Gliukozės kiekio kraujyje šuoliai tampa vis aktualesne tema sveikata besirūpinantiems žmonėms.
„Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė paaiškina, kad tam tikras gliukozės kiekio padidėjimas kraujyje yra natūralus reiškinys, tačiau dažni ir staigūs šuoliai bei po jų sekantys kritimai gali neigiamai paveikti sveikatą net nesergant cukriniu diabetu. Svarbu ne tik suprasti galimas pasekmes, bet ir žinoti, kaip gliukozės kiekį suvaldyti.
Kas yra gliukozės šuolis?
„Gliukozės kiekio svyravimai dienos eigoje yra normalu. Visgi staigūs ir ryškūs šuoliai dažniausiai atsiranda dėl greitųjų angliavandenių ar cukraus vartojimo, taip pat esant stresui, po intensyvaus fizinio krūvio, dehidratacijos, kofeino vartojimo ar tam tikrų vaistų poveikio“, – paaiškina vaistininkas M. Rutalė.
Pasak jo, tokie staigūs gliukozės šuoliai gali pasireikšti staigiu energijos antplūdžiu, po kurio seka nuovargis, dirglumas, nuotaikų kaita, galvos skausmai, svaigimas, padidėjęs alkis ar stiprus noras vartoti saldumynus bei kofeiną.
„Net ir nesergant diabetu, dažni gliukozės kiekio svyravimai ilgainiui didina atsparumo insulinui riziką ir gali lemti antrojo tipo diabeto, širdies bei kraujagyslių ligų vystymąsi. Jei nesiimama pokyčių, ilgainiui gali pasireikšti komplikacijos – pažeidžiami nervai, inkstai, akys“, – sako vaistininkas M. Rutalė.
Svarbiausia – subalansuota mityba
Pasak vaistininko M. Rutalės, vienas pagrindinių būdų suvaldyti gliukozės svyravimus yra subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.
„Dažniausiai šuolius sukelia netaisyklingi mitybos įpročiai: per didelis greitųjų angliavandenių kiekis, valgymas nereguliariai arba per didelėmis porcijomis. Mityba, kurioje gausu sočiųjų riebalų, transriebalų ir perdirbtų angliavandenių, skatina atsparumą insulinui. Priešingai, maistas, kuriame gausu skaidulų, kokybiškų baltymų ir sočiųjų riebalų, padeda palaikyti normalią gliukozės apykaitą“, – paaiškina vaistininkas M. Rutalė.
Rekomenduojama vartoti daugiau skaidulinių medžiagų turinčių maisto produktų – avižas, miežius, bolivines balandas, ankštines daržoves, riešutus ir sėklas. Valgykite daugiau liesos mėsos, baltos žuvies ir kiaušinių, taip pat šviežių daržovių, avokadų ir alyvuogių aliejaus.
Vaistininko M. Rutalės teigimu, sergantiesiems cukriniu diabetu vertėtų vengti rafinuotų angliavandenių ir cukraus – baltos duonos, baltųjų ryžių, saldumynų, gazuotų gėrimų, kepinių.
„Ne mažiau svarbu ir tai, kokia tvarka vartojami produktai. Patartina pradėti valgymą nuo daržovių, tada rinktis baltymus ir riebalus, pavyzdžiui, mėsą, žuvį, kiaušinius ar pieno produktus. Tuo tarpu angliavandenius rekomenduojama palikti pabaigai. Taip cukraus kiekis kraujyje kyla lėčiau. Be to, net trumpas pasivaikščiojimas po valgio padeda organizmui geriau panaudoti gliukozę“, – akcentuoja vaistininkas M. Rutalė.
Vaistininkas taip pat atkreipia dėmesį į veikliąsias medžiagas, kurios gali būti naudingos: chromas, resveratrolis, berberinas ir antioksidantai, t. y. vitaminai A, C, E.
Kaip stebėti gliukozės kiekio šuolius?
Vaistininko teigimu, gliukozės kiekio stebėjimas tampa vis populiaresnis ir tarp žmonių, nesergančių diabetu – ypač tų, kurie domisi sveikata, sportuoja ar tiesiog nori suprasti savo organizmo reakcijas į maistą.
„Kaip stebime per dieną surinktus žingsnius ar širdies pulsą bėgiojant, taip galime sekti ir gliukozės kiekio kraujyje pokyčius. Vis dažniau tenka konsultuoti žmones apie gliukozės kiekio stebėjimo sistemas. Įdomu tai, kad jomis dažnai domisi ne vien I tipo cukriniu diabetu sergantys žmonės, kuriems šie įrenginiai yra kompensuojami, bet ir labiau savo sveikata besirūpinantys žmonėms“, – pasakoja vaistininkas M. Rutalė.
Tokias pat tendencijas pastebi ir „Eurovaistinės“ verslo paslaugų departamento direktorė Daiva Jozėnienė. Anot jos, žmonės vis dažniau ieško būdų, kaip išmaniai ir patogiai rūpintis savo sveikata.
„Žmonės į gliukozės kiekio kraujyje stebėjimą žiūri kaip į prevencinę sveikatos priemonę. Jiems svarbus patogumas: galimybė bet kada ir bet kur stebėti savo sveikatos rodiklius, neapribojant kasdienės rutinos. Todėl stebime vis didesnį šiuolaikinių gliukozės kiekio stebėjimo įsigijimą be gydytojo recepto. Mūsų vaistininkai gali ne tik parodyti, kaip naudotis tokiais prietaisais, bet ir pasidalinti praktiniais patarimais – nuo mitybos derinimo iki kasdienių veiksmų, padedančių suvaldyti gliukozės šuolius“, – pasakoja D. Jozėnienė.