Jei kepiniai Kalėdoms atrodo per sudėtingi, reikalaujantys daug laiko ir įgūdžių, šis receptas kaip tik jums – smagus ir nesudėtingas darbas įveikiamas net mažiesiems padėjėjams. Tokia eglutė sukurs dar daugiau šventinės nuotaikos namuose ir papuoš jūsų stalą.
Vietoje cukraus čia naudojamas kakava pagardintas palankesnis sveikatai riešutų kremas, tad mažiesiems smaližiams jį skanauti bus naudingiau. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad nedidelis kiekis natūralaus riešutų kremo, užtepto ant vaisių skiltelių, būtų puikus užkandis visai šeimai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad riešutų kremo galiojimo laikas ilgas, tad norint sutaupyti, galima iš anksto paieškoti akcijų ir nusipirkti ne vieną jo indelį.
Vartokime kuo įvairesnius riešutus
Nors daugelis turime išsirinkę mėgstamiausias riešutų rūšis ir prekybos centruose ieškome būtent jų, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vienas iš sveikatai palankios mitybos principų – maisto įvairovė. Todėl visavertės mitybos racione turėtų atsidurti kuo daugiau skirtingų rūšių riešutų, mat jų sudėtyje galima rasti ir įvairesnių maistinių medžiagų.
„Galėčiau išskirti tris ypač vertingas riešutų rūšis: migdolus, braziliškus ir lazdyno riešutus. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Nuo seno mūsų kraštuose augantys lazdynai subrandina lazdynų riešutus, kurie turi daugiausia sveikatai palankių riebalų bei didžiausią kiekį baltymų (100 gramų lazdynų riešutų yra net 15 gramų baltymų). Taip pat lazdynų riešutai turi folio rūgšties (vitamino B9), reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme“, – apie riešutų privalumus pasakoja gydytoja dietologė.
Riešutų kremų skanaukime saikingai
Gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad geriausias riešutų kremas būtų be jokių priedų. Renkantis jį parduotuvėje, reikėtų patyrinėti sudėtį arba pasigaminti kremo patiems namuose: užtektų trintuve tik sutrinti riešutus.
„Kaip skanaujant bet kurį kaloringą patiekalą, taip ir riešutų kremą, itin svarbus saikas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, per dieną jo rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip valgomąjį šaukštą, o riešutų – 30–50 gramų. „Riešutų kremo galima užsitepti ant vaisių skiltelių ar panaudoti žaliojo kokteilio gamybai. Tai būtų geras užkandis priešpiečiams ar pavakariams. Tik atsargūs turėtų būti riešutams alergiški asmenys – dažniausiai alergiją sukelia būtent žemės riešutai ar net jų pėdsakai įvairiuose patiekaluose.
Dažnai žmonės vengia riešutų dėl didesnio kalorijų kiekio, bet reikia nepamiršti, kad juose yra sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų. Pastarosios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, palaiko gerųjų bakterijų sudėtį. 100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos, be to, riešutuose gausu mikroelementų“, – primena E. Gavelienė.
Kalėdinių kepinių ingredientais pasirūpinkime iš anksto
Kartais būna apmaudu, kai susiruošę gaminti mėgstamą patiekalą, pastebime, kad ko nors trūksta, todėl „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria ilgiau negendančiais produktais pasirūpinti iš anksto: „Pastebime, kad pirkėjai apsipirkimo šventėms nebeatideda paskutinėms savaitėms – jie laukia specialių akcijų ir gerų pasiūlymų, o tada pigiau įsigyja ilgiau negendančius produktus, kurie tinka ir vaišių stalui, ir dovanoms. Tad verta iš anksto pigiau įsigyti kavos, arbatos, riešutų, džiovintų vaisių, aliejų, įvairių valgomų dovanų rinkinių, Advento kalendorių, šaldytos tešlos.
Vieni populiariausių kepinių prieškalėdiniu laikotarpiu – kūčiukai, kurių turime įvairių: nuo klasikinių ar su aguonomis, iki rankų darbo su speltos miltais, cinamonu, šokoladu. Pirkėjai pamėgo ir itališkuosius „Panettone“ pyragus, taip pat renkasi klasikinį aguonų pyragą, įsigyja kitų konditerijos bei duonos gaminių“, – vardina komercijos operacijų vadovė.
Ji pataria įsigijus didesnį kiekį riešutų, dalį jų sutrinti ir pasiruošti naminio riešutų kremo. „Prekybos centrų asortimente turime daugiau kaip 10 skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdynų ar migdolų, iki vis populiarėjančių makadamijų ar pekaninių karijų riešutų. Pastaraisiais metais dažniau pasirenkami pistacijų riešutai, didėja anakardžių bei migdolų populiarumas“, – teigia O. Suchočeva.
Ekspertė pastebi, kad gamintojai pasiūlo vis įvairesnių riešutų kremų. „Jei anksčiau lentynose buvo daugiau žemės riešutų bei migdolų kremų, dabar jose galima rasti ir lazdynų, anakardžių, iš riešutų mišinių pagamintų riešutų kremų. Galima rinktis tiek glotnius, tiek traškius – pagal kiekvieno skonį, o norintys sutaupyti, gali pasidairyti privačia etikete bei euro ženklu pažymėtų riešutų kremo indelių.
Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – ji pažymėta euro ženklu. Norime, kad mūsų pirkėjai rastų pigių, skanių ir sveikatai palankių gaminių. Įsigydami šios kampanijos prekes liepos–rugsėjo mėnesiais, pirkėjai sutaupė daugiau kaip 1,6 mln. eurų. Dabar jie galės daugiau išleisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigiau“, – teigia komercijos operacijų vadovė.
Kartu su vaikais išsikepkite tikrų stalo puošmenų – kalėdinių eglučių.
RECEPTAS
Sluoksniuotos tešlos eglutė su kremu
Kepiniui reikės:
1 pakelio šaldytos bemielės tešlos;
Kelių šaukštų mėgstamo riešutų kremo;
1 šaukšto kakavos;
1 kiaušinio.
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C ir išklokite skardą kepimo popieriumi.
Iškočiokite atšildytą tešlą į du didelius stačiakampius. Eglutės dydis priklausys nuo iškočiotos tešlos dydžio.
Iš tešlos išpjaukite du didelius trikampius, kurių plačiausia dalis būtų tokio pat pločio kaip jūsų tešlos lakštas.
Šiek tiek pašildykite riešutų kremą, įmaišykite kakavos miltelius.
Gauta mase šaukštu aptepkite vieną tešlos trikampį (tą galės padaryti vaikai).
Antrą tešlos lakštą uždėkite ant pirmojo. Apatinio lakšto kraštą švelniai prispauskite, kad jie susijungtų. Aštriu peiliu aplyginkite viršutinį lakštą taip, kad jis sutaptų su apatiniu.
Tada peiliu išpjaukite eglutės „šakas“, centre palikdami „kamieną“. Kai visos „šakos“ bus išpjautos, kiekvieną jų kelis kartus lengvai susukite ir prispauskite prie kepimo skardos.
Plaktu kiaušiniu aptepkite eglutės viršų.
Kepkite eglutę orkaitėje apie 15 minučių, kol gražiai gražiai apskrus.
Skanaus!