• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 25 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pavasariui prasidėjus auga salotų populiarumas: gydytoja dietologė pataria skanauti kuo įvairesnes (receptas)

2023-03-13
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Salotos

Salotos / autorių nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią tendenciją tik išryškino – žalumos lėkštėse pasiilgę pirkėjai į krepšelius įvairių lapinių salotų įsideda dar dažniau. 

Kaip pastebi prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, žmonės itin vertina patogumą: noriai perka plautus skirtingų salotų mišinius – taip siekiama sutaupyti laiko bei išvengti maisto švaistymo, perkant visus ingredientus atskirai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė vardija, kad salotose gausu magnio, fosforo, kalcio ir kalio, jos yra puikus skaidulų bei mineralinių medžiagų šaltinis, be to, mažai kalorijų turintis produktas, tad svarbu neužmiršti kaskart žalumynais papuošti savo patiekalų.

Kuo dažniau skanaukime įvairių salotų

Net nemėgstantis salotų žmogus gali rasti jam patinkančią rūšį, nes jų pasirinkimas labai gausus: nuo aštrokų gražgarsčių iki pikantiško riešutų skonio romaninių, nuo traškių gūžinių „Iceberg“ iki subtiliųjų sultenių ar neutraliųjų kininių, mums įprastų lietuviškų salotų. Jas verta panaudoti ir kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, ir kaip užkandį, maišant įvairias rūšis, o su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu salotos atstos sočią vakarienę.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žalia salotų spalva daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų. „Sveikatai palankios mitybos sampratoje žalia spalva asocijuojasi su augalinės kilmės geležimi, mineralinėmis medžiagomis ir fitochemikalais, kurie yra ypač naudingi sveikatai. Skanauti reikėtų kuo įvairesnes salotas, nes kiekviena jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Salotos – vienas iš maisto produktų, kuriuos reikia vartoti kuo dažniau“, – sako gydytoja dietologė.

Pasak ekspertės, visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos mums naudingos tuo, kad jose yra folio rūgšties, B grupės vitaminų bei pačių įvairiausių mineralinių medžiagų. „Maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias. Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – pastebi E. Gavelienė.

Pavasarį salotų nuperkama daugiau

Nors prekybos centruose salotų yra visus metus – jų galima nusipirkti tiek lietuviškų vazonėliuose, tiek egzotiškų ar fasuotų salotų mišinių – pavasario mėnesiais pirkėjai vis dažniau sustoja prie žalumynų lentynų. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pasibaigus žiemai salotų pardavimai išauga beveik dvigubai.

„Perkamos ne tik populiariosios romaninės ar „Iceberg“ salotos. Vis daugiau pirkėjų atranda ir mums egzotiškesnes „Bok Choi“ – jos universalios, daug kur pritaikomos. Mielai perkami ir špinatai, naudojami tiek žaliesiems kokteiliams, tiek salotoms gaminti. Turime ir fasuotų salotų – sultenių, gražgarsčių, špinatų, įvairaus svorio salotų mišinių. Pirkėjų patogumui pakuotėse yra tiek plauti ir pjaustyti salotų mišiniai, tiek atskiros jų rūšys“, – sako O. Suchočeva.

Pasak komercijų operacijos vadovės, tokie salotų mišiniai yra geras sprendimas nenorintiems daug laiko gaišti gaminant pietus ar vakarienę. „Jei anksčiau reikėdavo plauti kiekvieną lapelį, dabar esame nuo šio darbo išvaduoti – visi salotų mišiniai mūsų prekybos centruose yra plauti, ant pakuočių tai žymi užrašas „washed“. Cechuose yra itin didelė higienos kontrolė, todėl prieš pjaustymą salotos pereina net kelis plovimo ciklus – ant mūsų stalo jos patenka jau saugios“, – patikina O. Suchočeva.

Kaip jais ilgiau išlaikyti namuose šviežias

Komercijos operacijų vadovė primena, kad salotos mėgsta vėsą: „Fasuotus salotų mišinius reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje. Jei visko nesunaudojote per vieną kartą, sudėkite salotas į indelį, kurio dugne reikėtų įtiesti popierinio rankšluosčio lapelių drėgmei sugerti. Tokias salotas suvartoti rekomenduojama per dvi paras.“

Visos salotos, užaugintos Lietuvoje, parduodamos vazonėliuose su šaknimis: „Tokias salotas į šaldytuvą dėkite nuskynę, o šaknų galima neišmesti – pasisodinti į vazonėlį ir užsiauginti savo salotų.“

Nors dažnai salotų „Iceberg“ išoriniai lapai būna kiek aptrinti, ekspertė rekomenduoja jų neišmesti. „Atsilaužkite reikiamą kiekį lapų, o visą gūžę įvyniokite į tuos išorinius lapus – taip salotos ilgai išliks šviežios. Šias salotas pjaustykite tik prieš pat vartojimą, nes jos oksiduojasi ir paruduoja“, – dalinasi patirtimi specialistė.

Pasak O. Suchočevos, daugiausia galima sutaupyti planuojant savaitės maisto meniu iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Verta pasidomėti šiuo metu salotoms galiojančiais ypatingais pasiūlymais ir apgalvoti, ką gaminsite per kelias artimiausias dienas – taip planuodami išmesite mažiau nepanaudoto maisto. Be to, „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas.“

„Rimi“ kulinarijos technologai siūlo pasiruošti gaivių ir gardžių salotų su priedais: jos patiks ir svečiams, ir šeimai.

RECEPTAS

Žaliosios salotos su migdolais

Patiekalui reikės: 

1 brokolio;

1 greipfruto;

1 ilgojo agurko;

1 avokado;

¼ puodelio susmulkinto parmezano tipo sūrio;

¼ puodelio smulkiai supjaustytų krapų ar petražolių;

½ puodelio migdolų;

½ šaukšto sojų padažo;

mėgstamo salotų padažo su citrina ir aliejumi.

Kaip gaminti: 

Paskrudinkite migdolus: įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir išklokite skardą kepimo popieriumi.
Supilkite migdolus ant skardos ir sumaišykite su sojos padažu. Kepkite 10-14 minučių arba kol paruduos. Išimkite iš orkaitės ir palikite 5 minutes atvėsti.
Dideliame dubenyje sumaišykite  brokolius su keliais šaukštais padažo. Įpjaustykite agurką, avokadą, suberkite tarkuotą sūrį ir migdolus, išmaišykite, užberkite smulkiai pjaustytų žalumynų. Galite užbarstyti druskos dribsnių.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Papildomai skelbiamas 2025 m. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų atrankos konkursas
Istorija, kurios negalime pamiršti
Marijampolėje viešėjo Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Tomas Jasevičius ir teisėjas Gytis Vilius
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

„World Athletics“ auksinio lygio varžybose – MSC auklėtinio rekordas
Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus