• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 14 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ką būtume radę ant Kūčių stalo prieš šimtą metų?

2021-12-24
Laisvalaikis, Maitinimas
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Šventinis stalas / ,,Maxima" nuotr.

Šventinis stalas / ,,Maxima" nuotr.

Jeigu Kūčių stalo patiekalai – pagarba tradicijoms, tai Kalėdų valgiai – noras nustebinti, pradžiuginti, dalintis gėrybėmis. Lietuviškos kulinarijos tyrinėtoja Jolita Bernotienė sako, kad dalis Kūčių patiekalų nesikeitė dešimtmečiais ir išliko kone tokie patys, užtat noras per Kalėdas ragauti vis kitokių gėrybių į lietuvišką virtuvę atnešė daug naujovių.

„Tai, kad lietuviai yra ištikimi tradicijoms, kurias išlaiko ruošdami Kūčių vakarienę, rodo pirkinių krepšelis. Jame dominuoja žuvis, aguonos, džiovinti grybai ir vaisiai, riešutai, medus. Tai yra ingredientai tradiciniams lietuviškiems Kūčių stalo patiekalams, – šventinio apsipirkimo Lietuvos gyventojų įpročius atskleidžia prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. – Šventinis pirkinių krepšelis neapsieina ir be šviežios mėsos bei įvairių jos gaminių: nuo kiaulienos karkos, vytintų dešrų iki ančių kepenėlių pašteto. Tai – Kalėdų stalo vaišės, kurioms dažnai pasirenkami nekasdieniniai maisto produktai. Įvairūs, neretai egzotiški, gardumynai perkami net kaip kalėdinė dovana einant į svečius arba norint nustebinti ir palepinti namiškius“.

Šventėms gausiai perkami įvairūs vaisiai – nuo mandarinų, bananų ir obuolių iki mangų, papajų ar pasiflorų. Pasak E. Dapkienės, jeigu iki Kalėdų išlaikytas obuolys arba vienu ar kitu būdu gautas bent vienas apelsinas prieš šimtmetį prilygo mažam stebuklui, tai dabar žmonių norai ir lūkesčiai yra gerokai didesni. „Mandarinai išlieka vieni populiariausių, tačiau perkami iš Afrikos ar Pietryčių Azijos atkeliavę egzotiniai vaisiai – kinkanai, rambutanai, kertuočiai, papajos“, – pasakoja ji.

Jeigu nusikeltume šimtmečiu į praeitį, pasak J. Bernotienės, kuri yra viena iš knygos „Ponios Smetonienės virtuvė“ autorių, tai ant lietuviško Kūčių stalo rastume kūčiukų, spanguolių kisieliaus, aguonų pieno, daržovių patiekalų, maltų ir su svogūnais pakepintų kanapių sėklų. „Prisimintume, kad originalusis patiekalas kūčia buvo gaminamas iš žirnių, kviečių, aguonų ir medaus. Apskritai, tai vienas seniausių lietuviškų patiekalų, vien jo pavadinimas mums simbolizuoja Kalėdų išvakares, krikščionių didžiojo stebuklo laukimą“, – teigia kulinarijos paveldo tyrinėtoja J. Bernotienė.

Ji akcentuoja, kad Kūčių stalas anksčiau ryškiai atspindėdavo šeimininkų turtinę padėtį, nors esminiai patiekalų ingredientai būdavo tie patys. J. Bernotienė pastebi, kad virtuvės meistrams ir tais laikais fantazijos netrūko: „Vien ko verta gausybė žuvies patiekalų, kurie valgyti pasninko laikotarpiu: kepta, kapota, marinuota silkė, silkė su svogūnais ar su grybais, silkių sviestas, kimšta lydeka, žuvies paštetas, žuvies kukulaičiai ir t. t.“.

Anot J. Bernotienės, didesni skirtumai išryškėdavo lyginant šventes valstiečių ir dvarininkų namuose. Dvaruose per Kūčias ir Kalėdas būdavo gaminami gan įmantrūs valgiai. Pavyzdžiui, ūkininkų žmonos Kūčių vakarienei barščius virdavo su silke ir džiovintais baravykais, o dvare ši sriuba būdavo pateikiama su ausytėmis – mažais koldūniukais su grybų įdaru.

„Skirtumus atspindėjo net pirmosios poros Antano Smetonos ir jo žmonos Sofijos skoniai. Prezidentas buvo ūkininkų vaikas, tad buvo neišrankus maistui, mėgo paprastus patiekalus: grikių košę, daržovių sriubas, blynus. O pirmoji ponia Sofija Chodakauskaitė–Smetonienė dažniau rinkosi bajoriškus patiekalus – pagal savo kilmę. Antai, ji gamindavo bigosą, o per šventes neretai pasilepindavo Napoleono tortu“, – pasakoja J. Bernotienė.

Ji pažymi, kad maždaug iki praėjusio amžiaus vidurio dauguma žmonių griežtai laikydavosi pasninko. „Tarpukariu per Kalėdas lietuviai būtinai eidavo į bažnyčią, o prie stalo sėsdavo su šviesiomis mintimis ir palinkėjimais. Maistas turėjo simbolinę prasmę – buvo tarsi Dievo ir gamtos dovanos, kuriomis reikia dalytis“, – akcentuoja kulinarijos paveldo tyrinėtoja J. Bernotienė.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

Pranešimas spaudai

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai
Senųjų Kazlų Rūdos gyventojų akmenukai į valdžios daržą: elektros ir barzdaskučių kainos
Marijampolėje įtariamas paukščių nuodijimas: gyventojai raginami nelikti abejingais
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis

Kultūra

Šakių viešojoje bibliotekoje – tarptautinė raštingumo diena
Vasara su kinu baigėsi filmu apie pasaulinio lygio pianistę Mūzą Rubackytę
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
80-ųjų roko legendos Miko Suraučiaus sugrįžimas

Sportas

Kazlų Rūdoje – LKL ir NKL patirties turintis naujokas iš Prienų bei šansas vietiniam jaunuoliui
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurė – „Niekur nežaidę“ futbolininkų rankose
Oficialiai atidaryta padelio aikštė Šakių jaunimo kultūros ir sporto centro komplekse
„Sūduva“ pasirašė sutartį su Titu Milašiumi

Politika

Vilkaviškyje viešėjo Nyderlandų Karalystės ambasadorius
Darbą pradėjo administracijos direktoriaus pavaduotoja
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Administracijos ūkio skyrius
Nyderlandų ambasadoriaus vizitas Marijampolėje: draugiškų ryšių stiprinimas

Įdomu

Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Administracijos ūkio skyrius
Nuo odos priežiūros iki vidinės ramybės: ką turite žinoti apie grožį brandžiame amžiuje?
Sukčių pinklės: kodėl jaunimui gėda prisipažinti tapus apgavystės auka?

Verslas

Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis
Į ugdymo įstaigas sugrįžusius moksleivius sutinka atnaujintos erdvės
Investicijos į ateitį: modernizuojamos Marijampolės švietimo įstaigų erdvės
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus