• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 2 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

2023-10-01
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Melionas

Melionas / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Saldus ir sultingas melionas – tikras džiaugsmas skonio receptoriams. Tačiau renkantis, laikant namuose ir ragaujant šiuos vaisius pravers atidumas.

Prekybos tinklo „Iki“ žinovai pasidalijo keletu patarimų, kaip kaskart išsirinkti prinokusį melioną ir su kuo jį valgyti. Nustebsite – šis gaivus ir nebrangus vaisius dera net makaronų patiekale.

Kaip išsirinkti tinkamą vaisių?

„Ryškiai geltoni melionai – tarsi besitęsiančių gerų orų simbolis. Matome, kas šį rugsėjį susidomėjimas arbūzais, melionais yra didesnis nei pernai metais. Jau ne vienerius metus stebime ir lietuvių norą išbandyti skirtingas šių gaivių vaisių rūšis. Pavyzdžiui, dabar noriai perkami arbūzai iš Italijos, taip pat sveriami saldieji melionai ir Uzbekijos, kurie pasižymi saldumu ir gera kaina. O jau kitą savaitę pasirodys ir paprastai tikru rudens hitu tarp pirkėjų tampantys užjūrio melionai ir arbūzai iš Brazilijos“, – naujienomis dalijasi Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Norint išties pasimėgauti vaisiaus dovanojamu skoniu, geriausia jį įsigyti pačiame savo nokimo pike. Parduotuvėje melioną išsirinkti tokį, kad būtų tikrai prinokęs ir saldus, nėra sunku, sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Pakanka įvertinti kelis aspektus.

Išvaizda. Atidžiai apžiūrėkite meliono žievę. Ji turi būti tvirta, be pernelyg ryškių dėmių ar įtrūkimų. Bet koks vaisiaus pažeidimas skatina fermentacijos procesą, o jei pažeidžiamas žievės vientisumas, bakterijos gali patekti į vidų. Nesijaudinti galite tik dėl vadinamosios „žemės dėmės“ – vietos, ant kurios vaisius gulėjo nokimo metu.

Elastingumas. Renkantis melioną verta jį lengvai spustelti, nes jo žievė yra daug plonesnė nei arbūzo, todėl iš jos lengva suprasti sunokimo laipsnį. Pasak J. Sabaitienės, vaisius turėtų pasiduoti, bet tuoj pat grįžti į savo vietą. Jei jį paspausti yra sunku, melionas nėra prinokęs. O jei įdubimas išlieka, vaisius jau pernokęs ir gali būti pradėjęs gesti.

Kvapas. Tai lemiamas kriterijus. Geras melionas skleidžia malonų ir saldų kvapą, tačiau ne per stiprų – jeigu aromatas itin stiprus, tai gali signalizuoti, kad vaisius pernokęs. Norėdami išsirinkti optimalų variantą, lengvai patrinkite melioną ir pauostykite jo paviršių. Kvapas gali skirtis priklausomai nuo veislės, tačiau bet kuriuo atveju jis turėtų būti malonus.

Svoris. Jei finišo tiesiąją pasiekė du melionai ir nesate tikri, kurį pasirinkti, palyginkite vaisių svorį. Net jei vizualiai jie vienodi, pasirinkite tą, kuris sveria daugiau. Tikėtina, kad jis yra brandesnis ir kokybiškesnis. Visgi, jeigu vaisius yra stebėtinai sunkus, tai turėtų kelti įtarimą – gali jau būti prasidėję puvimo procesai. Tačiau juos išduotų ir kvapas bei žievės elastingumas.

Tiesa, vienu atveju verta rinktis ir ne labiausiai išnokusį vaisių – tuomet, jeigu neketinate jo valgyti iškart. Neperpjautas melionas kambario temperatūroje dar kiek sunoks.

20 minučių prieš valgymą atlikite vieną veiksmą

Perpjautą melioną reikėtų iškart laikyti šaldytuve. Tačiau net ten reguliariai tikrinkite vaisiaus kvapą, išvaizdą ir tekstūrą. Jei kuris nors iš jų yra suprastėjęs, melionas verčiau nevalgykite.

„Nors rekomenduojama vaisių laikyti šaldytuve, pats skaniausias jis būna nebe šaltas, o kambario temperatūros melionas. Tad iš šaldytuvo jį išimkite likus maždaug dvidešimčiai minučių iki valgymo – tuomet saldus skonis atsiskleis žymiai labiau“, – pataria J. Sabaitienė.

Prieš pjaustant melioną rekomenduojama jį r gerai nuplauti. Taip išvengsite ant žievės galinčių būti bakterijų patekimo į vaisiaus minkštimą pjaunant.

Netikėtas panaudojimo būdas – padaže makaronams

Prinokęs ir saldus melionas yra skanus vienas pats. Tačiau šis vaisius puikiai tinka įvairiuose deriniuose užkandžiams, iš jo galima gaminti desertus, šaltas sriubas ar salotas. Ypač patrauklu tai, kad jį galima derinti su plačia aibe ingredientų, o vieno nebrangaus vaisiaus pakaks visai šeimai, atkreipia dėmesį „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

„Melionas niekada nebūna nuobodus, nes jo kreminis, švelnus minkštimas puikiai tinka tiek pikantiškiems, tiek saldiems patiekalams, jį skanu naudoti marinatams, šaltoms sriuboms ar džemams. Taip pat dera su mėsa ir įvairiomis daržovėmis, jį galima patiekti kaip užkandį su mėlynaisiais sūriais ar brandintu kumpiu, kombinuoti su salotomis ar sezoniniais vaisiais. Populiaru ir iš meliono gaminti kokteilius, jų skonis dar geriau atsiskleidžia įdėjus ir mėtos“, – apie melioną pasakoja kulinarijos technologė.

Ji kviečia išbandyti ir netradicinį derinį, kuriam reikės nebrangių ir paprastų produktų – vakarienei pasigaminkite sočių makaronų su meliono padažu.

Penne su melionu, šonine ir sūriu

Reikės: penne ar kitokios formos makaronų, 8 griežinėlių šoninės, 2 vidutinio dydžio svogūnų, 2 šaukštų sauso baltojo vyno, 6 skiltelių česnako, 2 vidutinio dydžio pomidorų, 1 meliono, ½ puodelio riebios grietinėlės, 1 puodelis tarkuoto parmezano, smulkintų petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

Svogūnus, česnakus, pomidorus susmulkinkite. Melioną nulupkite ir supjaustykite mažais gabalėliais.
Įkaitinkite aliejų dideliame puode arba keptuvėje. Sudėkite šoninę ir kepkite, kol ji taps traški. Tuomet ją išimkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės ir palikite atvėsti. Kai šoninė pakankamai atvės, sutrupinkite ją ir atidėkite į šalį.
Palikite šiek tiek riebalų keptuvėje ir į ją sudėkite svogūnus su žiupsneliu druskos bei įpilkite vyno. Kepkite svogūnus retkarčiais pamaišydami, kol jie taps auksiniai ir karamelizuosis, apie 10-15 minučių. Sudėkite česnakus ir toliau maišydami kepkite dar 3 minutes.
Sudėkite pomidorus ir supjaustytą melioną, užvirkite. Retkarčiais pamaišydami virkite, kol melionas ims leistis. Galite jį dar pasmulkinti bulvių trintuvu. Virkite bent 25 minutes.
Sudėkite grietinėlę ir ¾ puodelio tarkuoto sūrio į padažą. Leiskite pavirti minutę ar dvi, kad skoniai susilietų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
Per tą laiką pagal instrukciją išvirkite makaronus. Patiekite papuošę likusiu tarkuotu sūriu, smulkinta šonine ir petražolėmis.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: MėsaOninėssudSvoris
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Bartninkų medų žinojo Lenkijos karaliai, kryžiuočių ordino magistrai ir Vokietijos imperatoriai
Marijampolėje finišavo rekordu paženklintas „Cukrinis festivalis”
„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Situacija kartojasi: į ligoninę Kaune paguldytas šiais metais gimęs kūdikis

Kultūra

Marijampolėje finišavo rekordu paženklintas „Cukrinis festivalis”
„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Dviejų parodų šventė Marijampolėje – meno kalba apie tapatybę ir jungtis

Sportas

LFF FPRO Taurės turnyre Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ komandos kelionė baigėsi aštuntfinalyje
„Sūduva“ įveikė aštuntfinalio barjerą
„Sūduvos“ kelyje – patyrusių žaidėjų turintis ir beveik nepraleidžiantis „Tauras“
Judanti bendruomenė: Marijampolės savivaldybėje praūžė Sporto savaitė 2025

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Bendrųjų reikalų skyrius
Kalvarijos savivaldybėje surengtas tarpinstitucinis pasitarimas
Europos Parlamente jau penktus metus iš eilės bus minimos sovietų vykdytų tremčių metinės bei skaitomos ištremtųjų pavardės
Šakių rajone lankėsi Sveikatos apsaugos ministrė

Įdomu

Laukiniai gyvūnai mieste – kas atlygins padarytą žalą?
Caras skelbė Vilnių Lietuvos sostine
Kaip finansiškai pasiruošti šeimos pagausėjimui: ekspertės patarimai
Nelaukiamiausia vasaros dalis – uodai: atskleidė, kodėl vienus puola labiau nei kitus

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Kalvarijos meno ir sporto mokyklos dailės skyriaus mokinės sulaukė garbingų apdovanojimų
Marijampolėje diskutuota apie skaitmeninį ugdymą: nuo dirbtinio intelekto iki išplėstos realybės sprendimų

Turizmas

Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus