• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 2 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Elegantiškos šventinės vakarienės žvaigždė – ikrai: dietologė atsakė, kodėl juos verta įtraukti į meniu

2023-12-08
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Ikrai

Ikrai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Ikrai turi turtingą istoriją, siekiančią senovės laikus, kai juos kaip delikatesą laikė Persijos ir Rusijos karališkosios šeimos. Europoje jie išpopuliarėjo XIX a. ir tapo prabangos sinonimu.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad juose, visų pirma, gausu visaverčių baltymų, o taip pat – ir omega-3 riebalų rūgščių, tad tai – sveikatai palankus produktas. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad didžiosios žiemos šventės – puiki proga paskanauti ikrų, o kadangi jų retai valgome, svarbu išsirinkti itin gardžius ir kokybiškus. Tad tai padaryti ir pigiai įsigyti ikrų verta iki gruodžio 10 d. „Rimi“ parduotuvių terminaluose aktyvavus 50 proc. nuolaidų kuponą raudoniesiems vaivorykštinių upėtakių ikrams „EKC“. O iš anksto pasirūpinus jų atsargomis tikrai sutaupysite: jau dabar verta ruošti būsimo stalo meniu ir išmėginti lašišos tartaro su ikrais ir vyšniniais pomidorais trijų žingsnių receptą.

Prabangaus delikateso nauda sveikatai

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad ikrų sudėtyje esančios maistingosios medžiagos yra labai gerai biologiškai prieinamos, t. y. organizmas jas lengvai įsisavina ir panaudoja: tai lemia, jog valgančiojo organizmas praturtėja visaverčiais baltymais, omega-3 riebalų rūgštimis, kai kuriais vitaminais bei mineralais.

„Ikrai – prabangus delikatesas, priklausomai nuo žuvies rūšies, jų maistingumas šiek tiek skiriasi. Bet kurios rūšies ikrai gali būti įvardijami omega-3 riebalų rūgščių šaltiniu, o jie naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai. Be to, visi ikrai yra aukštos kokybės baltymų šaltinis. Dar jie turi svarbiausių vitaminų ir mineralų, visų pirma – vitamino B12: 100 g ikrų yra net daugiau kaip šešios šio vitamino dienos normos. Taigi, maždaug arbatinis šaukštelis šio delikateso užtikrins dienos vitamino B12 normą, o tai itin svarbu kraujodarai. Taip pat ikruose yra riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A ir E, mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, kalio. Dar 100 g ikrų yra visa dienos reikalinga geležies norma. Be abejo, šis produktas yra ir jodo, reikalingo skydliaukės veiklai, šaltinis“, – vardija gydytoja dietologė.

Vertėtų valgyti apgalvotais kąsneliais

Egzistuoja tam tikras etiketas, susijęs su ikrų patiekimu ir mėgavimusi jais: tradiciškai ikrai patiekiami atšaldyti ir turėtų būti ragaujami mažais, apgalvotais kąsneliais, kad būtų galima pasimėgauti unikaliu jų skoniu. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė priduria, kad toks skanavimas – palankesnis sveikatai.

„Vertėtų atkreipti dėmesį į ikrų sudėtyje esantį natrio kiekį, nes jie dažniausiai patiekiami sūdyti. Tad siūlyčiau pabandyti ikrus skanauti su įvairių daržovių: agurkų, cukinijų, pomidorų riekelėmis, nes tokiu būdu išbandysite pačius įvairiausius skonių derinius. Taip pat, kadangi ikrai greitai genda, labai svarbu juos tinkamai laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje, o juos geriausia suvartoti netrukus po atidarymo. Žinoma, asmenys, alergiški žuviai ar jūros gėrybėms, turėtų būti atsargūs ir vengti ikrų, kad nepatirtų alerginių reakcijų“, – perspėja gydytoja dietologė.

Ką simbolizuoja ant šventinio stalo patiekti ikrai?

Didžiosios žiemos šventės – Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai – dažnai minimos bent su indeliu ikrų ant proginio stalo. Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos ikrai – prabangus ir ypatingo skonio maisto produktas – laikomas šventiškumo simboliu.

„Jų buvimas ant Kalėdų stalo suteikia vaišėms išskirtinumo. Daugelyje kultūrų tam tikri maisto produktai tampa švenčių tradicijų sinonimu. Ilgainiui ikrai tapo tradiciniu Kalėdų ir kitų ypatingų progų delikatesu. Dėl unikalaus ir rafinuoto skonio jie išsiskiria iš kitų, suteikdami šventiniams patiekalams unikalumo. Be to, ikrai tradiciškai siejami su turtais ir klestėjimu. Todėl nenuostabu, kad jie išlieka pageidaujamu šventinio stalo priedu, atspindinčiu gerovę“, – teigia O. Suchočeva.

Rafinuotų skonių ir tekstūrų paletė

Prekybos tinklo ekspertė sako, kad ikrai paprastai patiekiami nedideliais kiekiais, todėl jie tinka kaip pagardas šalia kitų šventinių patiekalų, nors kartais jie panaudojami ir kasdienių patiekalų gardinimui.

„Prie ikrų dažnai patiekiami blynai, skrebučiai ar krekeriai bei tradiciniai priedai, pavyzdžiui, grietinė, smulkinti svogūnai ar laiškiniai česnakai. Kulinarinė patirtis mėgaujantis ikrais laikoma rafinuota, nes jie pasižymi unikalia tekstūra ir ikrų sprogimu burnoje. Ikrais, kaip delikatesu, geriausia mėgautis ypatingomis progomis arba kaip elegantiškos vakarienės dalimi“, – rekomenduoja ekspertė ir primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: šį savaitgalį (gruodžio 07–10 d.) kokybiškų raudonųjų vaivorykštinių upėtakių ikrų „EKC“ (100 g) galima įsigyti už 4,99 Eur kortelių terminale ar mobiliojoje aplikacijoje aktyvavus akcijos kuponą.

Ekspertė taip pat primena, jog įsigyjant ikrų ir kitų ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį –  nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“

Paverskite savo šventinį Kalėdų stalą kulinariniu šedevru su nepakartojamu lašišos tartaru, kurį papuoš burnoje sproginėjantys vaivorykštinių upėtakių ikrai ir ryškiaspalviai vyšniniai pomidorai.

RECEPTAS

Lašišos tartaras su ikrais ir vyšniniais pomidorais

Tartarui reikės:

2 v. š. susmulkintų raudonųjų svogūnų;

2 v. š. smulkintų svogūnų laiškų;

20 ml šviežių laimo sulčių;

15 ml sezamų aliejaus;

15 ml alyvuogių aliejaus;

30 g upėtakių ikrų;

Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį;

230 g lašišos filė be odos, supjaustytos 0,5 cm dydžio kubeliais;

12 vnt. vyšninių pomidorų, perpjautų pusiau.

Gaminimo eiga:

Raudonuosius svogūnus nuplaukite smulkiame sietelyje ir nusausinkite, tuomet perkelkite į dubenį.
Sudėkite svogūnų laiškus, įpilkite laimo sultis, sezamų aliejų, 1 valgomąjį šaukštą alyvuogių aliejaus ir išmaišykite.
Į dubenį suberkite ikrus. Sudėkite lašišą ir pagardinkite druska bei pipirais. Šaukštu sudėkite tartarą į lėkštes (jei reikia, naudokite 8 cm skersmens žiedinę formą). Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, papuoškite pomidorais ir patiekite.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: EuropaKalėdosKūčiosNaujieji metaiPersijaRusija
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Bartninkų medų žinojo Lenkijos karaliai, kryžiuočių ordino magistrai ir Vokietijos imperatoriai
Marijampolėje finišavo rekordu paženklintas „Cukrinis festivalis”
„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Situacija kartojasi: į ligoninę Kaune paguldytas šiais metais gimęs kūdikis

Kultūra

Marijampolėje finišavo rekordu paženklintas „Cukrinis festivalis”
„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Dviejų parodų šventė Marijampolėje – meno kalba apie tapatybę ir jungtis

Sportas

LFF FPRO Taurės turnyre Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ komandos kelionė baigėsi aštuntfinalyje
„Sūduva“ įveikė aštuntfinalio barjerą
„Sūduvos“ kelyje – patyrusių žaidėjų turintis ir beveik nepraleidžiantis „Tauras“
Judanti bendruomenė: Marijampolės savivaldybėje praūžė Sporto savaitė 2025

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Bendrųjų reikalų skyrius
Kalvarijos savivaldybėje surengtas tarpinstitucinis pasitarimas
Europos Parlamente jau penktus metus iš eilės bus minimos sovietų vykdytų tremčių metinės bei skaitomos ištremtųjų pavardės
Šakių rajone lankėsi Sveikatos apsaugos ministrė

Įdomu

Laukiniai gyvūnai mieste – kas atlygins padarytą žalą?
Caras skelbė Vilnių Lietuvos sostine
Kaip finansiškai pasiruošti šeimos pagausėjimui: ekspertės patarimai
Nelaukiamiausia vasaros dalis – uodai: atskleidė, kodėl vienus puola labiau nei kitus

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Kalvarijos meno ir sporto mokyklos dailės skyriaus mokinės sulaukė garbingų apdovanojimų
Marijampolėje diskutuota apie skaitmeninį ugdymą: nuo dirbtinio intelekto iki išplėstos realybės sprendimų

Turizmas

Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus