• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 21 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Minima pasaulinė maisto diena: ką daryti, kad produktai neatsidurtų šiukšlinėje?

2023-10-16
Aplinka, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Žmonės prašomi atsakingiau žiūrėti į maisto atliekų išmetimą

Žmonės prašomi atsakingiau žiūrėti į maisto atliekų išmetimą / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) iniciatyva, spalio 16 d. kasmet švenčiama pasaulinė maisto diena. Šia proga siūloma atkreipti dėmesį į globalius maisto sektoriuje egzistuojančius iššūkius, bado ir maisto švaistymo problemas.

Pasak „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, naujausia prekybos tinklo atlikta pirkėjų apklausa šokiruoja: dažnas lietuvis per mėnesį išmeta produktų, kurių vertė siekia iki 50 eurų. Ekspertas dalijasi patarimais, kaip prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo, kulinarijos technologai kviečia dažniau panaudoti maisto likučius įvairiems patiekalams gaminti. Juk net ir pavytusios prieskoninės žolelės ar suglebę špinatai gali tapti nuostabaus troškinio dalimi.

Į šiukšlių dėžę dažniausiai keliauja daržovės

Daugybė žmonių pasaulyje kenčia nuo maisto stygiaus ir neturi pakankamai galimybių įsigyti kokybiškų ir maistingų produktų. Tačiau naujausios prekybos tinklo „Rimi“ atliktos pirkėjų apklausos rezultatai rodo, kad maisto švaistymo problemos mastas mūsų šalyje išlieka didelis.

„Sunku patikėti, kad per mėnesį didžioji dalis apklaustųjų išmeta iki 50 eurų vertės maisto produktų į šiukšliadėžę. O per metus šis skaičius siekia net apie 600 eurų. Dažniausiai namų ūkiuose išmetamos daržovės – tą patvirtino 16 proc. apklaustųjų. Taip pat sąraše rikiuojasi duona ir grūdų produktai, vaisiai ir uogos, pieno produktai ir mėsa. Šių ir kitų kategorijų maisto produktų išmetimo priežastys dažniausiai šios: pirmoji – nespėjama suvartoti maisto iki jo galiojimo datos pabaigos (40 proc.), o antroji – produktas praranda prekinę išvaizdą: suvysta, sudžiūva (29 proc.)“, – apklausos rezultatus atskleidžia „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas.

Pasiūlo receptus ir leidžia panaudoti maisto likučius 

Nemaža dalis vartotojų – linkę įsigyti daugiau maisto produktų nei iš tikrųjų reikia. Dėl šios priežastis maistas taip pat gali būti išmetamas. Tačiau L. Aleliūnas primena, kad šią problemą padėtų išspręsti maisto planavimas ir ėjimas apsipirkti su iš anksto pasiruoštu produktų sąrašu.

„Kai planuojate maisto produktus ir sudarote reikiamų produktų sąrašą, remdamiesi savo valgymo planu ir jau turimu maistu, galite išvengti per didelio produktų kiekio įsigijimo, kuris galiausiai nepanaudojamas ir išmetamas. Planavimas skatina ir iš anksto apgalvoti, kaip efektyviai panaudoti jau turimus ingredientus, pavyzdžiui, atlikusius produktus galima įtraukti į būsimus patiekalus arba planuoti tokius, kuriuose naudojami panašūs ingredientai, taip sumažinant tikimybę, kad greitai gendantys produktai bus išmesti“, – pataria L. Aleliūnas.

Pritrūkusiems idėjų, ką pasigaminti iš turimų maisto produktų bei jų likučių, ekspertas siūlo keletą išeičių. „Prieš porą metų kartu su danų startuoliu „Plant Jammer“ savo pirkėjams pasiūlėme dirbtinio intelekto šefą „Gaminu, neišmetu“. Įrankis veikia labai paprastai –  pažymėjus namuose turimus ingredientus, iš jų jis sugeneruoja galimas receptų idėjas“, – sako L. Aleliūnas ir priduria, kad šis įrankis padeda ne tik sumažinti maisto švaistymą, bet ir sutaupyti.

Be to, maisto išmetimo prevencijai gali pasitarnauti ir dalies produktų užšaldymas. Šaldyti galima kone viską: nuo vaisių ir daržovių, iki duonos gaminių ar pieno produktų. Vis dėlto, svarbu nepamiršti, kad kiekvieno maisto produkto šaldymo sąlygos gali šiek tiek skirtis. Taip pat svarbu juos suvartoti per optimalų laikotarpį.

Spalį maisto nešvaistymo mėnesiu paskelbusio prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia dažniau panaudoti maisto likučius naujų patiekalų gamybai. Juk net ir pavytusios prieskoninės žolelės ar suglebę špinatai gali tapti nuostabaus troškinio dalimi.

RECEPTAS

Pupelių ir pomidorų troškinys su špinatais

Ingredientai: 

3 šaukštai rafinuoto vynuogių sėklų aliejaus;

2 šaukštai pomidorų pastos;

230 g raudonųjų pupelių;

230 g baltųjų pupelių;

240 g pjaustytų pomidorų;

1 šaukštelio čiobrelių;

1 šaukštelio rozmarinų;

2 skiltelių česnako;

3 vnt. džiovintų abrikosų;

60 g špinatų;

30 g „Grana Padano“ ar kito kietojo sūrio;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
Įdėkite pomidorų pastą, maišydami minutę.
Suberkite nusausintas pupeles, pomidorus, pjaustytas žoleles, džiovintus abrikosus (smulkiai pjaustytus), česnaką (išspaustą per česnakų spaustuvę), druską ir pipirus.
Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.
Įmaišykite špinatus ir patroškinkite dar 5 minutes.
Patikrinkite ar užtenka druskos ir pipirų.
Troškinį patiekite dubenėliuose, pabarstę tarkuotu sūriu ir pipirais.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijaPasaulinė maisto diena
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Teismui perduota byla dėl nužudymo Vilkaviškio rajone
Jau šį penktadienį miesto laukia technologijų šventė READY4TECH
Gavaltuvoje nužudytas pusamžis vyras

Kultūra

Pasodintas simbolinis ąžuolas Paprūsės 500-mečiui paminėti
Lenkijos chorų pamokos: trijų Lietuvos vadovių „Erasmus+“ kelionė į chorinės kultūros širdį
Iškilmingai paminėtos knygnešio Petro Kriaučiūno gimimo metinės
Šakiuose paminėta Vyresnio amžiaus žmonių savaitė

Sportas

Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Finalo pakartojime – Žukausko trigubas dublis ir Vilkaviškyje pervažiuoti čempionai
„Vytis-VDU“ išsivežė dramatišką pergalę iš Palangos
Be Pukelio ir Užupio žaidę marijampoliečiai palaužė klydusią Jurbarko ekipą

Politika

Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės
Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė dalyvavo mokomajame vizite „Jaunimo darbas Portugalijoje“
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Vicemerei Daivai Riklienei – Mykolo Romerio universiteto padėka už bendradarbiavimą

Įdomu

Pirmoji receptų knyga Lietuvoje išleista dar XX a. pradžioje
Ekspertas paaiškino, kodėl dar mokykloje įgytas įprotis sportuoti yra tiek pat svarbus, kiek kasdienis dantų valymas
Judėjimas be barjerų: kaip mobilios rampos tyliai palaiko pasaulio ritmą
Senųjų Šakių gyventojų susisiekimas su Kaunu ar Vilkaviškiu

Verslas

Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija
Suvirinimo aparatai ir energijos sąnaudos

Mokslas ir studijos

Jau šį penktadienį miesto laukia technologijų šventė READY4TECH
Marijampolėje – 7-oji Klimato savaitė
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Ne tik „ciao“: kaip italų kalba gali atverti duris į verslą su Italija

Turizmas

Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus