• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 31 liepos
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pasaulinė makaronų diena: kaip išvengti dažniausių makaronų ruošimo klaidų?

2024-10-25
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Makaronai

Makaronai / asociatyvi Freepik nuotr.

Spalio 25-oji – Pasaulinė makaronų diena, skirta paminėti vieną mėgstamiausių pasaulio patiekalų. Nuo klasikinių itališkų spagečių su pomidorų padažu iki įvairiausių netradicinių paruošimo būdų – makaronai tapo mėgstamu pasirinkimu dažnoje virtuvėje.

Tačiau, nors makaronų ruošimas atrodo paprastas, daugelis daro klaidas, dėl kurių patiekalas gali prarasti savo nepriekaištingą skonį. Maisto tinklaraštininkė Indrė Denisovienė dalinasi, kaip jų išvengti.

1. Nekreipiamas dėmesys į makaronų rūšį

Pasak maisto tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ autorės Indrės Denisovienės, planuojant ruošti makaronų patiekalą pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į makaronų rūšį.

„Lietuvos parduotuvių lentynose dažniausiai būna paprastųjų kviečių ir kietųjų kviečių makaronai, vadinami „durum“, taip pat galima įsigyti ir kitų grūdų makaronų. Tačiau norint pasigaminti patiekalą, kuris primintų itališką virtuvę, vertėtų rinktis kietagrūdžius „durum“ makaronus – būtent naudojant kietuosius kviečius gaminami itališki makaronai.

Kokybiški makaronai – labai svarbus kriterijus, lemiantis patiekalo skonį ir maistines savybes“, – dalinasi I. Denisovienė.

Tinklaraštininkei antrina ir grūdų perdirbėjų bendrovės „Dobele“ pardavimų vadovas Lietuvoje Romanas Stanislovaitis: „Kietagrūdžiuose makaronuose yra didelis kiekis mineralinių medžiagų – kalio, geležies, fosforo, kalcio. Svarbiausia – tokie makaronai yra puikus baltymų šaltinis: 100 g sauso gaminio yra 15 proc. paros normos žmogui. Be to, įprastų makaronų gamybai naudojami rafinuoti miltai, o kietagrūdžių – manai, tai lemia didesnį ląstelienos kiekį.“

2. Per mažai vandens

Indrė Denisovienė pastebi, dažna makaronų paruošimo klaida – naudojamas per mažas puodas arba per mažai vandens.

„Makaronai turi laisvai plaukioti, todėl siūlome vadovautis instrukcijomis, nurodytomis ant pakuotės arba „auksine“ taisykle: 100 g makaronų reikia 1 litro vandens. Tai padės išvengti prilipimo ir leis makaronams tolygiai išvirti“, – pataria I. Denisovienė.

3. Užmirštama pasūdyti

Tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ autorės teigimu, makaronams, virtiems be pakankamai druskos, gali trūkti skonio. „Nevenkite pasūdyti vandens – įdėkite apie 1 valgomąjį šaukštą druskos litrui vandens. Druska suteiks makaronams skonio nuo pat pradžių, todėl jūsų patiekalas bus sodresnis ir skanesnis“, – sako pašnekovė.

4. Makaronų plovimas po virimo – klaida

Nors daugelis įpratę nuplauti makaronus po virimo, I. Denisovienė to daryti nerekomenduoja, nes taip pašalinamas krakmolas, kuris padeda padažui prilipti. Norėdami geresnio skonio ir tekstūros, tiesiog gerai nuvarvinkite ir iš karto maišykite su padažu.

5. Netinkamas virimo laikas

„Nenumokite ranka į makaronų virimo laiką, tai – itin svarbi sąlyga patiekalo skoniui. Makaronai turėtų būti „al dente“ – šiek tiek tvirti. Per ilgas virimas juos suminkštins ir patiekalas praras tekstūrą. Sekite pakuotės instrukcijas ir patikrinkite makaronus minutę anksčiau, kad užtikrintumėte tobulą rezultatą“, – sako tinklaraštininkė.

6. Gaminant iš anksto, kyla rizika

Tinklaraštininkė atkreipia dėmesį, jeigu makaronus pagaminate per anksti, jie gali sukibti ir išsausėti. Geriausia juos virti, kai padažas jau paruoštas, o jei reikia, galite pridėti truputį vandens, kad makaronai ilgiau išliktų birūs.

7. Neišsaugomas makaronų vanduo

„Patarimas pabaigai – prieš nukošdami makaronus, išsaugokite šiek tiek krakmolingo vandens – jis puikiai tinka padažo konsistencijai koreguoti ir padeda padažui geriau pasiskirstyti ant makaronų“, – pataria I. Denisovienė.

Tarptautinė makaronų diena – puiki proga išmokti šių paprastų, bet svarbių taisyklių ir mėgautis gardžiais makaronais. Tinklaraščio „Skaniai ir lengvai“ autorė dalinasi rudenišku greitai paruošiamu makaronų receptu.

Grybų ir makaronų apkepas

Ingredientai, kurių reikės:

• 400 g virtų „Dobele“ kietagrūdžių makaronų;
• 250 g grybų;
• 150 g šoninės;
• 5-6 saulėje džiovintų pomidorų;
• 1 nedidelio brokolio;
• sviesto (formai patepti);
• džiūvesėlių (formai pabarstyti);
• šiek tiek druskos (makaronų virimui).

Padažo ruošimui:

• 0.5 l pieno;
• 1 kiaušinio;
• 2 a. š. garstyčių;
• druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį)
• 100 g puskiečio sūrio;
• saujos kietojo sūrio (Parmezano).

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasiruoškite skardą. Ištepkite ją sviestu ir pabarstykite džiūvesėliais.
2. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite šoninę, kol apskrus. Išimkite ir atidėkite į šoną. Į keptuvę sudėkite smulkintus brokolius ir grybus, lengvai pakepinkite. Kai iškeps, sumaišykite su pjaustytais džiovintais pomidorais.
3. Pieną sumaišykite su kiaušiniu, garstyčiomis, druska, puskiečiu sūriu ir viską gerai išmaišykite.
4. Daržoves, šoninę ir makaronus sumaišykite. Sudėkite į sviestu ir džiūvesėliais padengtą kepimo formą ir užpilkite padažu. Kepkite iki 180° įkaitintoje orkaitėje apie 25-35 minutes. Prieš kepimo pabaigą užberkite kietojo sūrio. Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Indrė DenisovienėPasaulinė makaronų diena
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Etikos komisija: Šakių meras suvaldė ne visus privačius interesus
Jau veikia atnaujinta sankryža prie Marių parko
Marijampolėje įvykdytas plėšimas ir pagrobimas: trys įtariamieji sulaikyti
Lwowek Slaski ir Kazlų Rūdos merai aptarė bendradarbiavimą

Kultūra

Išrinktos 2026 metų mažosios kultūros sostinės
Keliaujanti cirko laboratorija 8: tradicinis cirkas peržengia maniežo ribas
Pilviškių vokalinis ansamblis „Jovaras“ švenčia 30-metį
Nuskambėjo tradicinė Alvito Oninių šventė

Sportas

Patirtas pirmas sezono pralaimėjimas namie
Trakai taps tarptautinio dėmesio centru – Galvės ežere vyks pasaulio jaunių irklavimo čempionatas
Naujas pasaulio rekordas: A. Kanopkinas visą parą važiavo maksimaliu tempu
Vilkaviškyje įvyko tradicinis šachmatų turnyras

Politika

Etikos komisija: Šakių meras suvaldė ne visus privačius interesus
Indijos ambasadoriaus vizitas Marijampolėje: naujos tarptautinės draugystės pradžia
Skandaluose įbridusių politikų atostogos anksčiau vertintos kitaip: griežtai kalbėjo ir prezidentas, ir socdemai
EK siūlo mažinti bendrųjų žemės ūkio ir žuvininkystės politikų finansavimą

Įdomu

Vasara – vitaminų metas: ką gali duoti lietuviškas derlius, ir kaip jo naudą išsaugoti žiemai?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Apgamas ar ne apgamas? Kada dermatologas turėtų įvertinti odos darinius
Plaukai vasarą: ką daryti, jeigu jie išsausėjo ir lūžinėja?

Verslas

Komercinis arbitražas Lietuvoje – ką verta žinoti verslininkams
Naujos prekės neatsiperka? Galite tai sustabdyti su Terra Stock prognozėmis
Siūloma svarstyti įvesti sankcijas prekybos tinklo „Mere“ savininkams
Lietuva – tarp greičiausiai inovacijose augančių ES šalių

Mokslas ir studijos

Sėkmės receptas bendruomenei: lyderystė, parama ir bendradarbiavimas
Keliaujanti cirko laboratorija 8: tradicinis cirkas peržengia maniežo ribas
Marijampolė pagerbė gabiausius abiturientus ir jų mokytojus
Rygiškių Jono gimnazijos abiturientams įteikti brandos atestatai

Turizmas

Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Stovyklautojams laikas ugdyti naujus įpročius – vieno dalyko stovyklavietėse gali nelikti
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus