Prieš 5-erius metus nuolatinį darbą išmainiusi į nuosavą verslą vilkaviškietė Jolita Avižinienė sako niekada šio sprendimo nesigailėjusi. Sakoma, kad suradęs mėgstamą darbą niekada nebedirbsi. Taip nutiko ir mūsų pašnekovei. Maisto gaminimas, sako moteris, jai – ne tik pragyvenimo šaltinis, bet ir pagrindinis hobis ir maloniausia veikla.
Vilkaviškio pašonėje esančiuose Giedriuose gyvenanti Jolita sakosi esanti kulinarė savamokslė – iš pašaukimo. Dar būdama paauglė netinginiavo, o su „gaspadinėmis“ ėjo darbuotis į vestuves, balius. Taip ir išmoko maisto gamybos subtilybių ir ši patirtis padėjo pagrindą jos verslui.
Įsitvirtinti užtruko ne vienerius metus
Prieš įkurdama savo verslą moteris dirbo pardavėja, tačiau sumenkus atlyginimui ji nusprendė surizikuoti ir imtis savo mėgstamos veiklos – maisto gamybos, ir iš to užsidirbti pragyvenimui. „Sugalvojus tokią veiklą, po truputį pabandžiau vieną, kitą kartą kažką įdomiau pagaminti, pateikti savo valgius šeimos šventėse. Sulaukiau gerų atsiliepimų, žmonėms patiko. Tai jau nebeabejojau imtis tokio verslo. O tuo labiau, kad labai mėgstu gaminti“, – sakė Jolita.
Pirmųjų klientų savamokslė kulinarė ieškojo per socialinius tinklus, į Facebook kėlė savo gaminių nuotraukas. „Pati pradžia buvo labai sunki, – neslepia pašnekovė, – kol susirinkau klientų ratą, kol įsitvirtinau praėjo pora metų“. Tiesa, moteris džiaugiasi, kad dabar jau neretai ir patys klientai ją susiranda, išgirdę teigiamus atsiliepimus ar pas kitus paragavę jos patiekalų. Taip pat jos paslaugas rekomenduoja ir sodybų, kuriose teko tiekti maistą savininkai.
Konkurencijos Jolita sako nejaučianti: „Turiu savo klientų ratą, kurie mane dar ir kitiems rekomenduoja. Darbo tikrai netrūksta, tad nesiskundžiu“.
Idėjos naujiems receptams gimsta galvoje
Jolita savo klientams siūlo per šventes ar tiesiog vakarienę su šeima paskanauti įvairių, tiek karštų, tiek ir šaltų mėsos ir žuvies patiekalų – duonos ar žuvies tortų, vieno kąsnio sumuštinukų, įvairių užkandžių. Visus patiekalus moteris gamina savo namų virtuvėje, kur turi įsirengusi kampelį su reikalingiausia įranga.
Žinoma, svarbu žmones nustebinti naujovėmis. Tam moteris dažniausiai pasitelkia savo fantaziją – pati galvoja ir tobulina naujus receptus. „Kai sugalvoju naują patiekalą jį tobulinti tenka gana ilgai, kartais užtrunku net mėnesį ar du. – Pasakojo Jolita. – Pirmiausia pagaminusi duodu paragauti šeimynai, o jeigu sulaukiu gerų vertinimų siūlau ir klientams“.
Kulinarė turi ir savo firminį receptą – vištienos suktinukus. „Tiesiog iškaulinu vištienos šlauneles, į vidų dedu įvairių daržovių, susuku, dar apsuku šonine ir pakepu. Po to dar suktinukus patroškinu ir patiekiu su padažu“, – receptu dalinasi Jolita.
Pandemija paveikė verslą
Koronaviruso pandemija paveikė ir Jolitos verslą. Iki tol daugiausiai maistą tiekus per įvairius pokylius, vestuves, prasidėjus karantinui užsakymų sumažėjo. „Daugiausiai per karantiną užsakomi užkandžiai darbo vietose pasivaišinti ar namuose, šeimos rate“, – sakė moteris.
Iki karantino, kol dar buvo galima rengti dideles šventes, Jolitos pagrindinis darbas vykdavo savaitgaliais. „Prieš vestuves ar kokį balių, kuriame maistą turiu tiekti, keliuosi 4 valandą ryto, nes nemėgsti gaminti iš vakaro, gaminu tą pačią dieną, – pasakojo Jolita, – nuo trečiadienio pradedu dirbti ir taip iki pat savaitgalio pabaigos. Pirmadienis ir antradienis man – dažniausiai laisvadieniai“.
Tiesa, laisvomis dienomis moteris nuo savo darbo nenutolsta – kuria naujus receptus, gamina ir kartu su šeimyna degustuoja bei tobulina patiekalus.
Įsitraukia visa šeima
Prie Jolitos verslo daug prisideda ir jos šeimos nariai – vyras Alvydas bei dukra Vilija. Kai reikia ruošti didelį užsakymą, moteris sako neišsiverčianti be šeimynos. Pavyzdžiui dukra gamina vieno kąsnio sumuštinukus, vyras taip pat prisideda kuo galėdamas.
„Per metines šventes – Kalėdas, Velykas, būda labai daug užsakymų, būna pats darbymetis. Tuomet visą šeimą tenka įtraukti, nes pati niekaip nespėčiau“, – mintimis dalinasi kulinarė.
Ateities planuose – plėtra
Moteris paklausta ar neplanuoja ateityje samdyti daugiau pagalbos, prasitarė, kad tokie planai jos galvoje sukasi, tačiau kol kas norėtų pasitobulinti savo darbo vietą, o ir pati dar kol kas su šeimos pagalba suspėja pagaminti visus klientų užsakytus patiekalus.
„Norisi dar paaugti, pasitobulinti virtuvę, įsirengti ją dar geresnę, su naujesne, patogesne įranga“, – sako Jolita.
Žinoma, ateities planuose moteris prioritetu laiko produkcijos tobulinimą, todėl sako siekianti gaminti dar daugiau įvairesnių patiekalų, kurti naujus receptus ir jais stebinti žmones.
Ugnė Stanaitė
Vytauto Karsoko ir asmeninio herojės archyvo nuotraukos