• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 9 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Profesionalai pataria: 5 būdai, kaip ruošiant šventines vaišes sutaupyti ir nešvaistyti

2019-12-23
Aktualijos, Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo
A A

Prasidedant didžiosioms šventėms, visi dalinasi gerumu, dėmesiu vienas kitam, sėda drauge prie gausiai nukrautų stalų ir sočiai mėgaujasi maistu. Tačiau kilniaširdiškomis nuotaikomis spinduliuojančios Kalėdos pasižymi ir milžiniškais išmetamo maisto kiekiais. Rūpestis sočiai pamaitinti artimuosius pavirsta besaikiu maisto pirkimu, pinigų leidimu, gaminimu, valgymu, virškinimo sutrikimu ir galvos skausmu, kur padėti nesuvalgytą maistą. Norint viso to išvengti, svarbu šventėms ruoštis apgalvotai.

Vienas Lietuvos gyventojas per metus išmeta vidutiniškai apie 50 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Vis didėjantys maisto likučių kiekiai kelia nerimą dėl bereikalingo pinigų švaistymo ir žalingo poveikio aplinkai – į sąvartynus patekęs pūvantis maistas išskiria anglies dioksidą ir nuodingas metano dujas, stipriai teršiančias atmosferą ir ženkliai prisidedančias prie klimato atšilimo. Kita švaistomo maisto skaudi pusė – faktas, kad tuo pat metu Lietuvoje 312 tūkstančių žmonių neturi ką valgyti. Pagal 2018 m. statistiką, tiek žmonių Lietuvoje gyvena žemiau absoliučios skurdo ribos. Ką daryti, kad nuo Kalėdų stalo likę maisto likučiai nekeltų rūpesčių ir būtų tinkamai sunaudoti?

Apskaičiuokite maisto kiekį pagal svečių skaičių

Jevgenij Volkov

Kasdien maistą gaminantis virtuvės šefas Jevgenij Volkov pasakoja, kad dažniausiai problemos prasideda ruošiantis šventėms, kai žmonės stengiasi Kūčių ar Kalėdų stalui patiekti kuo daugiau patiekalų, ne mažiau dvylikos. Virtuvės šefas pritaria, kad svarbu laikytis tradicijų, tačiau Kūčių vakarienei ruošiant visus dvylika patiekalų, geriau gaminti mažesnius jų kiekius arba pakviesti daugiau svečių. Pats J. Volkov šventinei savo šeimos vakarienei pasirenka kelis pagrindinius tradicinius patiekalus ir kruopščiai apskaičiuoja maisto kiekį, – „Vienam svečiui užtenka apie 0,5 kg, o jei labai sočiai – 0,7 kg maisto. Šio kiekio pilnai pakanka gerai ir sočiai praleisti šventinį vakarą su šeima“.

Tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė pritaria, kad norint nešvaistyti maisto, labai svarbu suskaičiuoti, kokį žmonių kiekį planuojate pamaitinti ir gaminamą maistą mintyse išdalinti porcijomis. „Žinoma, neįmanoma to padaryti tiksliai, bet tikrai įmanoma apskaičiuoti apytiksliai. Pavyzdžiui, jei turite 5 valgančius, tikrai nebūtina gaminti 6 skirtingų mišrainių, begalės užkandėlių ir dar iškepti pagrindinį karštą patiekalą, o desertui patiekti 3 skirtingus pyragus.“ – patarimu dalinasi I. Greičiūnaitė.

Patiekalus gaminkite prieš pat vakarienę

J. Volkovas rekomenduoja nesiimti ruošti maisto labai iš anksto. Geriau susiplanuoti šventės dieną laisvesnę ir gaminti likus porai valandų iki svečių atėjimo – taip ir patiekalai bus švieži, gardūs, ir neprigaminsite per daug. „Jei gaminsite tai, ką svečiai labiausiai mėgsta, tuomet ir suvalgyta bus greitai. O pritrūkus, visada galima papildyti stalą, jei liko neparuoštų produktų, – sako J. Volkovas, – teks atsistoti nuo stalo ir papildomai padirbėti, bet geriau vakaro eigoje pagaminti patiekalą, kurio visi nori, nei iš anksto vargti dėl to, ko svečiai galbūt nesuvalgys.

„Žinoma, galima saugius, ilgiau išsilaikančius produktus pasiruošti iš anksto, pavyzdžiui, išvirti daržoves mišrainei. Nieko joms nenutiks, jei laikysite uždarame inde, tinkamoje temperatūroje. Bet greit gendančius produktus, pavyzdžiui kiaušinius rekomenduoju virti likus valandai iki patiekimo, atvėsinti šaltame vandenyje ir įdėti į mišrainę. Taip bus ir sveikiau, ir skaniau. Taip pat ir žuvis turi būti apdorota prieš pat patiekiant ir suvalgyta iškart.“ – pasakoja virtuvės šefas.

Maistą laikykite tinkamoje temperatūroje

Labai svarbu nelaikyti maisto ant stalo ilgai, kelias valandas ar visą dieną – taip jis greičiau suges ir teks išmesti. Jei jau matote, kad patiekalo svečiai nelabai valgo, neškite jį į šaldytuvą. J. Volkovas pastebi, kad geriau ant stalo dėti mažesnes patiekalų porcijas ir joms baigiantis – papildyti. Pagal higienos normas, greitai gendantys pieno produktai, mišrainės su majonezu, kiaušiniai laikomi kambario temperatūroje turėtų būti suvartoti per tris valandas. Ilgiau ant stalo užsibuvę, šie produktai praranda išvaizdą, skonines savybes, prasideda gedimo procesai.

Pasak virtuvės šefo, pagamintą, šaldytuve laikomą maistą geriausia suvartoti per 24 valandas. –  „Aišku, viskas priklauso nuo pačio produkto, ar jis praranda gerą skonį, išvaizdą, kokybę. Pavyzdžiui keptą mėsą galima padėti į šaldytuvą, uždengti plėvele, kad neapdžiūtų, o sekančią dieną jos papjaustyti“.

Ieva Greiciunaite

Iš likučių gaminkite naujus patiekalus

I. Greičiūnaitė siūlo pagalvoti, kaip likusį produktą išnaudoti keliuose skirtinguose patiekaluose: „Jei gaminant salotas su silke sunaudojote tik pusę pakuotės silkės, kitą jos dalį galite panaudoti sumuštinukų gamyboje. Taip pat siūlau paieškoti receptų, kurių dėka, iš atrodo niekam tikusio likučio, dar galima pasigaminti nuostabų naują patiekalą. Tai gali būti įvairiausi troškiniai, sriubos, kepsneliai, kišas ir t.t.“

„Namuose aš visuomet laikausi nuomonės – ko nesuvalgai, atiduok, o jeigu nėra kam atiduot, suvartok per 12 valandų ar parą, sukomponuok su kitais produktais – patarimais dalinasi J. Volkovas. – Jei lieka silkės, juodos duonos, padarykite duonos skrebučius, sumaišykite su silke ir naminiu majonezu. Jei liko tradicinės „Silkės pataluose“ ar mišrainės, kodėl gi nepadarius užtepėlių? Dabar visi jas labai mėgsta. Sutrinkite su trintuvu iki kreminės konsistencijos ir turėsite naują patiekalą, – užkandėles, kurios su juoda lietuviška duona bus labai skaniai suvalgytos“.

Vienas dažniausiai išmetamų maisto produktų yra duona – nesuvartotus duonos gaminius išmeta daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų. I. Greičiūnaitė rekomenduoja iš nesuvalgytos duonos pagaminti krutonus, kuriais galima skaninti sriubas, salotas. Nuo šventinės vakarienės likusi padžiūvusi duona gali pavirsti ir nuostabiais kitos dienos pusryčiais – tinklaraščio autorė dalinasi prancūziško skrebučio receptu, kurį rasite straipsnio pabaigoje.

Dalinkitės maistu su kitais

Virtuvės šefas primena, kad šalia mūsų daugybė žmonių stokoja maisto, – „Jeigu liks daug maisto, jis suges ir mes jį išmesime. O juk maistas kainuoja nemažus pinigus, kuriuos tokiu būdu išmetame į šiukšlių dėžę. Todėl pats geriausias būdas likus nesuvalgyto maisto, jį išdalinti. Artimiesiems, kaimynams arba tiems, kurie iš vis neturi ko valgyti. Juk gatvėse matome žmonių, kurie stokoja maisto, tad sudėkime likusį maistą į krepšelį ir padovanokime sunkiau gyvenantiems. Galbūt reikės paieškoti tokių žmonių, bet kodėl gi nepabandžius?“

Keiskime besaikio sėdėjimo prie stalo ir šventinio persivalgymo tradicijas į naujas, sau ir aplinkai palankesnes – gaminkime mažiau maisto, imkimės gerų darbų, dalinkimės gardžiais patiekalais ne tik su šeimos nariais, bet ir su aplinkiniais. Galbūt visai šalia gyvena mažiau sau leisti galinti šeima ar vienišas senjoras, kuriam dėmesys ir skanaus maisto lauknešėlis taps tikru kalėdiniu stebuklu.

 

Prancūziškas skrebutis

Reikės:

2 riekelės pilno grūdo šviesios duonos (gali būti ir kita, panaši, likusi nuo šventinio stalo)

1 kiaušinio

1/2 stiklinės mėgstamo pieno (tinka ir karvės, ir augalinės kilmės)

1 a. šaukštelio cinamono

1 v. šaukšto klevų sirupo/ medaus

Kokosų aliejaus kepimui

 

Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Kol aliejus kaista, į indelį įmuškite kiaušinį, pilkite pieną, klevų sirupą, berkite cinamoną ir viską išplakite. Kiekvieną duonos riekelę iš abiejų pusių gerai pamirkykite kiaušinio ir pieno plakinyje, dėkite į keptuvę su įkaitintu kokosų aliejumi. Abi puses apkepkite po keletą minučių arba kol apskrus. O dabar – atėjo momentas pasireikšti fantazijai – tepkite riešutų sviestu, jogurtu, džemu, saldinkite klevų sirupu arba medumi.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Klojimo teatro „Gegnė“ kieme įvyko jau 41-oji tradicinė Sekminių šventė
Marijampolėje statomos dvi naujos automobilių stovėjimo aikštelės, kurios padidins patogumą daugiabučių namų gyventojams
Sportas suvienijo: įvyko Marijampolės seniūnijų sporto žaidynės
Girėnų bendruomenė paminėjo 20-metį

Kultūra

Klojimo teatro „Gegnė“ kieme įvyko jau 41-oji tradicinė Sekminių šventė
Girėnų bendruomenė paminėjo 20-metį
Zyplių dvare praūžė medžioklės ir amatų festivalis „Išeik, Sūduvi, ant dvaro pamandravot“
Apdovanoti pirmojo dekoracijų konkurso „MIESTO CUKRAUS MEISTRAI“ laureatai

Sportas

Sportas suvienijo: įvyko Marijampolės seniūnijų sporto žaidynės
Vilkaviškio klubas išsaugojo trenerių štabą
Atsisveikinta su Marijampolės sporto centro abiturientais
Uteną paliekantis Skučas po trylikos metų grįžta į „7bet-NKL – rungtyniaus „Perle“

Politika

Vilkaviškio atstovai dalyvavo renginyje „Paramos trumpoms tiekimo grandinėms galimybės“
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Komunikacijos skyrius
Prasidėjo Šakių rajono savivaldybės vadovų susitikimai su gyventojais
Posėdžiavo Šakių rajono seniūnai

Įdomu

Lietuvos kareivių etiketo taisyklės bažnyčioje, teatre, parduotuvėje ar restorane
Asmeninį biudžetą turi pusė, tačiau laikosi tik dešimtadalis gyventojų – apklausa
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Komunikacijos skyrius
Egzaminų keliamas stresas: kaip padėti jauniems žmonėms išlikti emociškai stipriems?

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Sūduvos gimnazijoje – pažangi prevencinė priemonė prieš rūkymą
Kalvarijos savivaldybės ugdymo įstaigos įsitraukė į iniciatyvą „Kryptis – profesijų pasaulis 2025“
EIMIN ir toliau planuoja skirti stipendijas tiksliųjų mokslų studentams regionuose
Kazlų Rūdoje pirmąkart organizuotos savivaldybės ugdymo įstaigų moksleivių lengvosios atletikos pirmenybės

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus