• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 28 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Mieliniai pyragai su įdarais – ukrainietiškos virtuvės favoritai: nesudėtinga išsikepti tiek šventėms, tiek kasdienai (receptas)

2022-03-19
Įdomu, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A

Atrodo, kad pasaulis nusidažė mėlyna ir geltona spalvomis –  lietuvių mintys ir širdys su Ukraina. Šiomis dienomis prisimename apsilankymus kultūriškai turtinguose Ukrainos miestuose, kuriuose teko ragauti gastronominio paveldo virtuvės patiekalų. Nors lietuviams pyragai dažniausiai asocijuojasi su desertais, ukrainietiškoje virtuvėje jie gaminami itin įvairūs: ir su saldžiais varškės, vyšnių, aguonų įdarais, ir su sūriais – mėsos, bulvių ar kopūstų paskaninimais. Pyragai nesudėtingai namuose pagaminami iš mielinės tešlos, bet tam, kad ji pavyktų, reikia turėti kantrybės. Gaminantiems mielinės tešlos patiekalus prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria visada laikytis recepte nurodytos orkaitės temperatūros, o kildinimo medžiagų naudoti ne daugiau, nei priklauso pagal receptą. 

Ukrainiečių virtuvė – itin įvairi

Visi, buvę nors kartą Ukrainoje, patvirtints – ukrainiečiams vaišingumo tikrai netrūksta. Svetingi, kaip ir lietuviai, mėgstantys sotų maistą ukrainiečiai ir per virtuvę bando parodyti savo tautos išskirtinumą, iš kartos į kartą perduoti kultūrinį paveldą.

Nors tradiciniai ukrainiečių patiekalai: barščiai, virtinukai, Kijevo kotletai žinomi visame pasaulyje, kiekvienas Ukrainos regionas turi tik jam būdingą kulinarinį paveldą. Rytų Ukraina garsėja ypatingai paruoštu kumpiu, pietų – įvairiausiais žuvies patiekalais, šiaurės – patiekalais iš bulvių, kur labai mėgstami bulviniai blynai „deruny“, o vakarų – grybų patiekalais, kukurūzų duona. Išskirtinumų turi ir centrinė Ukraina, kur iš kartos į kartą perduodami miltinių patiekalų receptai. Pyragai, pyragėliai ir įvairiausi koldūnai yra neatsiejama čia gyvenančių ukrainiečių mitybos dalis.

Ar pagrįsta miltų baimė?

Daug kas vengia patiekalų iš miltų, motyvuodami, kad jie gausūs angliavandeniais, bet daug svarbiau yra tai, kiek, ko ir kada suvalgome. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors pyragais, kaip ir bet kuriais kitais desertais, reikėtų mėgautis saikingai, juos galima įtraukti į nekasdienės mitybos racioną.Svarbiausia – pasirinkti kokybiškus produktus, pavyzdžiui, išbandyti skirtingas miltų rūšis, kurios praturtins kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairins skonį.

„Skirtingos miltų rūšys gali iš esmės pakeisti kepinio struktūrą ar net skonį. Miltiniai patiekalai – energijos šaltinis, tai kompleksiniais angliavandeniais turtingas produktas. Tinkamai pasirinkus miltus, juose gausu skaidulų, mikroelementų, B grupės vitaminų, cinko, seleno bei magnio. Nors aukščiausios rūšies miltų, kuriuos dažnas naudoja kepiniams, maistingumas dėl gamybos metu pašalinamų grūdų luobelių yra mažesnis, nereikia bijoti ir jų. Tačiau aukščiausios rūšies miltų kepinius reikėtų valgyti kuo rečiau. Iš sveikatai palankaus maitinimosi taško, viso grūdo miltai – naudingiausi“, – sako dr. E.Gavelienė.

Kaip tinkamai paruošti mielinę tešlą

Renkantis mieles kepinių kildinimui kulinarijos technologė pataria atkreipti dėmesį į tešlai naudojamų skysčių temperatūrą. „Mielių ląstelės žūsta, kai temperatūra būna aukštesnė nei  50 °C, todėl į tešlą nepilkite per karšto vandens ar pieno. Geriausia temperatūra – 38 °C. Jei į gautą mielių ir skysčio mišinį dar supilsite ir cukrų – gausite geriausią kildinimo efektą, nes cukrus šiuo atveju veikia kaip mielių maistas. Dar labai svarbu mielėms per anksti nesusidurti su druska ar riebalais, todėl druską sumaišykite su miltais, o riebalus dėkite tik tešlos maišymo pabaigoje“, – rekomenduoja L. Barčaitė.

Kartais pyragas ima ir subliūkšta, o taip gali nutikti, pasak kulinarijos ekspertės, dėl daugelio priežasčių: „Netinkamai pasirinkta orkaitės temperatūra arba per dažnas jos varstymas ir dėl to kylantys temperatūros svyravimai gali lemti kepinio neiškylimą ar tai, jog jis kažkuriuo metu subliūkšta. Tačiau labai dažnai taip nutinka ir tuomet, kai į kepinio tešlą įdedama per daug mielių. Dėl to labai svarbu kepiniams naudojamų kildinimo ingredientų nepadauginti.“

Ukrainietiškas mielinis pyragas „Pagach“, įdarytas bulvėmis arba kopūstais. 

Patiekalui reikės: 

Tešlai: 

1 puodelio vandens ir ¼ puodelio drungno vandens

6 šaukštelių cukraus

1 šaukštelio druskos

2 ½ šaukštų aliejaus (arba tirpinto sviesto)

1 pakelio sausų mielių

3 puodelių miltų

Bulvių įdarui: 

2 puodelių  kubeliais pjaustytų virtų bulvių

½ puodelio Čederio sūrio

Druskos pagal skonį

Kopūstų įdarui:

230 g smulkiai pjaustytų baltagūžių kopūstų

1-2 šaukštų aliejaus

Druskos pagal skonį

 Gaminimo eiga: 

  1. Supilkite į puodą 1 puodelį vandens, aliejų arba tirpintą sviestą, įberkite 4 šaukštelius cukraus, šaukštelį druskos. Užvirkite ir pravėsinkite. Ištirpinkite mieles su likusiais 2 šaukšteliais cukrausketvirtadalyje puodelio drungno vandens.
  2. Suberkite miltus į dubenį, supilkite cukraus, vandens ir aliejaus mišinį bei mielių ir vandens mišinį. Gerai išmaišykite, o toliau minkykite rankomis ne mažiau kaip 10 minučių arba7 minutes – virtuviniu kombainu.
  3. Tešlą pridenkite, pastatykite šiltai, leiskite jai pakilti, kol padvigubės.
  4. Padalinkite tešlą į dvi dalis. Palikte kilti dar 15 minučių.
  5. Vieną tešlos dalį dėkite į apvalią, apie 30 cm skersmens, kepimo formą (galite į į stačiakampę) Ant viršaus (nuo kraštų palikite po pusantro centimetro) išdėliokite bulvių arba kopūstų įdarą. Bulvių įdarui virtas jas sutrinkite į košę, pasūdykite ir į dar karštas įmaišę sūrio gabalėlius, atvėsinkite. Kopūstų įdarui juos reikėtų apkepti keptuvėje ant aliejaus, pasūdyti ir atvėsinti.
  6. Likusią tešlos dalį uždėkite ant įdaro, sujunkite tešlos kraštelius ir juos užspauskite. Subadykite tešlos viršų šakute.
  7. Pakaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, o pyrago tešla tegul dar pusvalandį pakyla. Tada orkaitėje kepkite pyragą 30-40 minučių arba kol gražiai paruduos. Skanaus!
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Atnaujinta automobilių stovėjimo aikštelė Kokolos gatvėje
Kalvarijos savivaldybė skelbia informaciją apie keleivių vežimo vietinio (priemiestinio) reguliaraus susisiekimo maršrutus, reisų tvarkaraščius
Marijampolėje prasidėjo Laikinosios nakvynės namų modernizacija

Kultūra

LNM Jono Basanavičiaus gimtinėje – Sūduvos mėgėjų teatrų festivalis „Atžalynas“
Šimtmetį švenčia pati gražiausia geležinkelio stotis Lietuvoje – Marijampolė kviečia į „Kitokią stotį“
Kapelos subūrė Baraginę: dainos, šokiai ir kaimyniška šiluma
Jautriai paminėta Europos dienos stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti bei Baltijos kelio diena

Sportas

„Sporto naktis“ sugrįžta: jau šeštąjį kartą kviečia sporto entuziastus priimti iššūkį
„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Šiauliuose
Dar vienas Utenoje žaidęs krepšininkas papildė „Perlas Go“
Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ KAFF-MAFF III lygos futbolo pirmenybėse susigrąžino lyderio pozicijas

Politika

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Marijampolės meras P. Isoda visiškai išteisintas „čekiukų“ byloje
Kviečiama deleguoti atstovus į Vilkaviškio rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybą
Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės

Įdomu

Kaip pranešti policijai apie neteisėtai laikomus ginklus, ginklų priedėlius, šaudmenis, jų dalis ar sprogmenis?
Visuomenės tyrimas: beveik pusė gyventojų atpažintų kartelinius susitarimus, trečdalis – praneštų
Išsausėjusi veido oda: kaip ja pasirūpinti?
Kuo skiriasi šilumos siurbliai oras–oras ir kondicionieriai?

Verslas

Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams
Lietuvis apie 8 mėnesių stažuotę Ispanijoje: gamybos simuliacija, „Google translate“, šaltis ir lietuviški saldainiai parduotuvėse
UAB „Gulbelė“ pradėjo naujos krautuvės statybas Kazlų Rūdoje

Mokslas ir studijos

Šakiuose aptartas pasirengimas naujiesiems mokslo metams
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – jungiasi kolegos iš visos šalies
Bado akcija Kalvarijos gimnazijoje – kova už pagarbą mokytojui
Pirmoko rinkiniai – Kazlų Rūdos savivaldybės pirmokams

Turizmas

Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus