Kūčių ir Kalėdų tradicijos – lietuviams ypač svarbios, kurios puoselėjama iš kartos į kartą. Visgi, tyrimas atskleidžia, kad pirkėjų įpročiai keičiasi gerokai dažniau nei kartos: tik kas antras žmogus rūpinasi, kad per žiemos šventės būtų valgomi vien gerai pažįstami tautiški patiekalai.
Anot apklausų, kasmet tuos pačius, jau šeimos tradicija tapusius patiekalus, per Kalėdas valgo 43 proc. lietuvių.
Atitinkamai po 27 proc. stengiasi paįvairinti kalėdinį stalą kokiu nors patiekalu, kurio praėjusiais metais nebuvo bei stengiasi, kad būtų ir tradicija tapusių, ir dar neragautų šventinių patiekalų. 3 proc. – gamina vis kitokius patiekalus, kad būtų galima nustebinti šeimos narius.
Ieško sušių, krevečių ir pagamintų patiekalų
Paklausti, kokius patiekalus deda ant šventinio Kalėdų stalo, 52 proc. apklaustųjų patikino, kad ant jo atsiduria tik tradiciniai lietuviški patiekalai.
Net kas trečias teigia vaišes paįvairinantis netradiciniais patiekalais, pvz., japoniškais sušiais, meksikietiškais takais ar azijietiškomis sriubomis.
„Kiekvienais metais stebime vis stipresnius naujovių vėjus, kurie nustebintų mūsų protėvius. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį sušių, sašimių, sušių suktinukų ir jų rinkinių paklausa šoktelėjo daugiau nei trečdaliu. Šiemet itin populiarūs yra daržovių suktinukai „Spring rolls“, – statistika dalijasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.
Vengdami mėsos, ant šventinio stalo lietuviai noriai deda ir vis įvairesnes jūros gėrybes: midijas, skraidkalmares, Klarko vėžius, peilenius, aštuonkojus, šukutes.
Principai – tie patys, tačiau idėjos – naujos
„Net ir ieškant naujovių ne visada reikia radikalių pokyčių ant šventinio stalo. Visgi dažnai šventei susiburia įvairios kartos su savais požiūriais į tradicijas, savais skoniais, tad pasitelkus sumanumo ir subtilumo galima įtikti visiems. Pavyzdžiui, sveikesnio maisto šalininkai dabar parduotuvėse gali rasti veganiškas net ir tos pačios baltosios mišrainės ar legendinio „Medus pyrago“ versijas, tad patenkinti gali likti visi“, – pastebi Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė.
Maloniai nustebinti artimuosius galima įsigijus tokių tradicinių produktų kaip silkė, duona, grybai, tačiau juos paruošus kiek kitaip. Ieškantiems naujų idėjų, kaip panaudoti pamėgtus šventinius ingredientus, specialistė siūlo 3 nesunkiai pagaminamus ir dažno negirdėtus receptus:
Silkė škotiškai
Reikės: 300 g silkės filė (be aliejaus), druskos, ½ puodelio garstyčių, ½ puodelio pieno arba grietinėlės, 1½ puodelio avižų, ¼ puodelio aliejaus arba sviesto
Gaminame: filė nuplaukite ir gerai pasūdykite, jeigu ji nesūdyta. Dubenėlyje sumaišykite garstyčias ir grietinėlę, į mišinį sudėkite silkes. Palikite pastovėti bent 10-60 minučių. Avižas gerai sumalkite – dalis jų turėtų pavirsti miltais, tačiau palikite ir didesnių gabalėlių. Keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą. Silkes gerai apvoliokite avižose ir kepkite, kol jos taps auksinės spalvos (maždaug 2-3 minutes iš kiekvienos pusės). Padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad jie sugertų riebalų perteklių. Patiekite su salotomis ir virtomis bulvėmis ar bulvių koše.
Kepta duona amerikietiškai
Reikės: 1 traškios duonos kepalo (puikiai tinka natūralaus raugo (sourdough)), 1 puodelio smulkinto Mozzarella sūrio, 100 g nesūdyto sviesto, 2 didelių skiltelių česnako, ¾ šaukšto druskos, petražolių
Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Sviestą, smulkintą česnaką ir druską sumaišykite karščiui atspariame dubenyje ir ištirpinkite mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite smulkiai supjaustytas petražoles. Duoną supjaustykite įstrižai 2 cm rombais, bet neperpjaukite iki galo. Pirštais arba peiliu į kiekvieną plyšį įtepkite šaukštelį sviesto ir įdėkite žiupsnelį sūrio. Aptepkite visą duonos paviršių likusiu sviestu. Apvyniokite folija ir kepkite 20 minučių, kol sūris išsilydys, tada išvyniokite ir kepkite dar 5-10 minučių, kad duona gražiai apskrustų. Patiekite iš karto.
Pievagrybiai meksikietiškai
Reikės: 700 g pievagrybių, 350 g pomidorų, 100 g svogūnų (supjaustytų kubeliais), Chalapos paprikų (tiek, kokio aštrumo patiekalo norėsite), petražolių, česnako skiltelės, aliejaus, druskos ir pipirų.
Gaminame: pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus ir svogūnus – kubeliais. Pasmulkinkite pipirus taip, kaip norite. Susmulkinkite česnaką, supjaustykite petražoles. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite 2 minutes, tada sudėkite aitriąsias paprikas ir pakepinkite dar minutę. Įmaišykite česnaką ir palikite kepti, kol jis pakvips. Tuomet dėkite pomidorus, pagardinkite druska, pipirais ir nuolat maišydami kepkite, kol pomidorai išleis sultis. Įmaišykite grybus ir uždenkite keptuvę. Troškinkite apie 8 minutes, kol grybai suminkštės, kartkartėmis pamaišydami. Galiausiai nuimkite dangtį ir leiskite mišiniui virti dar minutę. Įmaišykite smulkintų petražolių ir patiekite.