• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 8 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ir paveldas, ir kasdienis lietuvių maistas: kodėl tautiečiai be juodos duonos neįsivaizduoja savo stalo?

2023-12-23
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Duona

Duona / asociatyvi Freepik nuotr.

Turbūt nerastume kito tokio lietuviško patiekalo, kuris per daugelį metų būtų išlikęs tiek autentiškas ir iki šiol kasdien svarbus, kaip juoda ruginė duona.

Ji tikrai nėra tik kartą per metus prisimenamas Kūčių stalo atributas – gyventojai juodą duoną perka ir valgo reguliariai, nepriklausomai nuo metų laiko bei mitybos įpročių. Tad ką svarbu žinoti apie šį produktą, kokią duoną pasirinkti iš gausybės, siūlomos parduotuvių lentynose, ir kaip ją laikyti, norint mėgautis šviežiu skoniu kiek įmanoma ilgiau?

Ruginė duona išsiskiria ir spalva, ir kultūrine reikšme

Nors tamsią duoną daugelis esame įpratę vadinti juoda duona, pasak daugiau kaip 70 metų gyvuojančios kepyklos „Biržų duonos“, kurios gaminius itin mėgsta prekybos tinklo „Maxima“ pirkėjai, atstovės Natalijos Kurganovės, iš tiesų ruginių miltų duonos spalva yra tamsiai pilka.

„Ruginė duona visuomet bus tamsesnė nei paruošta iš kvietinių miltų, tačiau jos spalva neturi būti labai intensyvi ar juoda. Dažnai spalvą suteikia salyklas, kuris yra natūralus ruginės duonos ingredientas, paryškinantis ne tik kepinio spalvą, bet ir jo aromatą bei skonį. Kuo salyklo procentas receptūroje didesnis, tuo ir spalva intensyvesnė“, – pasakojimą apie ruginę duoną pradeda N. Kurganovė.

Anot kepyklos atstovės, ruginę duoną lietuviai vertino kone nuo viduramžių. Tą rodo ir istoriniai šaltiniai, ir daugelio senolių pasakojimai, kuriuose tokia duona minima ne tik kaip maistas, bet ir sakralinis, ypatingas simbolis.

„Rugiai mūsų protėviams buvo labai artima javų kultūra. Tą, žinoma, lėmė ir kiek atšiauresnis, tačiau jiems tinkamas klimatas ir tai, kad rugiai galėjo augti mažiau derlingose žemėse. Meilę dar labiau stiprino ir praktinė rugių panaudojimo pusė. Palyginus su kvietine, ruginės duonos galiojimo trukmė yra ilgesnė, taip pat ji padeda išlaikyti ir ilgesnį sotumo jausmą“, – ilgaamžį tautiečių atsidavimą juodai duonai grindžia N. Kurganovė.

Tamsi, bet nebūtinai vienoda – skonį lemia net kepyklos sienos

Pasak pašnekovės, kaip ir anksčiau, taip ir šiais laikais tradicinės juodos duonos gamybos procese yra naudojamos arba mielės, arba raugas. Pastarajame vyrauja gyvos pienarūgštės bakterijos, padedančios duonai ilgiau išlikti šviežiai. Be to, tokios duonos gamybai cukraus galima nenaudoti arba jo kiekį ženkliai sumažinti, priešingai nei mielinėje duonoje, kuri be cukraus tiesiog neįsivaizduojama.

„Raugas kepiniui suteikia unikalumo – išskirtinį aromatą ir skonį, kuris duonoje atsiranda kepyklos aplinkoje gyvenančių raugo bakterijų dėka. Įdomu tai, jog kiekvienos kepyklos mikroflora skiriasi, tad net jeigu gamintumėte tokios pačios receptūros duoną skirtingose kepyklose, naudojant tos kepyklos raugą –  duonos visada skirsis“, – apie nepakartojamas receptūras pasakoja „Biržų duonos“ atstovė.

N. Kurganovė skuba užbėgti už akių ir gajiems mitams, neva tokios – tikro skonio – duonos, kokia buvo kepama seniau, dabar beveik nelikę, arba, kad pastaroji randama tik pavienėse mažose kepyklose, kurios ištikimai laikosi tradicinių receptų ir kepimo metodų.

„Savo asortimente turime pagal senąsias receptūras gaminamos duonos. Kai kurios keliauja su mumis kaip „paveldas“ jau 70 metų, kitas sukūrė mūsų technologai, remdamiesi istoriniuose šaltiniuose rastais receptais. Bet kuriuo atveju, duonos kepimas yra ilgas gamybos procesas ir rankų darbas“, – pabrėžia pašnekovė.

Nuo tešlos maišymo iki duonos kepalo – net kelios dienos gamybos

Ji pasakoja, kad kai kurių duonų gamybai prireikia ir trijų dienų. Pavyzdžiui „Viso grūdo dalių ruginė duona“ gaminama beveik 34 valandas. Visos kepyklos ruginės duonos gaminamos su natūraliai brandintu raugu.

„Maišome viso grūdo ruginius miltus ir ruginius miltus, dedame subrandintą raugą ir kitus ingredientus. Kubiluose paruoštą masę brandiname dar 24 val. Kiekvieną duonos kepalą formuojame rankomis ir kepame pakopinėse akmeninio pado krosnyse. Tai suteikia duonai autentiškumo. Iškeptą duoną dar 24 val. brandiname, kad sutvirtėtų ir įgautų išraiškingą ruginės duonos skonį. Raikome ir pakuojame tik jau pilnai subrandintą duoną. Nedaug industrinių kepyklų gali sau leisti skirti tiek daug laiko ir rankų darbo duonos kepaliuko gamybai. Tad mums labai svarbi partnerystė su prekybos tinklu „Maxima“, leidžianti su unikalia mūsų duona supažindinti didesnį ratą žmonių visoje šalyje“, – didžiuodamasi pirkėjų pamėgtu receptu dalijasi N. Kurganovė.

Nedingsta iš mėgstamiausių duonų sąrašo: patarė, kaip tinkamai laikyti 

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė, pasakoja, kad per metus prekybos tinkle vidutiniškai nuperkama 27 tonos duonos, o būtent tamsi duona yra populiariausia.

„Tam tikri pirkėjų įpročiai, kalbant apie duoną, su metais iš tiesų kinta ir tai, matyt, lemia pasiūlos gausa – šiandien mūsų parduotuvių lentynose galima rasti duonų, pagamintų pagal naujas receptūras, su įvairiausiais priedais, tokiais kaip daržovės, sėklos, riešutai. Tamsią duoną pirkėjai yra pamėgę dėl skaidulinių medžiagų gausos, natūralių ingredientų, mažo riebalų kiekio. Pastebime, kad tokios „tikros“ duonos tautiečiai intensyviau dairosi adventui vos prasidėjus, ją linkę siųsti užsienyje gyvenantiems artimiesiems ar nustebinti atvykusius į Lietuvą svečius, patiekdami ant šventinio stalo. Bendradarbiaudami su tiekėjais, stengiamės užtikrinti, kad lentynose klientai rastų kuo didesnę tamsios duonos įvairovę, kuri, žinoma, bus neatsiejama Kūčių ir Kalėdų stalo dalimi“, – teigia I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Tokios duonos mėgėjams „Biržų duonos“ atstovė pataria įsidėmėti keletą taisyklių, padėsiančių mėgautis autentišku skoniu kaip įmanoma ilgiau. Pirmiausiai, nereikia įsivaizduoti, jog duona, laikoma plastiko pakuotėje, praranda dalį skonio ar aromato. Priešingai, N. Kurganovė pabrėžia, jog pakuotė yra būtina, norint apsaugoti produktą nuo užsiteršimo transportuojant, taip pat tam, kad būtų užtikrintas jo galiojimo laikas.

„Kalbant apie duonos galiojimo laiką, ant savo duonos nurodome 6-7 dienų terminą. Toks laikotarpis padeda apsisaugoti vasarą, nes transportavimo metu produktą gali paveikti temperatūros svyravimai. Tačiau, žvelgiant į gamintojo nurodytą galiojimo terminą, aš visada raginu išlikti sąmoningiems. Jeigu duona nesužiedėjusi, nematote pelėsio, ją galite vartoti. Dar, norint prailginti duonos galiojimą, mes namuose ją dedame į šaldytuvą. Taip ji puikiai išsilaiko ir kelias savaites, tereikia prieš valgant riekeles šiek tiek palaikyti kambario temperatūroje arba pasišildyti orkaitėje“, – patarimais dalijasi „Biržų duonos“ atstovė, pridurdama, kad duona puikiai išsilaiko ir šaldiklyje, tad didesnį kepalą galima paskirstyti porcijomis ir užšaldyti ateičiai.

Tiesa, užšaldyta 100 proc. ruginė duona gali netekti drėgmės, pabalti šaldant namų sąlygomis. Kitas būdas sunaudoti atlikusią šviežią, bet jau galioti baigiančią duoną, pasak N. Kurganovės – susmulkinti ir sudžiovinti orkaitėje. Turėsite „krutonus“, kuriais galima gardinti salotas, sriubą, jogurtą.

„Mes kepykloje duoną, kuri iškepa netinkamos išvaizdos ar formos, sumalame, sudžioviname ir gaminame labai gardžią duonos granolą. Mūsų kepyklos filosofija yra ne tik apie gaminimą – stengiamės darniai žiūrėti į visus procesus. Taip, kaip to reikalauja autentiška duonos gamyba“, – pokalbį baigia pašnekovė.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Biržų duonaKūčios
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė
Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkstančio santuokų
Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?
Kenkėjai lagaminuose: ką reikia žinoti keliaujantiems?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus