• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 5 liepos
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Egzotiška penktadienio vakarienė: indiškas dalas su lęšiais visai šeimai nekainuos nė 5 eurų

2023-04-14
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Lęšių troškinys

Lęšių troškinys / autorių nuotr.

Spalvingas lęšių troškinys – dalas – atkeliavo į mūsų kraštus iš egzotiškosios Indijos. Šio patiekalo gamyba suteikia progą panaudoti rečiau namuose vartojamus produktus. Spalvingam troškiniui tinka tokie prieskoniai kaip ciberžolė, kuminas, imbieras, o gaivos suteikia špinatai.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad dažnai mūsų racione nėra pakankamai ankštinių kultūrų, o lęšiai kaip tik turtingi folio rūgštimi. Be to, juos tinka valgyti kaip garnyrą ar kaip atskirą patiekalą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės yra ir pigesnė alternatyva kiaušiniams ar mėsai.

Lęšiai – veganams, vegetarams, visavalgiams

Nors Lietuvoje kaip garnyras labiausiai mėgstamos bulvės, lęšiai tampa sveikatai palankesniu jų pakaitalu, kai norime paįvairinti mitybą. Pastebima, jog lęšius dažniau vartoja vegetariškos mitybos principų besilaikantys žmonės. Vis dėlto, šis pupinių šeimos augalas naudingas visiems.

Gydytoja dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį,  kad lęšiai dažnai pavadinami kruopomis, nors jie priskiriami ankštinių daržovių kategorijai. „Lęšiai, kartu su avinžirniais, pupomis, žirniais bei pupelėmis yra vienoje, augaliniais baltymais turtingų maisto produktų, grupėje. Lęšiuose gausu organizmui naudingos folio rūgšties. Tai – B9 vitaminas, kuris, kaip ir kiti B grupės vitaminai, yra būtinasis mikroelementas, gaunamas iš išorės. Jis labai svarbus mūsų nervų sistemai, kraujodarai. Kai trūksta folio rūgšties, nukenčia eilė gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų“, – teigia gydytoja dietologė.

Dėl savo baltymų kiekio šis produktas ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. „Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas. Tačiau pageidautina, kad ir visavalgiai lęšius įtrauktų į savo kasdienį mitybos racioną, nes jie turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis maistinėmis medžiagomis kaip geležis ir kalis“, – sako E. Gavelienė.

Ankštinės daržovės – pigesnė alternatyva mėsai

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, net jei ankštines kultūras vartojame gana retai, vis tiek reikėtų pasidomėti prekybos centrų pasiūla. „Turime tikrai platų asortimentą – įvairių spalvų bei dydžių pupelių, taip pat ir su ankštimis, skaldytų ir neskaldytų žirnių, lęšių. Be to, dažnai galima aptikti nuolaidų ir jomis pasinaudoti. Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų žirnelių. Taip pat, pamačius akcijas, verta įsigyti konservuotų pupelių su įvairiais padažais, konservuotų žirnių ir avinžirnių, kurie pasižymi ilgesniu galiojimo laiku“, – pataria ekspertė.

O. Suchačeva pastebi, kad konservuotos ar šaldytos ankštinės daržovės išlieka geru pasirinkimu norintiems sutaupyti. „Taip išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš turimų produktų. Be to, ankštinės daržovės yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai“, – dėmesį atkreipia komercijos operacijų vadovė.

Pasak ekspertės, norintiems sutaupyti, verta rinktis ne tik ilgesnio galiojimo ar „Rimi“ privačios etiketės produktus. Lygiai taip pat svarbu protingai apsipirkinėti su tiksliu pirkinių sąrašu bei naudotis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsivirti auksaspalvį lęšių troškinį, kuris suteiks energijos, bet neapsunkins. „Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose, patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Šiuo atveju aromatingam troškiniui įdomesnio skonio suteiks imbieras, o ciberžolė nudažys patiekalą ryškia geltona spalva“, – sako Lina Barčaitė.

RECEPTAS 

Dalas su lęšiais ir špinatais

Patiekalui reikės:

250 g raudonųjų skaldytų lęšių – skaldyti raudonieji lęšiai „Rimi“ 1,79 € / 500 g;

80 g špinatų – špinatai 0,79 € / 100 g;

2 saldžiųjų bulvių (apie 400 g) – valgomieji batatai 1,96 € / 1 kg;

1 šaukšto sezamo aliejaus;

1 svogūno;

4 svogūnų laiškų;

1 skiltelės česnako;

Nykščio dydžio imbiero gabalėlio;

1,5 šaukštelio maltos ciberžolės;

1,5 šaukštelio malto kumino;

600 ml daržovių sultinio.

Kaip gaminti:  

Didesnėje keptuvėje su sandariu dangčiu įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą sezamų aliejaus. Sudėkite 1 smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną ir kepkite ant silpnos ugnies retkarčiais pamaišydami, kol jis taps permatomas.
Įberkite sutrintą česnako skiltelę, smulkiai supjaustytą nykščio dydžio imbiero gabalėlį, pakepkite apie 1 min. ant silpnos kaitros, tada įberkite 1,5 šaukštelio maltos ciberžolės ir 1,5 šaukštelio maltų kmynų, dar pakaitinkite apie minutę.
Padidinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite 2 saldžiąsias bulves, supjaustytas vienodais mažais gabalėliais, ir viską išmaišykite, kad bulvės pasidengtų prieskonių mišiniu.
Suberkite lęšius, įpilkite daržovių sultinio.
Užvirinkite sultinį, tada sumažinkite kaitrą, uždenkite ir troškinkite lęšius apie 20 min., kol jie ir bulvės suminkštės.
Įmaišykite špinatus. Kai jie išbrinks, užbarstykite smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Karo stovis Marijampolėje ir viešos nusikaltėlių egzekucijos
Už 12 mln. Ukrainos grivinų pagrobimą nuteisti penki vyrai
Mokolų kaime – baigti automobilių stovėjimo aikštelės tvarkymo darbai
Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve

Kultūra

Marijampoliečiai gausiai rinkosi į dokumentinio filmo „Kernagis“ peržiūrą po atviru dangumi
Šakiuose jau vienuoliktą kartą surengta „Kaimynadienio“ šventinė santalka
Poezijos parke vyko šventė vaikystei „Pamatyk mane“
Marijampolę ir vėl užliejo menas – startavo MALONNY’12!

Sportas

„Sūduva“ nugalėjo Raudondvaryje ir sugrįžo į 2 vietą
„Sūduva B“ sezono pusiaukelę pasiekė iškovodama pergalę
Įvyko paskutinės I etapo seniūnijų žaidynių krepšinio varžybos
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Politika

Teismas įtvirtino viešąjį interesą turėti susiekimą Skvero gatve
Kidulių dvare surengtas kasmėnesinis seniūnų susisirinkimas
Prezidentas žada užlopyti skylę dėl GPM lengvatos ūkininkams
Prie Vyriausybės vyko pareigūnų piketas dėl per mažų algų: policininkai kvietė G. Palucką į ekipažą

Įdomu

Lietuvoje grynieji išlieka populiariausias mokėjimo būdas, tarp jaunimo sparčiai auga skaitmeninių piniginių populiarumas
Atsargiai naudokitės oro kondicionieriais: peršalti yra kur kas paprasčiau nei atrodo
4 patarimai, padėsiantys odai spindėti
Populiarėja kondicionierių teikiamas komfortas, kiek gali kainuoti?

Verslas

Marijampolėje – aktuali diskusija apie ES investicijų poveikį regionams
Kazlų Rūdos savivaldybė paskirstė paramą smulkiems prekybininkams
Baltijos šalių ekonomikos: Lietuva išlaiko lyderės poziciją
Populiariausios buhalterinės paslaugos Vilniuje: ką siūlo šiuolaikinės įmonės?

Mokslas ir studijos

Kuo vaiko emocinei būklei gali būti svarbi privati mokykla?
Vilkaviškyje startavo Vaikų globos savaitė
Kaip išrinkti privatų darželį?
Finansiškai paskatinti gabūs Kalvarijos savivaldybės mokiniai ir jų mokytojai

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus