• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 27 liepos
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ne tik Dubajaus šokoladui: kiek pistacijų rekomenduojama valgyti ir kaip skaniai jas panaudoti net pagrindiniam patiekalui

2025-02-05
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Pistacijos

Pistacijos / asociatyvi Freepik nuotr.

Pistacijos – ypatingu skoniu užburiantys riešutai. Jos dažniausiai naudojamos įvairiausiems desertams ruošti, tačiau puikiai dera ir pikantiškuose patiekaluose: pistacijomis gardinti galima ir sūrius, ir mėsos patiekalus.

Visgi, nors šie riešutai ne tik skanūs, bet ir sveiki, nes juose gausu baltymų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, kiek jų suvalgome per dieną – reikėtų stebėti. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pistacijos populiarios ir tarp lietuvių.

Naudingos sveikatai, tačiau nepiktnaudžiaukite

„Pistacijos – vieni labiausiai pamėgtų riešutų visame pasaulyje, Lietuvoje taip pat. Apskritai riešutus, kuriuos į savo racioną ragina įtraukti sveikos mitybos žinovai, lietuviai mėgsta vis labiau. Tarp populiariausių – anakardžiai, žemės riešutai, o daugiausiai nuperkama būtent pistacijų. Ypač riešutų paklausa pašoka per akcijas, nes tinkamai laikomi jie turi ilgą galiojimo laiką, tad pirkėjai nepraleidžia progos sutaupyti“, – teigia G. Kitovė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė, sako, kad pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje.

„Dėl savo formos pistacijos Irane vadinamos „besišypsančiais riešutais“, o Kinijoje – „linksmaisiais riešutais“. Visgi, ypatinga ne tik šių riešutų išvaizda, skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak jos, pistacijose randama daug baltymų, vitamino B1, padedančio palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, fosforo, reikalingo kaulams ir dantims, bei kalio, padedančio palaikyti normalų kraujospūdį. O, tam, kad organizmas šias medžiagas pasisavintų – pistacijas reikėtų valgyti nesūdytas. Visgi, kad ir kokios sveikos pistacijos bebūtų – patariama jų nepersivalgyti, mat šiuose riešutuose yra itin daug kalorijų. 100 grame jų randama net 562. Būtent dėl šios priežasties pistacijų per dieną suvalgyti patariama vos saują ar dvi.

Universaliai panaudojamos

Kaip teigia „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška, pistacijos – labai universaliai panaudojamas ingredientas, kuris tinka ne tik desertuose. Azijoje pistacijomis dažnai gardinami azijietiškų makaronų patiekalai, salotos, jų tradiciniuose padažuose pagaminta žuvis ar mėsa. Italai šiais riešutais barsto makaronus ar lazanijas. Pistacijomis galima gardinti įvairiausias užtepėles, sūrio patiekalus, netgi jogurtą, kefyro kokteilius.

Pistacijos puikiai dera su įvairiausios rūšies šokoladu, vanile, citrusiniais vaisiais: citrinomis, apelsinais, avokadais, obuoliais, ožkos sūriu, avietėmis. Tokiais prieskoniais, kaip šafranas, kardamonas, gvazdikėliai, druska, pipirai. Pistacijos dažnai derinamos ir prie itališkų makaronų patiekalų, kuskuso, netgi mėsos: jos puikiai dera tiek su jautiena, veršiena, tiek įvairios rūšies paukštiena.

E. Semaška dalijasi ir trimis nepaprastais receptais, kuriuose išradingai panaudosite pistacijas.

Veršiena su pistacijomis

Reikės: 100 g smulkintų pistacijų, 4 gabalėlių veršienos karkos, 1 a. š. druskos, 2 v. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

Veršienos gabalėlius apibarstykite druska ir vieną pusę padenkite smulkintomis pistacijomis.
Kepsnelius pistacijomis į viršų išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje bei aliejumi išteptoje skardoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 15-20 minučių.
Veršienos kepsnius patiekite su pesto padažu bei šviežių daržovių salotomis.

Sūrio tortas su pistacijomis

Reikės: 150 g kapotų pistacijų, 200 g paprastų sutrupintų sausainių, 120 g kokosų aliejaus, 1 v. š. medaus, 1⁄4 a. š. cinamono, 500 g kreminio sūrio, 3 v. š. medaus, 1 citrinos sulčių ir žievelės, 1 a. š. vanilės ekstrakto, 300 ml plakamosios grietinėlės, 10 g želatinos.

Gaminame:

Į dubenį suberkite sausainių trupinius, cinamoną, supilkite lydytą kokosų aliejų bei medų ir viską gerai išmaišykite. Jei mišinys nesulimpa, įpilkite daugiau aliejaus. Masę supilkite į apvalią 24 cm skersmens kepimo formą, rankomis prispauskite prie dugno ir dėkite į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų.
Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi, vanilės ekstraktu, citrinos sultimis bei tarkuota žievele.
Pusę plakamosios grietinėlės išplakite elektriniu plaktuvu ir supilkite į kremą. Likusią grietinėlę pakaitinkite, supilkite į ją išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Paruoštą grietinėlę supilkite į sūrio kremą ir gerai išmaišykite.
Kremą dėkite ant sustingusio torto pagrindo, paviršių išlyginkite ir palikite šaldytuve bent 4–5 valandoms, o geriausia – per naktį. Sustingusį tortą papuoškite pistacijomis ir skanaukite.

Pynutė su pistacijomis

Reikės: Tešlai: 500 g miltų, žiupsnelio druskos, 300 ml šilto pieno, 10 g sausų mielių, 80 g cukraus, 50 g kambario temperatūros sviesto, 1 kiaušinio, 1 v. š. aliejaus. Įdarui: 60 g kambario temperatūros sviesto, 60 g cukraus, 60 g kapotų pistacijų. Glajui: 120 ml vandens, 100 g cukraus, ½ citrinos sulčių, 1 v. š. skysto medaus, 1 a. š. vanilės ekstrakto.

Gaminame:

Gilesniame inde sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos, per vidurį padarykite nedidelę duobutę, į ją įpilkite šilto pieno, suberkite mieles, cukrų ir viską išmaišykite. Šis „duobutės metodas“ padės išvengti tešlos gumulėlių. Toliau į tešlą įmaišykite sviestą bei kiaušinį ir kokias geras 5 minutes intensyviai minkykite. Tešlą apie valandą palaikykite uždengtą maistine plėvele, kol ji iškils. Kad tešla nepriliptų prie kraštų, indą prieš tai ištepkite aliejumi.
Kai tešla pakils maždaug dvigubai, plonai ją iškočiokite į stačiakampio formą, ištepkite sviestu, apibarstykite cukrumi, riešutais ir palei ilgąją kraštinę suvyniokite į pailgą suktinuką. Jį išilgai perpjaukite pusiau ir abi dalis supinkite tarpusavyje.
Kraštus sujunkite, kad gautųsi apvalus pyragas, perkelkite jį į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir dar apie pusvalandį kildinkite. Galiausiai pašaukite būsimą gardėsį į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių 180 °C temperatūroje.
Į nedidelį puodą supilkite vandenį, medų, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Tada įmaišykite citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, dar minutėlę pakaitinkite ir nukelkite nuo kaitros. Apie pusę glajaus supilkite ant ką tik iš orkaitės ištrauktos iškepusios pynutės, apie 15 minučių luktelėkite, kol pyragas pravės. Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: AfrikaAzijaCentrinė AzijaElvyra SemaškaGintarė KitovėIranasItalijaJolanta SabaitienėKanarų salosKinijaLietuvaPietų EuropaRytų AzijaSenovės RomaŠiaurės AmerikaŠiaurės vakarų Afrika
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolė pagerbė gabiausius abiturientus ir jų mokytojus
Indijos ambasadoriaus vizitas Marijampolėje: naujos tarptautinės draugystės pradžia
Mokolų g. 47 aikštelė bus atnaujinta
Paežerių dvaro apylinkėse kvies Lietuvos bitininkų šventė

Kultūra

Vasaros šventė Gudeliuose nuskambėjo su pramogomis ir šypsenomis
Kazlų Rūdoje – paroda, skirta neseniai anapilin iškeliavusios dr. Aldonos Vasiliauskienės jubiliejui paminėti
Ypatingas savaitgalis Želsvoje – skambėjo „VasarOK“ šventė
Vasaros šventės Pajevonyje ir Gražiškiuose subūrė bendruomenes

Sportas

Vilkaviškyje įvyko tradicinis šachmatų turnyras
Vilkaviškio atletų pasiekimai Alytaus lengvosios atletikos čempionate
Rungtynės su „Riteriais“ baigėsi lygiosiomis
„Perlą Go“ papildė „Omegos-Tauro-LSU“ marškinėlius vilkėjęs jaunuolis

Politika

Indijos ambasadoriaus vizitas Marijampolėje: naujos tarptautinės draugystės pradžia
Skandaluose įbridusių politikų atostogos anksčiau vertintos kitaip: griežtai kalbėjo ir prezidentas, ir socdemai
EK siūlo mažinti bendrųjų žemės ūkio ir žuvininkystės politikų finansavimą
Marijampolės regionas imasi aktyvių veiksmų investicijoms pritraukti: kuriamos naujos galimybės verslui

Įdomu

Miške senka telefono baterija? Patarė, ką daryti, kad neliktumėte be ryšio
Vaisingumo lenktynėse laimi jaunystė
Kaip draskyklė prisideda prie katės laimės ir geros savijautos?
Standartiniai butai, nestandartiniai lūkesčiai: ar tikrai lietuviai bijo gyventi „kaip visi“?

Verslas

Naujos prekės neatsiperka? Galite tai sustabdyti su Terra Stock prognozėmis
Siūloma svarstyti įvesti sankcijas prekybos tinklo „Mere“ savininkams
Lietuva – tarp greičiausiai inovacijose augančių ES šalių
Komandos formavimo renginiai: efektyvių komandų kūrimo strategijos

Mokslas ir studijos

Marijampolė pagerbė gabiausius abiturientus ir jų mokytojus
Rygiškių Jono gimnazijos abiturientams įteikti brandos atestatai
ŠMSM siūlo koreguoti į aukštąsias mokyklas stojančių šimtukininkų konkursinius balus: pridės papildomų taškų
Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos abiturientams įteikti brandos atestatai

Turizmas

Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Stovyklautojams laikas ugdyti naujus įpročius – vieno dalyko stovyklavietėse gali nelikti
Miškininkai kviečia pažinti miškų paslaptis: daugiau nei 1000 rekreacinių objektų visoje Lietuvoje
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus