Chemiškai, cukrus vaisiuose ir cukrus saldainiuose yra toks pats, tačiau poveikis sveikatai gali būti skirtingas. Tiesą sakant, ,,daugelis iš mūsų turėtų gauti daugiau sveikų vaisių, ne mažiau”, – sako Makisnes Siegelis (Maxine Siegel), registruotas dietologas, kuris vadovauja Vartotojų pranešimų (Consumer Reports’) maisto laboratorijai.
Suaugusieji turėtų suvalgyti bent 1½ puodelio vaisių, kiekvieną dieną, tačiau pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (Centers for Disease Control and Prevention), 2015 m. pranešimo, 76 procentai amerikiečių tiek nesuvartoja.
Kai ekspertai sako jog turėtumėte sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, jie kalba apie pridedamą cukrų: dedamą į kepinius, saldainius, sausus pusryčius, vaisių gėrimus, pomidorų padažą, limonadą ir panašiai.
,,Natūralus cukrus vaisiuose yra šiek tiek kitaip apdorojamas jūsų kūno, nes skaidulos vaisiuose sumažina cukraus poveikį jūsų cukraus lygiui kraujyje,” – sako Nensė Z. Farrell (Nancy Z. Farrell), registruota dietologė bei mitybos specialistė, laikina mitybos profesorė Germanna bendruomenės koledže (Germanna Community College) Frederiksburge, Virdžinijoje ,,Be to, jūs taip pat gaunate vitaminų, mineralų ir kitų sveikų maistingųjų medžiagų.”
Didelė vaisių teikiama nauda
Tyrimai parodė, kad vaisių valgymas padeda apsisaugoti nuo kai kurio vėžio, širdies ligų, insulto ir kitų ligų.
Vaisiai netgi gali padėti kontroliuoti svorį. 2015 m. ,,PLOS Medicine” žurnale, paskelbtame tyrime, Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad kasdieninė vaisių porcija, yra susijusi, su vidutiniškai puse svaro svorio netekimu, per ketverių metų laikotarpį.
2016 m. tų pačių mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad antioksidantai flavonoidai vaisiuose, gali turėti poveikį medžiagų apykaitai. Labiau tikėtina, kad žmonės, kurių mityboje gausu flavonoidų, galėtų išlaikyti savo svorį bėgant metams, palyginus su žmonėmis, kurių mityboje nėra daug flavonoidų. Atrodo, kad vaisiai, kurie davė didžiausią naudą buvo obuoliai, uogos ir kriaušės.
Cukrus vaisių sultyse yra kitoks. Sultyse yra vitaminų ir mineralų, bet labiausiai trūksta skaidulų. Taigi jose esantis cukrus patenka į jūsų sistemą daug greičiau nei viso vaisiaus. Sultys yra daugiau koncentruotas cukraus ir kalorijų šaltinis. Pavyzdžiui, puodelis obuolio skiltelių turi apie 50 kalorijų ir 11 gramų cukraus, o puodelis obuolių sulčių turi maždaug du kartus didesnį jų kiekį. Tad pasirinkite visą vaisių, – sako Siegelis, ir siekite jų suvalgyti nuo 1½ iki 2 puodelių per dieną.
Portalas: consumerreports.org, nuotrauka iš ,,Consumer Reports“