• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 15 birželio
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Troškinys vos už kelis eurus: kaip panaudoti daržovių likučius?

2022-10-08
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Troškinys

Troškinys / pexels nuotr.

Ruduo lepina daržovėmis, tačiau ne visada spėjate jas suvalgyti? Žinodami, kaip tinkamai panaudoti daržo gėrybių likučius, ne tik paįvairinsite savo valgiaraštį, bet ir sutaupysite pinigų.

O svarbiausia – nešvaistysite vertingų maisto produktų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, rudens daržovių populiarumo tendencijos eilę metų išlieka stabilios, tarp perkamiausių – bulvės, pomidorai, kopūstai ir morkos, o pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškam derliui.

„Sezoninių daržovių pasirinkimas yra parankus net keliais aspektais. Vietos ūkininkų produkcija parduotuves pasiekia greičiau, todėl yra tikrai aukščiausios kokybės. Taip pat trumpesnė tiekimo grandinė padeda tausoti aplinką. Ir, žinoma, atsispindi galutinėje kainoje. Pagal pardavimų duomenis matome, kad pirkėjai sezonines daržoves taip pat gausiai renkasi. Populiariausių daržovių sąraše yra Lietuvoje užaugintos bulvės, morkos, svogūnai. Mėgstamos ir tokios tradicinės rudens sezono daržovės kaip moliūgai bei burokėliai“, – sako V. Budrienė.

Aromatingas patiekalas iš daržovių likučių

Platus rudens gėrybių pasirinkimas atveria daugiau galimybių eksperimentuoti virtuvėje. O jei atrodo, kad daržovių likučių niekur nepanaudosite, „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė tikina, kad rudeniškas troškinys yra tas patiekalas, kurį lengvai galite pasigaminti namuose. Jeigu ir prireiks papildomų ingredientų – jiems išleisite vos keletą eurų.

„Keli suminkštėti spėję pomidorai, brokolio stiebas, šaldytuve esantis per pusę perpjautas svogūnas, baklažano, cukinijos, bulvių ar morkų likučiai – visos daržovės puikiai tinka ruošiant kvapnų troškinį. Šis patiekalas ne tik rudeniškas, sotus, maistingas, bet ir ypač pigus. Mat jį gaminant galima sunaudoti pačius įvairiausius daržovių, kruopų, mėsos, grietinėlės ar grietinės likučius, tad papildomų ingredientų gali ir neprireikti. Norint, kad troškinys įgautų ryškesnio skonio, galima pasinaudoti ir keliomis gudrybėmis. Pavyzdžiui, jeigu šaldiklyje turite užsilikusio naminio sultinio – jis troškiniui tikrai suteiks nepaprasto skonio. O jei neturite, puikiai tiks ir paprasčiausias sultinio kubelis“, – sako J. Sabaitienė.

Sotumo troškiniui gali suteikti ir įvairiausios rūšies mėsa. Tam puikiai tinka ne tik vištienos šlaunelės ar krūtinėlė, kiaulienos mentė ar išpjova, bet ir dešrelės. Tiesa, prieš dedant mėsą į puodą troškintis, „Iki“ atstovė, pataria ją greitai apkepti keptuvėje. Taip mėsos išorė karamelizuosis ir troškiniui suteiks dar sodresnį skonį.

Ši taisyklė galioja ir daržovėms. Kai mėsa jau troškinasi puode – metas pasiruošti daržoves. Jas susipjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir taip pat šiek tiek pakepti keptuvėje, o tik vėliau dėti į puodą, kuriame verda troškinys.

Atverkite šaldytuvą ir nestokokite fantazijos

Tolesnė troškinio gaminimo eiga – labai paprasta. Į puodą galite dėti viską, kas pasitaiko po ranka. Jeigu šaldytuve turite užsilikusios pomidorų pastos ar padažo – šis troškiniui niekada nepamaišys, jeigu jums liko grietinės ar grietinėlės – šie ingredientai taip pat puikiai tiks troškiniui. Tiesa, tiek grietinę, tiek grietinėlę patariama dėti pačioje troškinimosi pabaigoje.

Troškinys niekada nebus toks kvapnus ir aromatingas, jeigu jo nepraturtinsite įvairiausiais prieskoniais. Druska ir pipirai – privalomi gaminant kiekvieną pikantišką patiekalą, tačiau verdant troškinį galite ir paimprovizuoti. Jeigu turite – įberkite rūkytos paprikos, kario prieskonių, svogūnų ar česnakų miltelių. Įmantresnių skonių mėgėjams J. Sabaitienė siūlo troškinį pagardinti kalendros sėklomis ar čili pipirų dribsniais.

„Iki“ atstovė dalijasi kelių troškinių receptais, kurie sušildys žvarbų rudens vakarą.

Jautienos ir daržovių troškinys

Jums reikės:

Gabalėlio kubeliais supjaustytos jautienos, arba kitos mėsos, kurią turite šaldytuve

1/4 puodelio miltų

1/2 šaukštelio druskos

1/2 šaukštelio pipirų

Sultinio

1 šaukštelio Vorčesterio padažo

5 česnako skiltelių

1 lauro lapo

3 vidutinės bulvės, supjaustytos kubeliais

Turimų daržovių likučių

Gaminame:

Indelyje sumaišykite miltus, druską, pipirus ir gautame mišinyje apvoliokite jautieną. Nulupkite ir supjaustykite bulves. Jautieną šiek tiek apkepkite ir dėkite į troškinimo puodą. Mėsą užpilkite sultiniu, įdėkite lauro lapą ir palikite troškintis. Tuomet toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė jautiena apkepkite susmulkintas česnakų skilteles, dėkite daržovių likučius, viską dar šiek tiek pakepkite kol daržovės gražiai karamelizuosis. Į troškinimo puodą pirmiausia dėkite bulves, leiskite joms bent penkias minutes pavirti ir tuomet dėkite likusias daržoves. Troškinį pagardinkite Vorčesterio padažu ir palikite troškintis, kol mėsa ir daržovės išvirs, o troškinys – šiek tiek sutirštės.

Maltos mėsos ir daržovių troškinys

Jums reikės:

1 puodelio vandens

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 vidutinio dydžio, kubeliais supjaustyto svogūno

2 supjaustytų morkų

Maltos mėsos

Kelių nuluptų ir kubeliais supjaustytų bulvių

Saliero stiebo – jeigu turite

Kelių susmulkintų skiltelių česnako

Skardinės susmulkintų pomidorų

Šaukšto miltų

Druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių

Gaminame:

Visas susmulkintas daržoves išskyrus bulves ir česnakus dedame į puodą, kuriame yra lašelis įkaitinto aliejaus ir šiek tiek apkepiname. Tuomet dedame česnakus ir maltą mėsą, viską gardiname turimais prieskoniais. Kelias minutes apkepame, pilame vandens ir dedame sultinio kubelį. Tuomet dedame bulves, pilame konservuotus pomidorus ir viską patroškiname. Kol troškinys verda šaukštą miltų dubenyje sumaišykite su šiek tiek vandens. Gautą mišinį pilkite į sultinį – taip jis taps šiek tiek tirštesnis. Galiausiai viską dar apie 10 min. patroškinkite. Skanaus!

 

 

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Marijampolės krašto ambasadorius, palaimintasis Jurgis Matulaitis raitas jodavo į mokyklą
Jungėnuose paminėta Gedulo ir vilties diena
Kai tekstai žengia iš knygų – baigėsi festivalis „Literatūros savaitė Marijampolėje“
Šėšupėje maudytis – nerekomenduojama: vandenys tyrimai rodo taršą

Kultūra

Jungėnuose paminėta Gedulo ir vilties diena
Kai tekstai žengia iš knygų – baigėsi festivalis „Literatūros savaitė Marijampolėje“
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Gegužinė Puskelniuose – bendrystės, dainų ir padėkų vakaras

Sportas

Marijampolės sporto istorijos muziejuje padėkota sporto savaitės organizatoriams ir dalyviams
Pažarauskas ir toliau vilkės „Perlo-Grupinispirkimas.lt“ marškinėlius
Sportas suvienijo: įvyko Marijampolės seniūnijų sporto žaidynės
Vasaros sporto švenčių turnyrų „Kazlų Rūdos savivaldybės Taurei laimėti“ starte – „Blykstės“ tinklininkų ir „Niekam nereikalingi“ krepšininkų triumfas

Politika

Šakių savivaldybės vadovai tęsia susitikimus su gyventojais
Paskirstytos biudžeto lėšos vaikų vasaros poilsio programoms įgyvendinti
Paskirtas dalinis finansavimas vasaros poilsio ir socializacijos organizavimui
Atsisveikinta su ilgamečiu Virbalio seniūnijos darbininku

Įdomu

Kaip kajeno pipirai, imbieras ir česnakai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai?
Kaip atskirti tikrą medų nuo dirbtinio?
Daržas nebūtinas – naudingi patarimai, kad pomidorų užsiaugintumėte net ir bute
Harvardo tyrimas: kavos vartojimas gali būti siejamas su ilgesniu ir sveikesniu gyvenimu

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Sūduvos gimnazijoje – pažangi prevencinė priemonė prieš rūkymą
Kalvarijos savivaldybės ugdymo įstaigos įsitraukė į iniciatyvą „Kryptis – profesijų pasaulis 2025“
EIMIN ir toliau planuoja skirti stipendijas tiksliųjų mokslų studentams regionuose
Kazlų Rūdoje pirmąkart organizuotos savivaldybės ugdymo įstaigų moksleivių lengvosios atletikos pirmenybės

Turizmas

Baltų keliais: vyko dviejų dienų pažintis su paveldu
Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus