Marijampolės centre esanti kavinė-baras „Nica” – viena iš dažniausiai rekomenduojamų ir lankomų kavinių. Marijampoliečių ir Marijampolės miesto svečių pamėgtos kavinės sėkmės paslaptis – virtuvės šefas Skirmantas Karosa.
Talentingas ir perspektyvus virtuvės šefas nemėgsta daugžodžiauti apie save, bet pradėjus kalbėti apie maistą jo virtuvėje, žodžiai liejasi.
Patirties semiasi užsienio restoranuose
Skirmanto patirties bagažas didelis – nuo profesionalių picų kepėjų mokyklos „Pizza University” Italijoje iki stažuotės Amerikoje įžymiausiuose restoranuose su garsiausiais virtuvės šefais. Neseniai Skirmantas grįžo iš Austrijos, dažnai turistų vadinamos Europos širdies valstybe.
Austrija – valstybė pačioje Europos širdyje, nenuostabu, kad šios šalies kulinarijos tradicijose susipina įvairiausių kraštų ir tautų įtakos. Patiekalų bei ingredientų įvairovę lemia ir šalies geografija bei klimatas. Keturių žvaigždučių viešbutyje „Fliana” įsikūrusiame restorane virtuvės šefas Andreas Spitzer ne tik pasidalino savo patirtimi su Skirmantu, bet ir įkvėpė naujiems skoniams, atradimams.
Kaip pats Skirmantas Karosa teigia: „Nors viešbučio restorano meniu dominuoja europietiška virtuvė, tačiau galima pajausti Austriškos virtuvės akcentus, tokius kaip Vienos šnicelis, obuolių štrudelis, desertas Kaiserschmarrn, baltos duonos su šonine virtinukai Speckknodel, arba su sūriu Kasknodel”.
Kasdien keičiamas meniu – restorano vizitinė kortelė
Sugrįžęs į Lietuvą Skirmantas pasidalino savo atradimais. Vienas jų, kad meniu restorane keičiamas kiekvieną dieną ir išlaikoma patiekalų įvairovė, kas atrodo neįtikėtina pas mus. „Restorano meniu keičiamas kiekvieną dieną, todėl viešbutyje apsistoję svečiai kiekvieną dieną mėgaujasi skirtingais patiekalais. Svečiams siūloma dvi sriubos, trys karšti arba šalti užkandžiai, du karšti patiekalai ir desertas. Taip pat galima pasirinkti vegetarišką arba veganišką patiekalą”,- stebisi „Nica” virtuvės šefas.
Taip pat pasidžiaugė virtuvės organizuojamu darbu,- „Itin profesionaliai yra organizuojamas pats virtuvės darbas naudojant vietinių tiekėjų ir gamintojų paruoštą šviežią produkciją, į virtuvę integruotos naujausios maisto gaminimo ir ryšio technologijos, kas leidžia dirbti efektyviai tiek aptarnaujančiam personalui, tiek virtuvės darbuotojams. Be skanaus maisto, labai svarbu ir personalo sinergija, aš ją ten pamačiau”.
Vienos šnicelio paslaptis
Vienos šnicelio variacijų yra visokiausių, priklausomai nuo šalies. Pavyzdžiui, vokiečiai paprastai jį gamina iš kiaulienos, kitos šalys renkasi vištieną, tačiau kultinis austriškasis Vienos šnicelis visuomet ruošiamas iš veršienos. Kaip teigia pats šefas, „Buvo labai įdomu pamatyti kaip gaminamas tikras Vienos šnicelis. Šnicelis mums skamba labai paprastai, tačiau pagaminti tikrą Vienos šnicelį iš veršienos su nuo mėsos atšokusia banguota džiūvėsėlių plutele, reikia žinoti kelias paslaptis (šypsosi)”.
Paklaustas, ar marijampoliečiams ir kavinės lankytojams pavyks paragauti to tikrojo „Vienos šnicelio”, virtuvės šefas tikina, kad tai artimoje ateityje.