• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 16 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Vienas baklažanas – penki pigūs būdai juos paruošti grilyje: skonis bus nepamirštamas

2024-04-20
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Baklažanai

Baklažanai / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Baklažanai plačiai naudojami Viduržemio jūros, Artimųjų Rytų ir Azijos šalių virtuvėse, tačiau dėl savo universalumo ir sveikatai palankių savybių jie išpopuliarėjo ir kitose pasaulio šalyse.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė kviečia nepamiršti daržovių prasidėjus grilinimo sezonui: būtent baklažanas patiekalams suteiks ne tik papildomo skonio, bet ir vitamino K, C, kalio bei mangano. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad baklažaną griliaus patiekalams galima paruošti išties įvairiai: nuo iešmelių, suktinukų iki daržovės kepsnelių ir kubelių, skirtų garnyrui.

Skonius saugantis lobynas ir maistinių medžiagų šaltinis

Baklažanai yra išties universali daržovė, kurią galima ruošti įvairiais būdais: kepti ant grotelių, skrudinti, troškinti, virti. Taip pat dėl gebėjimo sugerti kitus skonius ir prieskonius jis yra mėgstamas ingredientas įvairiose pasaulio virtuvėse – nuo Viduržemio jūros regiono ir Artimųjų Rytų patiekalų iki Azijos ir Italijos receptų.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad baklažaną turėtume vartoti dažniau ir tokiu būdu paįvairinti bendrą suvalgomų daržovių racioną: taip turėsime galimybę pasotinti savo organizmą svarbiais vitaminais ir mineralais, neviršydami kalorijų normos, mat tai – mažo kaloringumo maisto produktas.

„Baklažanai yra mažai kaloringa daržovė, kurios pagrindą sudaro angliavandeniai ir skaidulos. 100 g baklažanų porcijoje yra maždaug 6 g angliavandenių, 3 g skaidulinių medžiagų ir tik 25 kcal. Dėl to jie yra puikus pasirinkimas tiems, kurie stebi suvartojamų kalorijų kiekį arba nori į savo racioną įtraukti daugiau skaidulinių medžiagų turinčių maisto produktų. Be to, juose esantis vitaminas K būtinas kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, o vitaminas C veikia kaip antioksidantas ir palaiko imuninės sistemos veiklą”, – vardija dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, kad be vitaminų, baklažanuose galima rasti mineralų – kalio ir mangano: pirmasis padeda reguliuoti kraujospūdį ir skysčių pusiausvyrą, o pastarasis svarbus medžiagų apykaitai ir kaulų sveikatai.

Nuo ligų sergėjantys antioksidantai ir virškinimo pagalbininkės – skaidulos

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad baklažanuose gausu įvairių antioksidacinių junginių: fenolių, antocianinų, kurie ne tik suteikia baklažanui jo tamsiai violetinę spalvą, bet ir yra naudingi apsaugant organizmą nuo tam tikrų ligų.

„Šie antioksidantai padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, kuri gali sukelti lėtines ligas, pavyzdžiui, vėžį, neurodegeneracinius sutrikimus ir širdies ligas. Be to, šioje daržovėje yra gausu skaidulų, kurios svarbios virškinimo sistemos sveikatai. Dėl jų mūsų žarnynas gali turėti sveiką mikrobiomą. Dar šios medžiagos lemia cukraus kiekį kraujyje: jį gali padėti reguliuoti, mažinti cholesterolio kiekį ir prisidėti prie sotumo ir pilnumo jausmo”, – teigia dr. E. Gavelienė.

Išsirinkite mėgstamiausią būdą paruošti baklažanus grilyje

Dažnas linkęs ignoruoti tuos maisto produktus, iš kurių sunku sugalvoti, ką paruošti. Vis dėlto, baklažanas neturėtų patekti į šią kategoriją, mat vien lauko kepsninės pagalba juos galima paruošti bent penkiais skirtingais būdais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad grilintas baklažanas dažnai užburia net ir didžiausius kulinarijos skeptikus: kepimas ant grotelių atskleidžia natūralų daržovės skonį, kartu išgaunant dūmo aromatą, kuris neabejotinai patinka kiekvieno gomuriui.

„Norėdami skaniai iškepti baklažanų griežinėlius, pirmiausia supjaustykite juos 1,5 cm storio griežinėliais arba išilgai, patepkite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir norimomis žolelėmis ar prieskoniais. Kepkite ant vidutinės kaitros, kol daržovė suminkštės ir lengvai apanglės, vieną kartą apverskite ir patiekite kaip garnyrą arba kaip gardų pagrindą ant grotelių keptai mėsai ar sūriams”, – apie pirmąjį grilinimo būdą pasakoja O. Suchočeva.

Ekspertė taip pat sako, kad baklažanų iešmeliai – ne ką mažiau skanus būdas gardžiuotis griliaus patiekalais: tereikia supjaustyti daržovę kubeliais ir suverti ant iešmelių kartu su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, paprikomis, vyšniniais pomidorais ir raudonaisiais svogūnais. Viską teliks apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska, pipirais, žolelėmis ir iškepti ant vidutinės kaitros ugnies.

„Be to, neapsiriksite išmėginę vegetariškų baklažanų kepsnelių: supjaustykite juos išilgai storais, maždaug 1 cm storio „kepsniais”, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir paprieskoniuokite. Juos kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Neabejotinai verta dar išmėginti baklažanų suktinukus: supjaustykite daržovę plonomis juostelėmis, kepkite ant grotelių, kol suminkštės, o prieš susukdami juos į ritinėlius, įdarykite rikotos sūrio, žolelių ir prieskonių mišiniu“, – pasakoja prekybos tinklo ekspertė ir primena, kad taip pat verta nepamiršti grilintų baklažanų, ruošiant šiltojo sezono salotas: tereikės iškepti jų griežinėlius arba kubelius kartu su paprikomis, cukinijomis ir raudonaisiais svogūnais ir vėliau sumaišyti kartu su pasirinktomis kruopomis, pavyzdžiui, kvinoja ar bulguru.

Ji priduria, kad net ir labai skubantys, bet norintys pasimėgauti grilio daržovių ir mėsos patiekalų skoniais, gali pasinaudoti proga ir įsigyti „Mano dienai“ produkcijos: asortimente – jau išmarinuoti česnakiniame bei graikiškame marinate kiaulienos sprandinės šašlykai, šviežios kiaulienos dešrelės, medaus ir garstyčių padaže paruošti kiaulienos sprandinės pjausniai, viščiukų sparneliai, viščiukų šlaunelės laukinio česnako marinate ir daugelis kitų grilinimui paruoštų produktų.

Šie vegetariški burgeriai galimai nurungs griliaus patiekalų viršūnėje karaliaujančius mėsinius: ypatingo skonio suteiks baklažanas ir balzaminis actas.

RECEPTAS

Baklažanų burgeriai

Burgeriams reikės:

60 g miltų – kvietiniai miltai „Malsena”, 550 D;

1 vnt. kiaušinio – kiaušiniai Rimi Smart“, A klasė, M vidutiniai;

80 ml pieno – pienas „Rimi Smart”, 2,5 %

240 g polentos;

1 vnt. didelio baklažano, supjaustyto į 8 skilteles;

30 ml alyvuogių aliejaus;

240 ml pomidorų tyrės – pomidorų tyrė „Passata Rimi” ;

2 v. š. šviežio baziliko, susmulkinto;

1 vnt. česnako skiltelės, susmulkintos;

60 g tarkuotos mocarelos – sūris „Rimi Mozzarella”, 45 % rieb.;

Čiabatos riekelės, paskrudintos;

40 g gražgarsčių;

15 ml balzaminio acto – modenos balzaminis actas „Rimi”.

Gaminimo eiga:

Į didelę lėkštę suberkite miltus. Sekliame dubenyje suplakite kiaušinį ir pieną. Į dubenį sudėkite polentą. Apvoliokite baklažanus miltuose, panardinkite juos į kiaušinių mišinį, tada apvoliokite polentoje. Perkelkite į lėkštę.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies. Baklažanus kepkite po 2–3 min. iš kiekvienos pusės. Perkelkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu.
Įkaitinkite kepsninę ant didelio kaitrumo ugnies. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pomidorų tyrę, bazilikus ir česnakus. Pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite baklažanus ant grotelių. Ant viršaus užpilkite pomidorų tyrės mišinį. Pabarstykite mocarela. Kepkite 2–3 min. arba kol pomidotų tyrės mišinys įkais, o mocarela pasidarys auksinė.
Ant paskrudintos čiabatos viršaus uždėkite gražgarsčių. Apšlakstykite balzaminiu actu. Ant kiekvienos riekės uždėkite po 2 baklažanų paplotėlius. Patiekite.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Šakių „Varpo“ mokykla šventė 35 metų jubiliejų
Marijampolėje tvarkomos dar dvi automobilių stovėjimo aikštelės
„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Kazlų Rūdos savivaldybės gyvenvietėse gerinama vandens kokybė

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Legendinė grupė „Karališka erdvė“ pasidavė prašymams: grįžta koncertui „Žalgirio“ arenoje
Gavaltuvoje skambėjo rudens spalvų ir muzikos pilnas koncertas
Gelgaudiškyje nuaidėjo jubiliejinė „Gelgaudiškio armonika 2025“

Sportas

Vilkaviškyje surengtos mokinių 2025 m. rudens kroso pirmenybės
Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ savoje aikštėje pranoko Prienų „Nemuno“ dublerius
Vyko Vilkaviškio rajono moksleivių rudens kroso pirmenybės
Lemiamu spurtu „Perlas Go“ išrašė pirmąjį pralaimėjimą žalgiriečiams

Politika

Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė dalyvavo mokomajame vizite „Jaunimo darbas Portugalijoje“
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Vicemerei Daivai Riklienei – Mykolo Romerio universiteto padėka už bendradarbiavimą
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“

Įdomu

„Groomingas“ – kaip atpažinti nematomą pavojų vaikų saugumui?
Netikėti svečiai kelia stresą 64 proc. lietuvių – baiminasi, kad šie pamatys netvarką
Kaip lovos dizainas veikia miegamojo atmosferą?
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl laikino atokvėpio paslaugos

Verslas

Suvirinimo aparatai ir energijos sąnaudos
Kviečiama dalyvauti konkurse „Sukurta Marijampolėje 2025“
Investicinė bendrovė „Unlim“ investuos iki 10 mln Eur į jaunas gamybos įmones Lietuvoje
Nuo vietinės parduotuvės iki pardavimų visoje Europoje: kaip ištrūkau iš 95 % spąstų

Mokslas ir studijos

Šakių „Varpo“ mokykla šventė 35 metų jubiliejų
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Marijampolėje startuoja du jaunimui skirti technologijų projektai – „BeTech akademija“ ir „RoboForge lyga“
Vilkaviškyje surengtos mokinių 2025 m. rudens kroso pirmenybės

Turizmas

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Regiono turizmo forume – idėjos, partnerystės ir ateities vizijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus