• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Speltos blynas su daržovėmis ir grybais

2015-09-26
Gyvenimas
Laikas: 2 min skaitymo
A A

Kaip patiekalą, kuris be didelių pastangų gali būti lengvais pusryčiais ar sekmadieniniu pasilepinimu, paversti dar ir sveiku? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad sveikuoliški pilno grūdo blynai tikrai gali konkuruoti su visų mėgstamais, iš baltų sijotų kvietinių miltų kepamais blynais – jei pasirenkami kokybiški produktai, jie gali būti ne tik skanūs, bet ir turtingi vitaminų bei skaidulų.

„Įprastuose blynuose be kalorijų ir skonio nelabai daugiau ko yra – daugelis grūdo maistingųjų medžiagų pašalinamos kartu su sėlenomis ir gemalais. Įprasta manyti, kad visadalių grūdų miltai skaniems blynams netinka, todėl vengiama juos naudoti, tačiau toks įsitikinimas – visiškai nepagrįstas. Pasirinkus kokybiškus miltus, puikius blynus galima iškepti ir iš nesijotų pilno grūdo miltų, o vienas geriausių pasirinkimų – spelta“, – sako V. Kurpienė. Anot jos, speltą gali vartoti kai kurie ir kviečiams alergiški bei glitimui jautresni žmonės, nes didelė dalis speltos glitimo kaitinant suyra.

„La Crepe“ technologas Valdemaras Vaitulevičius namuose siūlo pasigaminti speltos blynų su organizmui naudingomis ir gardžiomis daržovėmis. „Palyginus su kviečiais, spelta turi daugiau skaidulinių medžiagų ir baltymų, be to, pilnas grūdas yra visapusiškai naudingesnis negu šlifuotas. Grybai – puikus baltymų, sėlenų ir vitamino D šaltinis, jie neturi riebalų, tad puikiai tinka sveikuoliško blyno įdarui“, – sako V. Vaitulevičius, atkreipdamas dėmesį, kad šio blyno receptas, V. Kurpienės dėka, yra ir naujame „La Crepe“ meniu.

Speltos blyno tešlai reikės (6 vnt. blynų):

Kiaušinių 4 vnt., avižų pieno 436 ml, lydyto sviesto 130 g, karotino aliejaus 40 g, speltos pilno grūdo miltų 312 g, nerafinuoto cukraus 10 g, Himalajų druskos 2 g.

Į maišymui skirtą indą sudėkite kiaušinius, nerafinuotą cukranendrių cukrų ir Himalajų druską. Viską gerai suplakite iki vientisos masės (didžiausiu greičiu užtruksite apie 5 min.). Supilkite avižų pieną, plakite apie 2 min. Į suplaktą masę berkite persijotus speltos pilno grūdo miltus ir plakite mažiausiu greičiu, kol išsimaišys miltai. Sumaišę, supilkite tirpintą (ne užvirintą) sviestą ir vėl didžiausiu greičiu plakite apie 5-10 minučių, priklausomai nuo tešlos kiekio. Kai masė bus išmaišyta, supilkite aliejų ir plakite dar apie 10-15 sekundžių. Tam, kad tešloje neliktų gumuliukų, ją galima perkošti per sietą ir likusius gumuliukus pertrinti. Vienam blynui ant keptuvės pilkite apie 150 g tešlos, ją gerai išskirstykite ant keptuvės paviršiaus. Kepkite apie minutę, tuomet blyną apverskite ir kitą jo pusę kepkite apie 30-40 sekundžių.

Įdarui reikės:

Morkų 145 g, pievagrybių 275 g, cukinijos 275 g, Himalajų druskos 5 g, pipirų 5 g, šalto spaudimo alyvuogių aliejaus 20 g.

Į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi suberkite 2-3 mm žiedais supjaustytas morkas, nuolat maišykite. Kai morkos apkeps, sudėkite pievagrybius (jei pievagrybiai maži – nepjaustykite, jei vidutiniai – supjaustykite puselėmis, o jei dideli – pjaustyti galima skiltelėmis į 4 ar 6 dalis). Viską sumaišykite ir kepkite, kol paskrus pievagrybiai. Tuomet sudėkite 5 mm storio pusžiedžiais supjaustytą cukiniją, sumaišykite ir viską trumpai apkepkite. Kepimo pabaigoje suberkite druską ir juodus grūstus pipirus. Viską kepkite ne žemesnėje nei 80 laipsnių temperatūroje. Paruošę įdarą, pilkite jo ant blyno, blyną sulankstykite trikampėliu. Paskaninimui galima užpilti graikiško jogurto, sumaišyto su mėgstamomis žolelėmis.

Skanaus!

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Didžiulė pergalė – geriausia Lietuvos policijos komanda vėl iš Marijampolės!
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Graži tradicija, puoselėjanti jaunuosius talentus
Gyva kultūra kaimuose: vasara, kuri pulsavo šventėmis
Kudirkos Naumiestyje šurmuliavo Bulvės festivalis

Sportas

Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos penktajame etape triumfavo Jonas Gruzdys ir Martynas Klimavičius

Politika

Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas

Įdomu

Tylus darbdavių kartelis: kodėl jūs negaunate geresnio darbo pasiūlymo
Vaistininkė perspėja: pasenusios higienos ir kosmetikos priemonės gali sukelti sveikatos problemų
Tik nuomonė, o gal šmeižtas? Riba subtili, tačiau egzistuoja
Tyrimai rodo: nugaros skausmus jaučia ir vaikai, ir studentai – padėti gali teisinga miego padėtis

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus