• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 19 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Bananai pernoko? Neskubėkite išmesti – ir iš jų galima pasigaminti gardų desertą

2025-11-16
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Bananai

Bananai / asociatyvi Freepik nuotr.

Bananai – populiariausia lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ prekė. Nors jie itin mėgstami dėl savo skonio ir maistingumo, tai – ir vieni greičiausiai nokstančių vaisių. Vos kelios dienos namuose – ir vaisius suminkštėja, o jo geltoną žievę išmargina rudos bei juodos dėmės.

Vis dėlto, neskubėkite išmesti pernokusių bananų, nes iš jų, pridėję kelis pigius ingredientus, galėsite paruošti gardžius valgius. Be to, kad bananai nesunoktų anksčiau laiko – laikykitės kelių patarimų, kaip tinkamai juos sandėliuoti namuose.

„Maximos“ atstovas ryšiams su žiniasklaida Titas Atraškevičius pasakoja, kad bananai iš kitų vaisių išskiria dėl vienos savo savybės, nuo kurios priklauso ir kitų vaisių ar daržovių kokybė. „Nokdami jie išskiria etileno dujas, todėl buvimas itin šiltoje aplinkoje gali paspartinti šį procesą ir bananai sunoks greičiau nei laikomi, pavyzdžiui, vėsesnėje aplinkoje“, – sako jis. Būtent todėl naudinga žinoti kelias gudrybes, kurios padės bananus kuo ilgiau išlaikyti šviežius.

Kaip tinkamai laikyti bananus?

Pramoniniu būdu auginami bananai dažniausiai skinami dar žali, o vėliau laikomi specialiose nokinimo centrų kamerose, kuriose griežtai kontroliuojama temperatūra (apie 15–20 laipsnių) ir etileno dujų koncentracija. Prieš patenkant į parduotuvių lentynas jų temperatūra griežtai stebima ir logistikos centre, kuriame bananai laikomi atskiroje, tik jiems paskirtoje, 14 laipsnių temperatūros, erdvėje.

„Norint, kad bananai kuo ilgiau išliktų švieži ir namuose, patariama jų nelaikyti žemesnėje nei 10 laipsnių temperatūroje, todėl šaldytuvas bananams yra netinkama vieta. Žemesnė temperatūra pažeidžia vaisiaus žievę ir ji ima ruduoti – tik jau nuo šalčio, o ne nuo šilumos“, – kaip tinkamai laikyti į namus parsineštus bananus pataria T. Atraškevičius.

Jei norite „pristabdyti“ bananų nokimą, tam gali padėti vaisiaus stiebelių apvyniojimas maistine plėvele – taip sumažinamas etileno išsiskyrimas. Kad bananai ilgiau išliktų prekinės išvaizdos, be dėmelių, juos galite laikyti ne vaisių dubenyje ar lėkštėje, o pakabintus. Tokiu būdu bananai nepatiria spaudimo ir lengviau „kvėpuoja“.

„Kaip ir dauguma vaisių, bananai reaguoja į aplinką. Tinkamai laikomi, jie ilgiau išlaiko ne tik išvaizdą, bet ir skonio savybes. Tuo metu, jei bananų nokimą norite paspartinti – laikykite juos prie kito vaisiaus, kuris taip pat išskiria etileno dujas. Vieni tokių – obuoliai“, – priduria „,Maximos“ atstovas.

Skirtingo sunokimo bananai – vis kitokie patiekalai

Nepriklausomai nuo to, kokioje sunokimo stadijoje yra bananai, iš jų galima pasigaminti daugybę gardžių patiekalų ir desertų. Tik reikėtų atkreipti dėmesį, kurios sunokimo stadijos bananai kokiam patiekalui ir gaminimo būdui labiausiai tinka.

„Kuo labiau bananas sunokęs, tuo daugiau jame cukraus ir mažiau krakmolo. Vaisiui nokstant, keičiasi ne tik jo skonis, bet ir galimi panaudojimo būdai virtuvėje. Beje, bananus pirkėjai mėgsta įsigyti ne tik valgių gaminimui, bet ir kaip sveiką, piniginei draugišką, pigų užkandį, nes, pavyzdžiui, šią savaitę kilogramas jų nekainuoja nė euro“, – sako T. Atraškevičius.

Pasak jo, žali, dar kieti bananai puikiai tinka gaminti traškučiams, troškiniams ar egzotiškiems ir netikėtiems garnyrams. Vidutinio sunokimo bananai – saldesni, tad puikiai tinka energiniams kokteiliams, vafliams ar orkaitėje keptiems desertams. Pernokę vaisiai yra tikras lobis konditerijoje, nes suteikia unikalaus natūralaus saldumo ir drėgmės be papildomo cukraus bei kitų ingredientų.

„Skanių ir nebrangių patiekalų galima pasigaminti iš bet kokio sunokimo bananų – svarbu tik pasirinkti tinkamą receptą. Nuo traškių keptų bananų iki purios bananų duonos ar gaivinančių desertų – šis vaisius išties universalus“, – sako T. Atraškevičius.

Norintiems išbandyti skirtingai prinokusių bananų pritaikymą virtuvėje „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo gaminti šiuos gardžius, nebrangius patiekalus, kurie patiks ir smaližiams, ir mėgstantiems sūriau.

Tradicinis Puerto Riko mofongas

Gaminant autentišką Puerto Riko mofongą, reikėtų naudoti žaliuosius plantainus – šiek tiek kitokią bananų rūšį, bet puikiai tiks ir „Maximos“ parduotuvėse parduodami įprasti bananai.

Pasigaminti šiam nebrangiam Karibų regiono patiekalui reikės:

3–4 nesunokusių bananų;
200 g keptų kiaulienos odelių arba spirgučių;
400 g augalinio aliejaus;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
4–5 česnako skiltelės;
1 v. š. kambario temperatūros sviesto;
druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Nulupkite bananus, supjaustykite juos 2–3 cm storio griežinėliais. Augalinį aliejų įkaitinkite iki maždaug 175 laipsnių temperatūros ketaus puode ar keptuvėje. Į jį suberkite bananų griežinėlius. Apkepkite iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos – maždaug 10 minučių. Išėmę, riebalus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Dideliame dubenyje susmulkinkite česnaką, supilkite alyvuogių aliejų. Sudėkite keptus bananus, kiaulienos odeles (ar spirgučius) bei sviestą. Viską gerai sutrinkite, kol masė taps vientisa. Įberkite druskos. Gautą masę sudėkite į dubenėlį, stipriai suspauskite ir išverskite į lėkštę, kad gautumėte gražią kupolo formą. Patiekite su sultiniu ar mėgstamu padažu.

Bananų fritata

Jeigu namuose turite pilnai sunokusių bananų, „Maximos“ kulinarijos meistrai siūlo pridėti kelis kitus nebrangius ingredientus ir pasigaminti bananų fritatą.

Jai reikės:

2 vnt. didelių, sunokusių bananų;
200 g kvietinių miltų;
100 g pieno;
2 vnt. kiaušinių;
2 v. š. baltojo cukraus;
2 v. š. augalinio aliejaus;
1 a. š. sviesto;
druskos (pagal skonį).

Gaminimas. Nulupkite bananus, supjaustykite juos maždaug 1–2 cm storio griežinėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Nuolat maišydami, pamažu supilkite pieną. Įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išmaišydami. Tuomet įmaišykite supjaustytus bananus.

Aliejų ir sviestą įkaitinkite nelimpančios dangos keptuvėje iki vidutinės temperatūros. Sudėkite tešlą ir ją tolygiai paskleiskite. Kai apačia taps rudai auksinės spalvos (maždaug po 5–7 minučių), atsargiai apverskite ir apkepkite kitą pusę. Prieš patiekiant pabarstykite cukrumi.

Karamelizuoti bananai

Turėdami namuose pernokusių bananų, jų neskubėkite išmesti. Apkepus juos svieste su ruduoju cukrumi, išeis pigus ir skanus pagardas, kuriuo galėsite paskaninti ledus, košes ar kitus valgius.

Karamelizuotiems bananams reikės:

2–3 pernokusių bananų;
4 v. š. rudojo cukraus;
gabaliuko sviesto patepti lėkštei ir keptuvei.

Gaminimas. Nulupkite bananus, supjaustykite juos išilgai arba 1–2 cm storio griežinėliais. Lėkštėje tolygiai paskleiskite cukrų ir jame apvoliokite supjaustytus bananus.

Įkaitinkite sviestu pateptą keptuvę iki vidutinės temperatūros. Sudėkite cukruje apvoliotus bananus. Kepkite, kol apatinė pusė taps šviesiai auksinė – maždaug 3–5 minutes. Saugokite, kad nepridegtų – jei keptuvė įkaitusi labiau, kepimui gali užtekti ir dviejų minučių. Tuomet atsargiai apverskite ir kepkite dar 1 minutę.

Iškeptus bananus dėkite į atskirą sviestu pateptą lėkštę. Gabalėlius sudėkite atskirai vieną nuo kito, kad nesuliptų. Patiekite kaip atskirą desertą arba kaip priedą prie ledų, blynų ar vaflių. Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: KaribaiKaribų regionasLietuvaPuerto RikasTitas Atraškevičius
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Liudvinave atnaujinta Kranto gatvės atkarpa
Marijampolėje – nemokama augintinių ženklinimo akcija

Kultūra

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje šeštadienį įvyko festivalis „Elektroninės GELMĖS“
Vilkaviškyje kviečiama drauge sukurti šventinį „Žiemos sodą“

Sportas

Karate kiokušin mokykla „Shodan“ – stipriausia moksleivių komanda 17-us metus iš eilės
Lietuvos vaikų olimpinių vilčių festivalyje – puikūs Šakių JKSC lengvaatlečių pasiekimai
Naujasis „Sūduvos“ prezidentas – Mantas Agentas
Dvigubas „atakiečių“ savaitgalis namų rungtynėse – be pergalių

Politika

Vilkaviškio rajonas startuoja su nauju vizijos kūrimu iki 2033 metų: pradedama strateginė analizė
Apie tvarią maisto sistemą – su partneriais Suomijoje
Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
EP narė Rasa Juknevičienė dalyvauja Saugumo ir gynybos forume Londone

Įdomu

Grūdinimasis šaltuoju metų laiku: kaip tai daryti saugiai?
Pasveikinta 100-ojo kūdikio susilaukusi Šakių rajono šeima
Kazlų Rūdos miškų masyvo praeities detalės
Po traumos – ilgos eilės, tačiau jėgų reikia dabar: kaip gauti reabilitaciją greičiau?

Verslas

Kas yra „Meta Business Partner“?
10-asis konkursas „Sukurta Šakių krašte“ įsibėgėja
Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
„Vilkyškių pieninei“ – Konkurencijos tarybos leidimas įsigyti „Marijampolės pieno konservus“

Mokslas ir studijos

Penki dešimtmečiai: Sūduvos gimnazijos jubiliejus įprasmino praeitį ir dabartį
Į pamokas – dar patogiau: Igliauką pasiekė naujas mokyklinis autobusas
MRU Marijampolėje: dekanė dr. R. Bogužaitė apie tai, kaip atrasti kryptį net ir neturint žemėlapio
Armino progimnazija keičiasi iš pagrindų – formuojama moderni, mokiniams draugiška mokykla

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus