• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 11 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Didžiųjų švenčių iššūkis virškinimui: daugiau sąmoningumo valgant ir saiko jausmo

2023-12-18
Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Virškinimo sutrikimai

Virškinimo sutrikimai / asociatyvi iliustratyvi „Freepik“ nuotr.

Šv. Kalėdos, Naujųjų metų sutikimas daugeliui asocijuojasi su gausiai vaišėmis nuklotais stalais. Apsunkęs skrandis ir išsipūtęs pilvas neretai sugadina vakarą. Dietologai pastebi, kad pristabdyti šią maisto karuselę gali padėti sąmoningas valgymas. Anot jų, toks mitybos būdas ne tik leidžia išvengti persivalgymo, bet ir gali padėti spręsti mitybos sutrikimus.

Gydytoja dietologė Justina Linauskaitė-Kekė pastebi, kad nemaža dalis žmonių, deja, tebeturi pakankami destruktyvų požiūrį į didžiųjų metų švenčių stalą.

„Lankome gimines, keliaujame „nuo stalo prie stalo“, valgome dažnai, daug riebaus, saldaus maisto, daug ragaujame, nes neva negalime įžeisti šeimininkių ir atsisakyti įvertinti jų kulinarinių bandymų, todėl pakliūname į užburtą maisto ir persivalgymo ratą. Tuo tarpu, nors šios šventės įprastai siejamos su maisto ir valgymo kultūra, svarbu nepamiršti, kad jos yra ne apie maistą, o apie ryšį su šeima, draugais – apie bendravimą“, – sako dietologė.

Paragauti – taip, bet nepersivalgyti

J. Linauskaitė-Kekė pabrėžia, kad pajutus persivalgymo simptomus nereikėtų prigulti ar patogiai įsitaisyti krėsle. Pašnekovė siūlo geriau padėti šeimininkams sutvarkyti stalą, pažaisti su vaikais ar užsiimti kita aktyvesne veikla.

„Stenkitės daugiau pajudėti, pažaisti su mažiausiais šeimos nariais, bet ir riboti savęs, užsispyrusiai aiškinti, kad laikausi sveikos ir subalansuotos mitybos principų, valgymo režimo – nederėtų, šventinis laikotarpis nėra tinkamiausias laikas tam. Dėl bet kokios veiklos, kuriai reikia fizinių pastangų, padidėja virškinamojo trakto raumenų aprūpinimas krauju, maistas greičiau juda (aktyvesnė peristaltika) virškinamuoju traktu. Fizinis aktyvumas taip pat sietinas ir su žarnyno mikrobiotos (gerųjų bakterijų) balansu“, – teigia gydytoja.

Dietologė primena, kad ne tik prie šventinio stalo reikėtų gerti pakankamai skysčių.

„Vandens vartojimas svarbus ne tik prie šventinio, bet ir prie kasdienio stalo. Vanduo būtinas maisto virškinime, maistinių medžiagų pasisavinime, vidurių užkietėjimo profilaktikoje. Be to, vanduo sudaro didžiąją dalį mūsų kūno, jis svarbus kraujotakai, medžiagų pernešimui, toksinų šalinimui, todėl prieš ir po kiekvieno valgio rekomenduotina išgerti po stiklinę vandens“, – aiškina pašnekovė.

Anot J. Linauskaitės-Kekės, švenčių metu neprivalome išragauti visko, ką akys mato. Svarbus sąmoningumas ir saiko jausmas, taip pat žinojimas, iš kur gautas valgomas maistas, kas ir kaip jį paruošė. Svarbu įvertinti ir savo kūno pojūčius suvalgius maistą, jausti jam dėkingumą.

„Sąmoningumas fokusuojasi į situacijos stebėjimą, bet ne į reakciją. Sąmoninga mityba apjungia savyje fizinius, dvasinius ir socialinius ypatumus. Sąmoningai valgant svarbios valgymo patirtys, kūno pojūčiai, mintys ir jausmai, susiję su maistu. Tokio valgymo tikslas – mėgautis maistu ir pačiu valgymo procesu bei suprasti valgymo aplinkos įtaką mitybai. Paprastai tariant, sąmoningai valgydami rūpinamės: ką valgome, kodėl valgome tai, ką valgome, kiek suvalgome ir kaip valgome“, – akcentuoja Klaipėdos universiteto ligoninės gydytoja dietologė.

J. Linauskaitė-Kekė pabrėžia, kad virškinimo sistema yra vadinama antrosiomis mūsų kūno smegenimis. Jos teigimu, pacientai, besiskundžiantys virškinamojo trakto problemomis, nurodo prastesnį gyvenimo kokybės indeksą nei sveikieji.

„Nevirškinimo jausmas, pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilnumo jausmas po valgio, pykinimas ir kiti su virškinamuoju traktu susiję pojūčiai itin stipriai veikia mūsų nuotaiką ir bendrą savijautą“, – teigia gydytoja.

Greitoji pagalba – virškinimo fermentai

BENU vaistininkė Loreta Tamošauskienė pataria per šventes išgirsti ir priimti savo organizmo siunčiamus signalus, o šalia šventinių patiekalų pasidėti ne vaistų ar maisto papildų krūvelę, o jaukumą, saikingumą, pokalbius ir artumą.

„Žmonėms reikėtų keisti mitybos įpročius ir suvokimą apie šventinį stalą. Linkiu, kad ant jo būtų mažiau riebaluose kepto maisto, paprastųjų angliavandenių, cukraus, o daugiau daržovių patiekalų, pagardintų alyvuogių aliejumi, fermentuotų produktų. Vis tik, jei padauginote skaniausių močiutės virtinukų su grybais ar mamos ruoštos silkės pataluose ir pajutote nemalonius virškinamojo trakto simptomus, pasirūpinkite natūralių fermentų preparatais, nereceptiniais vaistais nuo pilvo pūtimo ar rėmens, pelyno, pankolių, ramunėlių arbatomis“, – sako vaistininkė.

Anot L. Tamošauskienės, fermentai yra labai svarbūs virškinimui – vaidina pagrindinį vaidmenį padėdami suskaidyti valgomą maistą į daug mažesnes molekules, kad organizmas gebėtų pasisavinti naudingas organizmo statybines, energiją suteikiančias medžiagas, naudingus mineralus, vitaminus.

„Jie užtikrina tinkamą, sveiką virškinamojo trakto sistemos ir viso organizmo funkcionavimą. Virškinimo fermentai skaido baltymus, riebalus, angliavandenius, dalyvauja imuniniuose bei gijimo procesuose. Fermentų gamybai padeda sveika, subalansuota mityba, kurioje daug daržovių, vaisių, pilno grūdo produktų, žuvies. Fermentams antrinančių ir užtikrinančių tinkamą virškinamojo traktovo veiklą natūralių probiotikų gausu ir fermentuotuose produktuose, pavyzdžiui, šviežiai raugintuose kopūstuose, kefyre, natūraliame jogurte, nepasterizuotame šviežiame sūryje, tradicinėse pasukose“, – teigia vaistininkė.

Pasak L. Tamošauskienės, tiems, kas švenčių metu savo virškinimo sistemai ketina padėti papildomais fermentais, reikėtų žinoti, jog jie vartojami valgio metu arba iškart pavalgius – per 10-15 min.

„Visgi pagrindinė taisyklė prie šventinio stalo – saikas. Evoliucijos eigoje mūsų smegenys prisitaikė ieškoti ir valgyti kuo įvairesnį maistą, todėl net tada, kai sočiai pavalgome, mums atrodo, kad dar atsiras vietos desertui. Reikėtų nepasiduoti tokiam smegenų raginimui – kuklesnis švenčių stalas gali būti tas sprendimas, kuris vėliau padės išvengti virškinimo sutrikimų“, – pataria BENU vaistininkė.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Šešiasdešimt metų kartu – deimantinės vestuvės Sintautuose
Jaunimo gatvėje – nauja, patogi automobilių stovėjimo aikštelė
Igliškėliuose įsilaužus į namus pavogtas telefonas ir papuošalai
Marijampolėje – Šv. Huberto šventė ir įspūdinga medžioklės trofėjų paroda

Kultūra

Dainos jungia laiką: „Sūduviečiui“ – 55-eri
Mėgėjų teatras „Gluosnė“ šventė 15 metų jubiliejų
Kurkime kalėdinių eglučių parką – Marijampolė šviečia Kalėdomis!
Marijampolėje bus pagerbtas Lietuvos partizanų generolas Jonas Žemaitis-Vytautas

Sportas

Marijampolės sporto centro gimnastės – Europos čempionato finale!
Atkakliose rungtynėse, paskutinėmis jų minutėmis „atakiečiai“ nusileido Prienų „Tikodenta“ ekipai
NKL: Vilkaviškio ekipa suklupo namuose, „Vytis-VDU“ pasiekė itin dramatišką pergalę
„Sūduva“ užbaigė sezoną Raudondvaryje

Politika

Marijampolėje viešėjo svečiai iš Alytaus miesto savivaldybės
Šakių rajono savivaldybėje vyko tradicinis seniūnų susirinkimas
Klausučiuose vyko savivaldybės lygio funkcinės pratybos
Penktadienį posėdžiavo Vilkaviškio rajono savivaldybės taryba

Įdomu

Šešiasdešimt metų kartu – deimantinės vestuvės Sintautuose
Buhalterijos ištakos: nuo molinių lentelių iki šiuolaikinės finansų sistemos
Ar pirtis visada naudinga? Patarė, kaip teisingai mėgautis ritualu, ir atskleidė, kiek šilumos kūnui iš tikrųjų reikia
Krokialaukis: siaubo kupina istorija apie vardo kilmę

Verslas

Vilkaviškyje vyko septintasis verslo forumas „VILKAVIŠKIS – 2025“
Nors euro zonoje – atsigavimo ženklai, Lietuvos pramonės lūkesčiai toliau smunka
Paskelbtas „Laikinojo nesudėtingojo statinio – prekybos (paslaugų) paskirties statinio įrengimo ir eksploatavimo greta Vytauto g. 56A, Marijampolėje nugalėtojas
40 m² komercinės patalpos Vilniuje: ar tai gali būti pelningas verslo startas?

Mokslas ir studijos

Naujas etapas Jono Totoraičio progimnazijoje – daugiau šviesos, erdvės ir galimybių
Visiškai atnaujintas vaikų lopšelio-darželio skyrius „Šaltinėlis“
Jaunimo reikalų tarybos susitikimas MTEC: apie galimybes, įvertinimą ir motyvaciją
Sūduvos jaunimo ateitis: ką atskleidė tyrimas ir kokių pamokų verta pasimokyti iš Gran Kanarijos

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus