauju vizijos kūrimu iki 2033 metų: pradedama strateginė analizė
Apie tvarią maisto sistemą – su partneriais Suomijoje
Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
EP narė Rasa Juknevičienė dalyvauja Saugumo ir gynybos forume Londone

Įdomu

Grūdinimasis šaltuoju metų laiku: kaip tai daryti saugiai?
Pasveikinta 100-ojo kūdikio susilaukusi Šakių rajono šeima
Kazlų Rūdos miškų masyvo praeities detalės
Po traumos – ilgos eilės, tačiau jėgų reikia dabar: kaip gauti reabilitaciją greičiau?

Verslas

Kas yra „Meta Business Partner“?
10-asis konkursas „Sukurta Šakių krašte“ įsibėgėja
Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
„Vilkyškių pieninei“ – Konkurencijos tarybos leidimas įsigyti „Marijampolės pieno konservus“

Mokslas ir studijos

Penki dešimtmečiai: Sūduvos gimnazijos jubiliejus įprasmino praeitį ir dabartį
Į pamokas – dar patogiau: Igliauką pasiekė naujas mokyklinis autobusas
MRU Marijampolėje: dekanė dr. R. Bogužaitė apie tai, kaip atrasti kryptį net ir neturint žemėlapio
Armino progimnazija keičiasi iš pagrindų – formuojama moderni, mokiniams draugiška mokykla

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus