• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 28 spalio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žiemos šventės – be žarnyno infekcijų

2018-12-24
Gyvenimas
Laikas: 2 min skaitymo
A A

Kiekvienais metais šventiniu laikotarpiu padidėja sergamumas žarnyno infekcijomis, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai šiuo laikotarpiu rekomenduoja ypač atsakingai rinktis maisto produktus šventiniam stalui ir nepamiršti laikytis asmens higienos ir maisto gaminimo taisyklių.

Svarbiausia asmens higienos taisyklė – rankų plovimas

Prieš sėdant prie šventinio stalo daugelis tiesiog pamiršta tinkamai nusiplauti rankas, o juk tai gali paskatinti susirgimus ne tik žarnyno, bet ir peršalimo ligomis. Siekiant išvengti užsikrėtimo, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja plauti rankas ne tik prieš pradedant gaminti maistą, bet ir maisto ruošimo metu, po žalios mėsos, žuvies, kiaušinių, daržovių tvarkymo, taip pat baigus gaminti maistą, pasinaudojus tualetu, grįžus iš lauko, po kontakto su gyvūnais bei prieš sėdant prie šventinio ir kasdieninio stalo.

Aplinka, kurioje gaminamas maistas, turi būti reguliariai valoma

Švariai atrodanti aplinka neužtikrina mikroorganizmų nebuvimo. Net 2,5 milijardai bakterijų gali sukelti drumstumą 250 ml vandens stiklinėje. Tačiau, kai kuriais atvejais, ligos atsiradimui užtenka vos 15-20 patogeninių bakterijų. Siekiant išvengti maisto užteršimo gaminimo metu, svarbu reguliariai valyti virtuvės paviršius. Nuolatiniam valymui pakanka naudoti šiltą vandenį ir įprastas buitines valymo priemones. Be to, reikėtų nepamiršti kruopščiai nuplauti, o esant galimybei ir dezinfekuoti įrankius, kurie buvo naudojami maisto ruošimui.

Kaip išvengti produktų kryžminės taršos?

Neapdorotuose maisto produktuose, ypatingai mėsoje, paukštienoje bei jūros gėrybėse gali būti pavojingų mikroorganizmų, kurie patenka ant kitų produktų. Siekiant išvengti produktų ir patiekalų kryžminės taršos gaminant maistą, svarbu visas žaliavas laikyti atskirai, jų apdorojimui naudoti skirtingą įrangą (peilius, pjaustymo lenteles). Didesnę riziką keliančių produktų sandarus laikymas apatinėse šaldytuvo lentynose taip pat padeda sumažinti maisto kryžminės taršos riziką.

Tinkama temperatūra svarbi ne tik gaminimo, bet ir maisto laikymo metu

Žemesnėje nei 5 ℃ arba aukštesnėje nei 63 ℃ temperatūroje mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja arba visiškai sustoja. Ypač svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą gaminant mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes. Ruošiant sriubas ir troškinius, svarbu juos užvirti, tokiu būdu įsitikinama, kad temperatūra siekia 70 ℃, o gaminant kitus patiekalus patariama naudotis termometru.

Kambario temperatūroje mikroorganizmai intensyviai dauginasi. Svarbu išlaikyti tinkamą karštųjų patiekalų temperatūrą iki patiekimo svečiams. Paprasčiausias būdas – pagaminus maistą patiekti jį iš karto. Rekomenduojama karšto maisto patiekimo temperatūra yra ne mažesnė nei 63 ℃.

Dažniausiai maisto po švenčių lieka daug, tačiau siekiant išlaikyti maistą tinkamą tolesniam vartojimui, svarbu kuo greičiau padėti jį į šaldytuvą. Patariama kambario temperatūroje nepalikti pagaminto maisto ilgiau kaip 2 val., o dedant jį į šaldytuvą – sandariai supakuoti. Taip pat svarbu žinoti produktų galiojimo laiką, pvz., naminės mišrainės bei šaltienos suvartojimo terminas – 12 val., kotletų ir paštetų – 24 val., įvairūs kreminiai tortai saugūs vartoti iki 18 val. Tačiau šie terminai taikomi tik tiems produktams, kurie laiku buvo padėti į šaldytuvą.

Šaldytuve temperatūra neturėtų būti didesnė nei 5 ℃. Temperatūros šaldytuve patikrinimui rekomenduojama bent retkarčiais naudoti išorinį termometrą, siekiant įvertinti vidinio termometro patikimumą.

 

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

 

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Nartelio gatvėje – patogesnis ir saugesnis kelias vietos bendruomenei
Šrilankietis į Vokietiją gabeno du prieglobsčio Lietuvoje „prašytojus“
Policija prašo gyventojų pagalbos atpažįstant asmenį
Atidaryta paroda „Į veseliją! Dvi kultūros – vienos jungtuvės“

Kultūra

Atidaryta paroda „Į veseliją! Dvi kultūros – vienos jungtuvės“
„Jievaro tiltu“ sujungė jaunas širdis
Liaudiškos muzikos kapela „Vaivora“ atšventė 5-ajį gimtadienį
Jungėnuose paminėta žemdirbių šventė

Sportas

„Sūduva“ palaužė mažumoje likusį „Kauno Žalgirį“
Dvigubo „atakiečių“ savaitgalio vaisiai – nusileista Gargždams, įveikta Vilniaus „Rytas-MRU“ ekipa
NKL: „Vytis-VDU“ ir „Mantinga-Sūduva“ iškovojo svarbias pergales
NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje

Politika

Marijampolėje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Jūratė Zailskienė
Šakiuose aptartos sumanių kaimų strategijos gairės
Posėdžiavo Vilkaviškio rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras
Su verslo bendruomene – apie tarptautinį finansavimą ir inovacijas

Įdomu

Vaistininkė apie plaukų priežiūrą: dažnai pamirštama viena svarbiausia sąlyga
Arabiški kvepalai: kaip išsirinkti tinkamą aromatą?
Imuniteto stiprinimas suaugusiems: efektyvūs patarimai ir strategijos
Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje

Verslas

Su verslo bendruomene – apie tarptautinį finansavimą ir inovacijas
Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją

Mokslas ir studijos

Ateitis prasideda čia: Marijampolė pulsuoja technologijomis
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija pakeitė pavadinimą – nuo šiol Prezidento Kazio Griniaus gimnazija
Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus