• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 2 birželio
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

10 tūkst. donuts spurgų per valandą: kaip veikia moderni spurgų gamybos linija?

2025-01-23
Marijampolė, Verslas
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Spurgų gaminimo linija

Spurgų gaminimo linija / pranešimo autorių nuotr.

Vieną populiariausių saldžių kepinių – spurgas – galima rasti kone kiekvienos parduotuvės lentynose. Lengvai prieinami produktai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nesudėtingai pagaminami, visgi žiedo formos spurgų, kaip ir kitų kepinių, paslaptis užkoduota niuansuose.

Didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ spurgų gamybos linija yra vienintelė tokia regione, o joje kasdien iškepama virš 130 tūkst. spurgų.

Taupoma energija, tešlos atraižos grąžinamos į gamybos procesą

„Mantingoje“ veikianti donuts spurgų gamybos linija, kurioje gaminamos itin kokybiškos, netikėtų skonių derinių spurgos, pasižymi keliomis unikaliomis savybėmis.

„Didžiausias šios gamybos linijos unikalumas yra tai, kad spurga formuojama iš apvalaus tešlos ruošinio, iškertant gaminio vidurį. Taip suformuojamas žiedo formos gaminys su mažesniu riebalo įgėrimo plotu, dėl to į spurgą įsigeria mažiau riebalų ir ji yra ne tokia riebi kaip įprasta spurga. Be to, gamybos linijoje integruota riebalų filtravimo sistema, jie dozuojami automatiškai. Virimo įrangos elementai neturi tiesioginio kontakto su kaitinamais riebalais, dėl ko ne tik lengviau valyti įrangą, bet ir gamybos metu sunaudojama mažiau energijos išteklių“, – pasakoja „Mantingos“ Technologinio padalinio vadovas Darius Anelauskas.

Jau kelerius metus naudojama spurgų gamybos technologija ženkliai skiriasi nuo ankstesnės tvarumo aspektu, ypač kalbant apie gamybos metu susidarančių atliekų kiekį. Pavyzdžiui, anksčiau tešlos atraižos sudarydavo net iki 50 proc. gamybos atliekų, mat jos būdavo išpjaunamos iš stačiakampio formos lakšto, o atraižų perdirbimas buvo beveik neįmanomas.

„Gaminant spurgas modernioje linijoje, tešlos atraižos sudaro vos 15-18 proc., o šiuolaikinių technologijų pagalba jos grąžinamos atgal į tešlos ruošimo etapą, todėl viskas yra sunaudojama ir niekas neišmetama“, – pažymi D. Anelauskas.

Glaistymo ir įdarų galimybės stebina netikėtais skonių deriniais

Pasak „Mantingos“ Technologinio padalinio vadovo, kitas modernios spurgų gamybos linijos privalumas – plačios glaistymo galimybės. Tam naudojamos šešios didelės glaistų talpos po 1000 kg ir pora mažesnių po 500 kg, kuriuose maišomas spalvotas glaistas.

„Spurgos gali būti glaistomos keliais skirtingais glaistais – taip sukuriamas marmurinis raštas. Jos gali būti dekoruojamos tiek automatiniu, tiek rankiniu būdu – tam naudojame įvairiausius pagardus: cukrinius, šokoladinius, cukraus pudrą, zefyrus, spragintus kukurūzus, liofilizuotas uogas, traškius sausainius.

Be to, esame vieninteliai rinkoje, galintys pramoniniu būdu pagaminti rūgščias spurgas – tai žėrinčios, rūgščiu glaistu dekoruotos spurgos su braškių arba miško uogų įdaru“, – vardija D. Anelauskas ir priduria, jog kasmet į asortimentą įvedama apie 15-20 skirtingų naujų rūšių spurgų, o daugiausia eksperimentuojama su glaistais bei įdarais.

Spurgos gali būti užpildomos ne vienu, o dviem skirtingais įdarais, kurie gamybos linijoje dozuojami 8 adatomis. Pavyzdžiui, spurgos užpildomos miško uogų ir varškės kremais, „panna cotta“, obuolių pyrago ir įvairių kitų skonių įdarais.

Prie naujų gamybos linijų dirba profesionalų komanda

Siekiant užtikrinti našią gamybą ir aukštą produkcijos kokybę, investuojama į automatizuotų linijų ir kitų technologinių naujovių, pavyzdžiui, robotizuotų procesų, diegimą. Visgi, kad esamos ir naujos gamybos linijos veiktų sklandžiai, neapsieinama be žmogaus rankų – itin daug dėmesio skiriama darbuotojų apmokymui dirbti su linijomis.

„Paleidžiant naują gamybos liniją suburiama didelė komanda: projekto technologas, technikas-technologas, mechanikas ar automatikas. Taip pat visame procese dalyvauja gamybos įrangos tiekėjų atstovai, kurie pasidalina naudingomis žiniomis ir gerosiomis praktikomis, apmoko tiek dirbti su naująja gamybos linija, tiek gaminti aukštos kokybės produkciją“, – pasakoja D. Anelauskas.

Anot jo, iki tol, kol startuoja gamyba, naujos gamybos linijos paleidimo metu komanda mokosi, analizuoja ir rengia naujų gaminių degustacijas su komercijos, rinkodaros ir kitų skyrių darbuotojais. Iki paskutinių smulkmenų analizuojama, kokių pakeitimų dar reikia, kad būtų pasiekta aukščiausia gaminių kokybė.

„Svarbu ne tik diegti ir efektyviai išnaudoti naująsias gamybos linijas – jas reikia ir tinkamai prižiūrėti, rūpintis jų technine priežiūra. Tai labai svarbu užtikrinant gaminamo produkto maisto saugos reikalavimus bei optimizuojant gamybos linijos palaikymo sąnaudas“, – pasakoja atstovas.

Per pastaruosius dvejus metus „Mantinga“ į gamybą investavo beveik 35 mln. eurų. Šiuo metu Marijampolėje pilnu pajėgumu veikia 3 gamyklos, dar viena – Latvijoje. „Mantingos“ asortimentą sudaro 1000 gaminių, įmonėje dirba daugiau nei 1800 darbuotojų, o produkcija eksportuojama į daugiau nei 40 šalių.

Žymos: Baltijos šalysDarius AnelauskasLatvijaUAB Mantinga
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Bartninkų medų žinojo Lenkijos karaliai, kryžiuočių ordino magistrai ir Vokietijos imperatoriai
Marijampolėje finišavo rekordu paženklintas „Cukrinis festivalis”
„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Situacija kartojasi: į ligoninę Kaune paguldytas šiais metais gimęs kūdikis

Kultūra

Marijampolėje finišavo rekordu paženklintas „Cukrinis festivalis”
„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Dviejų parodų šventė Marijampolėje – meno kalba apie tapatybę ir jungtis

Sportas

LFF FPRO Taurės turnyre Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ komandos kelionė baigėsi aštuntfinalyje
„Sūduva“ įveikė aštuntfinalio barjerą
„Sūduvos“ kelyje – patyrusių žaidėjų turintis ir beveik nepraleidžiantis „Tauras“
Judanti bendruomenė: Marijampolės savivaldybėje praūžė Sporto savaitė 2025

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Bendrųjų reikalų skyrius
Kalvarijos savivaldybėje surengtas tarpinstitucinis pasitarimas
Europos Parlamente jau penktus metus iš eilės bus minimos sovietų vykdytų tremčių metinės bei skaitomos ištremtųjų pavardės
Šakių rajone lankėsi Sveikatos apsaugos ministrė

Įdomu

Laukiniai gyvūnai mieste – kas atlygins padarytą žalą?
Caras skelbė Vilnių Lietuvos sostine
Kaip finansiškai pasiruošti šeimos pagausėjimui: ekspertės patarimai
Nelaukiamiausia vasaros dalis – uodai: atskleidė, kodėl vienus puola labiau nei kitus

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Kalvarijos meno ir sporto mokyklos dailės skyriaus mokinės sulaukė garbingų apdovanojimų
Marijampolėje diskutuota apie skaitmeninį ugdymą: nuo dirbtinio intelekto iki išplėstos realybės sprendimų

Turizmas

Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus