Apsinuodijimo maistu simptomai gali būti atpažįstami daugumai – tai vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, kartais ir karščiavimas. Nuo pat didžiųjų švenčių pradžios vaistinėse vis dar dažnai lankosi žmonės, ieškantys skrandžio veiklą gerinančių preparatų. Visgi, artėjant Naujųjų metų išvakarėms, „Eurovaistinės“ farmacininkė Fausta Barisevičienė pasakoja, kad reikėtų ne vien pasirūpinti simptomus malšinančiais vaistais, bet ir, svarbiausia, vengti dažniausių klaidų gydant apsinuodijimus.
Nepradėkite iškart slopinti simptomų
Apsinuodijus maistu organizmas pradeda kovoti su toksinų pertekliumi, stengdamasis juos pašalinti, pasakoja F. Barisevičienė. Anot jos, viena dažniausių klaidų tokioje situacijoje – iškart pradedami vartoti vaistai, skirti vėmimo ar viduriavimo malšinimui.
„Jeigu pradėjus viduriuoti ar vemti iš karto išgersime šiuos simptomus malšinančius vaistus, mes taip tarsi užrakinsime nuodinguosius toksinus savo organizme. Tai gali tik dar labiau pabloginti būklę. Todėl rekomenduojama bent pirmąsias apsinuodijimo maistu valandas leisti organizmui išsivalyti ir papildomai gerti skysčius – geriausia vanduo, nors ir mažais gurkšneliais – bei elektrolitus. Taip pat pašalinti toksinus iš organizmo gali padėti aktyvinta anglis“, – pasakoja farmacininkė.
Šaltas dušas nepadės
Farmacininkė pasakoja, kad neretai tenka išgirsti atvejų, kai apsinuodiję maistu arba alkoholiu žmonės stengiasi atgauti jėgas po šaltu dušu.
„Apsinuodijimo metu visa mūsų energija naudojama pašalinti toksinus iš organizmo. Šaltas dušas apsinuodijus tiek maistu, tiek alkoholiu nėra naudingas mūsų savijautai. Apsinuodijusiems nuo maisto šaltas dušas nepadės greičiau intoksikuotis, o apsinuodijusiems alkoholiu tai gali iššaukti netgi sąmonės praradimą. Lygiai taip pat vertėtų vengti itin karšto dušo, pirčių. Tas pats galioja ir su geriamu vandeniu – tokiais atvejais geriausia rinktis šilto – ne karšto ar šalto – vandens stiklinę“, – pasakoja F. Barisevičienė.
Išbandykite pelynų arbatą
„Pelyno arbata yra be reikalo nepopuliari ir nelabai mėgstama žmonių, o ypač šventiniu periodu, kai padaugėja apsinuodijimų. Iš tiesų ši arbata nuo senų laikų visiems žinoma kaip fermentų sistemos veiklą skatinanti priemonė. Dauguma jos nemėgsta dėl specifinio skonio, tačiau apsinuodijus patariama bent jau pelynų arbatą praskalauti burnoje ir išspjauti. Vien to gali pakakti, kad būtų suaktyvinta fermentų sistema ir sergantysis greičiau pasijustų geriau“, – pasakoja farmacininkė.
Jokios kavos, kol pasveiksite
Farmacininkė patartų apsinuodijimo metu vengti tiek kavos, tiek kitų tonizuojančių gėrimų, kadangi šie gali dar stipriau sudirginti žarnyną ir skrandį. Tokiu atveju patariama rinktis švelnias vaistažolių – mėtų arba imbiero – arbatas. Vien pastarasis imbieras vis dar per mažai žinomas visiems kaip natūrali, vėmimą slopinanti priemonė.
Elektrolitų ir gliukozės tirpalai
„Intoksikuojantis organizmui mes netenkame daug mineralų. Visą šį laiką reiktų papildomai vartoti ne tik elektrolitų, bet ir gliukozės tirpalus. Neretu atveju galima rasti preparatų, kuriuose iškart yra ir elektrolitų, ir gliukozės. Jie būna sūriai saldaus skonio. Apsinuodijus alkoholiu, gliukozė greičiau jį išskaido organizme. Jei namų vaistinėlėje neturite gliukozės tirpalo, galite išgerti ir arbatos su cukrumi ar medumi. Tai padės greičiau skaidytis toksinams“, – pasakoja F. Barisevičienė.
Gerosios bakterijos
„Gerosios bakterijos tiek būtinos virškinimo sistemai palaikyti, tiek naudingos imuninei sistemai palaikyti. Po apsinuodijimo pradėtos vartoti gerosios bakterijos padeda atstatyti normalią organizmo būklę. Taip pat jas verta sugerti ne vien po sunegalavimo, bet ir profilaktiškai. Tai patariama ypač tiems, kurie skundžiasi pilvo pūtimu, kadangi gerosios bakterijos atstato mūsų organizmo mikroflorą“, – pasakoja farmacininkė.
Maistas viduriuojant
Farmacininkė pasakoja, kad bananai, ryžiai, džiūvėsėliai, skrebučiai yra tinkamas maistas pradėjus viduriuoti po apsinuodijimo. Jie yra švelnūs skrandžiui, lengvai virškinami, be to juose esantis krakmolo kiekis padeda surišti išmatas, o tai gali sumažinti besitęsiančio viduriavimo dažnį.
„Jogurtas vartotinas tik natūralus, be saldiklių ir tik tuomet kai pasijaučiama gerai. Taip pat tokioje situacijoje pravers natūralūs sultiniai, švelnios sriubos, į kurias galima pridėti natūralių žolelių, tokių kaip pankolio, imbiero, mėtos, kurių sudėtyje yra natūralių anti-uždegiminių savybių, kurios gali padėti nuraminti skrandį ir padėti virškinti“, – pasakoja F. Barisevičienė.