• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 10 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

„Velykų žolės“ ir daigintų sėklų augintojas: jos ne tik šventinio stalo puošmena, bet ir tikra organizmo šluota

2024-04-01
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Velykų dekoracijos

Velykų dekoracijos / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Velykų metu rūpinamės ne tik stalo patiekalais, bet ir deriname namų bei stalo dekoracijas. Klasika jau tapusi „Velykų žolė“ ir daigai – tarsi atgimstančios gamtos, prisikėlimo simbolis.

Pasak dešimtmetį mikrožalumynus ir daigintas sėklas auginančio bei į lietuvišką prekybos tinklą „Maxima“ jas tiekiančio ūkininko Raimondo Grajausko, tai ne vien graži šventinio stalo puošmena, bet ir turtingas naudingųjų medžiagų šaltinis, kuriuo tikrai verta praturtinti kasdienį racioną.

Augantis susidomėjimas praplėtė asortimentą: daigina net brokolius

Jau kelis dešimtmečius R. Grajauskas aktyviai užsiima įvairių grūdinių kultūrų ir kitų daigintų sėklų ūkio priežiūra, šio amato ūkininkas mokėsi iš savo tėvų – ekologinių ūkių pradininkų Lietuvoje. Veiklos pradžioje, anot ūkininko, su nuostaba į jo produkciją žiūrėjo ne tik pažįstami, bet ir pirkėjai, tačiau požiūris, kaip ir sveiko maisto tendencijos pastaruoju metu smarkiai kinta.

„Prieš porą dešimtmečių daiginti grūdai buvo neįprastas produktas, labiau sietinas su Velykų stalo dekoracijomis, bet ne su maistu. Tik pastebėjus, jog užsienyje garsūs šefai daigelius naudoja ir kulinarijoje, juos puikiai pritaiko maisto puošimui, nuomonė ėmė keistis, imta ieškoti naujų daigų panaudojimo maisto gamyboje būdų“, – pasakoja agronomo specialybę turintis R. Grajauskas.

Pirmieji R. Grajausko ūkio produktai buvo grūdinės kultūros: daiginti kviečiai ir rugiai. Šių produktų paklausa sparčiai augo, tačiau sekant pasaulines tendencijas ir taikant iš studijų užsienyje parsivežtas žinias, ūkininkas daiginti pradėjo žalias pupeles, ridikėlių, garstyčių, pipirų daigus ir auginti kviečių želmenis. Šiandien asortimentą sudaro 21 rūšis daigintų grūdų bei sėklų, o tarp naujausių ir itin paklausių rikiuojasi liucernos, porų, raudonųjų kopūstų ir net brokolių daigai.

Apie augantį daigų asortimentą parduotuvių lentynose pasakoja ir prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Mikrožalumynams simpatijas jau kurį laiką rodo ne tik žaliavalgiai ir sveikos mitybos puoselėtojai – jų skonines savybes ir naudą organizmui atranda vis didesnis pirkėjų ratas. Asortimente iš viso turime net 11 skirtingų daigų rūšių, iš kurių labiausiai pirkėjų pamėgti yra liucernų, saulėgrąžų daigai, įvairių daigų mišinys. Tuo tarpu artėjant Velykoms pastebime išaugusius miežių želmenų pardavimus – tai nuostabi pavasariška šventinio stalo puošmena“, – pastebi I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Daigintos sėklos – organizmo šluota ir sveikatos šaltinis

Liucernos daigai organizmui padeda atsikratyti toksinų, spindulinės pupuolės padės sureguliuoti cholesterolį, o ridikėlių daigai patiekalams suteiks pikantiško aštrumo ir porciją vitaminų – nors mikrožalumynai palyginus su salotų lapais ar kitomis daržovėmis, vizualiai atrodo itin menki, vitaminų kiekiu jie tikri pirmūnai. Tuo neabejoja ir ne vienerius metus įvairiose studijose ir seminaruose žinias kaupęs R. Grajauskas.

„Moksliniai tyrimai rodo, kad daigintose sėklose tam tikrų vitaminų yra daugiau nei ne daigintose. Dygimo metu sėklose ir grūduose vyksta biocheminiai pokyčiai, kurių dėka kinta maistinių medžiagų, įskaitant vitaminus, koncentracija. Be to, daiguose gausu baltymų ir skaidulų, padedančių greičiau pajusti sotumo jausmą ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Sudėtyje taip pat yra antioksidantų, tokių kaip vitaminas C, kuris mažina uždegimus organizme, skatina kolageno gamybą ir stiprina imuninę sistemą“, – vardija ūkininkas.

Pasak jo, daigų naudą organizmui grindžia daugybė mokslinių faktų. Pavyzdžiui, daugelio pamėgtų liucernos daigų sudėtyje yra chlorofilo, kuris gali padėti palaikyti organizmo detoksikacijos procesus, prisijungdamas prie toksinų ir sunkiųjų metalų ir juos pašalindamas iš organizmo. Populiarėjančiose spindulinėse pupuolėse („Mung“ pupelėse) gausu flavonoidų ir kalio, kurie gali padėti sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, sumažinti širdies ligų riziką.

Kaip užkandis, prieskonis ar glotnučių sudedamoji dalis

R. Grajauskas sako ir pats kasdien naudojantis šiuos produktus – ne tik dėl sveikatos, bet ir dėl simpatijų patraukliam daigelių skoniui.

„Labiausiai mėgstu daigintas spindulines pupuoles, kurios man atstoja užkandį, valgau tiesiog vienas. Taip pat dažnai renkuosi saulėgrąžų daigus, juos dedu į daržovių ir vaisių kokteilius. Garstyčių, ridikėlių ir porų daigus naudoju mėsos ar žuvies patiekalams gardinti – jie suteikia išskirtinio aštresnio skonio. Jei ieškote kuo paskaninti sumuštinius, salotas ar net glotnučius, daigai taip pat labai tinkami. Jie ne tik suteikia ryškesnio skonio, bet ir puikus skaidulų šaltinis, gerinantis virškinimą“, – patarimais dalijasi R. Grajauskas.

Tiesa, kiek tiksliai vartoti daigų, ūkininkas nedrįsta spėlioti, mat tai, jo nuomone, priklauso nuo lyties, amžiaus ir fizinio aktyvumo.

„Velykų žolės“ užsiauginti galima ir namuose

Nors daigų nauda milžiniška, ūkininkas prisipažįsta, jog jų auginimas reikalauja daug kantrybės ir laiko.

„Tai kaip gyvas organizmas, kuris labai jautrus bet kokiems pokyčiams. Savo ūkyje naudojame moderniausias LED lempas, atstojančias saulės šviesą tamsiuoju periodu. Jos ne tik padeda užtikrinti nepertraukiamą šviesos tiekimą, bet ir prisideda prie kokybės išsaugojimo“, – pasakoja pašnekovas.

R. Grajauskas pabrėžia, jog turint stiprų norą ir laiko, užsiauginti daigų galima ir namuose. Geriausiai, pasak jo, namų sąlygomis auga kviečiai ir rugiai, kiek sunkiau – saulėgrąžų daigai ir mikrožalumynai. Gana nesunkiai tiek ūkyje, tiek namuose sudygsta vadinamoji „Velykų žolė“.

„Tai populiariausias produktas šventiniu laikotarpiu. Tokia žolė užauga maždaug per savaitę. Mes ją auginame iš kviečių grūdų, nenaudojame jokių chemikalų, trąšų. Kadangi tai yra maisto produktas, ją drąsiai galima naudoti įvairiems patiekalams gardinti, ne tik stalui puošti“, – pabrėžia ūkininkas.

Kaip ir „Velykų žolę“, taip ir kitus daigus iki patiekiant geriausia laikyti šaldytuve ar vėsesnėje vietoje, kur temperatūra siektų +2 – +5 laipsnius. Taip laikomi daigai ir mikrožalumynai tinkami naudoti maždaug 10 dienų.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Indrė Trakimaitė-ŠeškuvienėRaimondas GrajauskasVelykos
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkstančio santuokų
Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus