Po geros vasaros daugumai sodininkų ir mėgėjų kyla problema, kaip kuo ilgiau išlaikyti visas užaugintas gėrybes.
Laikymas
Sandėliuojant vaisius rūsiuose ir kamerose, reikia juos kruopščiai apžiūrėti, kad nebūtų jokių sutrenkimo, suspaudimo ir puvimo žymių. Kitaip jie labai greitai „užkrės“ kitus vaisius.
Obuoliai, kriaušės ir svarainiai mėgsta drėgnas, šaltas ir tamsias vietas, pavyzdžiui, rūsius. Obuolių nepatartina laikyti kartu su kitų rūšių vaisiais, nes jie išskiria etileno dujas, nuo kurių kiti vaisiai greitai genda.
Rūsyje medinėse dėžėse sveikus vaisius galima išlaikyti apie tris mėnesius, šaldytuve – tris savaites.
Vaisiai su kauliukais (slyvos, persikai, abrikosai) šaldytuve išsilaiko apie savaitę, o kambaryje – tris dienas.
Kaitinimas
Jeigu norite savo vaisius (pavyzdžiui, obuolius, kriaušes, persikus) išlaikyti ilgą laiką, tiks kaitinimo metodas. Tam reikia tik užsukamų stiklainių ir orkaitės.
Stiklainius iš pradžių reikia išplauti karštu vandeniu, kad jie būtų sterilūs. Po to supjaustykite vaisius vienodais gabaliukais ir sudėkite į stiklainius. Užpilkite vandeniu iki viršaus.
Kaitinkite stiklainius orkaitėje 140 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių. Šaltoje ir tamsioje vietoje laikomi vaisiai lengvai išsilaikys kelis mėnesius ar net pusmetį.
Džiovinimas
Džiovinimas yra bene seniausias vaisių išsaugojimo būdas. Jis tinka daugumai vaisių, pavyzdžiui, obuoliams, kriaušėms, slyvoms. Vaisius reikia nulupti, išimti sėklines ar kauliukus, supjaustyti.
Geriausia juo džiovinti specialiame džiovintuve ar orkaitėje (užtenka 60–70 laipsnių temperatūros). Priklausomai nuo vaisių tankio, jų džiovinimas trunka 6–12 valandų. Po to juos reikia sudėti į dėžutes ar stiklainius. Tokiu būdu galima išlaikyti iki pavasario.
Užšaldymas
Lengvas ir greitas metodas yra užšaldymas. Vis dėlto reikia įsidėmėti kelias taisykles, kad atšildyti vaisiai paskui dar būtų skanūs valgyti. Vaisius su kauliukais reikia perpjauti, o kauliukus išimti. Didelius vaisius geriau supjaustyti mažesniais gabaliukais.
Kad mažesni vaisiai ir uogos (pavyzdžiui, braškės, avietės) šaldymo maišelyje nesuliptų, apsimoka jas sudėti ant padėklų ir prieš tai sušaldyti po vieną arba sutrinti.
Užšaldyti vaisiai puikiai išsilaiko visus metus.