• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 14 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Naujovės ant šventinio stalo: trys netradiciniai patiekalai iš tradicinių Kūčių ingredientų

2022-12-21
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Pievagrybiai meksikietiškai @ iliustratyvi nuotrauka

Pievagrybiai meksikietiškai @ iliustratyvi nuotrauka

Kūčių ir Kalėdų tradicijos – lietuviams ypač svarbios, kurios puoselėjama iš kartos į kartą. Visgi, tyrimas atskleidžia, kad pirkėjų įpročiai keičiasi gerokai dažniau nei kartos: tik kas antras žmogus rūpinasi, kad per žiemos šventės būtų valgomi vien gerai pažįstami tautiški patiekalai.

Anot apklausų, kasmet tuos pačius, jau šeimos tradicija tapusius patiekalus, per Kalėdas valgo 43 proc. lietuvių.

Atitinkamai po 27 proc. stengiasi paįvairinti kalėdinį stalą kokiu nors patiekalu, kurio praėjusiais metais nebuvo bei stengiasi, kad būtų ir tradicija tapusių, ir dar neragautų šventinių patiekalų. 3 proc. – gamina vis kitokius patiekalus, kad būtų galima nustebinti šeimos narius.

 

Ieško sušių, krevečių ir pagamintų patiekalų

 

Paklausti, kokius patiekalus deda ant šventinio Kalėdų stalo, 52 proc. apklaustųjų patikino, kad ant jo atsiduria tik tradiciniai lietuviški patiekalai.

Net kas trečias teigia vaišes paįvairinantis netradiciniais patiekalais, pvz., japoniškais sušiais, meksikietiškais takais ar azijietiškomis sriubomis.

„Kiekvienais metais stebime vis stipresnius naujovių vėjus, kurie nustebintų mūsų protėvius. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį sušių, sašimių, sušių suktinukų ir jų rinkinių paklausa šoktelėjo daugiau nei trečdaliu. Šiemet itin populiarūs yra daržovių suktinukai „Spring rolls“, – statistika dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Vengdami mėsos, ant šventinio stalo lietuviai noriai deda ir vis įvairesnes jūros gėrybes: midijas, skraidkalmares, Klarko vėžius, peilenius, aštuonkojus, šukutes.

 

Principai – tie patys, tačiau idėjos – naujos

 

„Net ir ieškant naujovių ne visada reikia radikalių pokyčių ant šventinio stalo. Visgi dažnai šventei susiburia įvairios kartos su savais požiūriais į tradicijas, savais skoniais, tad pasitelkus sumanumo ir subtilumo galima įtikti visiems. Pavyzdžiui, sveikesnio maisto šalininkai dabar parduotuvėse gali rasti veganiškas net ir tos pačios baltosios mišrainės ar legendinio „Medus pyrago“ versijas, tad patenkinti gali likti visi“, – pastebi Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė.

Maloniai nustebinti artimuosius galima įsigijus tokių tradicinių produktų kaip silkė, duona, grybai, tačiau juos paruošus kiek kitaip. Ieškantiems naujų idėjų, kaip panaudoti pamėgtus šventinius ingredientus, specialistė siūlo 3 nesunkiai pagaminamus ir dažno negirdėtus receptus:

 

Silkė škotiškai

 

Reikės: 300 g silkės filė (be aliejaus), druskos, ½ puodelio garstyčių, ½ puodelio pieno arba grietinėlės, 1½ puodelio avižų, ¼ puodelio aliejaus arba sviesto

Gaminame: filė nuplaukite ir gerai pasūdykite, jeigu ji nesūdyta. Dubenėlyje sumaišykite garstyčias ir grietinėlę, į mišinį sudėkite silkes. Palikite pastovėti bent 10-60 minučių. Avižas gerai sumalkite – dalis jų turėtų pavirsti miltais, tačiau palikite ir didesnių gabalėlių. Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą. Silkes gerai apvoliokite avižose ir kepkite, kol jos taps auksinės spalvos (maždaug 2-3 minutes iš kiekvienos pusės). Padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad jie sugertų riebalų perteklių. Patiekite su salotomis ir virtomis bulvėmis ar bulvių koše.

 

Kepta duona amerikietiškai

 

Reikės: 1 traškios duonos kepalo (puikiai tinka natūralaus raugo (sourdough)), 1 puodelio smulkinto Mozzarella sūrio, 100 g nesūdyto sviesto, 2 didelių skiltelių česnako, ¾ šaukšto druskos, petražolių

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Sviestą, smulkintą česnaką ir druską sumaišykite karščiui atspariame dubenyje ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite smulkiai supjaustytas petražoles. Duoną supjaustykite įstrižai 2 cm rombais, bet neperpjaukite iki galo. Pirštais arba peiliu į  kiekvieną plyšį įtepkite šaukštelį sviesto ir įdėkite žiupsnelį sūrio. Aptepkite visą duonos paviršių likusiu sviestu. Apvyniokite folija ir kepkite 20 minučių, kol sūris išsilydys, tada išvyniokite ir kepkite dar 5-10 minučių, kad duona gražiai apskrustų. Patiekite iš karto.

 

Pievagrybiai meksikietiškai

 

Reikės: 700 g pievagrybių, 350 g pomidorų, 100 g svogūnų (supjaustytų kubeliais), Chalapos paprikų (tiek, kokio aštrumo patiekalo norėsite), petražolių, česnako skiltelės, aliejaus, druskos ir pipirų.

Gaminame: pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus ir svogūnus – kubeliais. Pasmulkinkite pipirus taip, kaip norite. Susmulkinkite česnaką, supjaustykite petražoles. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite 2 minutes, tada sudėkite aitriąsias paprikas ir pakepinkite dar minutę. Įmaišykite česnaką ir palikite kepti, kol jis pakvips. Tuomet dėkite pomidorus, pagardinkite druska, pipirais ir nuolat maišydami kepkite, kol pomidorai išleis sultis. Įmaišykite grybus ir uždenkite keptuvę. Troškinkite apie 8 minutes, kol grybai suminkštės, kartkartėmis pamaišydami. Galiausiai nuimkite dangtį ir leiskite mišiniui virti dar minutę. Įmaišykite smulkintų petražolių ir patiekite.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: KalėdosKūčiosPatiekalaiTradicijos
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Šventinis verslo dienos vakaras Marijampolėje: apdovanojimai, padėkos ir įkvepiantys palinkėjimai
Ar Marijampolės miestą gyventojų skaičiumi gali aplenkti Mažeikiai?
Istorija, kuri kalba šiandien: Marijampolėje įprasmintas Jono Žemaičio-Vytauto atminimas
„Spindulio“ kino teatro repertuaras

Kultūra

Istorija, kuri kalba šiandien: Marijampolėje įprasmintas Jono Žemaičio-Vytauto atminimas
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Šiaurės šalių literatūros savaitė Draugystės bibliotekoje: vienybė, skaitymas ir kūryba
Vilkaviškyje paminėtas „E-etnografijos akademijos“ dešimtmetis

Sportas

Kazlų Rūdoje lankėsi legendiniai Lietuvos krepšininkai
Marijampolės sporto centro gimnastės – Europos čempionato finale!
Atkakliose rungtynėse, paskutinėmis jų minutėmis „atakiečiai“ nusileido Prienų „Tikodenta“ ekipai
NKL: Vilkaviškio ekipa suklupo namuose, „Vytis-VDU“ pasiekė itin dramatišką pergalę

Politika

Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
EP narė Rasa Juknevičienė dalyvauja Saugumo ir gynybos forume Londone
Marijampolėje organizuojami NVO mokymai – stalo pratybos
Tarpžinybinis susitikimas Atviroje jaunimo erdvėje – dėmesys jaunimo užimtumui

Įdomu

Kai technologijos pakviečia švęsti: į didžiausio Lietuvoje „d.one“ salono atidarymą rinkosi garsūs žmonės
Ar Marijampolės miestą gyventojų skaičiumi gali aplenkti Mažeikiai?
Meteorologas įspėja: tikėtina vėl šilta žiema, bet tai nereiškia lengvų ir nuspėjamų eismo sąlygų
86 proc. lietuvių neturi testamento. Stabdo baimė kalbėti apie mirtį ar klaidingi įsitikinimai?

Verslas

Šventinis verslo dienos vakaras Marijampolėje: apdovanojimai, padėkos ir įkvepiantys palinkėjimai
LPK Darbo ir socialinės politikos, žmogiškųjų išteklių komitetui pirmininkaus R. Stankevičienė
VMI duomenis jau perduoda 75 proc. kasos aparatų
Vilkaviškyje vyko septintasis verslo forumas „VILKAVIŠKIS – 2025“

Mokslas ir studijos

Armino progimnazija keičiasi iš pagrindų – formuojama moderni, mokiniams draugiška mokykla
Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
Marijampolės jaunimas ieškojo atsakymo į klausimą – „O kas po 12?“
Įteikti konkurso „Saugi šeima – saugus aš“ apdovanojimai

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus