Nuo vaikystės daugelis esame girdėję, kad česnakas gali mus apsaugoti nuo ligų, o jį valgant net ir peršalimas nebaisus.
„Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė pasakoja, kad česnakas iš tiesų yra naudingas mūsų sveikatai, tačiau daugelis nežino visų šios daržovės teigiamų savybių organizmui. Taip pat vaistininkė atskleidžia, kaip vartoti česnaką, kad iš jo būtų galima gauti dar daugiau naudos.
Česnako nauda sveikatai
„Liaudies medicinoje česnakas naudojamas nuo seniausių laikų – dar senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje. Ten jis buvo vertinamas kaip vaistas, tuo tarpu rytų medicinoje jis nuo seno buvo naudojamas kaip priemonė stiprinti imunitetą ir gerinti kraujotaką“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.
Vaistininkė pasakoja, kad česnakas iki šiol daugeliui žinomas dėl savo naudingų savybių, o ir neretai jį galima rasti tam tikrų nereceptinių vaistinių preparatų ir maisto papildų sudėtyse.
„Česnakas turbūt visiems geriausiai žinomas kaip pagalbininkas stiprinant imunitetą. Jame esantys sieros junginiai gali padėti kovoti su bakterijomis ir grybelinėmis infekcijos. Taip pat tyrimai rodo, kad česnakas gali padėti reguliuoti kraujospūdį, mažinti blogojo cholesterolio kiekį ir taip sumažinti širdies ligų riziką. Negana to, česnake gausu antioksidantų, todėl jis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis“, – vardija vaistininkė E. Ramaškienė.
Alicinas – pagrindinė česnako veiklioji medžiaga
Vienas svarbiausių česnako komponentų yra alicinas – sieros junginys, kuris suteikia česnakui jo būdingą kvapą ir skonį.
„Alicinas pasižymi stipriomis antibakterinėmis, antivirusinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis. Taip pat jis veikia kaip stiprus antioksidantas, padedantis kovoti su stipriais radikalais organizme. Tačiau svarbu žinoti, kad alicinas susidaro tik tada, kai česnakas yra sutraiškomas arba susmulkinamas. Būtent traiškant ar smulkinant šviežią česnaką, išsiskiria fermentas aliinazė, kuris paverčia aliiną į aktyvų aliciną“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.
Kaip teisingai vartoti česnaką?
Norint iš česnako gauti daugiau naudos, svarbu jį tinkamai vartoti. Todėl vaistininkė dalijasi svarbiausiomis taisyklėmis.
„Virtas arba keptas česnakas praranda dalį naudingų medžiagų, todėl jį reikėtų valgyti žalią, sutraiškytą ar susmulkintą. Kai sutraiškysite česnaką, palaukite 15 minučių, kad, veikiant deguoniui, susidarytų alicinas. Suaugusiems rekomenduojama suvalgyti 1-2 skilteles žalio česnako per dieną, o vaikams geriau duoti nedidelius kiekius – nuo pusės iki vienos skiltelės per dieną“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.
O jeigu česnako skonis yra per stiprus, vaistininkė sako, kad jį galima maišyti su kitais maisto produktais arba taip pat mūsų sveikatai naudingu medumi.