Svajojate apie tobulą popietę gamtoje su draugais ar šeima? Toks laikas neįsivaizduojamas be ant laužo kepto ir dūmo persunkto maisto. Tačiau kurią kepsninę pasirinkti būtų geriausia? Dauguma vienareikšmiškai renkasi laiko išbandytą klasikinę šašlykinę, tačiau yra daugybę alternatyvų, galinčių kepimo procesą palengvinti ir pagreitinti. Viena jų-Tandyras. Šios kepsninės privalumus geriausia suprasti lyginant ją su kitomis, bet pradžiai, trumpai apie tandyrą.
Istorija
Šios kepsninės atsiradimo istorija prasideda Azijoje, Čingischano laikais. Tandyras buvo naudojamas karo metu, siekiant kareiviams, poilsio metu, per trumpą laiką, grąžinti prarastas jėgas. Anksčiau maistas buvo kepamas ant laužo, kas pareikalaudavo daug pastangų ir brangaus laiko, o ir iškeptas maistas ne visada būdavo tinkamai termiškai apdorotas, todėl tai sukeldavo apsinuodijimus ir kareivius tik dar labiau nusipindavo. Pradėjus naudoti tandyras, Čingischano kariuomenė tapo galingesnė, o užkariautojas savo valdas galėjo plėsti greičiau ir veiksmingiau. Taigi tai viena iš priežasčių kodėl Čingischanas tapo vienu geriausiai žinomu ir vienu sėkmingiausiu karvedžiu visoje istorijoje
Apie tandyro naudą
Kas yra tandyras ir kaip jis veikia? Tai keramikinė krosnis, kurioje sudedamos malkos sudeginamos iki anglių, kas ilgą laiką išlaiko pastovią šilumą. Šilumą išlaiko kepsninės ovali forma ir keramikinės sienos, kurios neskleidžia šilumos į orą, o tolygiai paskirsto po visą kepsninę, todėl maistas visada bus tarmiškai apdorotas. Kėpėjui lieka tik suverti mėsą ant iešmų, sukabinti juos vertikaliai ir tiesiog laukti. Naudojant tandyrą nereikia priežiūros kad mėsa nesudegtų ar neiškeptų, todėl galima savo laiką skirti ne mėsos vartymui ar ugnies slopinimui, o buvimui su artimaisiais, žinant, kad mėsa bet kokiu atveju gausis gardi ir nepriekaištingai minkšta. Nepaisant to ši kepsninė pasižymi ir sveikatingumu, nes daugumai žinoma, kad ant ugnies keptas maistas pasižymi kancerogeninėmis medžiagomis, kurios ir sukelia pagrindinius skrandžio negalavimus. Ši kepsninė ne tik neleidžia gamintis kancerogeninėms medžiagoms, bet ir išlaiko daugybę naudingų maisto medžiagų. Svarbu nepamiršti, kad Azijos žemynuose žmonių gyvenimo trukmė yra ilgesnė nei kur kitur ir mano, kad dėlto gali būti prisidėjęs prieš tai minėtas užkariautojo sumanymas ant atviros ugnies keptą maistą pakeisti tandyre ruoštais patiekalais.
Kas geriau?
Galiausiai, kuo šašlykine neprilygta tandyrui? Tandyrui užkūrenti, priešingai nei šašlykinei, reikia mažiau malkų, o ir šiluma išlaikoma daug ilgiau. Kepant šašlykinėje reikia prižiūrėti ir mėsą ir ugnį ir tuo pačiu sekti laiką, tuo tarpu kepant tandyre užtenka nuimti laiką ir mėgautis laisvu artimųjų draugija. Dėl šilumos paskirstymo tandyre kepta mėsa išlaiko savo sultingumą, o šašlykinėje kepti patiekalai gali gautis sausi ar apdeginti nuo liepsnų.
Taigi, tandyro keramikinės krosnys tai puikus pasirinkimas žmonėms norintiems skanesnio ir kokybiškesnio kepto maisto. Tai krosnis žmonėms taupantiems savo brangų laiką, kurį vietoj stovėjimo prie ugnies galima praleisti linksmoj draugų kompanijoje. Tai krosnis ne tik mėsos gaminimui, bet ir įvairiausių patiekalų ruošimui. Tandyro funkcionalumas leidžia sukurti įvairiausius kulinarinius šedevrus: nuo rūkytos žuvies iki įvairiausių konditerinių kepinių.