• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 15 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Žiemos šventės – be žarnyno infekcijų

2018-12-24
Gyvenimas
Laikas: 2 min skaitymo
A A

Kiekvienais metais šventiniu laikotarpiu padidėja sergamumas žarnyno infekcijomis, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai šiuo laikotarpiu rekomenduoja ypač atsakingai rinktis maisto produktus šventiniam stalui ir nepamiršti laikytis asmens higienos ir maisto gaminimo taisyklių.

Svarbiausia asmens higienos taisyklė – rankų plovimas

Prieš sėdant prie šventinio stalo daugelis tiesiog pamiršta tinkamai nusiplauti rankas, o juk tai gali paskatinti susirgimus ne tik žarnyno, bet ir peršalimo ligomis. Siekiant išvengti užsikrėtimo, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja plauti rankas ne tik prieš pradedant gaminti maistą, bet ir maisto ruošimo metu, po žalios mėsos, žuvies, kiaušinių, daržovių tvarkymo, taip pat baigus gaminti maistą, pasinaudojus tualetu, grįžus iš lauko, po kontakto su gyvūnais bei prieš sėdant prie šventinio ir kasdieninio stalo.

Aplinka, kurioje gaminamas maistas, turi būti reguliariai valoma

Švariai atrodanti aplinka neužtikrina mikroorganizmų nebuvimo. Net 2,5 milijardai bakterijų gali sukelti drumstumą 250 ml vandens stiklinėje. Tačiau, kai kuriais atvejais, ligos atsiradimui užtenka vos 15-20 patogeninių bakterijų. Siekiant išvengti maisto užteršimo gaminimo metu, svarbu reguliariai valyti virtuvės paviršius. Nuolatiniam valymui pakanka naudoti šiltą vandenį ir įprastas buitines valymo priemones. Be to, reikėtų nepamiršti kruopščiai nuplauti, o esant galimybei ir dezinfekuoti įrankius, kurie buvo naudojami maisto ruošimui.

Kaip išvengti produktų kryžminės taršos?

Neapdorotuose maisto produktuose, ypatingai mėsoje, paukštienoje bei jūros gėrybėse gali būti pavojingų mikroorganizmų, kurie patenka ant kitų produktų. Siekiant išvengti produktų ir patiekalų kryžminės taršos gaminant maistą, svarbu visas žaliavas laikyti atskirai, jų apdorojimui naudoti skirtingą įrangą (peilius, pjaustymo lenteles). Didesnę riziką keliančių produktų sandarus laikymas apatinėse šaldytuvo lentynose taip pat padeda sumažinti maisto kryžminės taršos riziką.

Tinkama temperatūra svarbi ne tik gaminimo, bet ir maisto laikymo metu

Žemesnėje nei 5 ℃ arba aukštesnėje nei 63 ℃ temperatūroje mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja arba visiškai sustoja. Ypač svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą gaminant mėsą, paukštieną ir jūros gėrybes. Ruošiant sriubas ir troškinius, svarbu juos užvirti, tokiu būdu įsitikinama, kad temperatūra siekia 70 ℃, o gaminant kitus patiekalus patariama naudotis termometru.

Kambario temperatūroje mikroorganizmai intensyviai dauginasi. Svarbu išlaikyti tinkamą karštųjų patiekalų temperatūrą iki patiekimo svečiams. Paprasčiausias būdas – pagaminus maistą patiekti jį iš karto. Rekomenduojama karšto maisto patiekimo temperatūra yra ne mažesnė nei 63 ℃.

Dažniausiai maisto po švenčių lieka daug, tačiau siekiant išlaikyti maistą tinkamą tolesniam vartojimui, svarbu kuo greičiau padėti jį į šaldytuvą. Patariama kambario temperatūroje nepalikti pagaminto maisto ilgiau kaip 2 val., o dedant jį į šaldytuvą – sandariai supakuoti. Taip pat svarbu žinoti produktų galiojimo laiką, pvz., naminės mišrainės bei šaltienos suvartojimo terminas – 12 val., kotletų ir paštetų – 24 val., įvairūs kreminiai tortai saugūs vartoti iki 18 val. Tačiau šie terminai taikomi tik tiems produktams, kurie laiku buvo padėti į šaldytuvą.

Šaldytuve temperatūra neturėtų būti didesnė nei 5 ℃. Temperatūros šaldytuve patikrinimui rekomenduojama bent retkarčiais naudoti išorinį termometrą, siekiant įvertinti vidinio termometro patikimumą.

 

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

 

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų
Rugsėjo 16–22 dienomis – Europos judumo savaitė Marijampolėje!
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Marijampolėje pavogtas automobilio katalizatorius

Kultūra

Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų
Šakių viešojoje bibliotekoje – tarptautinė raštingumo diena
Vasara su kinu baigėsi filmu apie pasaulinio lygio pianistę Mūzą Rubackytę
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

„Sūduva B“ sužaidė lygiosiomis Alytuje
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurės tinklinio maratoną laimėjo „Blykstė“
Kazlų Rūdoje – LKL ir NKL patirties turintis naujokas iš Prienų bei šansas vietiniam jaunuoliui
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurė – „Niekur nežaidę“ futbolininkų rankose

Politika

Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas
Vilkaviškyje viešėjo Nyderlandų Karalystės ambasadorius
Darbą pradėjo administracijos direktoriaus pavaduotoja

Įdomu

Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Administracijos ūkio skyrius
Nuo odos priežiūros iki vidinės ramybės: ką turite žinoti apie grožį brandžiame amžiuje?
Sukčių pinklės: kodėl jaunimui gėda prisipažinti tapus apgavystės auka?

Verslas

Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis
Į ugdymo įstaigas sugrįžusius moksleivius sutinka atnaujintos erdvės
Investicijos į ateitį: modernizuojamos Marijampolės švietimo įstaigų erdvės
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus