• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 26 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Su maistu gauti geležies darosi vis sunkiau: dalijamės dienos meniu receptais, kurie padės gauti daugiau

2020-06-20
Įdomu, Receptai, Sveikata
Laikas: 6 min skaitymo
A A

Organizmui būtinų medžiagų trūkumas, tokių kaip geležis ar B grupės vitaminai, jau seniai nebėra tik vyresnio amžiaus ar vegetarų problema. Šiandien dažnas nespėja tinkamai pavalgyti, vietoje sočių pietų renkasi pusfabrikačius, o net ir besistengiantiems maitintis subalansuotai, ne visada pavyksta gauti visų organizmui būtinų mikroelementų. Tai ne tik prastina gyvenimo kokybę, bet ir gali sukelti daug sunkesnes ligas. Tiesa, norintiems viso to išvengti, nebūtina iškart kreiptis į gydytojus, tereikia atsižvelgti į keletą patarimų ir nepamiršti, kad sveiki patiekalai taip pat gali būti skanūs.

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė teigia, kad geležies ir B grupės vitaminų rekomenduojamų normų pravartu laikytis visiems. Vis dėlto tam tikroms žmonių grupėms jie ypatingai svarbūs, todėl reikiamą jų kiekį palaikyti būtina.

Būtina atsižvelgti į organizmo signalus

Kai kurie geležies ar vitamino B12 trūkumo simptomai gali atrodyti kaip įprastos įtempto gyvenimo ritmo ar senatvės pasekmės: nuovargis, apatija, pajuodę paakiai, energijos stygius ar nusilpęs imunitetas. Vis dėlto esant šių medžiagų trūkumui gerai pailsėti neužteks, o išvardytos problemos gali būti rimtesnių susirgimų pranašai.

„Vis dažniau organizmui būtinų medžiagų trūksta ne tik vyresnio amžiaus, bet ir mėsos atsisakiusiems ar laiko normaliai pavalgyti nerandantiems žmonėms – nevisavertė mityba lemia geležies ir vitamino B12 trūkumą. Dėl to prastėja gyvenimo kokybė, jaučiamas nuolatinis diskomfortas, o kraštutiniais atvejais gresia tokios ligos kaip mažakraujystė ar net demencija, todėl šių medžiagų kiekį kraujyje pasitikrinti reikėtų bent kartą per metus”, – aiškina mitybos specialistė.

Vien subalansuotos mitybos gali nepakakti

Anot mitybos ekspertės, gyvulinės kilmės produktuose esančios geležies pasisaviname nuo 15 iki 35 proc., o augalinės – vos nuo 2 iki 15 proc. Į šią statistiką ypač dėmesį atkreipti turėtų žaliavalgiai ir nėščiosios ar neseniai vaikų susilaukusios moterys – jų organizmui geležies poreikis yra išaugęs.

Nors tokiuose produktuose kaip moliūgų sėklos, riešutai, petražolės ar topinambai gausu geležies, o mielių dribsniuose ar jūros dumbliuose  yra daug vitamino B12, žmogui to neretai nepakanka. Dėl to norėdami jaustis gerai turėtume ne tik atsakingai valgyti, bet ir pasidairyti alternatyvų.

„Norintiems organizme turėti pakankamą reikalingų medžiagų kiekį, pirmiausia patarčiau gerai subalansuoti mitybą, o esant būtinybei neatsisakyti ir papildų. Pavyzdžiui, nors 100 gramų petražolių yra net 7,7 miligramai geležies, mes pasisaviname tik mažą jos dalį, todėl nesunku įsivaizduoti, kokius kiekius šio ar kitų daug geležies turinčių produktų kasdien turėtumėte suvalgyti. Susidūrusiems su šių medžiagų trūkumu, specialistai dažniausiai rekomenduoja geležies ir B grupės vitaminų turinčius papildus”, – teigia T. Šliažaitė.

Kelios patiekalų idėjos, norintiems praturtinti organizmą būtinomis medžiagomis

Kalbai pasisukus apie subalansuotą ir sveiką mitybą, dažniausiai įsivaizduojama daug ne pačių skaniausių daržovių ar greitai nusibostančių patiekalų. Vis dėlto norint ne tik jaustis sveikiems ar darbingiems, bet ir išvengti įvairių ligų, tai yra būtina, o apsirūpinti reikalingomis medžiagomis galima net ir valgant desertus.

Rūpinimosi savo organizmu svarbą supranta ir virtuvės šefas Aurimas Petrikas bei maisto tinklaraštininkė Natalija Kurganovė. Į dietologų rekomendacijas atsižvelgęs A. Petrikas paruošė kakavinių keksiukų receptą, o N. Kurganovė sudarė visos dienos mitybos planą, kuriame netrūks nei geležies, nei kitų svarbių medžiagų.

„Instagram” mylimo virtuvės šefo Aurimo keksiukų receptas

1-e keksiuke yra 1,83 mg geležies

Jums reikės:

8 keksiukams reikės:

  • 100 g miltų (2 mg geležies)kakaviniai keksiukai
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 30 g kakavos miltelių (3,3 mg geležies)
  • 3 kiaušinių (6 mg geležies)
  • 50 ml pieno

Kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio
  • 250 ml grietinėlės
  • 30 g kakavos miltelių (3,3 mg geležies)
  • 100 g cukraus pudros

Gaminimas:

  1. Išplakame kiaušinius su cukrumi, į masę sudedame lydytą sviestą, išmaišome.
  2. Suberiame miltus, cukrų, kakavos miltelius.
  3. Pilame pieną ir maišome atsižvelgdami į tai, kad masė netaptų pernelyg skysta.
  4. Tešlą pilame į formeles ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, kepame apie 20 minučių.

Kol keksiukai kepa, paruošiame kremą:

  1. Į dubenį sudedame maskarponės sūrį ir grietinėlę.
  2. Plakame mikseriu tol, kol masė pasidaro puri ir tiršta – kremo konsistencijos.
  3. Suberiame kakavos miltelius ir cukraus pudrą (cukraus pudros kiekį galime pasireguliuoti pagal tai, kokį saldumą mėgstame).
  4. Plakame, kol milteliai įsimaišo į masę.

Atvėsusius keksiukus puošiame kremu, tai galite padaryti naudodami konditerinį maišelį su specialiu antgaliu. Jei šių įrankių neturite, kremą paprasčiausiai tepkite šaukštu. Dekoruoti galite namuose turimais saldėsiais, pavyzdžiui, sausainiais ar šokolado rutuliukais.

Keksiukų gamybai svarbu naudoti kokybišką kakavą. Kepiniui ji suteiks ne tik sodrų skonį, bet ir Jūsų organizmą papildys naudingomis medžiagomis, viena jų – geležis – svarbi energijai, metabolizmui ir bendrai organizmo būklei palaikyti.

Tinklaraštininkės Natalijos Kurganovės dienos mitybos planas

Grikių pusryčiai per naktį

Su tokiais pusryčiais galite gauti 9,85 mg geležies. 

GrikiaiJums reikės:

  • 50 g grikių (1,4 mg geležies)
  • 250 ml augalinio pieno, pavyzdžiui, lazdyno riešutų (5 mg geležies)
  • 2 v. š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų (1,5 mg geležies)
  • ½ a. š. cinamono (0,2 mg geležies)
  • 1 v. š. klevų ar kito sirupo
  • Keleto lašų vanilės esencijos
  • 1 banano (0,8 mg geležies)
  • Sezoninių uogų ar vaisių (pvz., 50 g braškių, 50 g mėlynių) (0,45 mg ir 0,5 mg geležies)

Gaminimas:

  1. Grikius nuplauname ir užmerkiame vandenyje valandai.
  2. Paskui praskalaujame po tekančiu vandeniu ir suberiame į dubenėlį, iš kurio valgysite.
  3. Supilame pieną, pasiskaniname sirupu, cinamonu ir vanile.
  4. Suberiame ispaninio šalavijo sėklas ir gerai išmaišome.
  5. Bananą supjaustome arba sutriname šakute ir įmaišome į masę.
  6. Padedame nakčiai į šaldytuvą.
  7. Ryte papuošiame mėgstamomis uogomis.

Kreminė burokėlių sriuba su kokosų pienu pietums

1 porcijoje yra 3 mg geležies

Dviem porcijoms prireiks:

  • 4 vidutinio dydžio burokėlių (4 mg geležies)Kreminė burokėlių sriuba su kokosų pienu pietums
  • 200 ml kokosų pieno + kelių šaukštų pagardinti (1,46 mg geležies)
  • 500 ml sultinio
  • 1 svogūno (0,3 mg geležies)
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 žaliosios citrinos (1 mg geležies)
  • ½ a. š. šių prieskonių: kumino, kalendros, cinamono, muskato (0,12 mg geležies)
  • Žiupsnelio imbiero, pipirų ir druskos
  • Aliejaus ar sviesto kepti
  • Lukštentų kanapių sėklų, linų sėmenų ir žalumynų patiekti (0,1 mg geležies)

Gaminimas:

  1. Burokėlius nuplauname, kiekvieną suvyniojame į foliją ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 90 min., arba kol visai iškeps.
  2. Nulupame jų odelę ir supjaustome į keturias dalis.
  3. Puode įkaitiname šiek tiek aliejaus, apkepame smulkiai pjaustytą svogūną. Po kelių minučių sudedame smulkintą česnaką ir kepame, kol suminkštės.
  4. Beriame prieskonius, po minutės, kai pasklis aromatas, supilame sultinį, sudedame burokėlius.
  5. Trintuvu sutriname iki tyrės konsistencijos, supilame kokosų pieną. Jeigu norisi, dar kartą sutriname.
  6. Pateikiame apšlakstę kokosų kremu, apibėrę kanapių baltymais, linų sėmenimis, žalumynais.

Sočiojo Budos dubenėliai vakarienei

1-a porcijoje yra net 15,47 mg geležies

Sočiojo Budos dubenėliai vakarieneiDviem porcijoms prireiks

  • 60 g špinatų (2,04 mg geležies)
  • 120 g brokolių (1,56 mg geležies)
  • 60 g sorų kruopų (2,88 mg geležies)
  • 1 avokado (0,6 mg geležies)
  • 1 saldžiosios bulvės (0,6 mg geležies)
  • Saujos pistacijų (5,5 mg geležies)
  • 1 v. š. sezamų sėklų (0,49 mg geležies)
  • 4 v. š. „Tahini” sezamų pastos (1,6 mg geležies)
  • 10 v. š. šilto vandens
  • ½ a. š. druskos ir česnako miltelių
  • Citrinos sulčių pagal skonį (0,2 mg geležies)

Gaminimas:

  1. Bulves nuplauname, nuskutame ir supjaustome kubeliais. Sudedame į kepimo skardą, apšlakstome aliejumi, uždengiame folija ir pašauname į 180 °C orkaitę 40 min. Paskui atidengiame, apiberiame mėgstamais prieskoniais (džiovintu rozmarinu, pipirais, druska), pašauname į 200 °C orkaitę dar 20 min.
  2. Sorų kruopas praplauname ir verdame 20 min., arba kaip nurodyta ant pakuotės.
  3. Brokolių žiedynus apverdame garuose 6 min. (galima sudėti į kiaurasamtį ir garinti virš verdančių kruopų). Taip pat galima valgyti žalius.
  4. Avokadą supjaustome juostelėmis.
  5. Visus padažo ingredientus sumaišome, jeigu norisi skystesnio – įpilkite daugiau vandens.
  6. Ingredientus sudedame į dubenėlius: špinatai, kruopos, brokoliai, avokadas, bulvės.
  7. Apšlakstome padažu, apiberiame riešutais ir sėklomis.
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Mantinga“ plečiasi ir kviečia į komandą operatorius bei kitus gamybos darbuotojus
Marijampolėje specialiosios tarnybos skubėjo į teismo rūmus – gautas pranešimas apie sprogmenis
MRU Sūduvos akademijoje – mokymai, kaip elgtis užpuolimo atveju
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija

Kultūra

Šakių rajono savivaldybėje lankėsi viešnios iš Slovėnijos
Ansamblis „Lietuva“ kviečia prisiminti legendines dainas koncerte „Dainuojanti laisvė“
Marijampolėje sužibo penktoji šviečianti moliūgų alėja
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje
„Sūduva“ įveikė „Dainavą“
Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija
Marijampolėje viešės Socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės

Įdomu

Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje
Išankstinis planavimas – visapusiška nauda: ką apie emocijas laukiant kelionės sako mokslas?
Atskleidė, kuriuose vairavimo egzamino klausimuose daroma daugiausiai klaidų
Tarpukaryje Šiluvoje tikintieji eidavo aplink koplyčią keliais

Verslas

Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?

Mokslas ir studijos

Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“
Surengtas Vilkaviškio rajono švietimo įstaigų vadovų susirinkimas
Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus