• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 14 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Mitybos ekspertė: lietuviai mėgsta žuvį. Tik to dar nežino

2016-12-03
Gyvenimas
Laikas: 4 min skaitymo
A A

„Valgykite daugiau žuvies!“ – visos kaip viena tvirtina įvairios sveikatos organizacijos. Visgi šioms rekomendacijoms kol kas paklūsta retas lietuvis, o likusieji dažniausiai atkerta: „Juk mėsa daug skaniau“. Tuo tarpu gero maisto ekspertai blankią lietuvių meilę žuviai aiškina klaidingu pirmuoju įspūdžiu. „Daugeliui mūsų žuvis atrodo neskani, nes, pavyzdžiui, vaikystėje valgėme prastos žuvies, ar nežinome, kaip tinkamai ją išsirinkti ir paruošti“, – tvirtina sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

 Skanu, tik ne bet kokia ir ne bet kaip

„Mums aiškinama, kad žuvis ant mūsų stalo turėtų pasirodyti bent kelis kartus per savaitę. Tačiau tai nepadeda. Daugelis tiesiog nenori valgyti to, kas jiems neskanu“, – sako V. Kurpienė ir priduria, kad priežasčių, kodėl valgome mažai žuvies, toli ieškoti nereikia. Vos kelis kartus gyvenime – darželyje, mokykloje ar kavinėje – paragavę netinkamai paruoštos baltosios žuvies pradedame galvoti, kad tai ir yra tikrasis žuvies skonis, todėl ji mums neskani.

Vaida pripažįsta, kad daugelio Lietuvos gyventojų mitybos racione mėsos su kaupu, o štai žuvies – tikrai mažoka. Žuvies daugiau suvalgome tik per didžiąsias metų šventes, o kitu metu ji per retas svečias ant mūsų stalo.

„Ne taip seniai ir pati buvau panašios nuomonės. Ilgą laiką valgiau tik silkę. Tačiau būdama kiek vyresnė nei 20-ies paragavau ką tik pagautos šviežios baltosios žuvies iš Kuršių marių, paruoštos pagal tradicinį žvejų receptą. Pamenu kaip dieną – nuo pirmo kąsnio suvokiau, kad žuvį mėgstu. Tik ne bet kokią ir būtinai tinkamai paruoštą“, – atradimu dalijasi V. Kurpienė.

Dabar ji skatina aplinkinius išbandyti kuo įvairesnes žuvų rūšis bei paruošimo būdus ir taip iš naujo atrasti šį visame pasaulyje dievinamą produktą. Nuo to lemtingo karto ant jos keturių asmenų šeimos stalo žuvis – nuolatinis svečias. Ją nuo mažens valgo ir Vaidos dvejų bei šešerių metų vaikai.

„Turiu pripažinti, kad ne visada noriai. Jų noras valgyti žuvį akivaizdžiai priklauso nuo produkto kokybės. Kadangi vaikai maži, atrankos kriterijų šiek tiek daugiau nei įprastai. Visgi žuvies kokybė ir skonio savybės nemažiau svarbios ir suaugusiesiems“, – pastebi specialistė.

Skaitykime etiketes: „užauginta“ nelygu „sužvejota“

Ieškant savosios žuvies V. Kurpienė siūlo visuomet atkreipti dėmesį, ar perkame sužvejotą, ar užaugintą. Nėra taisyklės, bet dažniausiai sužvejota žuvis – tai laukinėje gamtoje užaugęs, laukiniu maistu mitęs gyvūnas, o užauginta – dažnai nenatūraliais pašarais, maisto papildais ir kitomis ant pakuotės net nenurodytomis medžiagomis šerta žuvis. Sužvejotos ir užaugintos žuvies sudėtis skiriasi dar ir todėl, kad pastaroji auga ribotoje teritorijoje, kur mažiau juda.

„Etiketėje pažymima, iš kur žuvis atkeliavo. Teigiama, kad šaltuose vandenyse užaugusios žuvys yra skanesnės, skiriasi jų mėsos struktūra. Be to, žemesnėje temperatūroje ji kur kas kokybiškiau apdorojama. Pavyzdžiui, atlantinės ar ledjūrio menkės ir menkės iš Vietnamo ar Kinijos skonis bei tekstūra gali gerokai skirtis. Atkreipkite dėmesį į jų skirtumus ir atraskite skaniausią jums“, – siūlo Vaida.

Jos tvirtinimu, būtina skaityti ne tik tai, kas etiketėje užrašyta didelėmis raidėmis, bet ir tai, kas pateikta mažomis. Vienas šaldytos žuvies produktas susideda tik iš žuvies ir glazūros, o štai kitoje pakuotėje jau rasite ir maisto priedų E: stabilizatorių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Kuo jų daugiau – tuo žuvies kokybė prastesnė.

Glazūra ir šerkšnas: ką tai reiškia?

„Daug kas baiminasi, kad žuvis glazūruota. Patys gamintojai teigia, kad glazūra saugo žuvį nuo išdžiūvimo ir oksidavimosi. Jau parduotuvėje per pakuotę vertėtų atidžiai apžiūrėti, ar žuvis neišsausėjusi, nesudžiūvusi, ypač uodega – ar ant jos nėra rusvų oksidacijos dėmelių. Oksiduota žuvis bus tarsi guminė, sausa, o dėmėtos vietos –  karstelėjusios“, – aiškina pašnekovė.

Ji primena, jog dabar ant pakuotės jau rašomas tik grynasis žuvies svoris be glazūros. Tai – sąžiningiausias skaičius, padedantis įvertinti tikrąją produkto kainą. Netikslus jis gali būti tik tuomet, jei į produktą pridėta maisto priedų, kurie užlaiko skysčius pačioje žuvyje. Šie priedai būna nurodyti ant pakuotės. Taigi rinkitės žuvį be maisto priedų.

„Jei renkatės šaldytą žuvį, ypač svarbu, kad ji būtų užšaldyta teisingai, t. y. greitai, nes kitu atveju susidarę vandens kristalai suardo tokį vertingą žuvies baltymą. Gaila, kad šios informacijos nebūna ant pakuotės ir to neįmanoma pamatyti tik pasižiūrėjus. Visgi egzistuoja ir vienas lengvai pastebimas šaldytos žuvies laikymo kokybės rodiklis – šerkšnas ant pakuotės. Jis rodo, kad temperatūra šaldymo kameroje, dažniausiai pačioje parduotuvėje, svyravo. Pats produktas nebus sugedęs, bet žuvis bus išsausėjusi, ne tokia skani“, – subtilumais dalijasi gero maisto ekspertė.

Atsargiai: ašakos ir stiprus kvapas

Turite vaikų ar senyvų, sergančių šeimos narių? O gal laukiate svečių, su kuriais bendrausite prie vakarienės stalo? Tokiu atveju svarbu pasirinkti žuvį su mažai ašakų. Ją paprasta patiekti, be to, bus ramiau dėl vaikų saugumo. „Jei jau nusipirkote žuvį, kurioje daugiau ašakų, ir norite patiekti vaikams – darykite maltinukus. Atsitiktinės ašakos bus sumaltos ir nebekels grėsmės“, – pataria V. Kurpienė.

Jei nesate dideli žuvies mėgėjai, norite su ja susidraugauti po truputį ar gaminate vaikams, rinkitės mažiau išreikšto kvapo produktą. Šiuo atveju puikiai tinka atlantinė menkė, dorada ar lynas.

Kartais perkame šaldytą žuvį, nes ne visos rūšys į Lietuvą gabenamos atvėsintos ar tiesiog taupome laiką. Rinkdamiesi ant ledo sudėtą žuvį, turėtume žvilgtelėti į etiketę – čia aiškiai parašyta „atvėsinta“ arba „atšildyta“. Anot specialistės, pastarasis užrašas reiškia, kad žuvis buvo užšaldyta ir tik vėliau atšildyta.

„Išmokus šias kelias paprastas taisykles, išsirinkti skanią ir sveiką žuvį bus juokų darbas. Žiūrėkite į tai  kaip į žaidimą, kurio tikslas – atrasti sau skanių žuvies patiekalų, praplėsti pabodusį kasdienį racioną ar pagerinti sveikatą bei figūrą“, – lietuvius ragina mitybos specialistė.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka – „MIRKT lyderė 2024“
Skaisčiūnuose pradedamas svarbus infrastruktūros projektas – kuriami patogūs pėsčiųjų ir dviračių takai
Marijampolėje – įspūdinga Lietuvos kariuomenės, sąjungininkų ir visuomenės šventė

Kultūra

Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Paskutinį kartą scenoje suskambo tautinės dainos ansamblio „Lietuvninkas“ balsai
Lekėčių apylinkėse paminėtos Valkų mūšio 80-osios metinės

Sportas

Kalvarijos MSM komanda – tarptautinio turnyro vicečempionai!
Paplūdimio tinklinis ir uždarų patalpų tinklinis: Kas daro kiekvieną žaidimą unikalų?
„Sūduva“ nugalėjo Gargžduose
„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą

Politika

Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai
R. Juknevičienė: „Antrojo Pasaulinio karo pabaiga neatnešė laisvės milijonams Vidurio ir Rytų Europoje“
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius

Įdomu

Skirtingų gyvių įkandimai gamtoje: kaip reaguoti ir greičiau sau padėti?
Efektyvus langų valymas: patarimai akinančiam rezultatui
Senoji Palanga: ant tilto – tramplynas į jūrą
Iššūkių Lietuvos keliuose nemažėja: vairuotojai sėda prie vairo išgėrę, važiuoja per greitai, ignoruoja saugų atstumą

Verslas

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje

Mokslas ir studijos

Kalvarijos gimnazijoje – karjeros diena
Vilkaviškio savivaldybėje lankėsi Erasmus+ projekto dalyviai
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokinė apdovanota kelione į Europos Parlamentą
Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės

Turizmas

Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus