• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 31 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gerųjų bakterijų rudenį organizmui reikia vis daugiau: dietistė pataria, kokius produktus rinktis

2023-10-06
Receptai, Sveikata
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Probiotikai

Probiotikai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Apie gerąsias bakterijas neretai daugelis susimąsto tik tuomet, kai gydytojai jas vartoti paskiria po sunkesnių ligų ar antibiotikų kurso.

Vis tik mūsų organizmui šios bakterijos būtinos ištisus metus, o atvėsus orams ir atėjus peršalimo ligų sezonui, jos tampa ypatingai svarbios, mat padeda užtikrinti sveiką organizmo pusiausvyrą. Dietistė Indrė Trusovė, prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė, dalijasi patarimais, kaip pastiprinti organizmą natūraliais būdais – reguliariai vartojant tam tikrus maisto produktus.

„Gerosios bakterijos, dar vadinamos probiotikais – tai mūsų žarnyne gyvenantys ir mums labai naudingi mikroorganizmai. Nuo tinkamos gerųjų bakterijų pusiausvyros mūsų kūne priklauso gera žarnyno ir viso organizmo veikla – netgi nuotaika“, ­– teigia dietistė I. Trusovė.

Kad organizmo šaltuoju metų laiku nereiktų stiprinti vaistiniais preparatais ar saujomis maisto papildų, mitybos specialistė pataria gerųjų bakterijų kupiną maistą įtraukti į kasdienį mitybos racioną.

Visokeriopa nauda organizmui

Gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra organizme padeda išlaikyti stiprią imuninę sistemą, kuri geba kovoti su įvairiomis organizmą puolančiomis ligomis, taip pat skatina greitą medžiagų apykaitą.

„Pagrindinis gerųjų bakterijų darbas – išlaikyti mūsų organizmą sveiką, apsaugoti jį nuo išorinių veiksnių. Probiotikai taip pat turi ir antibakterinių, uždegimą slopinančių savybių bei teigiamai veikia žarnyną. Svarbiausi probiotikai: laktobacilos ir bifidobakterijos“, – teigia I. Trusovė.

Laktobacilos neleidžia didėti blogųjų bakterijų kiekiui žarnyne, subalansuoja virškinimo funkciją, padeda atkurti pažeistą žarnų gleivinę, stiprina imunitetą. Bifidobakterijos skaido maisto angliavandenius, veikia medžiagų apykaitą. Pasak I. Trusovės, laktobacilų ir bifidobakterijų gausu raugintose daržovėse, natūralaus raugo duonoje, raugintuose pieno produktuose.

Gerosiomis bakterijomis praturtinti šeimos mitybą – nesudėtinga

„Maxima“ subalansuotos mitybos partnerė I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad probiotikai organizme ilgai neužsibūna, tad reikia užtikrinti, kad jų nuolat būtų gaunama su maistu. Vis tik dietistė ramina, jog probiotikų turinčius maisto produktus įtraukti į kasdienį šeimos maisto racioną – visai nesudėtinga. Prie pagrindinių pietų patiekalų, anot I. Trusovės, puikiai tiks rauginti ar fermentuoti kopūstai, rauginti agurkai ar burokėliai, pusryčiams ar vakarienei galima rinktis kefyrą, natūralius ir nesaldintus jogurtus, fermentinius  sūrius, natūralaus raugo duoną.

„Kefyras ir natūralus, nesaldintas jogurtas, yra bene perkamiausi probiotikų gausūs produktai – tai prekės, kurias pirkėjai į krepšelius dedasi kasdien. Pavyzdžiui, per metus vien mūsų prekybos tinkle nuperkama arti 10 milijonų litrų kefyro. Beje, šią savaitę fermentuotų pieno produktų – jogurtų, sūrių pirkėjai gali įsigyti palankesnėmis kainomis. Kalbant apie raugintas ar fermentuotas daržoves, visus metus asortimente turime vietinių gamintojų raugintų agurkų bei kopūstų – pirkėjai jais ima labiau domėtis prasidėjus šaltajam sezonui“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Svarbiausia – įvairovė

„Nebūtina maitintis vien probiotikų gausiais produktais – lėkštėje jie gali paprasčiausiai papildyti jums jau įprastą maistą. Tik svarbu pasirūpinti, kad mūsų mityboje šių produktų būtų kiekvieną dieną. Taip pat patariu stebėti savo savijautą po valgio. Jeigu suvalgius kažkokių produktų jaučiate diskomfortą žarnyne, reikėtų paeksperimentuoti ir išbandyti kitus produktus, jų derinius – juk kiekvienas žmogus yra skirtingas. Rekomenduočiau įtraukti kuo daugiau įvairesnių produktų į savo meniu ir nevalgyti kasdien to paties – maisto įvairovė yra viena svarbiausių sveikos mitybos taisyklių“, – kalba subalansuotos mitybos specialistė.

Pati I. Trusovė sako besistengianti, kad jos šeimos mityba būtų kuo įvairesnė ir spalvingesnė, produktus ji dažniausiai renkasi pagal sezoniškumą.

„Vienas mėgstamiausių mūsų šeimos produktų yra rauginti agurkai. Iš jų verdu sriubą, darau padažus ar troškinius arba tiesiog supjaustau prie įvairių patiekalų kaip garnyrą. Taip pat labai mėgstame sūrius, juos valgome kaip užkandį, dedame į salotas, gaminame tortilijas“, – sako dietistė.

Atranda lietuviams netradicinius produktus

Probiotikų galima rasti ne tik minėtuose dažniau vartojamuose produktuose, tačiau ir lietuvių stalui dar ne tokiuose įprastuose gaminiuose. Vienas tokių – kombučia arbata.

„Pastebime, jog klientai vis dažniau ryžtasi išmėginti naujus skonius ir domisi ne tik maisto, bet ir gėrimų naujienomis. Kombučia arbata – ne išimtis. Nuo šių metų sausio iki rugsėjo mėnesio, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šio gėrimo pardavimai išaugo beveik 30 proc. Pirkėjai drąsiai renkasi ir ragauja ne tik tradicinio skonio kombučia, bet ir ananaso, imbiero ar avietės skonius“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Kombučia arbata gali atstoti ne tik įvairius saldžiuosius gėrimus, bet ir prisidėti prie organizmo sveikos pusiausvyros palaikymo, nes savo sudėtyje turi didelį kiekį probiotikų. Tai neapdorotas natūralios fermentacijos arbatos gėrimas, kuriame gausu organinių rūgščių, antioksidantų. Jei esate įpratę su maistu gerti įvairias apdorotas sultis ar kitus gėrimus, būtinai turėtumėte išbandyti šį labai seniai sukurtą, tačiau kiek primirštą gėrimą. Organizmui labai naudingi ir įvairūs fermentuoti avižų, grikių, ryžių gėrimai“, – pataria specialistė I. Trusovė.

Dar vienas staiga išpopuliarėjęs produktas ir tikras probiotikų užtaisas – kimčiai. Tai pikantiški, fermentuoti korėjietiški kopūstai. Juos, beje, visai nesudėtinga pasigaminti namuose. Pietų Korėjoje jie tokie populiarūs, kad valgomi tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek ir vakarienei.

Gerųjų bakterijų kupinas tzatziki padažas

Vienas mėgstamiausių I. Trusovės šeimos receptų yra tzatziki padažas. Jį labai nesudėtinga pagaminti, o naudoti tinka įvairiausiuose patiekaluose: galima tiesiog tepti ant duonos, paplotėlių, valgyti su įvairiomis daržovių lazdelėmis, patiekti šalia mėsos ar žuvies, naudoti vietoje riebaus padažo gaminant burgerius ar tortilijas ir t.t.

Reikės: 200 ml graikiško natūralaus jogurto, rauginto agurko, šviežio agurko, skiltelės česnako, krapų, druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga: per smulkią tarką sutarkuokite agurkus, sukapokite česnaką, krapus. Susmulkintus ingredientus sumaišykite tarpusavyje ir skanaukite!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: ArbataBurokėliaiDarbasGėrimaiMAXIMAsudViena
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Situacija kartojasi: į ligoninę Kaune paguldytas šiais metais gimęs kūdikis
Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą

Kultūra

Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Dviejų parodų šventė Marijampolėje – meno kalba apie tapatybę ir jungtis
Vytauto Didžiojo parke startavo teatralizuotų garsinių pasakų skaitymų sezonas
Kalvarijos meno ir sporto mokyklos dailės skyriaus mokinės sulaukė garbingų apdovanojimų

Sportas

LFF FPRO Taurės turnyre Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ komandos kelionė baigėsi aštuntfinalyje
„Sūduva“ įveikė aštuntfinalio barjerą
„Sūduvos“ kelyje – patyrusių žaidėjų turintis ir beveik nepraleidžiantis „Tauras“
Judanti bendruomenė: Marijampolės savivaldybėje praūžė Sporto savaitė 2025

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Bendrųjų reikalų skyrius
Kalvarijos savivaldybėje surengtas tarpinstitucinis pasitarimas
Europos Parlamente jau penktus metus iš eilės bus minimos sovietų vykdytų tremčių metinės bei skaitomos ištremtųjų pavardės
Šakių rajone lankėsi Sveikatos apsaugos ministrė

Įdomu

Nelaukiamiausia vasaros dalis – uodai: atskleidė, kodėl vienus puola labiau nei kitus
Šalta kava, karamelė ir grietinėlės kalnai: kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?
Kazlų Rūdos meras pristatė savo naują pirkinį – išskirtinį BMW pakeliamais žibintais: kiek toks kainuoja?
Psichologė perspėja dėl impulsyvių pirkinių: suteikia tik trumpalaikį džiaugsmą, o pasekmės jaučiamos dar ilgai

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Kalvarijos meno ir sporto mokyklos dailės skyriaus mokinės sulaukė garbingų apdovanojimų
Marijampolėje diskutuota apie skaitmeninį ugdymą: nuo dirbtinio intelekto iki išplėstos realybės sprendimų

Turizmas

Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus