• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 18 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?

2025-07-30
Gyvenimas, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Vyšnių derlius / freepik

Vyšnių derlius / freepik

Nors prekybos centruose akys neretai krypsta į spalvingus egzotinius vaisius, vasaros sezonu vertėtų nepamiršti, kad ir mūsų pačių užaugintos lietuviškos sodo ir daržo gėrybės – tikra vitaminų lobio skrynia. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Giedrė Stankevičienė paaiškina, kokią naudą organizmui turi mūsų šalyje užauginti vaisiai, uogos bei daržovės, ir ar vien iš jų galime gauti pakankamai vitaminų.

Šviežumas – vienas svarbiausių rodiklių

Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad sezoninės sodo ir daržo gėrybės paprastai būna turtingesnės skoniu, nes gali augti ir nokti natūraliomis sąlygomis. O štai iš tolimų užsienio kraštų, ne sezono metu, vežamiems vaisiams ir uogoms tenka susidurti ne tik su jų nuskynimu dar neprinokus, bet ir ilgu transportavimo bei su dirbtiniu nokinimo procesu, kurio metu natūralus ir sodrus skonis bei cukrūs paprasčiausiai nespėja tinkamai susiformuoti.

„Šviežios, ką tik nuraškytos gėrybės visada turės daugiau vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, nei tos, kurios specialiai apdorojamos ar dirbtinai nokinamos, kad ilgiau negestų. Pavyzdžiui, avietėse, braškėse, juoduosiuose bei raudonuosiuose serbentuose ir mėlynėse yra daug vitaminų A, C ir E, taip pat folio rūgšties, kitų B grupės vitaminų. Šios uogos taip pat yra puikus skaidulų ir polifenolių šaltinis. Vyšnios bei trešnės yra gausios vitamino C, jose galima rasti ir vitaminų A bei K, šios uogos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat turi šiek tiek melatonino. Dažname sode randami obuoliai pasižymi nemažu vitaminų A, C ir K kiekiu, taip pat B1, B2, B6 vitaminais, magniu, kalciu“, – vaisių ir uogų naudą vardija G. Stankevičienė.

Iš lietuviškų daržovių vaistininkė išskiria pomidorus, kuriuose gausu vandens, skaidulų, likopeno, naringenino, vitaminų A, C, E ir K, bei morkas – kaip vitaminų A, C, K, B grupės, geležies ir skaidulų šaltinį. Iš mūsų auginamų daržovių vitamino C kiekiu kitas pranoksta raudonoji paprika, tačiau šio vitamino turi ir petražolės, brokoliai, rūgštynės, špinatai bei kopūstai. Kopūstuose taip pat yra vitamino K, folio rūgšties, mangano, magnio, baltymų, vitamino U. O burokai yra puikus geležies, folio rūgšties ir jau minėto vitamino C šaltinis.

„Atskirai norėtųsi paminėti daugelio mėgstamą daržovę – agurką, kuris sudarytas iš 95–97 proc. vandens, tad puikiai tinka siekiant papildyti organizmą skysčiais. Valgant agurkus su žievele, gausite vitamino K, taip pat praturtinsite organizmą vitaminais A ir C, B grupės vitaminais.  Agurkuose taip pat galima rasti šiek tiek fosforo ir magnio“, – priduria „Camelia“ vaistininkė.

Ar vaisiuose esančių vitaminų pakanka?

G. Stankevičienė įvardija, kad nors vaisiuose, uogose ir daržovėse yra apstu gerųjų medžiagų ir vitaminų, jie dažniausiai yra labai panašūs (A, B grupė, C, E, K), įprastai skiriasi tik kiekiai. Tačiau organizmui vien šių vitaminų nepakanka: kartu su sodo ir daržo gėrybėmis negausime omega-3 riebiųjų rūgščių, vitamino D ar B12, o tai – labai svarbios medžiagos.

„Kadangi saulėtomis dienomis Lietuvoje džiaugiamės gana retai, net ir vasarą papildomai rekomenduočiau vartoti vitaminą D. Oda šį vitaminą gamintų tik tuo atveju, jei gautų pakankamai UVB spindulių, o mes nenaudotume SPF filtro ir mėgautumės tiesiogine saule vidurdienio metu. Vis dėlto, daugelis jau žino, kad toks vitamino D gavimo būdas yra pavojingas ne tik dėl odos senėjimo, bet ir vėžinių susirgimų grėsmės, todėl naudojama apsauga nuo saulės, renkamasi būti pavėsyje, ar kūnas nebūna pakankamai atidengtas. Tokiu atveju pakankamas vitamino D kiekis ir nebūna pagamintas“, – primena vaistininkė.

Ji paaiškina, kad nors daugelis B grupės vitaminų sodo ir daržo gėrybėse yra, vitamino B12 jose trūksta, nes jis randamas tik gyvulinės kilmės produktuose – mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, pieno produktuose. Tad veganams ir vegetarams būtina vartoti šį vitaminą pildomai, kaip ir vyresnio amžiaus bei žarnyno ligomis sergantiems žmonėms.

Omega-3 riebiosios rūgštys, anot G. Stankevičienės, taip pat yra būtina medžiaga, kurios vasaros derlius, deja, negali suteikti. Organizmui taip pat labai reikia cinko, kalcio, jodo, geležies, magnio, tačiau pastarųjų medžiagų vaisiuose, uogose ir daržovėse yra tik labai nedideli kiekiai ir, dažniausiai, sunkiai pasisavinami.

Kaip teisingai apdoroti derlių šaltajam sezonui?

Vaistininkė G. Stankevičienė paaiškina, kad dabar – pats metas paruošti sodo ir daržo derlių vėlesniems sezonams, tačiau, deja, ne visi apdorojimo būdai padeda išsaugoti vitaminus ir kitas naudingąsias medžiagas. Pavyzdžiui, virimas gali net iki 50 proc. sumažinti vaisiuose, uogose ir daržovėse esančio vitamino C  ir kitų vandenyje tirpių vitamino kiekį. Jei vanduo, kuriuose virė gėrybės, yra nupilamas, kartu prarandami ir jame ištirpę vitaminai. Kuo ilgesnis virimo laikas ir aukštesnė temperatūra, tuo didesni vitaminų kiekiai prarandami.

„Vitaminų A, C ir B grupę turinčius produktus, tokius kaip avietės, vyšnios, mėlynės, braškės, špinatai, brokoliai, geriausia yra šaldyti – tokiu atveju gali pavykti išsaugoti didžiąją dalį naudingų medžiagų. Prieš tai svarbu vaisius, uogas ir daržoves nuplauti po tenkančiu vėsiu vandeniu, galima jas keletą minučių palaikyti virš karšto vandens garų. Vėliau, geriausia naudoti sandarius maišelius ar dėžutes ir viską įdėti į šaldiklį“, – pataria vaistininkė.

Ji primena, kad agurkus, kopūstus bei kitas daržoves galima rauginti – tai padės išsaugoti ne tik nemažą dalį vitaminų B, C ir K, bet ir praturtins gėrybes gerosiomis bakterijomis. Tačiau raugintos daržovės vėliau turi būti laikomos vėsioje ir tamsioje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, jose taip pat turėtų būti atitinkamas kiekis druskos, cukraus ir kitų prieskonių.

Konservavimas taip pat gali padėti išsaugoti dalį vitaminų, tačiau mineralų ir skaidulų gali likti nemažai. Šiam apdorojimo būdui labiausiai tinka burokėliai, moliūgai, pomidorai, obuoliai bei kriaušės. Džiovinimas taip pat gali būti vertingas, tačiau tai svarbu daryti žemoje temperatūroje, kad liktų kuo daugiau naudingų medžiagų. Dažniausiai džiovinami yra obuoliai, slyvos, pomidorai.

Žymos: Derlius
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kariuomenė ramina marijampoliečius: vyksta karinės pratybos
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Du dešimtmečius dirbęs Vilkaviškio medikas atleistas: darbe įkliuvo sunkiai apgirtęs
Gyva kultūra kaimuose: vasara, kuri pulsavo šventėmis

Kultūra

Gyva kultūra kaimuose: vasara, kuri pulsavo šventėmis
Kudirkos Naumiestyje šurmuliavo Bulvės festivalis
Gavaltuvoje nuaidėjo spalvinga šventė „Lik sveika, vasarėle!“
Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų

Sportas

Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos penktajame etape triumfavo Jonas Gruzdys ir Martynas Klimavičius
„Sūduva B“ sužaidė lygiosiomis Alytuje

Politika

Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas

Įdomu

Tyrimai rodo: nugaros skausmus jaučia ir vaikai, ir studentai – padėti gali teisinga miego padėtis
Sugrįžimas į sportą po pertraukos: kodėl skauda raumenis?
Netikėti iššūkiai: 3 iš 4 vairuotojai kelyje sutinka paspirtukus – kaip išvengti nelaimių?
Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams
Kazlų Rūdoje nuosekliai didėja mokinių ir darželinukų skaičius
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus