• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 20 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Gydytoja dietologė mėsą siūlo dažniau keisti baltymingomis daržovėmis: šis karis nepaliks abejingų (receptas)

2024-04-05
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Troškinys

Troškinys / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Lęšiai ar avinžirniai į lietuvių virtuvę braunasi labai pamažu – esame labiau pratę prie bulvių ar juodos duonos. Tačiau mitybos ekspertai ragina savo mitybą paįvairinti baltymingomis bei pigiomis ankštinėmis daržovėmis, kurios bus puiki alternatyva mėsai.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad ankštiniai (pupelės, žirniai, avinžirniai, lęšiai, sojos, spindulinės pupuolės ir kt.) dėl baltymų gausos yra labai vertingi ne tik vegetarams, bet ir visavalgiams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės, kurių įvairovė parduotuvių lentynose išties didelė, dažnu atveju pigesnės už mėsą, tad pavyks ir sutaupyti.

Patariama valgyti 2–3 kartus per savaitę

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja į mitybos racioną įtraukti ankštines daržoves nors ir kasdien, jas pataria valgyti ir glitimo netoleruojantiems žmonėms.

„Ankštinės daržovės gali būti salotų ar sriubų ingredientas, taip pat vartojamos kaip atskiras užkandis. Pačius įvairiausius žirnius, pupeles, lęšius ar kitas ankštines daržoves vartoti 2–3 kartus per savaitę būtų puiku. Lęšiai turtingi augalinės kilmės baltymais bei tokiomis maistinėmis medžiagomis kaip geležis ar kalis. Dėl savo baltymų kiekio jie ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas“, – sako dr. E. Gavelienė.

Ekspertė priduria, kad lęšiuose taip pat gausu organizmui naudingų folatų: „Folatai – tai viena iš vitamino B9 formų, kurie, kaip ir kiti B grupės vitaminai, yra būtinas mikroelementas, gaunamas iš išorės ir svarbus mūsų nervų sistemai, kraujodarai. Stokojant folatų, nukenčia nemažai gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų. Nors ankštinių daržovių kartais atsisakoma dėl jų savybės sukelti pilvo pūtimą, to turėtų pavykti išvengti pradedant nuo mažesnių porcijų, o vėliau virškinimo sistema pripranta prie įvairesnio maisto.“

Įprastų garnyrų alternatyva

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad lęšiai ar skaldyti žirniai gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalo akcentu, bet ir puikiai tikti kaip garnyras, pakeisiantis įprastas bulves ar ryžius: „Be to, tai finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai. Prekybos centruose turime tikrai platų asortimentą – įvairių spalvų ir dydžių pupelių, lęšių, skaldytų ir neskaldytų žirnių. Pravartu šaldiklyje turėti ir konservuotų pupelių, žirnelių, avinžirnių bei lęšių – juos panaudosite tiek mišrainėms, tiek greičiau pagaminamiems patiekalams. Netoleruojantiems glitimo tiks kelių rūšių lęšių makaronai, o norintys sveikesnių užkandžių sau ir vaikams, gali paieškoti privačia „Rimi“ etikete pažymėtų mažųjų lęšių trapučių.“

Ekspertė pastebi, kad norėdami sutaupyti pirkėjai įprato daugiau gaminti namuose, tad dažniau perka ilgo galiojimo produktus, o konservuotos ar šaldytos ankštinės daržovės išlieka geras pasirinkimas norintiems sutaupyti. „Taip išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš šaldymo kameroje ar spintelėje esančių produktų“, – teigia O. Suchočeva.

Kviečiame pasigaminti aromatingą ir neapsunkinantį lęšių karį, kuris tiks sočiai vakarienei.

Lęšių ir žirnių karis

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

400 g skardinės virtų žaliųjų lęšių

200 g šaldytų žirnelių

220 ml kokosų gėrimo

200 g virtų rudųjų ryžių

1 svogūno;

2 česnako skiltelių;

1 raudonosios arba žaliosios aitriosios paprikos;

1 morkos;

10 g imbiero gabalėlio;

1 šaukštelis augalinio aliejaus;

1½ šaukšto „Tikka masala“ kario pastos;

10 g kalendrų;

4 šaukštų natūralaus jogurto;

druskos – pagal skonį.

Kaip gaminti:

Svogūną, česnaką, aitriąją papriką, morką ir imbierą sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
Puode įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės kaitros 4-5 min. pakepinkite daržovių pastą, kol ji taps kvapni ir pradės minkštėti. Sudėkite kario pastą ir pavirkite dar 1 min., tada suberkite lęšius ir išmaišykite.
Supilkite kokosų gėrimą kartu su 150 ml vandens ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir pavirkite 10 min., kol masė sutirštės ir taps kreminės konsistencijos. Per paskutines 5 min. sudėkite žirnelius ir gerai pasūdykite.
Įmaišykite didžiąją dalį kalendrų, tada karį padalykite į dubenėlius ir patiekite kartu su ryžiais. Pabarstykite likusiomis kalendromis ir užpilkite jogurtu.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Liudvinave atnaujinta Kranto gatvės atkarpa
Marijampolėje – nemokama augintinių ženklinimo akcija

Kultūra

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje šeštadienį įvyko festivalis „Elektroninės GELMĖS“
Vilkaviškyje kviečiama drauge sukurti šventinį „Žiemos sodą“

Sportas

Karate kiokušin mokykla „Shodan“ – stipriausia moksleivių komanda 17-us metus iš eilės
Lietuvos vaikų olimpinių vilčių festivalyje – puikūs Šakių JKSC lengvaatlečių pasiekimai
Naujasis „Sūduvos“ prezidentas – Mantas Agentas
Dvigubas „atakiečių“ savaitgalis namų rungtynėse – be pergalių

Politika

Vilkaviškio rajonas startuoja su nauju vizijos kūrimu iki 2033 metų: pradedama strateginė analizė
Apie tvarią maisto sistemą – su partneriais Suomijoje
Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
EP narė Rasa Juknevičienė dalyvauja Saugumo ir gynybos forume Londone

Įdomu

Grūdinimasis šaltuoju metų laiku: kaip tai daryti saugiai?
Pasveikinta 100-ojo kūdikio susilaukusi Šakių rajono šeima
Kazlų Rūdos miškų masyvo praeities detalės
Po traumos – ilgos eilės, tačiau jėgų reikia dabar: kaip gauti reabilitaciją greičiau?

Verslas

Kas yra „Meta Business Partner“?
10-asis konkursas „Sukurta Šakių krašte“ įsibėgėja
Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
„Vilkyškių pieninei“ – Konkurencijos tarybos leidimas įsigyti „Marijampolės pieno konservus“

Mokslas ir studijos

Penki dešimtmečiai: Sūduvos gimnazijos jubiliejus įprasmino praeitį ir dabartį
Į pamokas – dar patogiau: Igliauką pasiekė naujas mokyklinis autobusas
MRU Marijampolėje: dekanė dr. R. Bogužaitė apie tai, kaip atrasti kryptį net ir neturint žemėlapio
Armino progimnazija keičiasi iš pagrindų – formuojama moderni, mokiniams draugiška mokykla

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus