• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 22 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Su maistu gauti geležies darosi vis sunkiau: dalijamės dienos meniu receptais, kurie padės gauti daugiau

2020-06-20
Įdomu, Receptai, Sveikata
Laikas: 6 min skaitymo
A A

Organizmui būtinų medžiagų trūkumas, tokių kaip geležis ar B grupės vitaminai, jau seniai nebėra tik vyresnio amžiaus ar vegetarų problema. Šiandien dažnas nespėja tinkamai pavalgyti, vietoje sočių pietų renkasi pusfabrikačius, o net ir besistengiantiems maitintis subalansuotai, ne visada pavyksta gauti visų organizmui būtinų mikroelementų. Tai ne tik prastina gyvenimo kokybę, bet ir gali sukelti daug sunkesnes ligas. Tiesa, norintiems viso to išvengti, nebūtina iškart kreiptis į gydytojus, tereikia atsižvelgti į keletą patarimų ir nepamiršti, kad sveiki patiekalai taip pat gali būti skanūs.

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė teigia, kad geležies ir B grupės vitaminų rekomenduojamų normų pravartu laikytis visiems. Vis dėlto tam tikroms žmonių grupėms jie ypatingai svarbūs, todėl reikiamą jų kiekį palaikyti būtina.

Būtina atsižvelgti į organizmo signalus

Kai kurie geležies ar vitamino B12 trūkumo simptomai gali atrodyti kaip įprastos įtempto gyvenimo ritmo ar senatvės pasekmės: nuovargis, apatija, pajuodę paakiai, energijos stygius ar nusilpęs imunitetas. Vis dėlto esant šių medžiagų trūkumui gerai pailsėti neužteks, o išvardytos problemos gali būti rimtesnių susirgimų pranašai.

„Vis dažniau organizmui būtinų medžiagų trūksta ne tik vyresnio amžiaus, bet ir mėsos atsisakiusiems ar laiko normaliai pavalgyti nerandantiems žmonėms – nevisavertė mityba lemia geležies ir vitamino B12 trūkumą. Dėl to prastėja gyvenimo kokybė, jaučiamas nuolatinis diskomfortas, o kraštutiniais atvejais gresia tokios ligos kaip mažakraujystė ar net demencija, todėl šių medžiagų kiekį kraujyje pasitikrinti reikėtų bent kartą per metus”, – aiškina mitybos specialistė.

Vien subalansuotos mitybos gali nepakakti

Anot mitybos ekspertės, gyvulinės kilmės produktuose esančios geležies pasisaviname nuo 15 iki 35 proc., o augalinės – vos nuo 2 iki 15 proc. Į šią statistiką ypač dėmesį atkreipti turėtų žaliavalgiai ir nėščiosios ar neseniai vaikų susilaukusios moterys – jų organizmui geležies poreikis yra išaugęs.

Nors tokiuose produktuose kaip moliūgų sėklos, riešutai, petražolės ar topinambai gausu geležies, o mielių dribsniuose ar jūros dumbliuose  yra daug vitamino B12, žmogui to neretai nepakanka. Dėl to norėdami jaustis gerai turėtume ne tik atsakingai valgyti, bet ir pasidairyti alternatyvų.

„Norintiems organizme turėti pakankamą reikalingų medžiagų kiekį, pirmiausia patarčiau gerai subalansuoti mitybą, o esant būtinybei neatsisakyti ir papildų. Pavyzdžiui, nors 100 gramų petražolių yra net 7,7 miligramai geležies, mes pasisaviname tik mažą jos dalį, todėl nesunku įsivaizduoti, kokius kiekius šio ar kitų daug geležies turinčių produktų kasdien turėtumėte suvalgyti. Susidūrusiems su šių medžiagų trūkumu, specialistai dažniausiai rekomenduoja geležies ir B grupės vitaminų turinčius papildus”, – teigia T. Šliažaitė.

Kelios patiekalų idėjos, norintiems praturtinti organizmą būtinomis medžiagomis

Kalbai pasisukus apie subalansuotą ir sveiką mitybą, dažniausiai įsivaizduojama daug ne pačių skaniausių daržovių ar greitai nusibostančių patiekalų. Vis dėlto norint ne tik jaustis sveikiems ar darbingiems, bet ir išvengti įvairių ligų, tai yra būtina, o apsirūpinti reikalingomis medžiagomis galima net ir valgant desertus.

Rūpinimosi savo organizmu svarbą supranta ir virtuvės šefas Aurimas Petrikas bei maisto tinklaraštininkė Natalija Kurganovė. Į dietologų rekomendacijas atsižvelgęs A. Petrikas paruošė kakavinių keksiukų receptą, o N. Kurganovė sudarė visos dienos mitybos planą, kuriame netrūks nei geležies, nei kitų svarbių medžiagų.

„Instagram” mylimo virtuvės šefo Aurimo keksiukų receptas

1-e keksiuke yra 1,83 mg geležies

Jums reikės:

8 keksiukams reikės:

  • 100 g miltų (2 mg geležies)kakaviniai keksiukai
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 30 g kakavos miltelių (3,3 mg geležies)
  • 3 kiaušinių (6 mg geležies)
  • 50 ml pieno

Kremui:

  • 250 g maskarponės sūrio
  • 250 ml grietinėlės
  • 30 g kakavos miltelių (3,3 mg geležies)
  • 100 g cukraus pudros

Gaminimas:

  1. Išplakame kiaušinius su cukrumi, į masę sudedame lydytą sviestą, išmaišome.
  2. Suberiame miltus, cukrų, kakavos miltelius.
  3. Pilame pieną ir maišome atsižvelgdami į tai, kad masė netaptų pernelyg skysta.
  4. Tešlą pilame į formeles ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, kepame apie 20 minučių.

Kol keksiukai kepa, paruošiame kremą:

  1. Į dubenį sudedame maskarponės sūrį ir grietinėlę.
  2. Plakame mikseriu tol, kol masė pasidaro puri ir tiršta – kremo konsistencijos.
  3. Suberiame kakavos miltelius ir cukraus pudrą (cukraus pudros kiekį galime pasireguliuoti pagal tai, kokį saldumą mėgstame).
  4. Plakame, kol milteliai įsimaišo į masę.

Atvėsusius keksiukus puošiame kremu, tai galite padaryti naudodami konditerinį maišelį su specialiu antgaliu. Jei šių įrankių neturite, kremą paprasčiausiai tepkite šaukštu. Dekoruoti galite namuose turimais saldėsiais, pavyzdžiui, sausainiais ar šokolado rutuliukais.

Keksiukų gamybai svarbu naudoti kokybišką kakavą. Kepiniui ji suteiks ne tik sodrų skonį, bet ir Jūsų organizmą papildys naudingomis medžiagomis, viena jų – geležis – svarbi energijai, metabolizmui ir bendrai organizmo būklei palaikyti.

Tinklaraštininkės Natalijos Kurganovės dienos mitybos planas

Grikių pusryčiai per naktį

Su tokiais pusryčiais galite gauti 9,85 mg geležies. 

GrikiaiJums reikės:

  • 50 g grikių (1,4 mg geležies)
  • 250 ml augalinio pieno, pavyzdžiui, lazdyno riešutų (5 mg geležies)
  • 2 v. š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų (1,5 mg geležies)
  • ½ a. š. cinamono (0,2 mg geležies)
  • 1 v. š. klevų ar kito sirupo
  • Keleto lašų vanilės esencijos
  • 1 banano (0,8 mg geležies)
  • Sezoninių uogų ar vaisių (pvz., 50 g braškių, 50 g mėlynių) (0,45 mg ir 0,5 mg geležies)

Gaminimas:

  1. Grikius nuplauname ir užmerkiame vandenyje valandai.
  2. Paskui praskalaujame po tekančiu vandeniu ir suberiame į dubenėlį, iš kurio valgysite.
  3. Supilame pieną, pasiskaniname sirupu, cinamonu ir vanile.
  4. Suberiame ispaninio šalavijo sėklas ir gerai išmaišome.
  5. Bananą supjaustome arba sutriname šakute ir įmaišome į masę.
  6. Padedame nakčiai į šaldytuvą.
  7. Ryte papuošiame mėgstamomis uogomis.

Kreminė burokėlių sriuba su kokosų pienu pietums

1 porcijoje yra 3 mg geležies

Dviem porcijoms prireiks:

  • 4 vidutinio dydžio burokėlių (4 mg geležies)Kreminė burokėlių sriuba su kokosų pienu pietums
  • 200 ml kokosų pieno + kelių šaukštų pagardinti (1,46 mg geležies)
  • 500 ml sultinio
  • 1 svogūno (0,3 mg geležies)
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 žaliosios citrinos (1 mg geležies)
  • ½ a. š. šių prieskonių: kumino, kalendros, cinamono, muskato (0,12 mg geležies)
  • Žiupsnelio imbiero, pipirų ir druskos
  • Aliejaus ar sviesto kepti
  • Lukštentų kanapių sėklų, linų sėmenų ir žalumynų patiekti (0,1 mg geležies)

Gaminimas:

  1. Burokėlius nuplauname, kiekvieną suvyniojame į foliją ir pašauname į iki 180 °C įkaitintą orkaitę maždaug 90 min., arba kol visai iškeps.
  2. Nulupame jų odelę ir supjaustome į keturias dalis.
  3. Puode įkaitiname šiek tiek aliejaus, apkepame smulkiai pjaustytą svogūną. Po kelių minučių sudedame smulkintą česnaką ir kepame, kol suminkštės.
  4. Beriame prieskonius, po minutės, kai pasklis aromatas, supilame sultinį, sudedame burokėlius.
  5. Trintuvu sutriname iki tyrės konsistencijos, supilame kokosų pieną. Jeigu norisi, dar kartą sutriname.
  6. Pateikiame apšlakstę kokosų kremu, apibėrę kanapių baltymais, linų sėmenimis, žalumynais.

Sočiojo Budos dubenėliai vakarienei

1-a porcijoje yra net 15,47 mg geležies

Sočiojo Budos dubenėliai vakarieneiDviem porcijoms prireiks

  • 60 g špinatų (2,04 mg geležies)
  • 120 g brokolių (1,56 mg geležies)
  • 60 g sorų kruopų (2,88 mg geležies)
  • 1 avokado (0,6 mg geležies)
  • 1 saldžiosios bulvės (0,6 mg geležies)
  • Saujos pistacijų (5,5 mg geležies)
  • 1 v. š. sezamų sėklų (0,49 mg geležies)
  • 4 v. š. „Tahini” sezamų pastos (1,6 mg geležies)
  • 10 v. š. šilto vandens
  • ½ a. š. druskos ir česnako miltelių
  • Citrinos sulčių pagal skonį (0,2 mg geležies)

Gaminimas:

  1. Bulves nuplauname, nuskutame ir supjaustome kubeliais. Sudedame į kepimo skardą, apšlakstome aliejumi, uždengiame folija ir pašauname į 180 °C orkaitę 40 min. Paskui atidengiame, apiberiame mėgstamais prieskoniais (džiovintu rozmarinu, pipirais, druska), pašauname į 200 °C orkaitę dar 20 min.
  2. Sorų kruopas praplauname ir verdame 20 min., arba kaip nurodyta ant pakuotės.
  3. Brokolių žiedynus apverdame garuose 6 min. (galima sudėti į kiaurasamtį ir garinti virš verdančių kruopų). Taip pat galima valgyti žalius.
  4. Avokadą supjaustome juostelėmis.
  5. Visus padažo ingredientus sumaišome, jeigu norisi skystesnio – įpilkite daugiau vandens.
  6. Ingredientus sudedame į dubenėlius: špinatai, kruopos, brokoliai, avokadas, bulvės.
  7. Apšlakstome padažu, apiberiame riešutais ir sėklomis.
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolėje rastas nenustatyto asmens kūnas
Kybartuose atidaryta Vytauto Gerulaičio vardo teniso aikštelė
Sūdava atšventė šimtmetį
Marijampolėje surengtas debiutinis renginys „Kiemo žaidynės“

Kultūra

Sūdava atšventė šimtmetį
Petro Kriaučiūno bibliotekoje lankėsi keliautojas Aurimas Valujavičius
Sūduvos jaunimo simfoninis orkestras: ketveri metai pakeitę regiono kultūrą
Paežerių dvare vyko mokslinė konferencija

Sportas

„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje
Marijampolės atstovai – Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finale!

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Psichologė įspėja, kad vaikai praranda ryšį su gamta: kokią įtaką tai daro jų raidai ir sveikatai?
Jūreivių linksmybės geriausiuose prieškario Klaipėdos restoranuose
5 svarbūs patarimai, kaip gabenti šunį automobilyje be streso – išvengsite ir netvarkos, ir baudos
Jonas Jablonskis Marijampolėje: rusų kalba gimnazijoje, o miesto gatvėse – lenkų

Verslas

Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“

Mokslas ir studijos

Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla
MO ir „TMV Foundation“ pristatė edukacinių užsiėmimų projektą Marijampolės mokiniams

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus