• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 20 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

3 mitybos patarimai vykstantiems į festivalį gamtoje

2016-08-07
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Po viešo nepasitenkinimo dėl galimai menkavertės ir nesubalansuotos mitybos Lietuvos moksleivių dainų šventės metu, mitybos specialistų žvilgsniai nukrypo ir į kitus muzikos festivalius. Nors paprastai dalyviai maistui neteikia didelės reikšmės, specialistų teigimu, atkreipti dėmesį į tai, ką valgome net 3-4 dienas trunkančiuose renginiuose – būtina.

„Festivaliuose populiariausias greitai paruošiamas maistas arba tradiciniai lietuviški patiekalai. Maisto tiekėjai, gaminantys ir prekiaujantys gamtoje, dažniausiai susiduria su pagrindine problema – kaip užtikrinti maisto šviežumą, – sako virtuvės meistrė, daugkartinė tarptautinių gastronomijos konkursų dalyvė ir prizininkė Honorata Lyndo. – Gaminant ir atvirai laikant maistą, būtina taikyti technologijas, tinkamas apsaugoti maistą nuo parazitų, per didelės kaitros ar kitų veiksnių, skatinančių gedimą. Pagamintas maistas turi būti patiekiamas karštas, laikomas ne žemesnėje nei 68°C temperatūroje, ne ilgiau kaip  4 valandas.“

H. Lyndo atkreipia dėmesį, kad kai kuriems prekybininkams itin sunku apskaičiuoti reikiamo maisto kiekį. Su šiuo sunkumu dažniausiai susiduria siūlantys cepelinus, plovą, troškinius ar kitus patiekalus, kuriems pagaminti reikia nemažai laiko, tad dažnai tokio maisto paruošiama daugiau ir ilgesniam laikui, nei rekomenduojama. Todėl, prieš užsisakant patiekalą, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis neapdžiūvęs, ar į paviršių neišsiskyrę riebalai. Greitojo maisto gamintojai rečiau susiduria su patiekalų išlaikymo problema, vis dėlto, mitybos specialistai pataria nepiktnaudžiauti tokiais gaminiais, kaip picos, kebabai, mėsainiai bei kiti greitmaisčio patiekalai.

H. Lyno patarimai, besiruošiantiems vykti į muzikos festivalį gamtoje:

  1. Festivalių metu dažniau valgykite lengvą, skrandžio neapsunkinantį maistą, pavyzdžiui, vištieną, žuvį, šviežias arba troškintas daržoves. Pastebima, kad liesos mėsos festivaliuose būna retai, o kai kuriuose – iš viso nebūna. Paprastai siūlomi kiaulienos patiekalai, patiekiami kartu su keptomis ar virtomis bulvėmis, troškintais kopūstais, baltaisiais ryžiais. Specialistės teigimu, nieko blogo, jei žmonės valgys riebesnį maistą, tačiau tiems, kurie nori jaustis neapsunkę bei energingi, rekomenduojama rinktis ant grilio keptos vištienos, žuvies ar daržovių patiekalus, arba pasigaminti juos namie ir atsivežti.
  2. Gaminkite patys arba maistą atsivežkite iš namų. Daugelyje festivalių nėra galimybės patiems pasišildyti ar išsikepti maisto dėl saugumo reikalavimų – draudžiama vežtis ar naudoti grilį, kurti laužus. Vis dėlto, jeigu organizatoriai leidžia, H. Lyndo rekomenduoja pasikepti mėsą ant laužo ir valgyti ją su šviežiomis daržovėmis. Kaip pavyzdį virtuvės meistrė pateikia karyje marinuotus ir pakeptus paukštienos kumpelius arba iš filė padarytus iešmelius. Grilio mėgėjai nesunkiai gali pasikepti ir dešreles savadarbiams dešrainiams, tik reikėtų atminti, kad negalima kepti rūkytų, medžiotojų tipo dešrelių dėl kepimo metu išskiriamų kancerogenų – ant pakuotės turi būti nurodyta, kad dešrelės yra kepamosios. Taip pat į gamtą galima pasiimti ir tokias vištienos dalis, kaip peteliai ar „tulpės“ – gamintojai specialiai šias dalis išpjausto taip, kad būtų patogu laikyti rankoje ir kąsti.
  3. Laikykitės higienos reikalavimų. Valgant gamtoje reikėtų nepamiršti ir higienos reikalavimų – tiek vežant, tiek palapinėje laikant greitai gendančius maisto produktus ar patiekalus, reikėtų užtikrinti, kad jie negautų per daug šilumos. Geriausia tokio maisto laikymo sąlygas užtikrina šaltkrepšis. Taip pat reikėtų atsivežti didesnį kiekį geriamojo vandens – ne tik troškuliui malšinti, bet ir rankoms, vaisiams bei daržovėms plauti,. Maisto produktų nerekomenduojama plauti vandens telkiniuose, o jei festivalio teritorijoje įrengtas vandens čiaupas, reikėtų pasidomėti iš kur į jį atiteka vanduo ir ar šis vanduo yra geriamas.

H. Lyndo receptas sotiems, bet lengviems pietums festivalio metu: išvirkite vištienos krūtinėlę ir supjaustykite kubeliais, šiaudeliais supjaustykite šviežio saliero gumbą, susmulkinkite mėgstamų salotų lapus, sutarkuokite šviežią morką. Tortilijos paplotėlį patepkite mėgstamais prieskoniais pagardintu graikišku jogurtu, paskirstykite vištienos bei daržovių įdarą ir susukite. Tokio patiekalo nebūtina šildyti, todėl galima vežtis į gamtą ir sveikai pasisotinti išalkus. Patiekalą patariama laikyti šaltkrepšyje.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
„Spindulio“ kino teatro repertuaras
„Marijampolė juda“ – prisijunk prie judėjimo ir tu!
Pajevonyje atidengtas suolelis poetui Justinui Naujokaičiui atminti

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pajevonyje atidengtas suolelis poetui Justinui Naujokaičiui atminti
„Gedimino pasaže“ – Linos Bakaitienės karpinių paroda
LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

Sportas

Karate kiokušin mokykla „Shodan“ – stipriausia moksleivių komanda 17-us metus iš eilės
Lietuvos vaikų olimpinių vilčių festivalyje – puikūs Šakių JKSC lengvaatlečių pasiekimai
Naujasis „Sūduvos“ prezidentas – Mantas Agentas
Dvigubas „atakiečių“ savaitgalis namų rungtynėse – be pergalių

Politika

Mažieji miesto gyventojai svečiavosi savivaldybėje
Rasa Juknevičienė Stambule susitiks su J. E. Konstantinopolio Ekumeniniu patriarchu Bartholomėjumi I
Vilkaviškio rajonas startuoja su nauju vizijos kūrimu iki 2033 metų: pradedama strateginė analizė
Apie tvarią maisto sistemą – su partneriais Suomijoje

Įdomu

Kartu, bet atskirai: 40 proc. lietuvių siunčia žinutes kitam žmogui tame pačiame kambaryje
Grūdinimasis šaltuoju metų laiku: kaip tai daryti saugiai?
Pasveikinta 100-ojo kūdikio susilaukusi Šakių rajono šeima
Kazlų Rūdos miškų masyvo praeities detalės

Verslas

Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
Kas yra „Meta Business Partner“?
10-asis konkursas „Sukurta Šakių krašte“ įsibėgėja
„Vilkyškių pieninei“ – Konkurencijos tarybos leidimas įsigyti „Marijampolės pieno konservus“

Mokslas ir studijos

Pristatytas naujas VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorius
Mažieji miesto gyventojai svečiavosi savivaldybėje
Penki dešimtmečiai: Sūduvos gimnazijos jubiliejus įprasmino praeitį ir dabartį
Į pamokas – dar patogiau: Igliauką pasiekė naujas mokyklinis autobusas

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus