• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 10 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ne tik Dubajaus šokoladui: kiek pistacijų rekomenduojama valgyti ir kaip skaniai jas panaudoti net pagrindiniam patiekalui

2025-02-05
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Pistacijos

Pistacijos / asociatyvi Freepik nuotr.

Pistacijos – ypatingu skoniu užburiantys riešutai. Jos dažniausiai naudojamos įvairiausiems desertams ruošti, tačiau puikiai dera ir pikantiškuose patiekaluose: pistacijomis gardinti galima ir sūrius, ir mėsos patiekalus.

Visgi, nors šie riešutai ne tik skanūs, bet ir sveiki, nes juose gausu baltymų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, kiek jų suvalgome per dieną – reikėtų stebėti. Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pistacijos populiarios ir tarp lietuvių.

Naudingos sveikatai, tačiau nepiktnaudžiaukite

„Pistacijos – vieni labiausiai pamėgtų riešutų visame pasaulyje, Lietuvoje taip pat. Apskritai riešutus, kuriuos į savo racioną ragina įtraukti sveikos mitybos žinovai, lietuviai mėgsta vis labiau. Tarp populiariausių – anakardžiai, žemės riešutai, o daugiausiai nuperkama būtent pistacijų. Ypač riešutų paklausa pašoka per akcijas, nes tinkamai laikomi jie turi ilgą galiojimo laiką, tad pirkėjai nepraleidžia progos sutaupyti“, – teigia G. Kitovė.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė, sako, kad pistacijos paplitusios Kanarų salose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Pietų Europoje, Centrinėje ir Rytų Azijoje, taip pat ir Šiaurės Amerikos pietinėje dalyje.

„Dėl savo formos pistacijos Irane vadinamos „besišypsančiais riešutais“, o Kinijoje – „linksmaisiais riešutais“. Visgi, ypatinga ne tik šių riešutų išvaizda, skonis, bet ir ryškiai žalia spalva. Pasirodo, kad tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Būtent dėl didelės naudos sveikatai ir išskirtinio skonio pistacijos yra vartojamos jau apie 9 tūkstančius metų. Pasakojama, kad italai pistacijas valgyti ir naudoti kulinarijoje pradėjo dar Senovės Romoje“, – sako J. Sabaitienė.

Pasak jos, pistacijose randama daug baltymų, vitamino B1, padedančio palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, fosforo, reikalingo kaulams ir dantims, bei kalio, padedančio palaikyti normalų kraujospūdį. O, tam, kad organizmas šias medžiagas pasisavintų – pistacijas reikėtų valgyti nesūdytas. Visgi, kad ir kokios sveikos pistacijos bebūtų – patariama jų nepersivalgyti, mat šiuose riešutuose yra itin daug kalorijų. 100 grame jų randama net 562. Būtent dėl šios priežasties pistacijų per dieną suvalgyti patariama vos saują ar dvi.

Universaliai panaudojamos

Kaip teigia „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška, pistacijos – labai universaliai panaudojamas ingredientas, kuris tinka ne tik desertuose. Azijoje pistacijomis dažnai gardinami azijietiškų makaronų patiekalai, salotos, jų tradiciniuose padažuose pagaminta žuvis ar mėsa. Italai šiais riešutais barsto makaronus ar lazanijas. Pistacijomis galima gardinti įvairiausias užtepėles, sūrio patiekalus, netgi jogurtą, kefyro kokteilius.

Pistacijos puikiai dera su įvairiausios rūšies šokoladu, vanile, citrusiniais vaisiais: citrinomis, apelsinais, avokadais, obuoliais, ožkos sūriu, avietėmis. Tokiais prieskoniais, kaip šafranas, kardamonas, gvazdikėliai, druska, pipirai. Pistacijos dažnai derinamos ir prie itališkų makaronų patiekalų, kuskuso, netgi mėsos: jos puikiai dera tiek su jautiena, veršiena, tiek įvairios rūšies paukštiena.

E. Semaška dalijasi ir trimis nepaprastais receptais, kuriuose išradingai panaudosite pistacijas.

Veršiena su pistacijomis

Reikės: 100 g smulkintų pistacijų, 4 gabalėlių veršienos karkos, 1 a. š. druskos, 2 v. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

Veršienos gabalėlius apibarstykite druska ir vieną pusę padenkite smulkintomis pistacijomis.
Kepsnelius pistacijomis į viršų išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje bei aliejumi išteptoje skardoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 15-20 minučių.
Veršienos kepsnius patiekite su pesto padažu bei šviežių daržovių salotomis.

Sūrio tortas su pistacijomis

Reikės: 150 g kapotų pistacijų, 200 g paprastų sutrupintų sausainių, 120 g kokosų aliejaus, 1 v. š. medaus, 1⁄4 a. š. cinamono, 500 g kreminio sūrio, 3 v. š. medaus, 1 citrinos sulčių ir žievelės, 1 a. š. vanilės ekstrakto, 300 ml plakamosios grietinėlės, 10 g želatinos.

Gaminame:

Į dubenį suberkite sausainių trupinius, cinamoną, supilkite lydytą kokosų aliejų bei medų ir viską gerai išmaišykite. Jei mišinys nesulimpa, įpilkite daugiau aliejaus. Masę supilkite į apvalią 24 cm skersmens kepimo formą, rankomis prispauskite prie dugno ir dėkite į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų.
Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi, vanilės ekstraktu, citrinos sultimis bei tarkuota žievele.
Pusę plakamosios grietinėlės išplakite elektriniu plaktuvu ir supilkite į kremą. Likusią grietinėlę pakaitinkite, supilkite į ją išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps. Paruoštą grietinėlę supilkite į sūrio kremą ir gerai išmaišykite.
Kremą dėkite ant sustingusio torto pagrindo, paviršių išlyginkite ir palikite šaldytuve bent 4–5 valandoms, o geriausia – per naktį. Sustingusį tortą papuoškite pistacijomis ir skanaukite.

Pynutė su pistacijomis

Reikės: Tešlai: 500 g miltų, žiupsnelio druskos, 300 ml šilto pieno, 10 g sausų mielių, 80 g cukraus, 50 g kambario temperatūros sviesto, 1 kiaušinio, 1 v. š. aliejaus. Įdarui: 60 g kambario temperatūros sviesto, 60 g cukraus, 60 g kapotų pistacijų. Glajui: 120 ml vandens, 100 g cukraus, ½ citrinos sulčių, 1 v. š. skysto medaus, 1 a. š. vanilės ekstrakto.

Gaminame:

Gilesniame inde sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos, per vidurį padarykite nedidelę duobutę, į ją įpilkite šilto pieno, suberkite mieles, cukrų ir viską išmaišykite. Šis „duobutės metodas“ padės išvengti tešlos gumulėlių. Toliau į tešlą įmaišykite sviestą bei kiaušinį ir kokias geras 5 minutes intensyviai minkykite. Tešlą apie valandą palaikykite uždengtą maistine plėvele, kol ji iškils. Kad tešla nepriliptų prie kraštų, indą prieš tai ištepkite aliejumi.
Kai tešla pakils maždaug dvigubai, plonai ją iškočiokite į stačiakampio formą, ištepkite sviestu, apibarstykite cukrumi, riešutais ir palei ilgąją kraštinę suvyniokite į pailgą suktinuką. Jį išilgai perpjaukite pusiau ir abi dalis supinkite tarpusavyje.
Kraštus sujunkite, kad gautųsi apvalus pyragas, perkelkite jį į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir dar apie pusvalandį kildinkite. Galiausiai pašaukite būsimą gardėsį į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių 180 °C temperatūroje.
Į nedidelį puodą supilkite vandenį, medų, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Tada įmaišykite citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, dar minutėlę pakaitinkite ir nukelkite nuo kaitros. Apie pusę glajaus supilkite ant ką tik iš orkaitės ištrauktos iškepusios pynutės, apie 15 minučių luktelėkite, kol pyragas pravės. Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: AfrikaAzijaCentrinė AzijaElvyra SemaškaGintarė KitovėIranasItalijaJolanta SabaitienėKanarų salosKinijaLietuvaPietų EuropaRytų AzijaSenovės RomaŠiaurės AmerikaŠiaurės vakarų Afrika
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Vilkaviškyje vyks diena be automobilio
Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Šakių savivaldybėje surengtas asmenų su negalia gerovės tarybos posėdis
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurės čempionai krepšinio sektoriuje – „Hikvision“

Kultūra

Daukšiuose atidarytas muziejus: Juozo Šeimio ekspozicija atveria praeities paslaptis
Surengtas plenero „Sūduvių žemė: PA(si)likimai“ darbų parodos atidarymas
Mokolų kaimo rudens šventė „Čia mano namai“ subūrė bendruomenę
Kudirkos Naumiestyje surengta kasmetinė bendrystės tradicija „Artumo šventė”

Sportas

Kazlų Rūdos savivaldybės Taurės čempionai krepšinio sektoriuje – „Hikvision“
Marijampolės savivaldybėje pasveikinta Europos merginų jaunimo vicečempionė Rosita Rusovičiūtė
Valingai kovoję lietuviai nusileido svečiams iš Nyderlandų
Su Malta Kaune išsiskirta lygiosiomis

Politika

Šakių savivaldybėje surengtas asmenų su negalia gerovės tarybos posėdis
R. Juknevičienė: „Reikia europinio plano karui Ukrainoje baigti“
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Finansų ir strateginio planavimo skyrius
Seniūnai aptarė svarbiausias aktualijas ir rudens darbus

Įdomu

Nuo odos priežiūros iki vidinės ramybės: ką turite žinoti apie grožį brandžiame amžiuje?
Žmonių spūstys iškilmių naktį ir dieną Marijampolėje
Psichologė įvardijo, kokią įtaką žmogaus emocinei sveikatai ir produktyvumui daro želdiniai miestuose
Apsipirkimai didelėmis pakuotėmis – ne tik gausioms šeimoms: kaip sutaupyti ir išleisti mažiau

Verslas

Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams

Mokslas ir studijos

Investicijos į ateitį: modernizuojamos Marijampolės švietimo įstaigų erdvės
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas
Studentams su negalia – finansinė parama
Marijampolės meno mokykla – erdvi, saugi ir įkvepianti kūryba

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus