• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 21 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vaistininkai vasarą vadina „grilinimo“ sukeltų negalavimų sezonu ir pataria, kaip jų išvengti

2024-06-14
Įdomu, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Kepimas ant grotelių

Kepimas ant grotelių / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Mėsos, žuvies, jūros gėrybių kepimas ant grotelių, kepsninių ar iešmų yra vienas mėgstamiausių maisto ruošimo būdų. Vis tik sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad kai mėsa ar žuvis yra kepama aukštoje temperatūroje, joje gali susidaryti kenksmingų junginių, susijusių su padidėjusia tam tikrų vėžio formų rizika, tad tokiais kepsniais reikėtų mėgautis saikingai.

Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Lauros Vanagaitės, aukštoje temperatūroje kepant mėsą ar žuvį, ji ima skrusti, ruduoti, išskirti riebalus, gardžiai pakvimpa. Tai savybės, dėl kurių ir mėgstame kepti ant ugnies, tačiau jos atsiranda dėl įvairių reakcijų, kartu sukuriančių ir sveikatai pavojingus junginius. Viena tokių – Mailardo reakcija, dėl kurios mėsos paviršius paruduoja ir susidaro pageidaujami skoniai.

„Nors ši reakcija pagerina ant ugnies keptos mėsos skonį, ji taip pat sukuria junginius, vadinamus akrilamidais, kurie gali sukelti pavojų sveikatai. Kitos reakcijos metu, kai cukrus reaguoja su mėsos baltymais ir riebalais, susidaro glikacijos galutiniai produktai (AGE), kurių didelio kiekio vartojimas susijęs su uždegiminiais procesais. Heterocikliniai aminai (HCA) susidaro į aukštą temperatūrą reaguojant mėsoje esančioms aminorūgštims bei kreatinui ir yra susiję su padidėjusia tam tikrų vėžio rūšių, įskaitant gaubtinės žarnos, skrandžio ir kasos vėžį, rizika. Su padidėjusia vėžio rizika susiję ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH), kurie susidaro, kai riebalų lašeliai iš mėsos liečiasi su atvira liepsna arba karštais paviršiais“, – vardija L. Vanagaitė.

Dietos, kuriose yra daug keptos mėsos, gali būti susijusios su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Ant grotelių keptas maistas, ypač turintis daug riebalų ir kalorijų ar vartojamas su didelio kaloringumo padažais bei garnyrais, gali prisidėti ir prie svorio padidėjimo.

„Žalos rizika yra susijusi su ilgalaikiu ir nesaikingu ant ugnies keptos mėsos vartojimu. Toks maistas gali būti vienas iš subalansuotos mitybos komponentų, tačiau jis neturėtų tapti dominuojančiu. Nėra konkrečių apribojimų, kaip dažnai galite valgyti keptą maistą, tačiau būtina atsižvelgti į saiką ir įvairovę. Daug vaisių, daržovių ir nesmulkintų grūdų gali padėti kompensuoti galimą riziką, susijusią su ant grotelių keptu maistu“, – sako vaistininkė.

„Grilinimui“ labiau tinka vištiena arba žuvis

Mėsos rūšis, kurią kepate ant grotelių, gali turėti įtakos pavojingų medžiagų apimties susidarymui kepimo metu. Taip yra todėl, kad įvairių rūšių mėsa turi skirtingą kiekį baltymų, riebalų ir kitų junginių, kurie gali skirtingai reaguoti esant dideliam karščiui.

Pasak L. Vanagaitės, daugiausiai kenksmingų junginių susidaro gaminant raudoną mėsą – jautieną, kiaulieną, ėrieną – nes joje yra daugiau baltymų, kreatino, intramuskulinių riebalų. Raudonos mėsos kepimas žemesnėje temperatūroje ir liesesnės mėsos rinkimasis gali padėti sumažinti kenksmingų medžiagų susidarymą.

Vištienoje kepant susidaro mažiau kenksmingų junginių, palyginti su raudona mėsa, nes vištienoje yra mažesnis kreatino kiekis, mažiau riebalų. Dar sveikiau yra „grilinti“ žuvį, kurios kepimo metu susidaro itin nedaug kenksmingų junginių.

„Tačiau yra kita medalio pusė – kai kuriose žuvų rūšyse gali būti aplinkos teršalų, pvz., gyvsidabrio, todėl būtina rinktis žuvis, kuriose gyvsidabrio kiekis mažesnis: atlantines skumbres, sardines, lašišas. Na, o kepant ant grotelių augalinius baltymus, tokius kaip tofu, arba daržoves, kenksmingų junginių paprastai visiškai nesusidaro arba jų aptinkami tik pėdsakai“, – tikina vaistininkė.

Keptą maistą svarbu vartoti saikingai

Vaistininkė sako pastebėjusi, kad dažniausias laikas, kuomet žmonės skuba į vaistinę dėl apsinuodijimų, pykinimų, nevirškinimo yra būtent grilio sezono laikotarpis pavasarį ir vasarą, antroje vietoje lieka žiemos švenčių laikotarpis.

„Kai į vaistinę ateina pykinimu, vėmimu, viduriavimu besiskundžiantis pacientas, pradedame ieškoti priežasčių, kodėl galėjo taip atsitikti. Sakyčiau, 6-ių iš 10-ties pacientų negalavimų priežastimi tampa savaitgalis gamtoje su daug kepto maisto, kai kam prisideda ir nesaikingas alkoholio vartojimas. Kadangi ant grotelių dažniausiai renkamės kepti riebesnę mėsą, pvz., kiaulieną, jos pavalgius gali atsirasti sunkumo skrandyje jausmas, pilnumas, kartais ir pykinimas. Pacientams, kurie teiraujasi, ką daryti, kad ateityje išvengtų šių nemalonių pojūčių, patariu kepti mažiau riebalų turinčią mėsą, pvz., paukštieną, prie mėsos būtinai valgyti šviežias arba keptas daržoves, nevartoti alkoholio arba vartoti jį saikingai. Saikingas bet kokio maisto vartojimas neturėtų sukelti jokių nemalonių pojūčių“, – pataria L. Vanagaitė.

Valgant ant grotelių keptus patiekalus ir pajutus nemalonius pojūčius, tokius kaip virškinimo trakto diskomfortas, pilvo pūtimas, pykinimas, rėmens graužimas ar kiti neįprasti pojūčiai, sveikatos specialistė ragina pirmiausia atkreipti dėmesį į ingredientus, naudotus ant grotelių keptam patiekalui – gal problemą sukėlė kokie nors konkretūs prieskoniai, marinatai ar padažai.

„Jei įtariate, kad tam tikri ingredientai sukelia nemalonius pojūčius, stenkitės jų vengti ateityje. Pavyzdžiui, jei įtariate, kad dėl prastos savijautos kaltas tam tikras marinatas ar prieskonių mišinys, nebenaudokite jo. Gerkite daug vandens, kad nedehidratuotumėt ir sumažintumėte virškinimo diskomfortą“, – sako ji.

Taip pat svarbu įvertinti ar maistas buvo pakankamai termiškai apdorotas, nes tai gali sukelti per maistą plintančias ligas, kurių simptomai gali būti pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas ir karščiavimas. Tad jei nemalonūs pojūčiai išlieka arba savijauta dar labiau pablogėja, būtina kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Laura Vanagaitė
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras: ketveri metai pakeitę regiono kultūrą
Dėl sistemos atnaujinimų darbų – laikinai neprieinamos paslaugos gyventojams
Paežerių dvare vyko mokslinė konferencija
Visa Lietuva šoka – Marijampolė šoko kartu!

Kultūra

Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras: ketveri metai pakeitę regiono kultūrą
Paežerių dvare vyko mokslinė konferencija
Visa Lietuva šoka – Marijampolė šoko kartu!
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos penktajame etape triumfavo Jonas Gruzdys ir Martynas Klimavičius

Politika

Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Įdomu

Jonas Jablonskis Marijampolėje: rusų kalba gimnazijoje, o miesto gatvėse – lenkų
Kodėl vairavimui pataria rinktis specialius akinių lęšius: saugumas svarbiausia
Į parduotuves gali įeiti tik šie gyvūnai: kaip elgtis juos sutikus?
Tylus darbdavių kartelis: kodėl jūs negaunate geresnio darbo pasiūlymo

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus